Assalamu'alaikum.
Resepi kuih koci labu.
Alhamdulillah. Sekali lagi aku buat kuih koci labu ni. Kali ni aku buat seorang diri. Hari cuti maulidur rasul hari tu, buat sama-sama dengan kakak dan anak buah. La ni depa dah balik. Kenalah aku buat sorang-sorang. :D
Sebenarnya, ada baki labu dalam suku buah kat dalam peti sejuk. Inti kelapa dengan dia punya batter pun ada lagi sikit. Malah daun pisang yang dah siap berlayurpun ada lagi bakinya. Jadi, daripada biarkan semua tu terbuang, baiklah aku buat kuih koci tu. Syukurlah mood aku tengah baik. Maka, rajin la pi dapur main masak-masak.
Kupas labu, bersihkan, potong kecil-kecil dan rebus sehingga empuk. Toskan dan lenyek. Tos lama sikit supaya air tu habis menitis.
Inti kelapa. Boleh search cara nak buat inti kelapa tu.
Bancuhan untuk batter. Masak pati santan bersama dengan sedikit garam dan tepung jagung. Bancuh dulu dan kacau atas dapur sehingga sedikit pekat. Batter ni untuk menggantikan minyak. Jika guna batter ni, tak payah dah sapu daun pisang dengan minyak.
Daun pisang yang telah dilayur. Gunakan bahagian bawah daun pisang tersebut.
^
Campurkan tepung pulut ke dalam labu yang telah dilenyek. Adun macam kita buat kuih buah Melaka. Tambah dua atau tiga sudu makan tepung gandum. Takde la nanti kuih koci kita tu keras.
v
^
Jika nak cepat, buat dulu bulat-bulat kecil ni sampai adunan habis. Lepas tu, barulah letak inti kelapa di dalamnya. Dan terus la sapukan batter pada daun pisang.
v
Susun rapat-rapat dalam pengkukus dan kukuslah sehingga kuih koci masak. Anggaran masa mengukus adalah antara 20-25 minit. Tapi jika awal-awal lagi dah panaskan air kukusan, mungkin dalam masa 15-20 minit je masa yang diperlukan bergantung pada api dapur masing-masing.
^
Dah siap! Alhamdulillah. Lembut je kuih koci aku ni. Heh.
v
p/s: Jika rajin, pasti ada ganjarannya. InsyaAllah. So, jom la kita main masak-masak. Haha.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment