Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, February 18, 2016

Jangan kufur nikmat.

Assalamu'alaikum.

Jangan kufur nikmat.

Ramai di antara kita, apabila sebut pasal rezeki je, mesti ada sangkut-paut dengan duit. Salah tu, rezeki ni macam-macam, bukan sekadar duit sahaja. 




p/s: Jangan terlalu menjadi mata duitan sehingga menidakkan rezeki yang lain. Bersyukurlah dengan segala limpahan rezeki yang Allah berikan kepada kita dan juga keluarga kita.

Tuesday, February 16, 2016

Resepi: Ayam tonggeng bakar bermadu.

Assalamu'alaikum.

Resepi: Ayam tonggeng bakar bermadu.



Baru-baru ni aku buat ayam bakar ni. Selalunya aku bakar ayam yang sudah siap dipotong tapi kali ni untuk pertama kalinya, aku bakar ayam ni sekor-sekor. Resepi khusus untuk ayam bakar aku ni memang takde sebab aku ni jenis bantai semacam je nak letak bahan apa. Maknanya, apa yang ada kat dapur aku tu, itulah yang aku letak. 





Mula-mula tu, aku ingat nak perap ayam ni dalam masa tiga jam. Nak la bagi segala bahan perapan tu betul-betul menyerap masuk ke dalam isi ayam tu. Tapi apabila perut dah mula berdondang sayang, aku cuma sempat perap dalam sejam lebih je. Ahaha.




Aku bakar ayam tonggeng bermadu ni dalam oven letrik aku tu. Dah lama betul aku tak gunakan oven tu sampaikan nak tekan suis kat plug tu pun aku takut. Aku minta tolong abang aku untuk tekankan suis plug tu. Teruk betul penakutnya. Haha.


Dan, inilah hasilnya ayam tonggeng bakar bermadu hasil dari resepi campak-campak aku tu. Alhamdulillah, sedap dan aku suka. Habis aku kerjakan. Sebelum tu, aku bagi sebelah bahagian peha tu kat jiran sebelah rumah. Apa salahnya berbagi rezeki, kan?




Sebelum bakar ayam ni, aku sapukan loyang pembakar tu dengan sedikit marjerin planta. Sapu rata loyang tu supaya nanti ayam tu takde la melekat kat loyang tu. Aku bakar dalam masa lebih kurang sejam setengah. Mula-mula set timing untuk 45 minit je, tapi lepas tu tambah sikit-sikit masa pembakaran tu. Suhu pulak aku gunakan 170 C. Api atas bawah dan kipas oven tu aku on kan. Aku gunakan oven letrik Zanussi.





Ada yang nak resepi ayam tonggeng bakar bermadu aku ni tak? Takpe, kalau takde yang nak pun, aku kongsikan jugak resepi ni kat sini. Boleh jugak aku jadikan sumber rujukan untuk aku bila-bila masa diperlukan. Heh.


Bahan-bahan yang aku gunakan dalam pembuatan resepi ayam tonggeng bakar bermadu ini adalah seperti di bawah. Sukatan bahan adalah anggaran je ya. Selebihnya tu, ikutlah pada citarasa kita sendiri. Kenalah pandai adjust ikut kesesuaian.


1 ekor ayam sederhana besar - cuci bersih bahagian dalamnya
2 labu bawang besar - hiris
1 ketul halia - anggaran sebesar ibu jari dan hiris halus
4 biji bawang putih - dititik/ketuk 
2 sudu makan sos tiram
1 kiub pati ayam Knorr - ramas-ramas
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan madu asli
2 sudu makan jus lemon
2 sudu makan rosemary whole
1 helai bay leaf whole - siat-siat kecil
2 sudu makan thyme whole
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit

Hiasan.
1 batang lobak merah - potong membulat
4 biji kentang - buang kulit dan potong ala-ala wedges
**Atau boleh je nak letak sayur yang kita suka.


Cara nak buat ayam tonggeng bakar bermadu.

Ratakan semua bahan dengan ayam. Kemudian, perap lebih kurang dua hingga tiga jam. Lepas tu, boleh la dibakar dalam oven. Jika ayam belum masak, boleh la tambah masa pembakaran. Setiap setengah jam, boleh la curahkan minyak dalam loyang tu atas ayam supaya ayam tu tidak terlalu kering.


Okay, ini je perkongsian untuk entri kali ini. Eloklah kita masak sendiri. Apa yang pasti, ianya memang menjimatkan. Bak kata orang, berbaloi-baloi! Selamat mencuba untuk siapa yang nak cuba. 


p/s: Kenapa nama resepi ni ayam tonggeng bakar bermadu? Sebab ayam tu tertonggeng masa dibakar dan rasanya sedap bak madu. Tu yang aku bagi nama ayam tonggeng bakar bermadu. Ahahaha.

Saturday, February 13, 2016

Resepi: Kaswi pandan dan kaswi keladi.

Assalamu'alaikum.

Resepi: Kaswi pandan dan kaswi keladi.


Masa cuti raya cina hari tu, aku ada buat kuih kaswi pandan ni. Resepi asal dari kaswi gandum tapi aku adjust sendiri mengikut kemahuan aku. Kaswi pandan ni aku bekalkan untuk adik dan family dia sikit dan buat makan kat rumah sikit. Gambar masa proses buat kaswi pandan ni takde. Cuma ada gambar selepas masak je. 




Petang tadi, aku buat kaswi keladi pula. Aku masih menggunakan resepi yang sama dengan resepi kaswi pandan. Bezanya cuma pada perisa sahaja. Kalau kaswi pandan tu, aku blend sepuluh helai daun pandan dengan tiga cawan air. Kemudian tapis dan tambahkan lagi dua cawan air untuk jadikan air tu betul-betul lima cawan. Lepas tu aku masukkan sedikit pewarna hijau untuk naikkan seri warna atau kalau nak letak pandan paste pun takpe tapi jangan letak esen pandan sebab nanti baunya tak sedap.


Kat bawah ini adalah proses masa aku buat kaswi keladi petang tadi. Jom kita tengok gambar yang aku ambil dan baca sedikit penerangan tu ya. Heh.


Dalam bekas ni, satukan tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam.



Lepas tu, masukkan air dan juga air kapur.


 Kacau sebati semuanya dan masukkan paste keladi dan sedikit pewarna ungu.


 Yang macam cacing tu adalah paste keladi. Kacau sebati.


Tuangkan sedikit minyak masak dalam loyang dan ratakan dengan menggunakan tisu dapur yang bersih. Letak sikit je minyak tu sekadar nak bagi loyang tu berminyak sahaja. Jangan letak banyak sebab takut nanti minyak tu bertakung.


 Kemudian, tapiskan adunan tadi ke dalam loyang.


 Beginilah rupanya.


Sebelum mengukus, panaskan dahulu pengukus. Masa panaskan pengukus ni, aku gunakan tutup kukus tu tapi bila mula kukus kuih ni, aku gunakan dulang yang kecil yang aku bungkus dengan kain tuala. Jangan panaskan pengukus dengan tutup kukus yang berbungkus dengan kain sebab nanti wap panas tu akan meresap kepada kain. 


Kukus dengan api yang besar selama lebih kurang 30-35 minit.


Beginilah rupanya kuih kaswi keladi aku. Sebetulnya, ada lebihan air yang bertakung atas permukaan kuih ni tapi aku hamparkan dengan tisu dapur yang bersih untuk kurangkan atau buangkan air lebihan tersebut. Kena buat tiga empat kali juga la hampar tisu dapur tu. Kena buat cepat-cepat sebab takut nanti permukaan kuih tu rosak. Gambar aku hampar tisu tu takde sebab mana sempat aku nak ambil gambar kalau tengah sibuk nak hampar dan nak buang tisu tu.





Sejukkan dahulu kuih kaswi keladi ni. Apabila sudah sejuk, boleh la dipotong menggunakan pisau plastik dan gaulkan dengan kelapa parut muda yang dicampur dengan sedikit garam. Alhamdulillah, sedap. Hehe. 





Dah siap! Alhamdulillah. Nak resepi tak? Okay, aku sertakan sekali resepi kuih kaswi keladi aku ni ya walaupun takde siapa yang nak. Hahaha.


