Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, October 31, 2018

9 perkara buang masa.

Assalamu'alaikum.

9 perkara buang masa.


Adakah kita tergolong di dalam sembilan perkara di bawah ini? Jika ya, apa yang perlu kita lakukan? Adakah kita akan teruskan dengan membuang masa atau mulakan langkah untuk melakukan perubahan?
Sesungguhnya, sebagai manusia, kita memang tak akan sempurna. Buatlah sebaik manapun, pasti ada cela di sana sini. Namun, sekurang-kurangnya, kita ada usaha untuk berubah supaya menjadi lebih baik dan positif dalam banyak perkara.


Jika dihitung kembali, dah terlalu lama aku buang masa. Banyak perkara di atas yang menjadi kawan karib aku terutama sekali di zaman umur masih muda. Selalu risau dengan kata-kata orang. Namun sekarang, aku lebih bersikap terbuka. Umurpun dah semakin senja. 🤭🤭🤭 Kenalah berubah untuk mendapatkan minda dan jiwa yang stabil. Tak nak fikirkan sangat apa kata orang. Takut nanti jadi murung. Takut nanti stress yang akhirnya mengundang banyak penyakit.


p/s: Hidup kita ini adalah satu realiti. Bukan lagi fantasi semata-mata.
.

2 Tukang Tembak:

Angah said...

ooo...Angah paling bosan bila berada dekat dengan orang yang feelnya sentiasa nak kritik orang lain. Setiap inci hal orang di nak beri pandangan dan rasa pandangan dia betul haih..mual..!

Cik Azz said...

Angah:

Yang ni akak setuju sangat. Memang meluat dengan orang macam ni Macamlah dia seorang je yang serba tahu.

Elok jauhkan diri dari spesis macam ni. Takut nanti kita bertambah stress.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)