Assalamu'alaikum...
Pisang lenyek beku...
Hari tu, masa aku pergi ke rumah jiran untuk bagi pisang kapas kat dia, jiran tupun bercerita la pasal pisang beku ni..
Kata jiran aku tu, kalau ada banyak pisang dan pisang tu dah masak tapi kita tak sempat nak buat apa-apa, eloklah dibekukan pisang tersebut daripada dibiarkan membusuk macam tu je.. Lagipun harga pisang dah semakin mahal.. Buat apa nak dibazirkan..?
Betul jugak kata jiran aku tu.. Lagipun, dia kata dia memang selalu bekukan pisang lenyek ni.. Berbulan-bulan tahan.. Simpan dalam bekas atau plastik dan masukkan aje dalam peti beku.. Apabila nak digunakan, keluarkan satu bekas atau satu plastik ikut banyak mana yang kita nak guna la..
Maka, akupun ikut la saranan jiran aku tadi.. Aku ramas dulu pisang tu dan lepas tu aku masukkan ke dalam pengisar dan kisar macam biasa.. Tak payah letak gula dulu.. Biarkan isi pisang tu sahaja.. Lepas tu, masukkan dalam plastik dan ikat ketat-ketat..
^
Masa kisar pisang ni, jangan letak air.. Kena kisar perlahan-lahan.. Kalau boleh, letakkan pengisar ni punya sudip kat lubang penutup tu dan gerak-gerakkan sudip tu supaya mudah untuk pisang tu dikisar..
v
Nanti kalau ada lagi pisang yang masak, aku nak bekukan dorang.. hehh.. Bila teringin nak buat lempeng atau cekodok, just defrost-kan sahaja.. Tak payah dah nak sibuk-sibuk pergi pasar mencari pisang..
p/s: Aku suka berkawan dengan jiran atau orang yang lebih tua ni sebab dorang tak kedekut ilmu.. Terima kasih mak cik.. :D
0 Tukang Tembak:
Post a Comment