Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, September 30, 2014

Lapan puluh sembilan ringgit.. Tunaiiiiiiii....!!

Assalamu'alaikum...

Lapan puluh sembilan ringgit.. Tunaiiiiiiii....!!


Dah macam apa la pulak tajuk entry kali ni.. haha... Apa yang pasti, ianya takde kaitan dengan majlis akad nikah.. hehh...


Lapan puluh sembilan ringgit tunai tu adalah harga untuk keropok dan barangan kucing aku tu.. Harga semua keropok ni RM89 dan harga barangan kucing tu jugak RM89.. Suratan atau kebetulan..? Kebetulan la tu.. Tak sangka pulak harga barangan kucing tu boleh sama dengan harga keropok yang aku beli online ni.. hehe..




Oh ya.. Keropok ni datangnya dari Terengganu.. Aku beli secara online dari Sharifah Harun. Aku terus je PM dia kat inbox dan tanya details.. Malas nak berbalas kat ruang komen.. RM89 tu sudah termasuk dengan caj pos.. Nak tau lebih lanjut, rajin-rajinlah PM beliau.. Jangan PM aku sebab aku tak tau nak jawab apa..


Keropok ni aku beli untuk dimakan beramai-ramai masa raya haji nanti.. Jadinya, kena frozen-kan dulu la.. Apapun, aku dah goreng lima batang untuk rasa.. Sedap dia punya keropok.. Sos dia lagi sedap.. Satu bungkus keropok tu ada sepuluh batang.. Aku beli tiga bungkus keropok lekor dan sekilo keropok kering.. Satu bungkus keropok lekor harga dia RM15 dan sekilo keropok kering harga dia RM24.. Caj pos tu ikut berat dan lokasi..





Dan kat bawah ni pulak merupakan barangan untuk kucing-kucing aku yang berharga RM89 tadi.. Ada vitamin, ubat cacing, ubat kurap, ubat cirit-birit, ubat kutu dan juga syampoo.. Masa diberitahu harga semua barang ni, tak tertelan jugak la air liur.. hahaha.. Mujurlah bawak duit lebih.. Kalau tak, niaya je.. adehh... Ni semua beli kat klinik veterinar kerajaan.. Tak bawakpun budak-budak bulus tu pergi klinik.. Just beli je benda ni semua sebagai persediaan bila diperlukan..





p/s: Ada masa nanti aku share pulak peraturan nak gunakan semua benda alah kucing tu.. Jika aku rajin la, kan.. hehe...

Block aje...!!

Assalamu'alaikum...

Block aje...!!


MAAF..!! Aku memang kurang suka nak tengok orang post benda yang bukan-bukan kat dalam grup yang aku join.. Post tu selalunya post yang tak berapa nak elok la... Sesuatu macam post link tuttttt...!


Al-kisahnya, ada la satu grup yang aku join ni.. Dekat grup tu banyak dah aku nampak post link berkaitan benda tak elok ni.. Mula-mula tu aku diam je la.. Aku fikir mungkin admin tak perasan ataupun sibuk dan tak sempat nak pantau.. Lama kelamaan, makin menjadi-jadi post yang seakan-akan sama tu keluar.. 


Lepas tu, ramai la ahli grup yang dok bising-bising kat admin.. Ye la, grup tu grup yang penuh harmoni, tempat berkumpulnya anak-anak generasi kedua.. Tiba-tiba je berderet-deret post yang bukan-bukan kat situ.. Tak ke namanya merosakkan nama grup..? Itu belum masuk bab rosakkan minda ahli grup lagi.. 


Ater, kalau dah selalu sangat disajikan dengan post macam tu...??? Fikir sendiri la, kan...!




Lama jugak la nak tunggu admin ambil tindakan.. Sudahnya, aku yang dah tak tahan nak menengok ni, terus je block mana-mana nama yang asyik post benda mengarut tu.. Puas hati..! Dah tak nampak dah post dia kat grup tu..


Bila dah banyak sangat request nak join masuk dalam grup, tu yang admin main approve je tu kot.. Tak larat nak check profile satu persatu.. Tu yang terlepas berok lima enam ekor masuk dalam grup tersebut.. 


p/s: Ada betulnya jugak kata pepatah lama; 'bagai berok mendapat bunga'.. Dapat je bunga, habis jahanam bunga tu dikerjakan dek jari dia.. 

Buang angin kus-kus... :D

Assalamu'alaikum...

Buang angin kus-kus... :D


Angin kus-kus ni kalau nak datang, bukannya nak bagi amaran dulu.. Alih-alih je badan rasa tak sedap.. Sengal semacam je.. Ada ketikanya rasa macam nak demam.. Rasa macam nak datang bulanpun ya jugak.. Tak boleh nak jangka puncanya melainkan jika sebelum tu ada makan benda yang tak sepatutnya dimakan.. 


Macam aku, memang pantang tak boleh makan benda yang orang kata berangin; kacang botol, rebung, umbut kelapa, petai, nangka. Kalau ikutkan aku tak boleh nak makan beria tapi yang ni la yang aku selalu langgar pantang.. Bak kata orang, pantang jumpa terus lupa semua.. hehehe..


Jadinya, bila dah melanggar pantang, badan sendiri yang jadi mangsa.. Bukan setakat sehari dua dia punya bisa tu.. Adakalanya sampai empat lima hari jugak la kalau tak buat apa-apa, dok sapu minyak panas je..


Ada masanya, bila angin kus-kus ni melanda, rajin la aku pergi rebus halia dan masukkan lagi beberapa bahan untuk buang angin dalam badan tu.. Yang ni cepat sikit angin tu keluar.. Tapi bila kemalasan melanda, aku minum teh halia segera ni je la.. Lambat sikit la dia punya proses nak bagi angin tu keluar.. Itu aku la.. Orang lain aku tak tau..







p/s: Teh halia gold choice ni pedas sikit... Minum suam-suam pulak tu.. Memang terus cerah la biji mata.. hehe..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »