Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, September 30, 2014

Lapan puluh sembilan ringgit.. Tunaiiiiiiii....!!

Assalamu'alaikum...

Lapan puluh sembilan ringgit.. Tunaiiiiiiii....!!


Dah macam apa la pulak tajuk entry kali ni.. haha... Apa yang pasti, ianya takde kaitan dengan majlis akad nikah.. hehh...


Lapan puluh sembilan ringgit tunai tu adalah harga untuk keropok dan barangan kucing aku tu.. Harga semua keropok ni RM89 dan harga barangan kucing tu jugak RM89.. Suratan atau kebetulan..? Kebetulan la tu.. Tak sangka pulak harga barangan kucing tu boleh sama dengan harga keropok yang aku beli online ni.. hehe..




Oh ya.. Keropok ni datangnya dari Terengganu.. Aku beli secara online dari Sharifah Harun. Aku terus je PM dia kat inbox dan tanya details.. Malas nak berbalas kat ruang komen.. RM89 tu sudah termasuk dengan caj pos.. Nak tau lebih lanjut, rajin-rajinlah PM beliau.. Jangan PM aku sebab aku tak tau nak jawab apa..


Keropok ni aku beli untuk dimakan beramai-ramai masa raya haji nanti.. Jadinya, kena frozen-kan dulu la.. Apapun, aku dah goreng lima batang untuk rasa.. Sedap dia punya keropok.. Sos dia lagi sedap.. Satu bungkus keropok tu ada sepuluh batang.. Aku beli tiga bungkus keropok lekor dan sekilo keropok kering.. Satu bungkus keropok lekor harga dia RM15 dan sekilo keropok kering harga dia RM24.. Caj pos tu ikut berat dan lokasi..





Dan kat bawah ni pulak merupakan barangan untuk kucing-kucing aku yang berharga RM89 tadi.. Ada vitamin, ubat cacing, ubat kurap, ubat cirit-birit, ubat kutu dan juga syampoo.. Masa diberitahu harga semua barang ni, tak tertelan jugak la air liur.. hahaha.. Mujurlah bawak duit lebih.. Kalau tak, niaya je.. adehh... Ni semua beli kat klinik veterinar kerajaan.. Tak bawakpun budak-budak bulus tu pergi klinik.. Just beli je benda ni semua sebagai persediaan bila diperlukan..





p/s: Ada masa nanti aku share pulak peraturan nak gunakan semua benda alah kucing tu.. Jika aku rajin la, kan.. hehe...

Block aje...!!

Assalamu'alaikum...

Block aje...!!


MAAF..!! Aku memang kurang suka nak tengok orang post benda yang bukan-bukan kat dalam grup yang aku join.. Post tu selalunya post yang tak berapa nak elok la... Sesuatu macam post link tuttttt...!


Al-kisahnya, ada la satu grup yang aku join ni.. Dekat grup tu banyak dah aku nampak post link berkaitan benda tak elok ni.. Mula-mula tu aku diam je la.. Aku fikir mungkin admin tak perasan ataupun sibuk dan tak sempat nak pantau.. Lama kelamaan, makin menjadi-jadi post yang seakan-akan sama tu keluar.. 


Lepas tu, ramai la ahli grup yang dok bising-bising kat admin.. Ye la, grup tu grup yang penuh harmoni, tempat berkumpulnya anak-anak generasi kedua.. Tiba-tiba je berderet-deret post yang bukan-bukan kat situ.. Tak ke namanya merosakkan nama grup..? Itu belum masuk bab rosakkan minda ahli grup lagi.. 


Ater, kalau dah selalu sangat disajikan dengan post macam tu...??? Fikir sendiri la, kan...!




Lama jugak la nak tunggu admin ambil tindakan.. Sudahnya, aku yang dah tak tahan nak menengok ni, terus je block mana-mana nama yang asyik post benda mengarut tu.. Puas hati..! Dah tak nampak dah post dia kat grup tu..


Bila dah banyak sangat request nak join masuk dalam grup, tu yang admin main approve je tu kot.. Tak larat nak check profile satu persatu.. Tu yang terlepas berok lima enam ekor masuk dalam grup tersebut.. 


p/s: Ada betulnya jugak kata pepatah lama; 'bagai berok mendapat bunga'.. Dapat je bunga, habis jahanam bunga tu dikerjakan dek jari dia.. 

Buang angin kus-kus... :D

Assalamu'alaikum...

Buang angin kus-kus... :D


Angin kus-kus ni kalau nak datang, bukannya nak bagi amaran dulu.. Alih-alih je badan rasa tak sedap.. Sengal semacam je.. Ada ketikanya rasa macam nak demam.. Rasa macam nak datang bulanpun ya jugak.. Tak boleh nak jangka puncanya melainkan jika sebelum tu ada makan benda yang tak sepatutnya dimakan.. 


Macam aku, memang pantang tak boleh makan benda yang orang kata berangin; kacang botol, rebung, umbut kelapa, petai, nangka. Kalau ikutkan aku tak boleh nak makan beria tapi yang ni la yang aku selalu langgar pantang.. Bak kata orang, pantang jumpa terus lupa semua.. hehehe..


Jadinya, bila dah melanggar pantang, badan sendiri yang jadi mangsa.. Bukan setakat sehari dua dia punya bisa tu.. Adakalanya sampai empat lima hari jugak la kalau tak buat apa-apa, dok sapu minyak panas je..


Ada masanya, bila angin kus-kus ni melanda, rajin la aku pergi rebus halia dan masukkan lagi beberapa bahan untuk buang angin dalam badan tu.. Yang ni cepat sikit angin tu keluar.. Tapi bila kemalasan melanda, aku minum teh halia segera ni je la.. Lambat sikit la dia punya proses nak bagi angin tu keluar.. Itu aku la.. Orang lain aku tak tau..







p/s: Teh halia gold choice ni pedas sikit... Minum suam-suam pulak tu.. Memang terus cerah la biji mata.. hehe..

Monday, September 29, 2014

Asyik muka dia je...

Assalamu'alaikum...

Asyik muka dia je... 


Balik-balik muka dia je yang keluar.. Macam la takde muka lain.. Macam la comel sangat asyik tayang muka dia je.. Perasan..!


Laaaa... Biarlah dia... Tak suka, jangan tengok.. Ni dalam tak suka, tengok jugak.. Dalam dok menceceh-ceceh, skodeng jugak.. Dah, pi main jauh-jauh sana.. hehh...







Lumrah kehidupan, begitulah gayanya.. Kadang-kadang benda yang tak perlu diperbesarkan, dibesar-besarkan.. Benda yang sepatutnya diperbesarkan, diperkecil-kecilkan.. haihhhh...


Manusia, sila jangan buat aksi macam saya.. Nanti kena sembur.. Saya takpe.. Saya ni kan kucing je - Combi


p/s: Cerita yang takde kaitan dengan gambar.. Cerita tentang manusia.. Gambar Combi hanyalah sekadar hiasan.. 

Sunday, September 28, 2014

Jejemput kacang botol...

Assalamu'alaikum...

Jejemput kacang botol...


Bosan melanda.. Dengan badan rasa tak selesa.. Sakit.. Sengal... Masuk angin lagi agaknya.. hmmm...


Sudahnya, masuk dapur.. Ambil tepung gandum.. Curah dalam bekas.. Cekut dua cubit garam halus, letak atas tepung. Godek-godek sekejap dengan sudu.. Ambil cili merah dua biji, gunting-gunting, masuk dalam bekas tepung tadi.. Ambil pulak segenggam ikan bilis, basuh, campak dalam bekas yang sama.. Bawang kecil dah berkupas ada lima biji, main gunting je, masuk lagi dalam bekas. Sekali tengok ada empat biji kacang botol, gunting dan masuk jugak dalam bekas.. Akhir sekali, masukkan air, kacau-kacau adunan. Dah siap..




