Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, February 24, 2011

APSAL ORANG KITA SUKA MENGUTIP ehh...??


AHMAD Rodzlin Ahmad Murad ditemani adiknya, Putra Mohd. Ahmad Murad menunjukkan paha kaki kirinya di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak, semalam.


IPOH 23 Feb. – Pemandu treler membawa muatan beras yang terlibat dalam kemalangan dengan sebuah lori pasir semalam, melalui detik cemas apabila dia terpaksa menahan kesakitan dan dibiarkan terbaring di tengah jalan hampir satu jam tanpa dibantu oleh mana-mana pihak.

Lebih malang lagi apabila kecederaan yang dialami Ahmad Rodzlin Ahmad Murad, 27, tidak diendahkan bahkan dia dituduh memandu laju dalam keadaan mengantuk.

Namun, apa yang lebih dikesalkan mangsa apabila orang ramai yang berhenti untuk melihat kemalangan itu tidak menghulurkan bantuan sebaliknya sibuk mengaut beras yang bertaburan di atas lebuh raya.

“Hampir satu jam saya terbaring di atas lebuh raya dan tiada seorang pun yang menghulurkan bantuan. Malah, mereka kelam kabut mengutip beras yang bertaburan.

“Tidak cukup dengan beras, beg dan telefon bimbit saya juga diambil. Bayangkan dalam keadaan berlumuran darah, mereka hanya memandang tanpa membantu memberikan kain untuk menutup luka saya,” katanya ketika ditemui di Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini hari ini.

Utusan Malaysia semalam menyiarkan gambar muka hadapan kemalangan membabitkan sebuah lori treler muatan beras yang dipandu Ahmad Rodzlin terbalik selepas merempuh sebuah lori muatan pasir.

Kejadian pukul 10 pagi di Kilometer 394.4, Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Tanjung Malim itu turut meragut nyawa kelindan treler berkenaan, Hanafi Mohd. Daud, 22.

Katanya, akibat kejadian itu dia mengalami kecederaan di bahagian paha dan lengan kiri dan pihak hospital terpaksa menampal kecederaan tersebut dengan kulit di bahagian paha.

Ahmad Rodzlin memberitahu, kejadian itu berlaku apabila dia cuba mengelak daripada terlanggar lori pasir yang tiba-tiba memotong dan memperlahankan kenderaan di bahu jalan tanpa memberikan isyarat lampu.

Katanya, lori tersebut mungkin cuba mengelak daripada melalui sekatan jalan raya oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak jauh dari tempat kejadian.

“Jika lihat daripada gambar dalam akhbar, lori saya memang berada di lorong yang betul, manakala sebahagian badan lori pasir masih berada di atas jalan raya dan bahu jalan.

“Saya tidak sempat mengelak sebab secara tiba-tiba pemandu itu memperlahankan kenderaan dan saya percaya ini ada mengena dengan sekatan jalan raya yang diadakan JPJ,” katanya.

Ahmad Rodzlin yang berpengalaman selama lima tahun membawa lori berkata, kemalangan itu merupakan kali pertama dialaminya dan ketika itu, dia dalam perjalanan ke Puchong, Selangor untuk menghantar ratusan guni beras dari sebuah kilang di Perlis.

Tambahnya, dia kini bimbang dengan penerimaan keluarga Hanafi yang meninggal dunia di Hospital Slim River kerana mengalami kecederaan parah di kepala.

Sumber dari sini...

Aku kata: Dah la tak tolong pemandu yang kesakitan tu, boleh pulak selamba je pergi kutip beras yang bertaburan. Memang takde kemaluan langsung..!!! Macam ni ke rakyat Malaysia yang prihatin..?? Tak tau la pulak kalau yang mengutip beras tu semua warga Bangla atau Nepal..

TOING..!!! TOING...!!! TOING...!!!

Assalamualaikum...

Toing..!!! Toing..!!! Toing...!!!

Arrggghhh..!!!
Tension giler den..!!

Teringat kat tiga keping movie versi dvd yang aku beli tahun lepas. Tak pernah tengok langsung...!! Macam mana la aku boleh terlupa ni..

Baru kejap tadi cari-cari la balik cd tu. Okay jumpa. Pastu cuba la pasang. Macam ada masalah je ni... Dah la tv aku ni memang ada masalah, ditambah lagi dengan masalah dvd player yang macam nak tak nak je jalan. Padahal dvd player tu baru je beli tahun lepas... Makin bertambah tension..

Toing...!!! Toing...!!! Toing...!!!

Dancing frogs

Cuba lagi ejas mana yang patut. Ketat sana, ketat sini. Okay, keluar la sekejap movie tu. Tapi apahal pulak gambar dia jadi versi hitam putih. Cehhh, makin sakit hati aku dibuatnya... Godek lagi. Langsung tak keluar gambar dah... Hampagas betul la...

Toing...!!! Toing...!!! Toing...!!!

Akhirnya, off aje la dvd player tu. Hilang mood aku nak tengok movie. Simpan balik semula semuanya. Dengan dvd player tu sekali aku masukkan balik kat dalam kotak dia.. Ada harapan nak humban.. Dan ada harapan jugak nak membocorkan dompet aku yang dah sememangnya bocor ni...

Takde citer best ke malam ni weii...!!!

Tahniah Malaysia menang 2-0 ke atas Pakistan..
Errr...Tetiba je... haha...

Hari nak hujan la pulak. Jom join aku nyanyi lagu ni...

Lompat si katak lompat,
Lompatlah tinggi-tinggi.
Cepatlah adik cepat,
Cepat pergi mengaji...

Lompat si katak lompat,
Lompatlah tinggi-tinggi,
Cepatlah adik cepat,
Jangan asyik nak ngadap pisi..

Aku kata: Pisi = PC... kehkehkeh...
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »