Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, May 8, 2017

Perbezaan kulit karipap.

Assalamu'alaikum.

Perbezaan kulit karipap.



Ini adalah karipap yang biasa aku gunakan resepinya. Aku panaskan minyak masak dan letak marjerin planta masa akhir menguli doh. Cuma kali ni, aku kelim guna jari je dan tidak menggunakan acuan. 












Dan ini pula doh untuk kulit karipap yang aku panaskan minyak masak dan marjerin planta tu sekali harung, lepas tu baru curahkan ke dalam tepung gandum. 










Doh yang sama tapi cara kelim yang berbeza. Sebelah kiri tu kelim dari atas ke bawah dan sebelah kanan tu kelim dari bawah ke atas. Nampak beza dia punya kelim tapi aku lagi suka kelim dari atas ke bawah (kiri).






Perbezaannya adalah pada doh itu sendiri. Doh yang hanya panaskan minyak masak dan letakkan planta last sekali tu agak berminyak sedikit dan agak susah nak kelim. Apabila digoreng, kulit karipap tu sangat rapuh. Kita goreng malam, pagi esok kulit karipap tu masih lagi rapuh.


Manakala doh yang kita panaskan minyak masak dan planta sekali harung, dohnya sangat lembut dan tidak berminyak. Senang nak kelim walaupun kelim guna jari. Apabila digoreng, kulit karipap tu agak rangup masa baru angkat dari kuali tetapi apabila sudah sejuk, ia jadi agak liat sedikit. 


Jika diukur dari segi rasa, aku lagi suka dengan doh yang pertama sebab kulit dia rapuh biarpun dah sejuk. Dan jika diukur dari segi pembuatan iaitu senang dan mudah untuk handle, aku suka pada doh yang kedua sebab ia sangat mesra alam dan tidak berminyak.


p/s: Pilihan ada di tangan kita. Fikir baik-baik sebelum membuat pilihan.

0 Tukang Tembak:

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)