Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Saturday, November 14, 2009

SESSI MEMBUAT KEK

Assalamualaikum....

Muahahahaha...apa hal lak ni kan. Asyik dok buat post pasal makan2
je ni. Ni la keje aku kalau boring datang. Kadang2 kalau boring, aku
lepak2 depan tb je, ada ketikanya pulak aku lepak2 atas katil sambil
layan jiwa yang kacau (kehkehkeh....). Tapi semalam aku boleh lak
buat kek ni haa. Yang ni boleh la dimasokkan dalam kategori boring
yang ada hasilnya.... huahuahua.... Jangan jelezzz.....!!



Proses memukul butter dengan gula. Naik lenguh tangan aku pegang hand-mixer tu....huhu....



Sebelum tu, kena pukul putih telur sampai kembang dahulu....




Kek yang telah siap untuk dibakar dalam oven....



Beginilah rupanya selepas ditransformasikan.....siap ada kesan cucuk botox tu...muahahaha....



Lagi satu jenis kek. Aku buat kek coklat dan pump guna pump untuk ising...(raya hari tu tak sempat nak test pump tu...hehe...)



Dan inilah hasilnya. Memang kalah la kek aku ni kalau nak compare dengan kek kat secret recipe tu kan....huhuhu....

p/s: Mencuba itu adalah lebih baik dari mengeluh. Mengeluh itu mungkin
lebih baik dari mengata. Oleh itu, jangan mengeluh dan mengata. Cuba
aje sampai berjaya.....hahakkk...(cuba benda yang baik2/elok2 aje laa...)
.

10 Tukang Tembak:

hatim a.r said...

dah die buat kek pulakkk!!!akak hentikan entry berunsur makanan ini!!!menyiksa jiwa raga saya nengok gambo2 arghhhhh ;p

cikELA said...

wow..
nampak sedap..
leh mintk bhn2 nye ni..
ehehe~~

~Kak AZZ~ said...

Hatim~> hehe.....jgn la cmtu wehh....ekau kan terer bab masak2 ni...siap buek sushi lg tu....dh la ekau advanced buek ayam rosmeri....akakpun tak ponah buek ayam rosmeri tu...tercabar ni tau...haha....

~Kak AZZ~ said...

cikELA~> nampak je cam sedap...tp tak sedap mana kott rasa dia....huhu...

nak bahan2 dia ke....tp sebelom tu nk tanya dulu ni.....ada masa ke nak buat kek ni....kan tgh bz tu....:)

btw tenkiu singgah setelah sekian lama bertapa.....hikkk....

Erna said...

salam kak Azz..

best pulak tengok kek tu..bloih la bagi resepi..kita ni memang suka mencuba resepi,ada pulak anak2 yang suka makan..

~Kak AZZ~ said...

Erna~> wassalam....nak resepi kek ni ke..? Boleh...boleh...nnt akak buat post psl resepi kek ni ya....tunggu tau....hehe...

btw, kedua2 jenis kek ni dah habis kena balun...tak sempatpun nak bg jiran rasa...

tenkiu singgah yaa...

~LP Lum~ said...

akak... sy sokong ngan hatim.. udah2 post entry pasai mkn nie...

den dah lapau balik dah.... :)

apa pun kek akak 2 nmpak sodap sgt... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> Linda....muahahahaha.....iye la...lps ni xde dh post pasal makan2 ni....tggu raya aji je nnt....

Hatim tu lagi terer masak tau....boleh buat anak sdara menantu tu hehehe...

mungkin sedap la kott sbb dah liau dah pun kedua2 kek tu....akak sompek makan 2 hiris je...huhu...

*Lps ni maybe nk ltk resepi kek tu sbb dah ada permintaan nmpknya...ilmu takleh kedekut...hikk...

cHeRyNa PiReS said...

kak azz, mengeluh tu mmg elok dr mengata. tp kalau mengeluh dengan mencarut. sakit telinga!!!

huhhuhu...

tera lah kak. kalau sha maunnye give up buat kek nieh.

~Kak AZZ~ said...

cHeryna~> Sha...haha...betol tu...Kita jangan suka carut2 kan org, nanti org carutkan kita balik...huhuhu....

manade terer....akak baru je nak belajar ni...tahap pembelajaran akak tu lambat la sikit sbb malas je yang banyak....hehe...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »