Assalamualaikum...
Biskut asam manis..
Masa ni aku tengah dok belek-belek buku resepi aku. Lama dah buku ni. Maklum la, masa zaman aku dulu internet ni takde lagi. Semua benda pakai tulis kat buku je. Rasanya banyak buku resepi yang aku buat samada yang aku lekatkan dengan resepi dari keratan yang ada dalam surat khabar ataupun yang aku tulis tangan. Tapi setakat ni, hanya satu ni je yang aku jumpa.. Yang lain-lain tu entah ke mana lesapnya..
Tarikh resepi ditulis ialah pada 31/10/98.. Tak ingat ambil resepi ni dari mana.. Masa ni tulisan tangan aku boleh dikira 'cantik' lagi la.. muahahaha...
Okay, itu mukaddimah dia.. Ni nak bagi resepi biskut asam manis ni pulak. Aku belum pernah cuba buat biskut ni. So, siapa yang rasa nak buat, silakanlah buat ya..
Bahan-bahan:
1 cawan butter
3/4 cawan gula kastor
2 biji telur
1 sudu makan susu pekat manis
3 1/2 cawan tepung jagung
7 bungkus asam manis - diramas manja..
1 sudu teh esen vanilla
Cara membuatnya:
1) Pukul butter dan gula hingga kembang.
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi.
3) Masukkan pula susu pekat manis dan esen vanilla.
4) Kemudian, masukkan pula tepung jagung. Gaul rata.
5) Akhir sekali barulah dimasukkan asam manis yang diramas manja tadi. Gaul biar adunan sebati.
6) Bentukkan ikut suka dan bakar hingga masak.
Gunakan cawan yang sama untuk sukat bahan. Jangan pulak guna cawan A untuk sukat tepung, lepas tu guna pulak cawan B untuk sukat gula.. Nanti lain pulak jadinya... Aku biasa sukat guna cawan arcoroc lama yang jernih atau warna coklat tu je.. 2 cawan tu sama dengan 250 gram.. Tapi itu untuk sukatan bahan kering seperti tepung dan gula. Kalau untuk butter, 1 cawan arcoroc tu sama dengan 250 gram.. Aku dah pernah cairkan butter dan lepas tu masukkan butter cair tadi ke dalam cawan arcoroc tersebut.
p/s: Boleh tengok rupa cawan arcoroc tu kat sini.. Terima kasih.. :)