Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, February 23, 2019

Karipap pusing inti sardin cili padi.

Assalamu'alaikum.

Karipap pusing inti sardin cili padi.


Seumur hidup aku, aku tak pernah buat karipap pusing. Kalau bab makan tu, memang selalu la aku buat. Haha. Dah lama teringin nak buat tapi bak kata orang, seru belum sampai lagi. Kah!


Petang tadi, apabila kebosanan melanda, maka mood nak menggodek dapur mulalah bermain di kepala. Kebetulan semalam aku ada kongsikan video fasal karipap pusing dari Kak Ida ni di page aku. Tak nak mengalah tu. Nak jugak ada page untuk blog. Dah la page aku tu krik krik krik je. Kehkehkeh.


So, hari ni aku nak cuba buat jugak la. Sukatan tu aku main agak-agak je. Malas nak sukat beria. Tapi sardin tu aku gunakan satu tin sardin cap ayam dan kentang aku gunakan tiga biji. Dah itu je kentang yang adapun. Haha. Itupun intinya tak cukup weiii...! Ada lagi dua bebola doh yang terpaksa aku simpan di dalam peti sejuk sebab inti yang tidak mencukupi.


Cara nak buat, boleh la rujuk pada link kat atas tu ya. Takpun, search je kat facebook dan cari la karipap pusing Kak Ida.



Inti untuk karipap pusing ni aku gunakan satu tin sardin cap ayam + 3 biji kentang + 2 labu bawang besar + 4 ulas bawang putih + satu sudu makan cili padi kisar + garam secukup rasa.


 Doh minyak. Aku gunakan campuran minyak masak dan butter yang dicairkan serta tepung gandum. Marjerin dah habis. Tu yang guna butter tu. Yang ni takde air ya.


 Doh biasa. Letak dalam 4-5 sudu makan campuran minyak + butter, sedikit garam halus, tepung gandum dan air. 



 ^
Masukkan doh minyak ke dalam doh biasa dan tutup kejap-kejap bagi padat.
v


 Doh yang sudah disatukan.


Dan sekarang, masa untuk menggelek. Marilah kita bergelek oii..! Gelek sampai lebam oii.. Haha.






 ^
Aku tak pasti bahagian mana yang sepatutnya digunakan untuk letak inti. Kata Kak Ida dalam video tu, ambil bahagian yang tak cantik untuk diisikan inti. Masalahnya, kulit karipap aku ni dua-dua bahagian tak cantik. Makanya, pokok dek ekau la nak guna bahagian yang mana. Hahaha.
v


 ^
Macam-macam bentuk ada. Hentam aje la mengelim. Haha
v


 Yang ini aku nak frozen-kan.





Jangan gelak ya kejadian karipap pusing aku tu. Memang teruk rupa dia. Haha. Tapi takpe la sebab sekurang-kurangnya aku sudah mencuba. Yang gelak tu, dah cuba buat ke? Ke, nak gelak je sampai pengsan? Hahaha.


p/s: Jika disuruh buat pilihan, aku pilih untuk buat karipap biasa. Pada aku, yang tu lagi mudah kot. Mungkin sebab aku dah selalu buat sedangkan karipap pusing ni baru kali pertama aku buat.

Ikan kenerak masak tempoyak.

Assalamu'alaikum.

Ikan kenerak masak tempoyak.


Seumur hidup, aku tak pernah tengok ikan kenerak ni. Nama ikan tu pun aku baru tahu. Haha. 





Ikan kenerak ni, adik aku dapat masa dia memancing di sungai. Besar ikannya. Jenuh aku menyiang lagi-lagi tang kepala dia tu. Aku tak tahu nak masak apa. Adik aku suruh masak tempoyak je. Akupun bukannya pandai sangat masak tempoyak macam ni tapi bantai aje la buat. Heh.







Kawan aku, orang Pahang jati kata, ikan kenerak ni sedap buat masak asam rong. Aku ni, masak asam rong tu lagi la aku tak tahu. Tak pernah tengok dan tak pernah makan.


p/s: Okay, dah boleh delete gambar dalam folder sebab dah pindahkan masuk ke dalam blog. Heh.
.

Friday, February 22, 2019

Kuih gulung bercorak.

Assalamu'alaikum.

Kuih gulung bercorak.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Akhirnya, berjaya juga aku buat kuih gulung bercorak ni. Sebenarnya dah lama teringin nak cuba buat tapi rasa tak berani tu asyik la datang mengacau. Tu yang manjang tertangguh tu.




Kuih gulung aku kali ni takde gunakan sukatan khas. Aku hanya main agak-agak je. Bahan yang aku gunakan cuma tepung gandum, sedikit garam, sedikit serbuk kunyit (optional), sebiji telur, sedikit minyak masak dan air. Godek-godek guna whisk. Bancuhan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat. Sebab tu aku kata agak-agak je. Kuali non stick tu, kali pertama je sapukan dengan sedikit minyak. Lepas tu, tak payah letak minyak dah sebab dalam bancuhan tu dah letak minyak.




Aku ingatkan susah sangat nak buat corak pada kuih gulung atau kuih ketayap tu. Rupanya senang je labu oii...! Aku sekadar ambil sesenduk dari bancuhan asal dan aku titikkan setitik pewarna merah. Kacau la bagi sebati. Letak sikit minyak dulu dalam kuali non stik. Lepas tu, ikut suka kita la nak buat corak macam mana. Sebelum corak tu garing, tuangkan pula bancuhan yang asal dan buatlah macam biasa. 




Abaikan gulungan yang tak kemas tu. Dan abaikan juga kuih yang gemok-gemok tu. Macam mana tuan yang buat, macam tu la kejadian kuih tu. Haha. Yang penting, makan tiga ketul je dah kenyang sekejap. Kenyang lima belas minit je lepas tu lapar balik. Kah..!





Aku selalu tengok Kak Pah buat kuih ketayap bercorak ni. Dari dahulu lagi aku suka tengok hasil yang Kak Pah buat. Sangat halus dan berseni. Jauh betul beza kuih gulung Kak Pah dengan kuih gulung aku. Ibarat langit dan bumi. Haha. Tapi takpe, at least Kak Pah dah beri satu inspirasi kat aku. Terima kasih Kak Pah.


p/s: Tak cuba, tak tahu, kan? Lebih baik mencuba daripada tidak mencuba langsung. Nak takut apa? Kalau corak tu tak jadi, kuih tetap boleh dimakan. Heh.
.

Thursday, February 21, 2019

Tenang-tenangkan hati...

Assalamu'alaikum.

Tenang-tenangkan hati...


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.





Selalunya, bunga orkid warna krim kat bawah ni keluar sekuntum atau dua kuntum je. Kali ini, dia keluar sampai tiga kuntum. Kelopak dia besar pulak tu. Mana la hati aku tak jatuh cinta kat dia. Dah la bau dia wangi ya amat. Heh. 









Hilang segala penat lelah tatkala memandang bunga yang sedang berkembang ni.








Nak jugak menyelit, kan? Haha.




p/s: Berkawan dengan alam, hati yang suram pasti kembali tenang. 
.

Wednesday, February 20, 2019

Produk dari Peladang.

Assalamu'alaikum.

Produk dari Peladang.


Jom pakat-pakat sokong dan beli produk makanan berasaskan ayam keluaran dari Pertubuhan Peladang Negeri Johor. Di jamin bersih dan halal. 














p/s: Nak beli, kenalah pergi kat pejabat peladang kawasan masing-masing. Aku tak pasti produk ni ada masuk ke dalam pasaraya ataupun tidak. Kat negeri lainpun aku tak pasti samada produk ni ada ataupun tidak. Yang ini kakak aku yang bawa balik dari Johor.
.

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)