Lepas tu gorenglah sendiri..! Tunggu apa lagi, kan.. Bukannya ada bibik nak suruh dia gorengkan... hehh..




Akhirnya, siaplah satu menu ringkas yang diberi nama jejemput kacang botol.. Nak tulis jemput-jemput macam panjang sangat.. hehh... Cara buatpun ringkas jugak.. ahaha...




p/s: Kurang selesa sungguh bila badan masuk angin ni.. Dia tangkap kat bahagian tulang belikat.. Tu yang sakit sangat tu.. Habis semua mood positif bertukar kepada negatif.. haiihhh.... Apapun, jangan dilayankan sangat mood tingtong tu.. Baik bedal je jejemput ni.. ahahh....

Pengikut setia.. :)

Assalamu'alaikum...

Pengikut setia.. :)


Ni la baru betul namanya pengikut setia.. Ikut je mana aku pergi.. Tolong mana yang patut walaupun sekadar tolong tengok... ahahh... 








Penyapu tu acah je buat macam tu.. Bukannya nak perhambat dorang tapi nak buat sapu kaki lima tu laa..


p/s: Ini tak masuk lagi bab ikut aku pergi jamban.. Ada kalanya masuk sekali dalam jamban tu.. Ater, kata pengikut setia, kan... ahahaha... *maaf la, dah biasa sebut jamban.. Jadinya, macam pelik bila nak sebut tandas.. hehh.. Tapi bila in reality, aku sebut toilet... ahakkk..

Saturday, September 27, 2014

Sambungan...

Assalamu'alaikum...

Sambungan...



Jumpa kakak dan family dia kat kedai makan ni.. Pertama kali aku makan kat sini.. Sedap makanan dia.. Tomyam dia sedap.. Mee kung dia sedap.. Mee goreng mamak dia sedap.. Semuanya sedap la.. hehe..


Fauzi Tom Yam - Chengkau


Aku pilih tomyam campur.. Satu set kongsi dengan mak.. Takut tak habis.. Kang membazir pulak.. Alih-alih tak cukup.. hahaha.. Malas nak order lagi.. Aku mintak sikit mee kung yang abang aku punya.. Alah, satu sudu je pun.. Nak rasa je sebab tak pernah makan mee kung ni.. Lepas tu, mintak sikit mee goreng mamak kakak aku.. Nak rasa juga... hahaha.. Sabar je la.. Bukan apa, mana la tau lain kali kalau aku balik ke kampung, boleh la singgah makan kat sini lagi sebab dah tau macam mana rasa makanan dia.., kan...


Dan 'suspek' kat bawah ni la penyebabnya yang aku pergi jumpa kakak kat kedai makan tu.. Buah duku dengan langsat ni abang ipar aku ambil kat kebun kakak yang kat Nilai tu.. Kebun tu kat Segamat.. Jadinya, kakak yang kat Labis tu la yang tolong bawak.. 




Gara-gara takut buah ni lebam, kitorang balik sini hari Isnin lepas abang aku servis kereta kat Nilai tu.. Mak aku nak balik hari Selasa tapi aku berkeras nak balik hari Isnin tu jugak.. Buah duku ni bukannya boleh simpan lama.. Dia cepat lebam.. Kang kalau lambat balik sini, tak dapat la nak sedekah sikit kat jiran-jiran..


p/s: Kedai makan tu letaknya kat pekan Chengkau.. Kalau dari arah Rembau, kedudukannya di sebelah kiri, betul-betul tepi jalan.. Senang je nak cari.. Alah, pekan Chengkau tu besar mana je pun.. 

Lily: Rain-Peace-Fireball

Assalamu'alaikum...

Lily: Rain-Peace-Fireball


Antara spesis Lily yang ada kat rumah.. Jika nak tengok rupa lily ni, boleh klik pada link yang ada kat bawah setiap gambar.. 










p/s: Jenuh dok angkat tiga buah pasu peace lily tu.. Pasu dah la besar gedabak.. Berat pulak tu.. adehh.. Letak kat tempat  redup sikit.. Sian tengok daun dia dah sedikit lecur kena panas..

