Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, December 20, 2015

Pisang lenyek beku...

Assalamu'alaikum...

Pisang lenyek beku...


Hari tu, masa aku pergi ke rumah jiran untuk bagi pisang kapas kat dia, jiran tupun bercerita la pasal pisang beku ni..


Kata jiran aku tu, kalau ada banyak pisang dan pisang tu dah masak tapi kita tak sempat nak buat apa-apa, eloklah dibekukan pisang tersebut daripada dibiarkan membusuk macam tu je.. Lagipun harga pisang dah semakin mahal.. Buat apa nak dibazirkan..?


Betul jugak kata jiran aku tu.. Lagipun, dia kata dia memang selalu bekukan pisang lenyek ni.. Berbulan-bulan tahan.. Simpan dalam bekas atau plastik dan masukkan aje dalam peti beku.. Apabila nak digunakan, keluarkan satu bekas atau satu plastik ikut banyak mana yang kita nak guna la..


Maka, akupun ikut la saranan jiran aku tadi.. Aku ramas dulu pisang tu dan lepas tu aku masukkan ke dalam pengisar dan kisar macam biasa.. Tak payah letak gula dulu.. Biarkan isi pisang tu sahaja.. Lepas tu, masukkan dalam plastik dan ikat ketat-ketat..



^
Masa kisar pisang ni, jangan letak air.. Kena kisar perlahan-lahan.. Kalau boleh, letakkan pengisar ni punya sudip kat lubang penutup tu dan gerak-gerakkan sudip tu supaya mudah untuk pisang tu dikisar..
v




Nanti kalau ada lagi pisang yang masak, aku nak bekukan dorang.. hehh.. Bila teringin nak buat lempeng atau cekodok, just defrost-kan sahaja.. Tak payah dah nak sibuk-sibuk pergi pasar mencari pisang..


p/s: Aku suka berkawan dengan jiran atau orang yang lebih tua ni sebab dorang tak kedekut ilmu.. Terima kasih mak cik.. :D

Saturday, December 19, 2015

Resepi: Masak lemak cili padi ayam...

Assalamu'alaikum...

Resepi: Masak lemak cili padi ayam...


Petang tadi aku masak lemak cili padi ayam berencahkan kentang ni untuk lauk makan malam.. Aku ni masak tak tentu masa.. Ikut pada kerajinan aku la.. hehh...


Jom kita tengok bahan yang diperlukan..


Cili api yang telah dikisar dengan kunyit hidup.. Gunakan ikut tahap kepedasan yang dikehendaki..



^
Bahan tumbuk iaitu bawang putih, bawang merah, halia dan serai..
v



^
Kelapa yang diparut.. Aku gunakan dua biji kelapa parut dan tiga kali perahan untuk mendapatkan santannya..
v



^
Bunga kantan ni saja aku masukkan sebab sayang takut layu macam tu je.. Dan juga lima biji kentang yang dibelah dua.. 
v



Okay, bahan dah setel... Masa untuk memasak pulak.. Jom fokus.. hehe..


Mula-mula sekali proses untuk kecutkan ayam.. Masukkan ayam dalam periuk.. Masukkan juga cili api, bahan tumbuk dan serbuk kunyit incase kunyit hidup masa kisar dengan cili tu sikit... Ayam ni aku gunakan bahagian dada sahaja.. Kacau rata dan biarkan semuanya sebati..


Apabila ayam dah kecut, bolehlah masukkan santan tadi..


Lepas tu terus je masukkan bunga kantan..


Terus juga masukkan kentang.. Kentang ni lambat nak empuk.. Tu yang kena masukkan awal.. Jika masukkan masa kuah dah mendidih, takut nanti ayam tu terlalu empuk dan isi ayam tu berderai..


Letak sudip kayu dalam periuk untuk menghalang kuah dari melimpah keluar.. Api dapur jangan kuat sangat.. Gunakan api yang sederhana sahaja... Kacau kuah selalu.. 


Apabila kentang dah empuk, terus tutup api dapur.. Kemudian, terus masukkan garam halus dan kacau sebati.. Beginilah rupanya masak lemak cili padi ayam yang dah siap..


p/s: Senang je nak masak ni, kan..? Lagi senang kalau guna santan yang dah siap perah sebab part nak perah santan ni yang leceh sikit.. hehe..

Friday, December 18, 2015

Nak cerita sikit...

Assalamu'alaikum...

Nak cerita sikit...

Zaman aku sekolah dulu, pakai sahaja baju kakak.. Tampal sahaja mana yang dah berlubang.. Baju dah warna kuning kusam dah macam kain buruk tapi aku masih lagi pakai.. Pakai sahaja kasut yang dah koyak macam mulut buaya yang ternganga sampai kena tegur dengan cikgu.. 


Aku senyum sahaja apabila cikgu tanya pasal kasut sekolah aku macam tu tapi dalam hati hanya Allah sahaja yang tau.. Masa cikgu tegur tu, airmata aku dah bergenang dah dan aku tau yang cikgu itu perasan akannya.. Aku sangat cool waktu itu..  


