Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, March 3, 2014

Nak jeles apanya...?

Assalamualaikum...

Nak jeles apanya...?


Ada ketikanya aku tak faham dengan satu perkara ni.. Kenapa bila kita komen atau bagi pendapat yang bertentangan dengan satu-satu isu itu, akan ada pulak komen yang menyusul dengan mengatakan kita jeles.. Dah selalu sangat nampak kat mana-mana blog-fb-twitter-dan lain-lain..


Dalam drama tv dan dalam novel lagi la melambak-lambak tapi rasanya tak perlulah bawak benda ni keluar dari dunia fantasi tu..


*Dia tu jeles la tu..
*Elehh, cakap je la yang ko tu jeles...
*Yang ko jeles dengan dia tu apsal..?
*Dorang tu jeles la tu dengan awak.. Awakkan popular..
*Kalau ko nak, ko beli la sendiri.. Yang ko jeles dengan aku apa hal..
*Dan sebagainya...


Friends don't get jealous of each other or begrudge the other for finding success. They celebrate every victory together - Karen Kingsbury

p/s: Sikitpun tak jeles lebih-lebih lagi untuk benda yang mengarut dan takde faedah..

Cara nak tukar setting untuk terima private message dari bukan 'friend' kat inbox fesbuk...

Assalamualaikum...

Cara nak tukar setting untuk terima private message dari bukan 'friend' kat inbox fesbuk...


Aku selalu nampak dan perhatikan masih ramai lagi orang yang dok komen dan kata; kena jadi friend dulu, pastu baru boleh PM atau inbox..


Bila dah selalu tengok benda yang sama berulang-ulang kali, naik jemu jugak.. Cemuihpun mula la datang bertandang.. Sebabnya aku boleh je terima private message dari orang lain selain dari orang yang ada dalam friend list aku.. Malahan mat salehpun ada jugak hantar private message kat inbox fesbuk aku tapi private message mereka masuk dalam inbox kat bahagian Other la.. Jadi, di mana relevannya kena jadi friend atau kena approve as a friend tersebut..?


Aku rasa siapa yang ada masalah macam ni iaitu tak boleh nak inbox orang atau tak dapat private message dari orang yang bukan friend dia, elok la cuba tukar dulu setting kat bahagian Privacy tu.. Caranya cuba tengok dan ikut apa yang ada dalam gambar kat bawah ni step by step..


Mula-mula klik kat nombor 1 tu.. Lepas tu klik pulak kat nombor 2..


Nanti dia akan keluar macam ni.. Klik pulak kat nombor 3 tu iaitu Privacy..


Ini yang akan keluar.. Lepas tu klik pulak yang nombor 4 tu untuk kita tukar Edit...


Akhir sekali, klik yang kat nombor 5 tu as recommended.. Boleh baca kat situ apa yang dia maksudkan... 


Cuba tukar dulu dan tengok boleh atau tidak hantar private message kat orang yang bukan friend.. Kalau masih tak boleh jugak, mungkin kita ter-setting kat mana-mana bahagian lain... 


p/s: Rasanya benda ni tak terus berfungsi kot.. Maybe kena tunggu sehari dua selepas tukar setting baru boleh beroperasi.. Tak pasti pulak aku pasal ni.. Jika salah tu, maaf la ya.. huuuu...

Jaga kentut tapi tak jaga mulut...

Assalamualaikum...

Jaga kentut tapi tak jaga mulut...


Kentut bersepah-sepah adalah lebih baik daripada mulut bersepah-sepah yang menjaja cerita buruk ke sana ke mari perihal kehidupan orang lain walhal orang lain tu takde la buruk manapun...


Bukan semua kentut baunya busuk tapi mulut yang menjaja cerita buruk peribadi seseorang itu yang akan sentiasa berbau busuk..


Ada orang sanggup menahan kentut tapi tidak sanggup menahan mulut dari terus bercerita buruk hal orang lain..


Entry ini adalah tentang kentut dan mulut yang suka menjaja.. Bukan pasal komen atau review dalam novel yang takde kaitan langsung dalam entry ini..


p/s: Pruuttttttttt....!!! Haaaa, kan dah kena kentut... kehkehkeh...




Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »