Assalamualaikum...
Memandai-mandai je, kan dah tak jadi... :D
Beberapa hari lepas, aku ada mencuba buat coklat.. Konon-kononnya nak buat homemade coklat la.. Memandangkan coklat masakan masih ada stok dalam peti sejuk, maka akupun dengan terujanya cuba la mencairkan coklat tadi.. Bukan main lagi gunakan teknik boiling.. hahaha...
Lepas tu, terus je tuang kat dalam acuan/mould yang baru dibeli masa ke bandar buat treatment gigi hari tu.. Masa tu, semua benda aku beli, baik coklat sebenar, pelbagai jenis mould, buku masakan, bahan untuk buat kek/biskut dan sebagainya.. Ranap dalam dua ratus lebih.. huhuhu... Kalau tak buat praktikal dari sekarang, memang sia-sia je la pelaburan tu nanti.. :D
Aku cuba la ikut cara yang aku jumpa kat satu blog ni.. Tapi... Tapi... Tapi.., orang tu gunakan coklat yang sebenar untuk buat homemade coklat ni sedangkan aku pulak memandai gunakan coklat masakan.. Pertama kali buat, cair je coklat aku tu, so, macam mana nak keluarkan dari acuan dia, ya tak..?
Lepas tu, dengan bersungguhnya, aku kaut/cungkil balik semua coklat yang ada dalam setiap biji mould tu dan tambah lagi sedikit coklat bar dengan tujuan untuk memekatkannya.. Boiling lagi sekali.. Gigihnya aku, kan.. hahaha... Okay la, lepas tu keras la sikit... Masalah yang sama timbul bila coklat tu tetap susah dan tak mahu keluar.. Ketegaq betoiii...
Akupun apa lagi, mula la cungkil coklat yang keras macam batu tu.. Dapat la beberapa ketul tapi bila digigit, makaiiihhhh..., punya la liat... wakakakakaka... Padan muko den... Siapa suruh memandai-mandai tukar resepi, kannn... Lepas tu, habis semua coklat tu aku cungkil dan masukkan dalam satu bekas dan simpan balik dalam peti sejuk.. Nanti bila nak buat kek coklat yang memerlukan topping, aku keluarkan la balik.. kehkehkeh...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hari Sabtu yang lepas, akupun mulakan membuat homemade coklat ni dengan menggunakan coklat bar yang sebenar.. Masa ni anak-anak buah ramai kat rumah, so, ada la tukang makan coklat tu nanti.. Aku buat coklat biasa je dulu, takde dah nak letak badam bakar.. Takut jugak kalau tak menjadi lagi... hehehe...
Aku ikut langkah yang sama, macam kat blog yang aku tengok tu.. Masukkan mould yang dah siap diisi coklat tu ke dalam peti sejuk selama lebih kurang tiga minit atau sampai keras.. Memang betul la, sekejap je dah keras.. Takde la macam coklat yang mula-mula aku buat tu.. Sampai dua haripun masih lembik dan cair.. hahaha...
Masih ada tanda harga lagi tu... RM2.90 untuk satu keping acuan...
Dan, proses untuk mengeluarkan coklat dari mould juga amat la mudah.. Tak payah dah nak main cungkil-cungkil dengan garfu... kehkehkeh... Ingat senang ke nak mencungkil coklat tak jadi tu.. Lenguh dan sakit jari aku, tauuuu... ehehh...
Dan, inilah hasilnya... Amat berpuas hati.. :D
Coklat ni aku bahagi dua.. Satu bahagian aku bagi kat abang aku... Anak-anak dia yang duduk U tu ada balik, so, dapat la dorang merasa.. Abang akupun suka gak coklat tu. Siap tanya wife dia, beli kat mana coklat tu.. Kombang-kompih sokojap idong den... hehehe...
Sebahagian lagi aku tinggalkan kat rumah ni untuk anak-anak adik yang ada kat sini waktu tu.. Dorang kata sedap.. Mak akupun suka gak rupanya.. Tapi aku cuma makan seketul je.. Tak boleh nak makan banyak-banyak sebab rasa mual.. Lain kali nak letak hazelnut kat dalam coklat tu.. So, takde la banyak sangat coklat yang digunakan..
Berlakon je ni.. Konon-kononnya berebut la.. hahaha...
Budak-budah ni pandai demand jugak.. Dorang kata nanti buat la coklat kaler pink yang rasa stoberi tu.. Aku cakap, nanti buat la.. Coklat putih dengan coklat perisa stoberi memang aku dah beli dah.. Tapi tak boleh la buat sekaligus.. Tunggu lain kali dorang balik, baru aku buat.. ;)
p/s: Semalam aku cuba buat bahulu gulung, tapi tak menjadi.. Melepettttt je... Takpe, lain kali cuba lagi... :D