Andaikata aku mampu, tidaklah aku pakai kasut sebegitu dan aku pula jenis yang tidak suka membebankan mak abah hanya dengan isu kasut dan baju yang koyak..


Adik-beradik aku ramai dan ada yang bersekolah di asrama penuh.. Maka, biarlah mereka pakai kasut baru.. Aku sekolah di kampung ni tak apa.. Asal kaki ada lapik dah memadai walaupun tapak kasut sekolah aku tu sudah nipis dan berlubang kat bahagian tumit.. 


Melihat emak dan abah yang pagi petang ke ladang sawit dan pulangnya mereka dalam keadaan peluh yang melekat dibaju hingga boleh diperah baju tersebut, tegakah aku meminta macam-macam..? 


Namun, syukur alhamdulillah.. Kesusahan hidup masa lalu mengajar aku untuk tidak membazir dan sentiasa berfikiran waras dalam membeli sesuatu benda.. Kasut aku, selagi tak rosak, selagi boleh dipakai, akan aku pakai.. Biarlah orang nak pandang sinis sekalipun dengan kasut aku yang dah lusuh.. Barang branded seperti baju, kasut, handbag atau tudung yang harga ratus-ratus memang tidak ada dalam kamus hidup aku.. 



Pedulikan kata nista orang kerana orang hanya tau berkata-kata sahaja.. Membantu, jauh sekali.. Yang penting, hati kena kental.. Jangan amalkan sikap ‪#‎biar_papa_asal_bergaya‬ kerana akhirnya nanti kita sendiri yang rosak binasa.. Sebaliknya, amalkan sikap‪#‎ukur_baju_biarlah_di_badan_sendiri‬, barulah selesa apabila memakainya..


Terima kasih mak dan abah yang banyak menyabarkan dan banyak memberi pengajaran.. Moga Allah panjangkan usia mak dan berikan kesihatan yang baik buat mak.. Al-Fatihah untuk arwah abah.. Moga Allah tempatkan abah bersama golongan mereka yang beriman.. Aamiin.. 


p/s: Orang sekarang baju dan kasut sudah penuh dua tiga almari tapi masih lagi bersungut tak ada kasut, tak ada baju.. Memang jenis tak reti bersyukur agaknya.. Lepas tu apabila dompet dah kosong, mulalah meroyan sampai semua orang dijadikan bahan untuk melepaskan geram.. hehh... 

Tuesday, December 15, 2015

Resepi: Asam pedas ikan patin bersama terung telunjuk...

Assalamu'alaikum...

Resepi: Asam pedas ikan patin bersama terung telunjuk...

Ini merupakan kali pertama aku masak asam pedas ikan patin ni.. Selalunya, ikan patin ni orang buat masak tempoyak tapi disebabkan aku sudah jemu nak makan patin tempoyak ni, tu yang aku cuba masak asam pedas pulak.. Sebetulnya, asam pedas ni memang kegemaran aku jika nak dibandingkan dengan masak lemak cili api atau kari.. Cumanya, asam pedas versi aku kuahnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.. Aku pilih yang sedang-sedang sahaja.. hehh..


Sebenarnya, ikan patin ni kakak aku bawa balik ke sini.. Ikan patin ni opis dia yang jual.. Katanya ikan patin sangkar dari Kerdau.. Masa kat sini hari tu, dia kata nak masak tempoyak tapi aku kata aku dah jemu makan patin tempoyak.. Maka, diapun masak la asam pedas patin ni.. Lepas je makan, terus aku tersuka tanpa sengaja pulak.. hehh..


Mahal ke murah..? Saja la tanya.. hehe..



^
Besar, kan..? Tengok warna isi ikan yang masih lagi merah walaupun dah hampir dua bulan aku simpan di dalam freezer.. Aku masak separuh je dulu.. 
v



^
Bahan tumbuk.. Bawang putih, bawang merah, halia, kunyit hidup dan serai..
v


 Semua ni hasil dari keliling rumah..



 ^
Air asam jawa dan cili kering kisar..
v



Okay, bahan sudah diperkenalkan.. Sekarang masa untuk menumis dan seterusnya memasak asam pedas patin ni..



^
Panaskan minyak.. Kemudian, tumiskan bahan tumbuk tadi.. Kacau sebati dan tunggu hingga naik bau.. Lepas tu, masukkan pula cili kering kisar..
v



^
Kacau rata dan tunggu hingga pecah minyak.. Lepas tu, terus je masukkan air asam jawa ikut banyak yang kita nak bersesuaian dengan kuantiti bahan tumbuk tadi..
v



^
Kacau kuah dan tunggu hingga mendidih agak lama sedikit supaya kuah betul-betul masak.. Kemudian, masukkan ikan patin tadi.. Aku masak separuh je ikan patin ni.. 
v



^
Lepas tu, terus je masukkan daun kesum, bunga kantan dan terung telunjuk.. Kacau sebati..
v



^
Biarkan beberapa minit lagi sehingga terung telunjuk sudah kelihatan lembut.. Kemudian, masukkan garam dan kacau rata perlahan-lahan.. Tutup api dapur..
v



^
Okay, dah siap dah masak asam pedas ikan patin bersama dengan terung telunjuk versi aku..
v



Selamat mencuba.. Itupun jika nak cuba la, kan.. hehh..


p/s: Alhamdulillah... Masak sendiri lebih menjimatkan.. Lagi jimat jika sayur tu semua kita tanam sendiri.. Ikan patin tu je yang tak boleh nak bela sendiri.. hehe..

Sunday, December 13, 2015

Alhamdullillah, rezeki dari sekeliling rumah...

Assalamu'alaikum...

Alhamdullillah, rezeki dari sekeliling rumah...


Alhamdulillah.. Segala rezeki itu datangnya dari Allah.. Namun, kenalah berusaha dahulu sebelum mendapatkan hasilnya.. Bak kata pepatah lama; rezeki tidak akan datang bergolek.. Bola yang bulat kat atas tanah rata itupun tidak akan bergolek dengan sendirinya jika tiada angin yang meniup atau kaki yang menendang.. 


Terung telunjuk, bunga kantan dan daun bawang.. Agak-agak la kan, kalau beli, berapa harga semua ni ya.. Bunga kantan sekarang ni rasanya agak mahal jugak untuk sekuntum.. Aku tak tau harga pasaran bunga kantan ni sebab aku tak pernah beli.. Selalunya kalau kat rumah ni takde bunga kantan, aku minta je kat rumah jiran.. hehe.. Alhamdulillah, jiran-jiran kat sini semuanya baik belaka.. 




Alhamdulillah.. Seronok tengok buah cili merah aku ni.. Rasanya cili kering kot.. Tak ingat dah aku.. Hari tu aku main semai je benih cili tu.. Tak sangka pulak benih tu hidup membesar dan membuahkan hasil.. Inilah yang dinamakan rezeki.. 




Ini pulak pokok cekur.. Aku tak reti nak makan daun cekur ni tapi aku suka bau dia yang wangi tu.. Aku sekadar tanam je sebab jiran-jiran ada tanam pokok ni.. Aku follow je la.. ahaha... Alhamdulillah, elok je dia subur..





Kat bawah ni pulak aku baru semai anak pokok cili padi, pokok terung telunjuk dan terung rembang.. Harapnya semua pokok ni hidup subur dan banyak mengeluarkan hasil.. hehe.. Sekarang ni nak kena semai anak terung banyak-banyak atas arahan pihak berwajib.. huhu..




p/s: Walaupun duduk kat kampung, kawasan untuk bercucuk tanam tidak mencukupi sebab tanah yang berbatu dan keras.. Malahan, ada beberapa bahagian kawasan kat belakang rumah yang terpaksa ditambak dengan tanah hitam yang dibeli.. Dah berapa banyak berhabis kat situ je.. Tu yang terpaksa tanam dalam bekas, polybag ataupun tanam dalam pasu..

Saturday, December 12, 2015

Cara buat mee kuning dengan menggunakan mesin Falcon...

Assalamu'alaikum...

Cara buat mee kuning dengan menggunakan mesin Falcon...

Aku ada mesin Falcon ni.. Dah bertahun dah aku beli tapi sangatlah jarang aku gunakan.. Seingat aku la, ada la tiga empat kali kot aku gunakan untuk buat tart gulung dan buat roti.. Selebihnya, mesin ni kekal disimpan di dalam plastik sebab kotaknya sudah rosak.. Aku beli mesin ni secara main kutu seramai sepuluh orang.. Masa tu harga dia masih dalam harga promosi sebab mesin ni baru berada di pasaran.. Harga mesin ni pada ketika itu adalah RM750.. Sebulan cuma bayar RM75 sahaja..






Apabila tengok keadaan sekarang ni iaitu mee kuning yang dijual di pasaran tu macam-macam hal, takde logo Halal dan sebagainya, rasa macam nak buat mee kuning sendiri la pulak.. Cuma, aku ni ada satu sikap yang malas sikit iaitu malas sangat nak keluarkan mesin ni.. ahaha...


Walau apapun, aku akan usahakan agar sikap malas itu bertukar menjadi rajin demi kesihatan sejagat.. Yakin boleh..! Doakan sama ya.. hehe..


Bahan untuk buat mee:

500 gram tepung gandum
2 biji telur*
Sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning
Air secukupnya* - aku rasa air tu mungkin dalam 250 ml
*Air dan telur dicampurkan sekali dan jadikan 250 ml


Siapa yang berminat nak beli mesin Falcon ni, boleh la cuba tanya kat fanpage ni.. Aku tak beli dengan dorang.. Aku cuma tolong promot je.. hehh...


p/s: Rajin membeli tapi tak rajin nak guna.. Aku la tu..! Kehkehkeh...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)