Assalamualaikum...
Kepok Ganu...
Keropok atau kepok ni mak kirim kat kawan kakak ipar aku.. Masa cuti raya cina hari tu, orang tu balik kampung dia kat Terengganu. Tu yang mak aku kirim tu.. Mak aku cakap, beli dalam bajet seratus ringgit...
Kat rumah aku ni selalunya memang ada stok samada keropok kering ataupun kerepek belinjau. Keropok ni bukannya untuk orang yang datang bertandang ke rumah, tapi keropok ni adalah untuk dijadikan kudapan bila kaum-kerabat aku balik sini. Dorangkan jenis berjaga sampai pagi. Kadang-kadang takde apa nak digigit. Tu yang mak aku beli keropok ni.. Sediakan aje la sos cili sebab anak-anak buah aku memang hantu sos cili ni. Tak lengkap makan keropok ni kalau takde sos cili tu..
Kadang-kadang mak aku ada jugak kirim keropok kat jiran Kelantan tapi ada beberapa kali tu, keropoknya bila dimakan, lidah dan tekak jadi gatal-gatal. Tak tau la kenapa. Sejak hari tu, mak aku jarang dah nak kirim beli keropok dari sana. Kirim je dengan orang Ganu tadi. Ikut pandai dia la nak pilih jenis macam mana. Lagipun dia memang dah biasa membeli keropok ni. Dah semestinya dia tau nak pilih yang mana elok, kan..
Aku suka jugak makan keropok ni.. Kalau sebelum ni makan keropok ni macam tu je. Tapi masa zaman aku bekerja dulu, aku tinggal serumah dengan orang-orang pantai timur dan dari situlah aku dah pandai jadikan keropok ni sebagai lauk.. Sedap wehh makan nasi berlaukkan keropok goreng dengan telur mata kerbau + kicap masin.. Perrgghhh...!!!
p/s: Kenapa ada keropok yang gatal bila dimakan ehh... Dan macam mana nak pilih keropok tu masa membeli..?