Assalamualaikum...
Salah lagi...?? Adoyaiii...
Malam tadi angin masuk dapur datang lagi.. Kali ni bukan nak meroti tapi nak memuding.. hehh... Dah agak lama aku tak buat puding ni.. Maka akupun mula la buat puding jagung sebab bahan utama seperti jagung dalam tin dan susu cair masih ada stok..
Sebelum tempoh tamat barang tu habis, baik aku gunakan dengan segera sebelum terlupa.. Nanti bila dah terlupa, dan tarikh luput dah tamat, dah terpaksa buang.. Kan pembaziran namanya tu.. hehh...
Aku ni kan, walaupun dah tiga empat kali buat puding jagung ni, sokmo aku salah guna tepung.. Kalau ikutkan, puding ni kena guna tepung kastard tapi aku ni manjang la gunakan tepung jagung.. Otak aku dok kata dah namanya puding jagung, mestilah gunakan tepung jagung.. Selalu sangat keliru antara kedua jenis tepung ni..
Resepi ni memang resepi dari blog dapo aku tu.. Rasanya dulu aku dah betulkan dah.. Tapi bila tengok balik, rupanya resepi kat bahan tu masih sama iaitu tepung kastard/jagung.. Kat bahagian bahan aku tulis tepung jagung/kastard tapi kat bahagian cara membuatnya aku tulis tepung kastard je.. Mana la aku tak keliru.. adehh... Tapi sekarang resepi tu dah betul dah.. hehh..
Masa puding tu dah atas dapur baru aku teringat yang aku dah gunakan tepung yang salah.. Apa lagi, tepuk jendul sendiri la jawabnya, kan.. haha.. Pastu kelam kabut pergi cari tepung kastard, bancuh sikit dengan air, pastu curahkan terus kat dalam kuali kat atas dapur tu.. Kacau-kacau puding tu bagi adunan sekata.. Lepas tu rasa balik takut-takut terkurang gula pulak.. Nasib baik okay.. Lega rasa hati.. heeeee....
p/s: Sendiri buat salah, kena la mengaku.., ya tak..?