Friday, September 26, 2014

Antara pengan dan pengang..

Assalamu'alaikum...

Antara pengan dan pengang..


Tau tak pengan tu apa..? Akupun tak tau.. Pernah dengar perkataan pengan tu..? Akupun tak pernah dengar.. Kalau pengat tu aku tau laa.. hahaha...


Lagi satu soalan.. Pengang tu apa..? Tau? Pernah dengar? Tak pernah tau dan tak pernah dengar..? Sama la dengan aku.. Kalau bengang tu tau la aku.. hehe...


Saja la aku dok godek-godek gambar lama kat fb aku.. Lepas tu nampak la gambar anak buah yang pegang tong sampah ni.. Gambar ni aku yang ambil.. Lepas tu, baca balik komen yang ada kat situ.. Gelak balik dibuatnya.. haha..


Sila klik gambar untuk paparan lebih jelas.. hehh..


Aku memang suka godek-godek gambar lama yang ada kaitan dengan kaum kerabat rapat aku.. Senyum dan gelak sorang-sorang bila tengok dan baca balik komen yang ada.. Lagi-lagi komen dari anak-anak buah cilik aku tu.. Macam comel je.. hehhh..


Ingatkan apa la pengan dengan pengang tu.. Rupa-rupanya, pegang.. Mujur la dia bagi contoh; pengang tong sampah.. hikhikhik.. Sabar je la anak buah oiii... ahaha..


p/s: Terapi... :)

Dialog mengikut masa...

Assalamu'alaikum...

Dialog mengikut masa...


Dulu, dialognya berbunyi begini:

"Anak makcik yang baya kau tu dah ada empat orang anak.. Sekejap je dah besar anak dia.. Kau bila lagi..?"

Dia: Terkedu. Senyum payau. Terdiam. Muka rasa panas.





Sekarang, bunyi dialognya begini pula:

"Emak kau sihat?" 

Dia: Alhamdulillah, sihat..

"Untung mak kau.. Ada anak pompuan yang jaga dia..?"

Dia: Makcik lagi untung.. Ada menantu.. Ada cucu.. Dorangkan boleh jaga makcik.. (sekadar dialog dalam hati..)


You can have it all. Just not all at once - Oprah Winfrey


p/s: Dia itu boleh mewakili sesiapa sahaja; aku, kau, mereka, kita.. Scars have the strange power to remind us that our past is real - Cormac McCarthy...

Thursday, September 25, 2014

Faham tak..? Atau tak faham-faham..? Atau buat tak faham..?

Assalamu'alaikum...

Faham tak..? Atau tak faham-faham..? Atau buat tak faham..?


Tak faham, tanya... Jangan buat-buat faham.. Niaya kat diri sendiri je..
Dah faham, jangan tanya lagi, nanti kena marah..
Tapi jangan diam.. Boleh fahamkan orang lain pulak.. 

Saling faham memahami tu penting supaya tidak timbul salah faham di kemudian hari..


If you can't explain it simply, you don't understand it well enough - Albert Einstein





Ramai je yang faham tapi buat-buat tak faham sebab malas nak fahamkan orang lain.. Fahamkan orang yang tak fahampun satu pahala jugak kerana sekurang-kurangnya kita sudah melegakan hati mereka yang sedang gusar.. 


p/s: Entry yang setepek kena kat dahi sendiri.. Sememangnya entry ini ditulis untuk diri sendiri di atas kelemahan sukar untuk memahami.. Susahnya menjadi seorang 'lampi'..

Dreams-Mimpi-Lamunan-Khayalan...

Assalamu'alaikum...

Dreams-Mimpi-Lamunan-Khayalan...


Setiap orang pasti punya impian tersendiri.. Pasti berkhayal tentang impian masing-masing.. Pasti tersenyum bila membayangkan impian dan khayalan itu menjadi kenyataan.. Alangkah indahnya mengelamun dan tenggelam dalam khayalan ciptaan sendiri..


The best way to make your dreams come true is to wake up - Paul Valery




Namun, segala impian dan khayalan itu bukan sekadar tersenyum seorang diri.. Banyak yang perlu dikorbankan.. Banyak yang perlu diusahakan.. Banyak yang perlu dicari dan digali..


Jika besar impian, maka besarlah pencarian dan usaha yang perlu dibuat.. Jika impiannya kecil, maka kecil jugaklah usahanya.. Jika takde impian, maka tersungkurlah di jalanan.. If you don't know how to dream, you're dead - Jim Valvano.. 


Namun, janganlah bermimpi di siang hari... Impian itu biarlah yang baik-baik sahaja berlandaskan jalan yang betul..


p/s: Impian aku bersandarkan pada kata-kata; 'ukur baju biarlah di badan sendiri'.. Ada impian walaupun impian itu hanyalah sekecil hama.. Biarlah impian ini menjadi rahsia antara aku dan DIA.. :)

Masjid Rembau..

Assalamu'alaikum...

Masjid Rembau...

Hari Ahad lepas balik Rembau.. Tapi tak balik kampung... Just sampai Chengkau je sebab nak jumpa kakak yang kat Labis tu.. Dia tak sempat nak pergi Nilai sebab hari Ahad tu Johor kerja.. 


Sementara tunggu dia sampai kat Chengkau, singgah la kat masjid pekan Rembau tu untuk solat Asar.. Ambil la sikit gambar kat situ..  


Lama sungguh tak pakai terompah...





Gambar di atas ni semuanya kat tandas.. Dan gambar yang bawah ni semuanya ditampal kat dinding cermin ruang solat untuk wanita.. Untuk ke ruang solat ni, kena naik tangga yang tinggi botingkek-tingkek.. Sian omak sey.. Moncungap dio naik tanggo tu..






p/s: Bersih kawasan masjid ni.. Tandas diapun bersih.. Tahniah warga Rembau.. *Maaf, tak tau apa nama masjid ni.. Tak sempat nak baca papan tanda... Kalau nak tau, kena la google sendiri ya... heeee...

Wednesday, September 24, 2014

Kehadiran Faizal...

Assalamu'alaikum...

Kehadiran Faizal...

Gelora..
Di malam hari keheningan..
Terkaku aku lalui..
Singkapan..

Dengan..
 Penuh kesyahduan...
Oh angin sampaikan...
Salamku pada insan yang diberkati...
Tuhan...

Kehadiranmu..
Tanpaku duga...
Kejernihan...
Sinarmu membuatku terasa...

Kehangatan cahaya yang tiada setara...
Hingga membuatku fana di alam cinta...

Wohooo...
Dirimu..
Diibarat bintang penyuluh...
Sentiasa..
Berkerdip indah..

Namamu disebut sebagai pujaan..
Dalam melayari perjalanan hidup insan..

Ohoo.. uhuuu.. uuu....

Dirimu..
Diibarat bintang penyuluh..
Sentiasa...
Berkerdip indah..


Kehadiran dari Faizal AF



VC ni masa kat WMM elok je aku tengok tulisan dia.. Tapi bila masuk kat Youtube, macam kembang pulak tulisan tu... Ada kena mengena tak dengan line internet yang slow..? Sebenarnya dah agak lama aku tak buat VC kat WMM ni.. 


p/s: Aku masih suka dengar suara dia.. Jangan tanya apa-apa yang berkaitan dengan peribadi dia.. Aku tak jaga tepi kain orang.. 
.

Tuesday, September 23, 2014

Feedback...

Assalamu'alaikum...

Feedback...


We all need people who will give us feedback. That's how we improve - Bill Gates





1- Kadang-kadang kita minta feedback kat orang tapi orang buat tak reti je.. Mereka lebih senang cakap-cakap kat belakang kita.. 