Bahan-bahan untuk kaswi keladi.

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam halus
5 cawan air
1 1/2 sudu makan air kapur sirih - airnya ya, bukan kapurnya
2 sudu makan paste keladi - atau ikut kesesuaian rasa keladi tu - aku main picit je paste keladi tu.
1/2 sudu kecil pewarna ungu - tak nak letakpun takpe tapi pucat sikit la kuih tu nanti.

**Cara nak buat, sila rujuk pada gambar di atas.


p/s: Okay, ini sahaja perkongsian resepi untuk kali ini. Moga jumpa lagi di lain masa dan ketika. Cehh! Dah macam segmen kat dalam tv la pulak, kan. Ahahaha.

Sebelum kawen, fikir dulu tanggungjawab.

Assalamu'alaikum.

Sebelum kawen, fikir dulu tanggungjawab.


Kita selalu tengok atau baca kisah sebegini iaitu kisah suami yang lari dari menunaikan nafkah selepas berlakunya perceraian. 






p/s: Jika rasa tak mampu nak galas tanggungjawab, jangan asyik kawen cerai je. 

Friday, February 12, 2016

Masak lemak cili padi ikan keli berencahkan pisang muda.

Assalamu'alaikum.

Masak lemak cili padi ikan keli berencahkan pisang muda.


Ini kisah masa cuti raya cina hari tu. Empat ekor ikan keli jadi mangsa kerakusan kami. Siapa lagi kalau bukan aku dengan kakak aku. Haha. 




Kakak tebang pokok pisang kapas yang masih muda. Dia kata nak gulai pisang muda ni dengan apa entah, lupa dah aku, heh. Lepas tu, aku la yang cadangkan supaya gulai pisang muda tu dengan ikan keli yang ada dalam kolam simen kat tepi dapur rumah ni. Maka, keesokan harinya, aku keringkan air kolam dan sauklah ikan keli tu. Kakak sauk dua ekor dan aku pulak sauk dua ekor lagi.




Aku tukang siang ikan keli dan pisang muda tu manakala kakak tukang masak. Alhamdulillah, sedap. Lagipun memang dah agak lama tak makan gulai macam ni.




Ni dia ikan keli yang aku bela. 


p/s: Aku post gambar gulai ni kat fb. Kakak yang sorang lagi tu siap tanya; gulai ikan keli tu ada lagi tak sebab masa tu dia masih lagi ada kat Labu. Syukur sebab diapun dapat makan gulai ikan keli ni. Alhamdulillah.

Thursday, February 11, 2016

Wooden clip.

Assalamu'alaikum.

Wooden clip.

Gambar ni dah lama. Lama sangat. Tapi baru hari ni aku tergerak hati nak masukkan kat blog aku ni. 


Masa ambil gambar ni dulu, aku memang dah tanam niat nak letakkan dalam blog. Biasalah, untuk dijadikan rujukan apabila diperlukan nanti. Tengok pada watermark kat gambar ni pun dah tau dah yang gambar ni dah lama terperap dalam folder. Haha. Watermark untuk gambar kat blog aku sekarang ni kan ada kelainan sikit. Itupun jika ada yang perasan la. Heh.





Gambar ni semua aku ambil kat kedai masa aku ke bandar dulu. Aku siap minta izin tuan kedai nak ambil gambar ni. Takut jugak aku kalau main ambil gambar macam tu je. Masuk kedai orang, kenalah beradab dan berbudi bahasa, kan? Tak manis la kalau main redah je dok klik sana, klik sini.





Aku ni jika nak diikutkan, memang suka dengan benda kraf macam ni. Rasa nak buat tapi disebabkan jari tak berseni, maka semuanya jadi terbantut. Sila jangan ikut perangai macam aku ni ya. Haha.


Benda macam ni, jika kena dengan gayanya, boleh buat duit jugak. Maka, siapa yang rajin dan berminat tu, bolehlah cuba-cuba buat. 


p/s: Aku dah mula buat perubahan pada tulisan aku di blog ini. Nampak tak perubahan tersebut? Jika nampak, korang memang pembaca setia blog aku ni. Terima kasih banyak-banyak. Hehe.

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)