Assalamu'alaikum.
Resepi dan cara buat karipap frozen.
Kakak aku yang kat Labu tu nak makan kuih karipap yang aku buat. Jadi, aku buatkan la. Tak sampai hati pulak nak reject permintaan dia.
Aku dah lama sungguh tak buat kuih karipap ni. Terpaksalah aku selongkar buku resepi aku yang dah uzur tu. Haha.
Jom tengok gambar dan sedikit penjelasan yang aku berikan. Harapnya korang faham la ya. Kalau tak faham, boleh tanya kat ruang komen atau pergi je kat personal fb aku. InsyaAllah, aku sedia membantu. Tapi better tanya kat fb la sebab aku banyak lepak kat situ. 😁😁😁
Air tu sama paras dengan kentang. Ini kalau guna kentang yang kulit kuning tu sebab jenis kentang ni lambat sikit nak empuk.
Anggaran lagi seminit nak tutup api dapur, masukkan hirisan daun sup. Pertama kali aku buat inti karipap letak daun sup. Memang sedap..!
Ramas mesra butter dan tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
Curahkan minyak masak yang sudah dipanaskan terlebih dahulu. Gaul dengan sudu dulu. Dah suam, baru gaul guna jari.
Dia jadi macam ni.
Masukkan air sejuk dari peti ais. Ikut sukatan betul-betul sebab air ni ngam-ngam je dengan sukatan. Penat oii aku try and error dan olah resepi ni. Ingat senang ke nak dapatkan resepi dan tekstur karipap yang kena dengan tekak sendiri? Sudah weiii... Mujurlah aku gigih usaha demi untuk diri sendiri jugak. 😘😍😀
Tambah 1/2 sudu makan marjerin untuk bagi doh licin. Jangan tambah lebih sebab nanti kulit karipap jadi berminyak sangat.
Dia jadi macam ni. Dalam bekas tu bersih dah takde sisa tepung yang tinggal.
Tengok video yang aku kongsikan di bawah. Gigih tu rakam video demi untuk beri kefahaman pada orang lain. 😄😃😉
Perap dalam sejam atau sejam lebih untuk bagi doh lembut. Perap sampai keluar minyak.
p/s: Sukatan bahan dalam resepi aku tu ngam-ngam je. Sekilo tepung gandum dapat dalam 96 biji karipap.
.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment