Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, February 29, 2012

Bertungkus-lumus...!!!

Assalamualaikum...

Bertungkus-lumus...!!!

Sejak dua hari kebelakangan ni, aku agak sibuk untuk menyiapkan baju seorang kastemer 'dekat' aku ni.. Kain ni sebenarnya dah lama ada dalam simpanan aku. Namun disebabkan aku belum ada keyakinan untuk memotongnya, maka kain tu terbiar je tergantung kat hanger.. Mak aku kata kastemer tu dah merajuk dengan aku.. Aku kata, apsal dia tak hantar je kain tu kat kedai, sebab diapun tau yang aku kurang berani nak potong kain dia tu, lebih-lebih lagi kain tu merupakan pemberian kawannya.. Buatnya tersalah potong, tak ke haru jadinya nanti, kann... huhuhu....

Lebih kurang seminggu lepas, baru aku ada keyakinan untuk memotong kain tersebut. Itupun cuak jugak. Risau sebenarnya sebab dah sekian lama tak memotong dan membuat baju dabel ni.. Lagipun, untuk memotong dan menjahit baju berlapis ni agak leceh sikit maaa... ehehh...

Hujung lengan yang belum ada kedutan...
Masa ni dah buntu dah ni... ehehh...

Akhirnya, dengan izin Allah, berjaya juga aku mencantumkan baju tersebut. Satu masalah pula timbul bila kedutan kat hujung lengan tu tak berapa nak menjadi disebabkan kain yang agak nipis. Buntu juga aku sekejap.. Tanya juga pada kawan-kawan dan mereka memberikan tips tapi bila aku cuba, tak juga menjadi.. Akhirnya aku try tanya atuk gugel dan terjumpalah satu tutorial tu.. Akupun cuba dan alhamdulillah, menjadilah kedutan yang aku nak buat tu.. Namun, rasanya cara yang ada kat tutorial tu khas untuk mesin jahit high speed seperti yang aku gunakan sekarang.. Boleh rujuk kat tutorial tu ya.. :)

Boleh rujuk kat komen ni jika gunakan mesin biasa.. Mesin biasa tu maknanya mesin jahit yang kena goyang kaki tu laaa.. :-)

Tips dari kawan aku.. Thanx dear.. :)


Boleh laaa... kottt.... ehehhh...

p/s: Bila berfikiran positif, semuanya akan jadi mudah.. Jika buat salahpun, akan terus berusaha untuk mencuba lagi sekali sampai berjaya.. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana memberi aku kesabaran dan kekuatan.. :)

Monday, February 27, 2012

Biarlah gambar yang menceritakan segalanya...

Assalamualaikum...

Biarlah gambar yang menceritakan segalanya...


Ala-ala latok, jangan saman... :-)

Bukan sebab bawa laju... ;p















Sesekali nak jugak interframe walaupun muka macam bibik dalam sinetron Putri Yang Di Tukar.. 
(Harus sedar diri...)

p/s: Semua gambar dirakam pada hari Khamis lepas... =,="

Wednesday, February 22, 2012

Petua khas untuk tukang jahit seperti aku.. :D

Assalamualaikum...

Petua khas untuk tukang jahit seperti aku.. :D

Sebagai tukang jahit, gunting memainkan peranan yang sangat penting terutama sekali gunting yang digunakan untuk memotong kain. Gunting kain tidak boleh sama sekali digunakan untuk tujuan lain seperti menggunting kertas dan sebagainya. Jika digunakan juga, maka gunting tersebut akan tumpul dan tidak lagi boleh digunakan untuk tujuan memotong kain. Satu kerugian di situ kerana kita terpaksa membeli gunting yang baru sedangkan harga gunting kain ni agak mahal, lebih-lebih lagi jika gunting tu jenis yang berat..

Disebabkan itu, seseorang tukang jahit memerlukan beberapa jenis gunting untuk melaksanakan tugas mereka. Gunting kain, gunting kertas dan juga gunting sulam mesti ada dalam simpanan dan tidak boleh dibiarkan bersepah-sepah sembarangan. Kalau orang tu bukan tukang jahit, dia memang akan belasah je guna  satu gunting tu untuk semua benda.. Sebab tu kadang-kadang kain yang digunting tu tidak licin seolah-olah kena gigit dengan tikus je... kehkehkeh...

Okay, kat sini aku nak kongsikan petua ataupun tips untuk menajamkan semula gunting kain yang sudah tumpul. Boleh rujuk kat dalam video kat bawah ni. Video ni baru je aku rakam dan upload kat Youtube. Tujuannya bukan apa, sekadar nak berkongsi ilmu sahaja.. Aku peduli apa dengan orang yang suka mengata-ngata pasal upload ni.. Tak jadi kudispun.. ;p




Terima kasih aku ucapkan kepada seorang teman yang sudi berkongsi petua ini.. Dan terima kasih juga kat seorang kawan yang bertanyakan soalan bagaimana cara nak tajamkan gunting tu. Kalau takde yang bertanya soalan, mana mungkin nak ada jawapan, ya tak...?

p/s: Siapa yang suka menjahit dan ingin berkongsi pengalaman dalam bidang jahitan ataupun seangkatan dengannya, boleh la join kat sini..  Daripada join group yang dok mengutuk orang je, baik join group yang ada faedah sikit... Sikit-sikitpun ada jugak ilmu atau info... :-)

Tuesday, February 21, 2012

Aksi si bunting yang sedang tidur... ;)

Assalamualaikum...

Aksi si bunting sedang tidur... ;)

Buruk betul bila tengok aksi dorang ni.. Yang satu tu okay sikit aksi dia.. Cuma yang satu lagi ni haa, memang tak pernah ubah perangai. Dari kecik masa zaman anak lale sampai la dah jadi ibu, perangai tak pernah nak berubah.. Mesti nak tidur terkangkang.. adehh...

Aku memang suka kacau dorang tidur.. Geram je menengoknya.. Jelespun ya jugak... kehkehkeh.. Bila lapar, memekak minta makan.. Bila dah kenyang, membuta sampai tak hengat dunia.. Mestilah aku geram, kan.. hahaha...

Yang banyak gambar tu nama dia Tett-Tett... Kadang-kadang aku panggil dia Tettt je... Kadang-kadang aku panggil Tetettt.. Tapi kalau adik aku, dia panggil Tete*... Gulppp...!! Yang gambar sekeping tu nama dia Popok.. Popok ni ibu si Gemuk yang dah mati tu... sobsobsob.... Rindu Gemuk... 

Port baru dia... Kalau ada kucing lain yang tidur kat kerusi ni, dia akan bising dan kuis-kuis kucing tu sampai la kucing tu bangun dan pergi tempat lain... hahaha...






Bukan main lagi dia buat regangan otot.... ehehh...

Tak tau malu langsung.... huhuhu...

Hahahahaha.... Ooppppsss....!!!

video
Perhatikan ekor dia yang dok goyang-goyang tu.. Rasa macam nak tarik-tarik je.. hahaha...


Popok.... 


p/s: Fall In Love... Walaupun tak faham bahasa... :)

Monday, February 20, 2012

Madu yang peramah melayan tetamu... :-)

Assalamualaikum...

Madu yang peramah melayan tetamu... :-)

Aku tak nak la sebut pasal madu ni.. Seriau.. Kalau boleh, tak nak sentuh langsung pasal madu-madu ni.. Tapi aku suka tengok citer Madu 3 tu... Jamil ooooo Jamil... Ku sangka satu, rupanya tiga.. hehehe...

Ini bukan pasal madu poligami tu tau. Saje je buat intro macam tu.. Nasib la siapa yang terkena masa gugel nanti.. hahaha... 

Ini adalah pasal Maaduu yang ada cerita Korea tu la.. hikk.. Hari tu saje la aku tanya kat wall fesbuk dorang tu. Aku ni nak sangat tengok satu siri drama ni, tapi susah sangat nak dapat tengok. Memang ada je web lain yang keluarkan drama tersebut, tapi dia punya servis sangat la lembap.. Lepas tu ada pulak yang nak kena install dia punya plug in dan nak kena isi form macam nak isi borang BR1M je.. Banyak sangat rules membuatkan aku bosan nak melayan.. haha..

Kalau kat Maaduu ni, senang je.. Just sign up je.. Lepas tu kalau nak login, cuma masukkan email dengan password je.. Setel. Lepas tu dah boleh tengok semua cerita kat dalam tu. Samada larat dengan tak larat je la nak menengoknya...





Maaduu yang punya lebih sejuta followers tu pun masih ada masa nak melayan pertanyaan aku dan orang lain berbanding dengan orang/page yang cuma ada dua tiga ratus friend/followers je dalam list dia.... So, tabik spring la kat Maaduu dan admin kat situ sebab ramah melayan pertanyaan... 

p/s: Your mistakes should be your motivation, not your excuse... :-)

Sunday, February 19, 2012

No more picnik...

Assalamualaikum...

No more picnik... 

Dulu aku pernah buat entry pasal picnik ni.. Lepas tu sejak ada yang baru, akupun mulalah lupakan picnik tu.. Kemudian, bila aku teringat balik kat picnik tu, tup-tup ini pulak yang keluar... huhuhu....



Mungkin nak kenakan caj jugak kot, macam shoutmix.. Malas pulak nak explore lebih lanjut kenapa dia nak close... Hak dia, suka hati dia la nak buat apapun... As long as free, aku gunakan.. And thank you.. Tapi kalau dah nak kena bayar, so sorry... Aku tak mampu...

Okay, itu berkaitan dengan picnik yang nak tutup perkhidmatan atau nak upgrade perkhidmatan dia. Sekarang ni aku nak kongsikan apa yang ada kat carian atau keywords yang masuk kat blog aku.. Haihh... Semakin hari semakin ramai manusia yang mengong... Baik la pergi cari rezeki yang halal.. Ada jugak faedahnya..


p/s: If you tell the truth, it becomes a part of your past. If you lie, it becomes a part of your future... ;)

Saturday, February 18, 2012

Bila dah ketagihan... (Kalau la emak aku nampak...)

Assalamualaikum...

Bila dah ketagihan... (Kalau la emak aku nampak...)

Sejak seminggu dua ni aku dah macam orang ketagihan lak.. Mula-mula tu aku suruh abang aku belikan dua bungkus je.. Dalam masa dua hari je dah selesai aku kerjakan.. Masa nak suruh abang beli tu, takut-takut jugak kalau mak bersuara.. Selalunya dia memang akan bising kalau aku nak beli benda alah ni.. Ubat cacing, katanya.. huhu...

Tiga hari lepas, aku pergi sendiri ke kedai dengan berjalan kaki semata-mata nak beli benda ni. Semput la jugak pergi kedai dengan berjalan kaki... hahaha.. Disebabkan nak cover beli benda ni, aku beli sekali aiskerim empat ketul. Sekurang-kurangnya nanti abang dengan mak aku takde la perasan benda ni selain dari aiskerim tu.. Takut kena bebel punya pasal, sanggup beli aiskerim padahal aku tak makanpun aiskerim tu. Dan kebetulan, hari tu abang aku puasa, maka konon-kononnya aku belikan untuk dia la.. kehkehkeh...

Hari tu masa anak-anak buah ada kat rumah, aku tak bagi dorang makan kuaci jenis ni. Bukannya apa, nanti membazir je. Dah la dorang tu tak pandai nak kopek kulit kuaci tu, kang tak pasal-pasal dengan kulit-kulit tu sekali dorang kunyah. 

Lagi satu hal, tak larat la aku nak jadi tukang kopek kuaci untuk dorang. Kalau setakat kopek untuk sepuluh biji tu boleh la. Itu kalau untuk seorang. Kalau dah beberapa orang, mau tak melepuh bibir aku mengopeknya.. Buatnya dorang suruh aku kopek sebungkus tu, mau pitam aku sepuluh jam... huhuhu.. Tak lama lepas tu, aku tengok adik aku beli kuaci yang dah siap berkopek kulit dia untuk anak-anak dia tu.. Akupun tumpang sekaki songlap kuaci tu... ehehh...


Kalau la emak aku nampak, memang habis la aku kena bebel... 


Sekarang ni masih ada lagi dua bungkus. Dan sekejap lagi sebungkus akan aku buka sambil melayan cerekarama.. Sambil mata menonton, mulut pulak mengunyah.. hikk..

p/s: Pedih lidah hari tu tak hilang lagi, dah sambung balik makan kuaci ni. Ni la padahnya bila dah ketagihan.. Korang jangan ikut pe'el aku ni tau.. huhuhu...

Friday, February 17, 2012

Menyulam kasih second version... :-)

Assalamualaikum...

Menyulam kasih second version... :-)

Aku agak sibuk sekarang ni. Nak kata banyak sangat dapat tempahan tu, takde la jugak. Tapi adalah sikit-sikit dan ianya berterusan. Berterusan tu maksud dia, bila dah siap je menjahit baju kastemer yang ini, ada pulak kastemer lain yang hantar kain. Kadang-kadang tu kastemer yang sama yang hantar lagi.. Syukur alhamdulillah. Terima kasih pada mereka yang masih percayakan aku. Aku anggap ini rezeki yang Allah berikan atas kesabaran dan sikap berdiam diri aku selama ini.. :-)




Tapi, nak mengadap kain baju sepanjang masapun agak jemu jugak. Bukan nak kata jemu dengan apa yang dikerjakan, namun ianya lebih kepada sakit pinggang sebab kerap duduk dan bangun ulang-alik. Kalau pergi KL, dah sampai Gombak dah kot... hehe...

Oleh itu, aku kena pandai curi-curi masa untuk menghilangkan rasa jemu tu. Antaranya sudah tentulah tengok tv, kan.. Aku dan tv memang tak boleh dipisahkan.. huhuhu.. Sebab tu kalau takde cerita yang menarik minat aku, memang aku bosan ya amat sampaikan takde semangat nak buat kerja. Kadang-kadang tu bukannya aku tengok sangat cerita kat tv tu.. Aku cuma tengok bila rasa macam ada yang best je kat dalam tv tu, macam ada bunyi tembak-tembak ke (kalau citer aksi laa...) dan sebagainya. Selebihnya, tv tu terpasang macam tu je.. Sebenarnya aku tak nak la ada rasa sunyi sangat. Tu yang pasang tv tu.. Kalau sunyi-sunyi ni nanti mata aku laju je pandang bantal.. Mula la nak membuta je.. huhuhu...

video
Unbeatable Banzuke..
Aku suka tengok rancangan ni yang disiarkan kat TV3.. 
Salute dengan kreativi dan semangat juang dorang...

Sambil-sambil tu, aku selang-selikan menjahit dengan sessi menyulam kasih.. Bila jemu mengadap mesin jahit, aku mengadap pulak kekasih baru aku tu.. kihkihkih... Bukan apa, sayang pulak tengok tudung saji tu terbiar macam tu je kat luar rumah.. Jadi, apalah salahnya korbankan sedikit duit untuk beli riben dan mulakan menyulam. Ada jugak faedahnya, ya tak... Lagi besar manafaatnya sebab lalat tak lepas nak masuk.. Tak tau la kalau ada orang yang suka benda yang dah dihinggap lalat ni.. :-)

Tudung saji saiz kecil... Riben purple tu nampak macam biru la pulak... haha...

Bahagian bawah tu aku lekatkan riben guna dauble-side tape je.. Sonang bai... ehehh...

Bahagian dalam.. Takde guna gam langsung... Main selit-selit je... Mula-mula tu main simpul.. Lepas tu, rasa macam banyak sangat guna riben, tu yang main selit je tu.. Save budget maaa... ;)


Lepas tu, bila dah takde kerja nak buat.. Ehh, bukan takde kerja nak buat... Banyak kerja sebenarnya.... hikk...

Bila dah letih mengadap semua tu, aku pergi la pulak menempek inai.. Tak pernah pakai inai Mekah ni.. Ni baru nak cuba.. Selalunya tengok anak-anak buah yang kecik-kecik tu yang pakai. Kalau aku tengok dorang pakai inai ni, terus aku cakap kat dorang, dah nak kawen sangat dah ke..? Pastu mula la masing-masing menjawab dengan tersipu-sipu malu: Mana ada... Apa la indok ni... Orang saje je pakai inai ni... kehkehkeh...

Jari orang tua.. Kecut je... *harus sedar diri.. ;)
Sebenarnya bagus pakai inai ni sebab boleh menguatkan kuku dan juga boleh melindungi kecacatan kuku tersebut...


p/s: Whatever makes you feel bad, leave it. Whatever makes you smile, keep it... \^.^/

Moga diberkati...

Assalamualaikum...

Moga diberkati...




PETALING JAYA: Bekas juara bina badan Asia, Datuk Malek Noor akan menamatkan zaman bujangnya dengan seorang doktor pakar.
Malek berkata, majlis pernikahannya dengan ibu kepada lima orang anak itu akan diadakan secara sederhana di rumah keluarga perempuan di Kota Baharu, Kelantan pada 12 Mac depan.
Majlis resepsi perkahwinan pula akan diadakan sehari selepas itu di Hotel Renaissance, Kota Baharu.
Menurut Malek, dia amat bersyukur ketika berusia 56 tahun, Allah menemukan jodohnya dengan seorang wanita yang benar-benar mengambil berat terhadapnya selain bersifat penyayang.
“Saya amat bersyukur kepada Tuhan kerana membuka pintu hati saya untuk berkahwin dan menemukan saya dengan wanita yang benar-benar baik untuk dijadikan seorang isteri,” katanya kepada mStar Online di sini, Khamis..
Malek yang masih mahu merahsiakan identiti wanita tersebut berkata, dia mengenali doktor berkenaan yang bekerja di sebuah hospital swasta dekat sini sejak empat bulan lalu ketika membincangkan urusan perniagaan.
Katanya, selepas pertemuan itu mereka sering berhubung sehinggalah wanita tersebut bertanyakan sama ada selesa atau tidak untuk berkawan... Sumber selanjutnya di sini..




p/s: بارك الله لكما وبارك عليكما 

Thursday, February 16, 2012

Bersamamu lagi...

Assalamualaikum...

Bersamamu lagi...

Dah agak lama aku tak letakkan entry tentang Bersamamu kat sini. Dulu, selalu jugak aku kongsikan entry berkaitan. Lepas tu, terhenti sekejap gara-gara teruja dengan Wordless Wednesday. Sekarang, WW itupun dah aku tinggalkan dan kini aku kembalikan semula entry Bersamamu TV3 ini. Daripada buat entry WW yang memeningkan kepala pembaca, baik aku buat entry yang lebih menjurus ke arah keprihatinan sesama insan walaupun aku tahu entry sebegini kurang mendapat sambutan... 

Niat aku cuma satu, hanya ingin membantu dan memanjangkan isu yang dipaparkan. Mungkin ada yang tak sempat nak tengok, jadi aku tolonglah tempekkan kat sini...



Berbasikal bersama pengacara Irin Putri...

Kawasan sekitar rumah mereka...

Seronok dapat basikal baru...

Sumbangan basikal untuk memudahkan mereka ke Sekolah Kebangsaan Gelong...

Hulurkan sumbangan anda melalui akaun BSN Giro-i seperti di bawah ini:

Rosidah Akea
02100-41-00019771-4


p/s: Semoga ada yang sudi menghulurkan bantuan.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »