Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, June 29, 2012

Dok pehe suguh kawe... (Sekadar luahan perasaan...)

Assalamualaikum...

Dok pehe suguh kawe...
(Sekadar luahan perasaan...)

Ada individu yang buat fanpage dengan menggunakan nama ustaz-ustaz terkenal yang katanya untuk menyemarakkan lagi golongan muda dalam mendalami dan menyukai ilmu agama.. Alhamdulillah, bagus dan secara tak langsung, akupun boleh tumpang menimba ilmu walaupun aku tidak termasuk dalaam golongan muda tersebut.. Pendapat aku, tak salah jika berkongsi ilmu yang boleh memberi manafaat kepada insan lain apatah lagi ilmu berkaitan agama.. 

Masa mula-mula tu memang la page-page tertentu ni banyak post pasal ilmu-ilmuan ni.. Seronok aku baca sebab dari sehari ke sehari aku dapat sedikit ilmu percuma.. Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian ilmu itu..

Cuma sejak akhir-akhir ni, lebih-lebih lagi dekat nak pilihanraya ni, kebanyakan dari page tu dah jadi macam medan melaga-lagakan orang la pulak gara-gara buat status ataupun post sesuatu yang berlawanan dengan konsep page itu sendiri. Kalau nak post pasal politik, tak perlu la nak gunakan nama ustaz-ustaz ni sebagai nama fanpage hanya semata-mata untuk mengaburi pembaca.. Ianya seolah-olah ada udang di sebalik megi.. Kesian kat nama-nama ustaz yang jadi mangsa.. 

Lagi satu, bila letak gambar macam-macam, gambar orang kena pukul la, gambar orang berdarah la, komen yang masukpun macam-macam jugak la.. Bila ada yang bertanya tentang kesahihan gambar yang di-post-kan tu, takde pulak pihak admin page tu menjawab.. Jangan la macam tu... Orang yang mengomen tu dah bergaduh sesama sendiri, memaki-hamun ikut sukahati, membinatangkan orang dengan lantang, tapi pihak admin dok diam je.. Itu namanya baling batu sembunyi tangan..

Tak baik la macam tu.. Sepatutnya bagi la sumber ataupun link yang berkaitan dengan gambar atau cerita yang disampaikan, tak kira la samada sumber tu dari pihak manapun, then boleh la orang kat situ tengok dan baca apa sebenarnya yang berlaku.. Ni takde satu apapun.. Betul-betul bermain dengan sentimen.. Seronok gamaknya baca komen-komen yang majoritinya penuh dengan maki-hamun tu.. Dok pehe suguh kawe... 


"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)" - Surah al-Baqarah: Ayat 214

Teringat satu ketika dulu bila ada orang yang post-kan resepi mencarut kat page pasal resepi dan masak-memasak ni, huru-hara page tu sekejap.. Tapi aku dah tak ingat apa bahan-bahan dalam resepi lucah yang dia post tu.. Memang gila la manusia macam ni.. Nau'zubillah...


p/s: Aku masak megi tak pernah letak udang.. Sebab tu takde jumpa udang di sebalik megi.. ehehh..

Si kecil ini juga ingin hidup sempurna seperti kita.. Bantulah dia seadanya...

Assalamualaikum...

Si kecil ini juga ingin hidup sempurna seperti kita.. Bantulah dia seadanya...

Ini adalah kisah mengenai seorang anak kecil iaitu Ahmad Sufi yang menghidapi masalah paru-paru yang kritikal sejak dilahirkan.. Kepada mereka yang ingin menghulurkan bantuan, boleh la disalurkan bantuan tersebut kepada akaun kat dalam gambar di bawah.. Kalau guna online, lagi senang.. Dari rumah ataupun opis dah boleh transfer dah.. Jumlah bukan ukuran.. Yang penting, keikhlasan untuk membantu, menderma, bersedekah.. :-)

Dan jika mahukan lebih info, boleh la pergi ke page Tabung Ahmad Sufi ini.. Kat sana boleh dikatakan setiap hari ada paparan serta gambar terkini anak kecil itu..




Setiap kali masuk page tu dan tengok gambar anak kecil ini, airmata aku mengalir.. Sedih kerana dalam usia yang baru melihat dunia, dia sudah diuji.. Semoga si kecil yang comel ini, Ahmad Sufi segera sembuh dan sihat serta kuat.. Semoga kedua ibu bapa dia terus kuat dan sabar menghadapi dugaan ini... 

p/s: Sama-samalah kita berdoa agar Ahmad Sufi cepat sembuh dan sihat sepenuhnya.. Amin...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »