Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, October 12, 2017

DIY: Buat racun semut sendiri.

Assalamu'alaikum.

DIY: Buat racun semut sendiri.


Semalam aku ada terbaca kat satu laman web (maaf tak ingat web apa) berkaitan dengan cara nak matikan semut sama ada semut di dalam rumah atau semut pada tanaman.


Aku dah cuba sembur sekejap tadi pada pokok dan dalam rumah. Alhamdulillah, menjadi. Semut hitam dan semut halus tu mati. Lepas ni tak perlu dah gunakan racun serangga. Dah boleh buat racun sendiri.


Caranya adalah; masukkan semua bahan di bawah ini ke dalam botol penyembur dan goncang. Lepas tu boleh la semburkan pada semut. Sukatan jangan overdose. Takut nanti pokok pulak yang mati. :D 


1 1/2 cawan air paip
1/4 cawan cuka makan
2 sudu makan cecair pencuci pinggan (aku gunakan Glo)





Dua kali aku ulang buat bancuhan racun semut ni. Ini menunjukkan yang semut memang banyak kat rumah aku. 


Aku cuba jugak sembur racun semut buatan sendiri ni pada bena atau kuya iaitu sejenis serangga putih yang selalu menyerang tanaman. Harapnya, mati la bena tu. Bena ni kalau dah menyerang tanaman sama ada pokok sayur atau pokok bunga, memang takde harapan la pokok tu nak hidup subur.


p/s: Nampak gayanya, lepas ni kenalah sediakan stok cuka makan pulak. Haha.

Kangkung dah cambah dah.

Assalamu'alaikum.

Kangkung dah cambah dah.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Benih kangkung yang aku semai tiga hari lepas, sudahpun bercambah. Sukanya hati melihat perkembangan kangkung ni.





Aku kepung bekas kangkung ni dengan lidi satay terpakai. Tujuannya, untuk mengelakkan geng bulus masuk dalam bekas tu dan membuang di situ. 


Tengok la ni haa. Selamba je si dia ni menonggeng kat tepi pagar rendah tu. Aku biarkan je dia lepaskan hajat. Tak baik sergah. Nanti taik dia masuk balik dalam bontot dia. Hahaha. Dah kucing sendiri, kan? Biar je la. Nanti kaut la buang. Itupun kalau rajin la. Kehkehkeh. Tapi dia ni pandai kambus balik apa yang dia dah buang. Diapun tak tahan jugak bau taik dia tu. :D






p/s: Hanya jauhari sahaja yang mengenal manikam. Hanya orang yang mempunyai minat yang sama sahaja yang boleh merasa dia punya keterujaan. Heh.


Wednesday, October 11, 2017

Kuih lompang pandan.

Assalamu'alaikum.

Kuih lompang pandan.


Aku ni ada beberapa tabiat yang aku akan buat jika aku bosan. Salah satunya adalah main masak-masak kat dapur aku tu. Selalunya aku buat kuih atau buat kek. Soal sama ada jadi atau tidak, itu dah jatuh nombor dua. Apa yang penting, lepaskan dulu rasa bosan tu dari membelenggu jiwa. Ceewahh.. Haha.


Baru-baru ni, aku cuba la buat kuih lompang pandan ni. Rasa macam pernah buat tapi takde pulak kat dalam entri. Perasaan aku je kot. Heh.





Bahan yang diperlukan untuk buat kuih lompang pandan ni mudah je. Bahan yang senang nak cari.

2 cawan tepung beras**
1/2 cawan tepung ubi**
4 cawan air + 6 helai daun pandan** - Kisar dan tapis
3/4 cawan gula pasir**
Secubit garam**
Sedikit pewarna hijau**
Kelapa parut - gaul dengan sedikit garam





1- Masukkan semua bahan yang bertanda ** ke dalam bekas dan kacau sebati supaya tidak bergentel. Boleh juga dikisar. Kemudian, tapiskan.

2- Sementara tu, panaskan air kukusan.

3- Sapukan sedikit minyak masak pada acuan lompang dan isikan adunan.

4- Kukus selama 20-25 minit atau sehingga lompang masak.

5- Tunggu lompang sejuk baru keluarkan dari acuan.

6- Hiaskan dengan kelapa parut di atasnya.






Selamat mencuba. Masa untuk buat kuih lompang ni tak lama. Tak sampaipun 20 minit. Masa kukus tu yang lama sikit. Maka, takde alasan untuk malas nak buat. Haha.


p/s: Hendak, seribu daya. Tak hendak, seribu alasan. Kan..? Terpulanglah pada diri masing-masing nak pilih yang mana satu. :D

Tuesday, October 10, 2017

Biji benih online.

Assalamu'alaikum.

Biji benih online.

Pepatah lama ada mengatakan; Hendak, seribu daya. Tak hendak, seribu dalih. Maka atas rasa hendak itu, akupun beli la biji benih secara online ni. Dorang pos gunakan pos ekspress. 








Aku dah mula semai dah biji benih ni. Aku semai benih salad empat musim tu dan juga benih kailan. Disebabkan tanah dah takde, aku berhenti dulu semai benih sayur yang lain tu.


 ^
Semai pada 6/10/2017.
v



 ^
Ini pula pada 9/10/2017. Dah cambah dah.
v


Gambar yang kat bawah ni pula pada 10/10/2017. Dah mula nampak dah daun dia. Cuma salad tu, batang dia lembik dan lecur. Mungkin sebab cocopeat tu terlampau basah. Takpe la. Yang penting, dia cambah. Nanti boleh la cuba semai lagi sekali. Kali ni semai untuk uji sama ada benih tu boleh cambah ataupun tak cambah langsung. Kiranya terbukti la yang benih tu boleh cambah dalam tempoh 3 hari. Bukan apa, aku pernah beli biji benih salad ni dari jenama lain. Dua kali aku beli dan dua-dua kali jugak benih tu tak cambah. Tu yang aku cuba jenama yang ini pulak.







Tak sabarnya nak tunggu pokok ni besar. Bukan apa, nak tengok dengan mata sendiri dia punya perkembangan. Barulah betul-betul menguja dan menyeronokkan. Tak percaya, cubalah tanam sendiri. Heh.



Monday, October 9, 2017

Jadi tak kek marble ni?

Assalamu'alaikum.

Jadi tak kek marble ni?


Never give up!


Ya. Atas sebab tidak mahu mengaku kalah, aku cuba lagi buat kek marble ni. Sebelum buat, aku berdoa banyak-banyak. Harapnya kali ni kek marble aku ni elok la sikit kejadian dia. Tak nak la bantat lagi macam hari tu. 


Ikutkan aku, memang dah trauma dah nak buat kek marble ni. Amboii, trauma ya. Buat kek pun boleh trauma ke? Drama sangat aihhh.. Haha. Tapi disebabkan ingin mencabar keyakinan diri, aku cuba lagi buat untuk kali yang ke berapa entah. Pokoknya, selagi ada stok buttercup kat dalam peti beku tu, selagi tu la aku akan terus mencuba. Gigih tak? Kegigihan macam ni la yang korang kena contohi. Pheeeww...! Bukan senang nak isi bakul angkat sendiri ni. Hahahaha. 


Okay, jangan nak merapu banyak sangat. Cukuplah drama tv3 je yang merapu. Ehh..! Haha..  


Jom tengok gambar. Resepi aku bagi part last nanti. Macam la ada orang nak resepi aku tu, kan.. Apa-apa je la. Hehe.





Kek marble aku ni merekah sikit kat bahagian atas tu. Tapi takpe la. Yang penting, dia elok je naik dan tidak bantat. Kalau tengok kat Youtube, banyak je kek yang dorang buat tu merekah kat atas.








Alhamdulillah. Elok je gebu dan lembut kek marble aku kali ni. Sukanya la haiihh..! Rasa berbaloi buang masa dok kat dapur apabila dapat hasil yang boleh dibanggakan. Maklum la, aku bukanya pandai buat kek. Jadinya, apabila kek menjadi, memang seronok sangat la. Hehe.






Sebenarnya, aku masukkan entri fasal kek marble ni ke dalam blog supaya senang aku nak buat rujukan. Siapa yang tak suka nak tengok dan baca tu, minta maaf la ya. 


Ni resepi kek marble yang aku gunakan setelah banyak kali mencuba dan mengolah resepi. Aku kan jenis yang suka try and error. 

Bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
1 sudu makan susu tepung everyday
**Ayak semua bahan ini dan ketepikan seketika.

Bahan B:
1/2 cawan gula pasir
5 biji telur gred C
1 buku butter (250 gram)
1 sudu makan ovalette
1 penutup botol esen vanilla

Bahan C:
2 sudu makan serbuk koko


1- Pukul butter dan gula hingga kembang. Aku pukul menggunakan mixer The Baker selama lebih kurang 15-20 minit dengan kelajuan speed nombor 4.

2- Masukkan ovalette sambil biarkan mixer terus berputar. (anggaran seminit)

3- Masukkan pula esen vanila dan teruskan memukul. (anggaran seminit)

4- Masukkan pula telur sebiji demi sebiji sambil teruskan memutar dengan speed yang sama. Jarak antara setiap telur yang dimasukkan adalah dalam lebih kurang seminit.

5- Apabila masukkan telur yang terakhir, teruskan memutar selama lebih kurang 5-10 minit. Lepas tu, terus matikan mixer.

6- Keluarkan bowl dan kacau adunan tadi dengan spatula. 

7- Masukkan bahagian A tadi sedikit demi sedikit sampil terus kacau dengan spatula.

8- Bahagikan adunan kek kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan satu bahagian lagi yang asal.

9- Sapukan keliling loyang dengan planta/butter dan lapikkan dengan kertas A4. Tuangkan adunan kek secara berselang seli.

10- Sebelum bakar, hentak-hentakkan loyang yang berisi adunan kek tadi. 

11- Sebelum masukkan loyang ke dalam oven, panaskan dulu oven selama lebih kurang 10 minit dengan suhu 160 C.

12- Bakar kek selama lebih kurang 30-45 minit atau sehingga kek masak. Ataupun, cucuk bahagian tengah kek dengan cake tester. Jika tak melekat, kek tu dah masak dah.

13- Setelah kek masak, terus keluarkan kek dari dalam oven dan letak di atas redai.


Pergh...! Panjangnya resepi dan cara nak buat. Mesti ada yang kata macam susah je nak buat, kan? Percaya la. Kek ni senang je nak buat. Yang penting, kita tau apa yang kita buat. Jadinya, takde la kita kelam kabut ataupun teragak-agak.



 ^
Geng bulus ni, masa kek marble bantat hari tu, sikitpun dorang tak nak makan. Kek kali ni, elok je masing-masing mengecek. Pandai betul memilih. Cisss... Haha.
v


p/s: Eleh, kek marble tu takde la semenggah mana tapi dia punya penerangan tu macam la pro sangat. Ehh, suka hati aku la. Blog aku, kan? Hahahaha.

Sunday, October 8, 2017

Oh my kacang buncis!

Assalamu'alaikum

Oh my kacang buncis!


Pokok kacang buncis yang aku tanam hari tu, dah mula keluar buah dah. Alhamdulillah. Biarpun buahnya cuma sebiji dua, namun aku tetap bersyukur. Sekurang-kurangnya, pokok kacang buncis aku boleh berbuah. 






Daun pokok kacang buncis ni agak kesat sikit jika nak dibandingkan dengan daun pokok kacang panjang yang lebih lembut.




 Alahai, cinonetnya kamu..


^
Yang cinonet tadi sudahpun besar. Alhamdulillah.
v


Hampir dua bulan jugak masa yang diperlukan oleh pokok kacang buncis ni untuk keluarkan hasil. Tapi takpe, sebagai penanam, aku kena perbanyakkan sabar.


p/s: Seronoknya! Seronok sebab apa yang ditanam membuahkan hasil. Selama ini dok main beli je kacang buncis tu tapi apabila tanam sendiri, baru la puas hati. 

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)