2- Kadang-kadang kita minta feedback tapi kita marah bila feedback itu tidak seperti apa yang kita fikir.. Kita nak feedback yang memuji sebaliknya kita dapat banyak feedback yang mengeji..


3- Kadang-kadang kita minta feedback dan orang bagi feedback tersebut.. Tapi kita pula yang buat tak reti.. Tak reti untuk menghargai susah payah orang yang beri feedback tadi..


4- Kadang-kadang kita dapat feedback yang sangatlah mengilukan seperti ini; Dapat benda free, tak payah komen apa-apa la.. Sedap je semuanya.. Lemah betul bila dapat feedback macam ni.. Ni namanya feedback suruh cepat mati.. Mati kutu, mati hati, mati rasa, mati jiwa, mati akal.. 


Aku juga tidak lari daripada menerima feedback seperti di atas.. Kadang-kadang aku menerima dan kadang-kadang aku juga memberi.. hehh.. Paling sadis bila dapat feedback yang nombor 4 tu.. Feedback yang langsung tak membina dan tidak memberi sebarang makna.. Jadinya, kena abaikan... 


Walau apapun feedback yang diberi, kita terima je la dengan senang hati biarpun hakikatnya kita sedang sakit hati.. hahahaha... Lagi kita sakit hati, lagi la orang yang bagi feedback mengeji tu suka hati... ahahh...


p/s: Hari tu masa kat Nilai, dapat beberapa feedback dari kaum kerabat pasal kuih karipap yang aku buat.. Secara tak langsung, kitorang dapat bertukar-tukar pendapat.. Walaupun aku buat karipap tu bukan untuk jualan, namun aku masih nak feedback dari si pemakan.. Tak kisah la feedback apapun.. Itu tandanya orang tu mahu kita lebih improve dalam apa yang kita lakukan.. 

Bantulah diri kita sendiri...

Assalamu'alaikum...

Bantulah diri kita sendiri...


To help yourself, you must be yourself. Be the best that you can be. When you make a mistake, learn from it, pick yourself up and move on - Dave Pelzer





p/s: Jangan terlalu mengharap pada bantuan orang.. Bukan semua orang boleh membantu kita walaupun mereka mampu dan tahu untuk berbuat demikian.. Zaman sekarang ni zaman kebendaan.. Setiap bantuan perlukan balasan.. Mungkin bukan semua, tapi ianya pasti ada di mana-mana.. Pasti berlaku pada sesiapa sahaja termasuk kita.. 

Monday, September 22, 2014

Dapat tukar tapi tukar yang lain.. :)

Assalamualaikum...

Dapat tukar tapi tukar yang lain.. :)


Dulu, lama dulu, aku pernah buat satu entry pasal benda ni.. Sila klik jika nak tau entry tu pasal apa.. hehh... 


MPH ni agak lengang jika nak dibandingkan dengan Popular..


Rupanya aku beli novel tu kat MPH JJS2 dan bukannya beli kat kedai biasa..



Lepas tu, staff tu cakap lagi.. Kalau nak novel yang sama, kena tunggu stok yang baru tu sampai.. Ataupun nanti novel tu akan dihantar kat outlet kat tempat aku tinggal.. Akupun cakap la, kat tempat akak takde outlet MPH sebab akak duduk dalam Felda.. Akupun cakap lagi, takpe la, akak ambil novel lain je.. Lagipun akak ni bukan tinggal kat sini.. Dah dua tahun dok simpan novel ni tapi asyik takde masa je nak datang pulangkan..


Akhirnya, aku pilih novel dari Rehan Makhtar iaitu Dia, Cinta Yang Kucari sebagai ganti.. Aku just bayar RM3.30 sahaja selepas tolak harga novel yang rosak tadi.. hehh.. hehh.. hehh.. Tapi kena isi satu borang pengesahan dulu laa ya.. Bukannya boleh main ambil dan bayar je.. 


Lepas tu masuk Popular jap.. Masuk ambil bau je.. Jadi laa.. hehh.. *boleh percaya ke ambil bau je.. ahaaaa..


p/s: Misi seterusnya, nak pergi kedai untuk tukar novel yang ini pulak.. Malas aku nak pos balik atau emel kat NB Kara tu... Kalau tak dapat tukar, mungkin aku terpaksa jugak berurusan dengan pihak penerbitan tersebut.. Harap sangat dapat tukar kat kedai tu..

Sunday, September 21, 2014

Tombong berkembar..

Assalamu'alaikum...

Tombong berkembar..


Kenal apa itu tombong..? Tombong kelapa tu laa... Tak kenal..? Okay, takpe.. Mungkin sebab tak pernah kopek kelapa kot.. hehh...


Aku tak pernah nampak atau jumpa tombong kelapa yang berkembar ni.. Biasanya tengok yang seketul tu je.. Kalau pisang berkembar atau telur ayam berkembar tu dah biasa sangat dah jumpa.. Jadinya bila pertama kali jumpa tombong berkembar dari buah kelapa pokok sendiri, rasa seronok la jugak.. ahahh..






p/s: Tombong kelapa yang kecil ni sedap dan manis rasa dia.. Lemak-lemak manis gitu.. 

Penjaga buah berangan...

Assalamu'alaikum...

Penjaga buah berangan...


Seperti kebiasaannya, pasti akan singgah membeli buah berangan untuk dijadikan kudapan di dalam kereta sepanjang perjalanan ke Nilai..


Cuma kali ni aku terkejut masa nak tengok jarum penimbang tu.. Bukan terkejut sebab jarum tu tak betul tapi terkejut bila tengok ada seekor anak harimau yang duduk melepak kat depan penimbang tu.. Kus semangat..! Penjual buah berangan tu siap gelak lagi bila tengok aku terkejut.. haha..




Sebelum ni tak pernah pula nampak anak harimau tu kat situ.. Kata si penjual buah berangan tu, monyet dan kera dah terlalu banyak.. Dorang ni pula jenis yang pandai buka bekas yang berisi buah berangan tu.. Mungkin dengan adanya patung anak harimau ni sedikit sebanyak akan menakutkan kumpulan monyet dan kera tadi..


p/s: Kesian monyet dan kera yang jadi mangsa keadaan.. 

Saturday, September 20, 2014

Just Ignore...!

Assalamu'alaikum...

Just Ignore...!


Jika kita hidup asyik dengan berfikir "apa orang kata", we just standing there and will not move forward..


Biarlah "apa orang nak kata", as long as we still in good way of life and actions. 


Just IGNORE..!!!





p/s: Once you replace negative thoughts with positive ones, you'll start having positive results - Willie Nelson

Friday, September 19, 2014

Missing pages... What a...??

Assalamu'alaikum...

Missing pages... What a...??

Tengah dok syok membaca, tiba-tiba..., alamak...., mana pergi muka surat seterusnya ni..? Dari muka surat 188 terus melompat ke muka surat 221..!!! Punya la jauh dia melompat.. Nampak gayanya terpaksalah berhenti dulu.. Tak best la nak sambung baca.. Adoiii... Spoiler sungguh laaa....!! Merosakkan mood membaca aku je.. 





Ni macam mana pulak aku nak pergi tukar buku ni...? Eeiiii...!!! Cakap senang la.. Pergi tukar kat kedai yang beli tu.. Tak pun poskan kat syarikat penerbitan.. Ingat aku ni rajin sangat ke nak buat kerja dua kali..? Novel yang aku beli kat MPH JJS2 dulu pun sampai sekarang masih tak bertukar.. 


Biar Jarimu Kugenggam karya Norhayati Berahim


p/s: Syarikat penerbitan memang takde QC ehh..? Sakit hati sungguh la 'terkena' macam ni.. 

Thursday, September 18, 2014

Tampal tempayan...

Assalamu'alaikum...

Tampal tempayan...


Tempayan ni besar dan tinggi.. Kalau aku nak menyorok kat dalam tempayan ni pun boleh.. hahaha...





Hari tu isi air dalam tempayan ni.. Isi penuh air tu.. Tapi tak lama lepas tu, tengok air tu dah tinggal separuh.. Rupanya ada bocor tapi tak tau tang mana yang bocor tu.. Nampak air tu menitik kat bawah tu je..


Jadinya, akupun mula la fikir macam mana nak tampal tempayan ni.. Mula-mula tu ingat nak tampal dengan simen je tapi lepas tu fikir balik, leceh la pulak nak bancuh simen tu.. Sudahnya aku masuk stor, cari penampal untuk periuk tu dan akupun tampal la kat tempat yang aku rasa ada kebocoran.. Tak pasti mana satu yang bocor.. Just main tampal je.. hehe... Sebelum tampal tu, aku cedok dulu air yang ada kat dalam tempayan tu biar tinggal sikit je..


Kemudian, aku biarkan seharian tempayan tu tak berisi air sebab nak bagi penampal tu kering.. Lepas tu barulah aku isi balik semula tempayan tu.. Isi penuh.. 


Hari ni dah masuk hari ketiga dan air dalam tempayan tu masih lagi penuh.. Takde pulak nampak air tu menitik ke bawah.. Alhamdulillah.. Boleh la aku gunakan air ni untuk siram pokok bunga..


Aku dah siap masukkan abate dalam 'koncot' kain dan masukkan 'koncot' tu dalam tempayan ni.. Kang kalau takde abate, beranak-pinak pulak sang nyamuk kat dalam tu..


p/s: Agak-agaknya apa benda la 'koncot' tu ya.. hehe..

Wednesday, September 17, 2014

Semalam punya cerita.. :)

Assalamu'alaikum...

Semalam punya cerita.. :)


Ni gambar semalam.. Kitorang masak sama-sama sebab adik nak balik.. Bekalkan dia dan bekalkan sekali untuk anak lelaki dia yang kat kolej tu sebab budak tu tak ikut balik sini.. Sambal tumis petai tu memang kegemaran dorang anak beranak.. Aku memang kureng sikit bab sambal menyambal ni.. hehh...








Ni kat bawah ni takde kena mengena dengan semalam punya cerita.. Tapi nak bebel la sikit.. hehh..


Budak-budak sekarang ni memang susah nak bawak bekal balik ke asrama atau kolej dorang walaupun naik kenderaan sendiri atau dihantar sampai depan asrama/rumah.. Aku dulu sanggup bawak beg yang penuh dengan bekal makanan yang mak masak turun naik bas.. 


Pertama, sebab dapat jimatkan belanja untuk sehari dua dan yang kedua dapat jamu kawan-kawan makan masakan mak kita.. Jamu kawan makan juga dapat pahala.. Lagi-lagi yang mak kita masak.. Besar hati orang tua tu bila kita sudi bawak balik makanan yang dia masak.. Mak yang 'malas' nak masak bekal untuk anak tu lain cerita la... Yang ni, aku tak nak komen.. 


Tapi budak-budak sekarang tak tau langsung nak menghargai susah payah mak masing-masing yang bertungkus lumus memasak.. Alasannya; segan la, leceh la, berat la, nak singgah mana-mana dulu la, takde siapa nak makan la dan pelbagai jenis alasan lagi.. Yang sebenarnya dorang ni senang nak dapat duit, tu yang bagi alasan macam-macam tu.. Cuba kalau kau tu jenis susah nak dapat duit, atau dari keluarga yang daif..?


p/s: Selalu kena perli dengan pemandu teksi sebab bila dorang angkat beg aku tu rasa berat semacam je.. Dorang tanya; ni bawak balik batu bata ke apa ni.. hahaha.. Aku senyum je la.. hehh.. Semua ini dah tinggal kenangan..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »