Assalamualaikum...
Dah lama tak buat projek ni... hehh..
Lepas raya hari tu, aku memang takde buat kuih apapun.. Makan je serdak kuih raya yang masih berbaki.. Tumpi dengan rempeyek yang keras kedengkung tu pun (tak tau siapa yang bawak balik), aku tibai jugak sampai habis bengkak gusi.. Sayang punya pasal.. Kang kalau tak makan, tengik pulak dia. Dah tak lalu nak makan.. Dah jatuh tahap membazir.. So, layankan jugak la walaupun mulut naik herot petot mengunyah.. haha.. Makan dua tiga hari jugak la menahan bisa bengkak gusi tu.. Amekawww.. hehe..
So, malam tadi akupun buat la projek ni balik semula.. Kali ni bahan dia aku main ejas sendiri je. Takde nak guna resepi macam buat projek yang lepas.. Doh macam biasa, iaitu guna doh karipap tapi bahan dalam tu aku gunakan bahan untuk buat kerepek pagoda.. Kena la try and error.. hehh..
Jom layan gambar berserta penerangan yang aku buat ni.. Ecehhh... :p
Buku resepi kena ada sebagai panduan.. Jangan nak berlagak expert sedangkan pada hakikatnya masih lagi terkial-kial.. hehh..
Dalam ni ada campuran 1 kilo tepung gandum, 1 sudu makan serbuk kari, 2 sudu makan serbuk cili, 2 sudu teh garam halus, 6 sudu makan udang kering + 1 sudu makan jintan manis + 1 sudu makan lada hitam (semua bahan ni dikisar halus). Kacau sebati bagi rata. Gaul guna tangan lagi mudah..
Kemudian masukkan 1 buku butter dan 7 sudu makan minyak masak. Gaulkan hingga jadi seperti serbuk roti..
Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli hingga doh tidak melekat di jari.. Sukatan air suam tu anggaran 1 mug bergantung pada kesesuaian doh.. Pastikan doh tu lembut dan kenyal..
Ni dah siap goreng.. Kuih gunting kali ni lembut sebab guna butter lebih.. Takde la sakit gigi mengunyah..
Sekilo tepung dapat banyak ni je...?
Dah siap.. Oh ya, coklat Hershey's Kisses tu aku kirim kat jiran masa dia pergi rombongan ke Langkawi hari tu..
p/s: Dah biasa nak ada kudapan. Bila takde kudapan, mula la rasa semacam je.. Nak tak nak, kena la rajinkan diri masuk dapur menguli..
2 Tukang Tembak:
eh, snang jgk rupernye,,,
xdelah susah mana ye
emm yg senang tu yg malas nak buat
anyway tq fr resepi
Post a Comment