Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, July 30, 2013

Biskut kedua untuk raya tahun 2013..

Assalamualaikum..

Biskut kedua untuk raya tahun 2013..


Baru je selesai buat biskut butter cookies ni.. Buat cuma dua buku butter je.. Tak larat nak buat sampai empat buku butter macam buat biskut coklat chip malam tadi.. Tak sanggup dah nak berjaga dan duduk tercongok kat dapur.. 



Tu dia.. Berkecah sungguh atas meja.. Buku resepi jangan lupa angkut sekali.. hehe..


Dapat 5 tray besar ni je..


Berpeluh oven tu buat kerja.. haha..



Kaler tu gelap sikit sebab nak bagi rangup.. Bukan sebab rentung tau.. hihi... 


Dapat banyak ni je.. 


p/s: Esok malam kalau rajin, buat lagi untuk dua buku butter.. Kalau rajin la, kan... kehkehkeh...


Monday, July 29, 2013

Berapa upah nak ambil...?

Assalamualaikum...

Berapa upah nak ambil...?


Sebetulnya aku tak tau nak letak berapa ringgit untuk upah menjahit baju kurung kanak-kanak bawah umur sepuluh tahun ni. Namun dari apa yang aku tau, lagi kecil saiz baju tu, maka lagi mahal harga dia disebabkan kesukaran untuk membuatnya..




Macam baju kurung Pahang kanak-kanak yang aku jahit ni, aku tak tau nak letak harga upah tu. Aku ada jugak survey kat grup jahitan yang aku join dan alhamdulillah, dorang kat situ ada bagi feedback. Ada juga yang kata harga sama macam jahit baju kurung biasa sebab bezanya cuma tang pesak je. 


 


Aku pulak bagi pendapat aku. Aku kata harga upah jahit baju kurung biasa dengan baju kurung Pahang ni tak sama sebab kalau baju kurung Pahang, aku kena buat dasar untuk pesak tu. Nak buat dasarpun kena mahir jugak sebab kalau dasar tak betul, nanti cutting kat bahagian pinggang baju tu lari samada ke bawah ataupun ke atas. So, kena jugak kira caj bagi masa yang diambil untuk buat pola tu..


Aku dah terkena dah dulu. Mujurlah masa tu buat baju Pahang ni untuk anak saudara yang dewasa.. Dia kata pinggang tu jatuh.. Sebab tu aku kurang suka nak ambil tempahan untuk baju kurung Pahang walaupun upahnya lebih sikit dari baju kurung biasa. 


 


Bila tengok harga yang geng kat grup tu bagitau, tak tertelan air liur aku dibuatnya. Aku ambil upah yang sekarang ni pun dah ada yang bersungut kata mahal. Entah la, tak tau nak buat macam mana lagi dah. Nak kata kualiti jahitan teruk, rasanya takde la teruk manapun jika nak dibandingkan dengan contoh baju yang dorang bagi... 


Pemikiran orang kita ni masih lagi berada di takuk lama iaitu kalau kat kampung, semuanya murah. Padahal harga barang kat kampung ni lagi la mahal jika nak dibandingkan dengan harga barang kat bandar. Kat bandar, macam-macam ada. Dengan Mydin-nya, dengan Tesco-nya, dengan Giant-nya, dengan Kamdar-nya. Banyak pilihan. Kat kampung, apa je yang ada..?


p/s: Aku merempit banyak guna letrik tau.. Bukannya guna tenaga solar.. huhuhu..

Ira Syazira dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Ira Syazira dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni Ira Syazira pulak yang jadi tetamu jemputan Sheila Rusly dalam Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 ni.. Semenjak ada anak ni, makin cantik pulak si Ira ni.. Anak diapun comel.. Gebuuuuuuuu... Tapi aku tak tau anak dia ni lelaki ke perempuan.. Maklum la, aku tak ikuti sangat perkembangan para artis kita ni.. Kiranya aku ni selalu kena tinggal dek keretapi la.. huhuhu...




Resepi takdo lagi kat page tv1 tu... Entah mana la admin tu pergi.. 


p/s: Entry dah dua tiga hari lepas tapi baru boleh published sebab video takde code... Lemau la dorang ni.. hmmmm....

Biskut raya pertama untuk tahun 2013..

Assalamualaikum...

Biskut raya pertama untuk tahun 2013..


Aku baru je selesai buat biskut ni.. Entah apa nama biskut ni entah.. Rasanya resepi macam biskut coklat chip.. Banyak sangat resepi yang ada coklat chip sampai tak tau mana satu yang betul.. Hentam saja la labuuu... Asalkan jadi biskut dah la.. hehe..





Aku mula masuk dapur dalam pukul sebelas lebih.. Itupun sebab dah terjaga dari tidur.. haha.. Tapi memang dah plan nak buat biskut ni. Dah siap keluarkan butter dari awal lagi.. Dalam pukul empat lebih (pagi), baru selesai membakar dan mencuci perkakasan. Siap mengemas dan mop lantai sekali..


Tak suka la nak tengok dapur berkecah-kecah ni sebab kalau dibiarkan, esok aku jugak yang nak kena kemas.. So, siapkan terus mengemas, baru boleh buat kerja lain pulak..




Dapat la dalam 9 buah balang kecil.. Jadi la.. Buat syarat je buat biskut raya.. haha.. Tahun lepas aku buat biskut macam ni jugak.. So, tahun ni buat lagi.. Malas dah nak try and error untuk resepi lain.. Tak sempat nak mencari apatah lagi nak mencuba.. Resepi biskut ni rasanya ada kat blog dapur aku tu.. Kalau rajin, pergi la cari sendiri kat kotak search tu ya.. Kalau malas, tak payah cari.. hahaha..




Nanti masa raya, keluarkan je balang kuih ni. Takde dah nak masukkan dalam bekas kaca ke, apa ke.. Bekas kaca tu nanti untuk isi biskut raya yang kaum kerabat bawak balik sini.. Itupun kalau ada la.. Kalau takde, apo nak dikato.. hahaha..


p/s: Okay la, mata akupun dah mula nampak bintang dah ni.. zzzzzzzzzzzzzzzzz...... 

Saturday, July 27, 2013

Cara paling mudah dan ringkas menjahit langsir lurus...

Assalamualaikum...

Cara paling mudah dan ringkas menjahit langsir lurus...


Hari tu aku ada kongsikan cara paling mudah nak potong langsir lurus. Kali ni nak kongsikan sikit cara aku jahit langsir lurus tu pulak dan juga cara mudah nak pasang dan jahit pita pengeras..


Mula-mula sekali, jahit tepi keliling langsir tu. Untuk langsir aku ni, aku cuma jahit tepi pada bahagian atas dan bawah sahaja sebab tepi kiri dan kanan tu elok je, takde berjurai-jurai. Lepas tu jahit untuk lipatan kiri, kanan dan atas setengah inci manakala untuk bahagian bawah, terpulang pada kesukaan masing-masing nak lipat berapa inci.. Untuk langsir pintu dan tingkap aku, lipatan bawahnya ialah dua inci manakala untuk sliding door, lipatan bawahnya adalah empat inci.


Dah siap jahit semua, barulah tampalkan kain pengeras untuk cangkuk langsir. Kain pengeras ni dijahit akhir sekali bagi mengelakkan kain langsir tu semakin memberat. Sakit bahu nak menampung berat langsir tu nanti. Bentangkan kain langsir yang dah siap berjahit semua atas meja. Tengok contoh kat gambar atas..


Kemudian, lipatkan sedikit kain pengeras tu sebelum dipeniti. Tujuannya untuk balance-kan antara kedua-dua hujung langsir itu nanti..


Lepas tu barulah dipenitikan. Peniti tu jangan letak rapat sangat kat laluan mata jahitan. Kalau rapat sangat nanti satu kerja pulak nak kena cabut peniti tu sedangkan jahitan masih lagi berjalan. Kena letak jauh sikit dari laluan jahitan supaya jahitan menjadi lancar tanpa gangguan. Jahitan bermula dari sebelah kanan memanjang, kemudian barulah bersambung dengan menjahit bahagian atas, kiri dan akhir sekali bahagian bawah pita tu.. Hati-hati semasa menjahit.. Jangan sampai terjahit bahagian pita yang dikhaskan untuk lubang cangkuk..


Digalakkan guna meja untuk mendapatkan pita yang kemas dan tidak menggelembung.. Kalau takde meja macam ni, boleh je guna meja makan ataupun meja kopi.. Elakkan buat kerja atas lantai sebab nanti pinggang sakit akibat tunduk terlalu lama..


Jangan potong pita terlalu awal.. Dah sampai penghujung langsir, baru dipotong dan lebihkan sedikit untuk dilipat sebagaimana proses awal tadi..


Sekejap je dah siap.. Tapi bahu jangan cakap la.. Memang lenguh dan sengal ya amat... huhuhu... Tandakan setiap helai langsir kiri dan kanan supaya mudah nak pasang nanti.. Kalau untuk pintu, just tandakan P dah memadai.. Kalau untuk tingkap, guna T dan untuk sliding door, guna je SD.. Senang untuk cari..


Ada dua garisan kat bahagian atas.. Satu jahitan untuk basi lipatan setengah inci tu manakala yang satu lagi jahitan kat atas pita pengukur..


p/s: Kalau tengok langsir yang dulu-dulu yang aku jahit pita ni, memang hancus.. Lagipun dulu main jahit je, tak tau nak kembangkan otak untuk berfikir.. Sekarang ni kira dah maju sikit la untuk jahit pita ni.. kehkehkeh.. Alhamdulillah...

Friday, July 26, 2013

Yus Waisar dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum..

Yus Waisar dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni pelakon Yus Waisar pulak menjadi tetamu undangan Sheila Rusly dalam Ketuk-ketuk Ramadhan 2013. Sebetulnya aku tak tau nama pelakon yang sorang ni tapi aku suka tengok lakonan dia dalam drama Trilogi Cinta terbitan Suhan Movies tu. Itu masa dia mula-mula muncul dalam drama tu la. Nampak baik dan sabar je melayan karenah isteri dia yang garang giler tu.. hehe..




p/s: Resepi tak update lagi kat page TV1 tu... Mungkin dorang sibuk kot.. Tak sempat nak update.. Nanti kalau dah ada resepinya, aku cuba kongsikan kat sini ya.. Lagipun nampak macam sedap je apa yang dorang berdua tu masak. Kecur air liur menengoknya.. Sementelah puasa la pulak, kan... huhuhu...


Thursday, July 25, 2013

Bila dahaga, semua benda nampak macam air.. huhuhu...

Assalamualaikum...

Bila dahaga, semua benda nampak macam air.. huhuhu...


Cuba tengok video kat bawah ni.. Apa yang boleh kita rumuskan dari pemerhatian kita..? Salah satu yang aku boleh fikirkan ialah, bila kita terdesak, semua benda kita akan buat demi satu tujuan.. Buruk atau baik perkara tersebut, itu belakang kira.. 




p/s: Dalam pada dahaga tu, kuat pulak dia berlari... ekekekeke... Lemon.. Lemon.. Lemon.... 

HERE yang menjimatkan...

Assalamualaikum...

HERE yang menjimatkan...


Cuba tengok video kat bawah ni.. Bila benda ni akan diadakan kat negara kita ehh.. Kalau ada, agak-agaknya boleh bertahan berapa lama belon HERE tu berada kat setiap petak parking tu..? Sikap orang kita ni pelik sikit.. Kalau boleh, semua benda nak dikutip.. Alih-alih tengok kat setiap rumah ada belon HERE ni.. Sempat lagi tu nak mengutip tu.. muahahaha...


Kempen belon HERE untuk menjimatkan masa, tenaga, duit dan minyak..


p/s: Syarikat minyak gergasi kat Malaysia tak nak buat kempen macam ni ke..?

Wednesday, July 24, 2013

Dah hampir selesai dah...

Assalamualaikum...

Dah hampir selesai dah...


Dah hampir selesai dah urusan menyembat aku. Tinggal lagi 4 pasang baju je untuk disembat. Bahu dah mula rasa ringan sikit walaupun sebenarnya masih ada lagi baju melayu yang belum berusik langsung.. 




Aku nak setelkan kerja-kerja menyembat ni dulu.. Lepas ni baju yang ada semuanya main lanyak dengan mesin je.. Semua baju yang dalam beg tu dah diambil oleh tuan masing-masing. Baju yang takde beg tu baju kaum kerabat aku.. Mungkin nak kena basuh dulu kot sebab kakak-kakak aku tu balik lambat..




Sepanjang minggu ni, sofa ni la yang jadi mangsa aku.. Selalunya waktu malam la aku lanyak sofa ni.. Habis kusyen tu aku cucuk-cucuk dengan jarum.. Harap-harap takde la nanti jarum yang tertinggal kat dalam kusyen tu.. Kesian montot siapa yang terkena nanti.. hehh...


p/s: Okay la.. Ini je cerita yang nak dikongsikan kali ni.. Daaaaaa... :)

Zila Bakarin dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Zila Bakarin dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni tetamu jemputan Sheila Rusly dalam slot Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 ialah si pelakon yang putih melepak dan gebu iaitu Zila Bakarin.. Dah ada dua orang anak rupanya si Zila ni.. Baru tau.. hehh..




Resepi yang Zila Bakarin masak ialah Udang Masak Tomato.. 

Bahan-bahannya:

Udang bersaiz besar 8 ekor
Tomato 2 biji di cincang
Bawang besar 2 labu dicincang atau dipotong dadu
Cili merah 5 tangkai
Cili padi merah 15 biji
Serbuk perasa
Garam
Gula


*Cili merah dan cili padi di kisar sekali.

Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan goreng udang seketika dan toskan. Ketepikan.
2) Tumiskan pula bahan yang dikisar. Kacau sehingga pecah minyak.
3) Masukkan bawang, tomato, serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa.
4) Masukkan udang yang telah digoreng tadi.
5) Gaul sehingga semua bahan masak rata.



Manakala Sheila Rusly pulak masak Ketam Gulai Padang..

Bahan-bahannya:

Ketam Bersaiz Besar 3 ekor
Daun limau purut 4 helai
Daun salam 2 helai
Daun kunyit 1 helai
Santan 500 ml
Serai 1 batang dititik
Lengkuas 3 keping
Asam keping 1 keping
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Cili merah 5 biji
Ketumbar biji 1 sudu kecil
Jintan manis 1/4 sudu teh
Kunyit hidup 1 inci
Buah keras 3 biji
Cili padi 15 biji

*Cili merah,bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup, buah keras dan, jintan manis ketumbar di tumbuk sekali.

Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk dan masukkan serai.
2) Gaul dan tunggu sehingga bahan nampak kering atau pecah minyak.
3) Masukkan santan, air, daun limau purut, lengkuas dan daun kunyit. Kacau rata.
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul dan biarkan sehingga mendidih.
5) Masukkan ketam,biarkan sehingga ketam masak..



p/s: Pandai-pandai sendiri la nak faham resepi ni ya.. Aku tak sempat nak edit... hehh...

Dah mula dah ke..?

Assalamualaikum...

Dah mula dah ke..?


Korang dah mula buat kuih raya dah ke..?
Aku satu apapun tak buat lagi..
Bukan tak buat lagi tapi bahanpun takde..
Paling tidakpun cuma ada sekotak besar cornflakes yang aku beli bulan lepas..
Cadangnya nak cuba buat scones..
Dari tiga empat bulan lepas lagi teringin nak belajar buat scones ni..
Tapi tak tau la jadi buat ke tidak..


Ehh, japp....
Scones tu boleh dikira biskut raya ke..??
Hontam je la labuuu.... 
Muahahahaha.....


Kat fb ramai yang dah mula tayang gambar biskut raya dorang..
Huwaaa.... Sangat la jeles... 


p/s: Plan nak buat biskut macam tahun lepas je.. Malas pulak nak cuba resepi lain.. Ini baru plan je ni.. Harap-harap apa yang di-plan-kan tu jadi kenyataan la.. kehkehkeh...

Tuesday, July 23, 2013

Juara carta 2013..

Assalamualaikum...

Juara carta 2013..


Nampak gayanya entry berkaitan dengan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 masih lagi menjadi juara carta.. Sementara bulan puasa ni je jadi juara.. Lepas ni takde dah kot... Tunggu puasa tahun depan la pulak, kan.. hehehe..



Apapun, terima kasih pada yang sudi menyinggah kat blog ni.. Tak komenpun takpe, janji datang sini.. hikk.. Cantik kan nombor pageviews kat bawah ni.. Tapi ni entah berapa hari yang lepas.. hehh..



p/s: Terima kasih daun keladi.. Lain kali datanglah lagi... Terima kasih daun palas.. Budi yang baik tak mampu ku balas.. :)

Monday, July 22, 2013

Menu ringkas berbuka puasa hari ke-13...

Assalamualaikum...

Menu ringkas berbuka puasa hari ke-13...


Semua dah berbuka puasa dah, kan..? Kiranya dah boleh la tayang gambar makanan.. ya tak..? Lagipun dah malam dah ni.. Masing-masing dah kekenyangan dah tu... hehehe..


Menu aku ringkas seringkas-ringkasnya.. Aku cuma buat kerabu kobis dan goreng telur dadar je.. Lepas tu, mak aku goreng sotong campur bendi tapi gambar tu aku tak upload la ya.. Dah tak sempat nak ambil gambar sebab kitorang masak selalunya lambat.. Masak yang mudah-mudah je, sejam setengah dah siap dah... Lain la masak yang renyah, berjam-jam duduk dapur sampai naik berlengas ketiak.. haha..


Bawang besar tu sebenarnya aku guna dua biji tapi sebiji lagi tak sempat nak melompat masuk dalam dulang tu.. muahahaha... Bawang besar tu dihiris membulat..


Sebiji kobis sederhana besar, lada hitam dikisar kasar dan mayonis.. Ikut suka la nak guna banyak mana semua ni.. Tapi tang kobis tu, pastikan koyak sehelai demi sehelai sebab takut ada cacing terselit di celah pelepah.. Jangan dok main hiris camtu je.. Kang terhiris pulak cacing... huhuhu...


Goreng bawang merah, bawang putih dan cili api.. Tujuan menggoreng semua ni untuk mengelakkan terkena sakit perut...


Lepas goreng, ditumbuk dan dicampurkan sekali dengan ikan bilis.. 


Lepas tu, masukkan garam dan gaulkan semua bahan.. Perahkan limau nipis dalam lesung tadi sebab masih ada lebihan sisa bahan tumbuk dalam lesung tu, kan.. Kacau-kacau air limau nipis tu dan tuang atau ceduk masukkan ke dalam bekas berisi semua bahan tadi..


Dan ini adalah telur dadar sempoiiiiii........ hehhh...


p/s: Berbukalah mengikut keperluan, bukan mengikut kemahuan.. Kalau ikut kemahuan, semua nak dibeli atau dimakan.. Sudahnya, tong sampah jugak yang kenyang... 

Lebih sudu dari kuah...

Assalamualaikum...

Lebih sudu dari kuah...


Anak tupai makan buah..
Lebih sudu dari kuah..


Contoh:

PA lebih over dari boss..
Bibik lebih eksen dari tuan rumah..
Peminat lebih over dari yang diminat..


Apa pendapat anda tentang sikap lebih sudu dari kuah ni..? Perlu ada ataupun tak perlu..? Ataupun diadakan mengikut keadaan..? Ataupun mereka memang sudah diberi arahan untuk bersikap sebegitu atas tujuan tertentu yang hanya mereka sahaja yang tahu.. Contohnya untuk cover line ataupun melindungi ataupun meninggi diri bagi pihak yang satu itu.. 


p/s: Kita jugak mungkin pernah bersikap lebih sudu dari kuah ni tanpa kita sedari.. Betul tak..?

Sunday, July 21, 2013

Cara potong langsir paling mudah... haha..

Assalamualaikum...

Cara potong langsir paling mudah... haha..


Secara jujurnya, aku dah bertahun tak potong langsir ni. Kali terakhir aku potong dan buat langsir untuk rumah aku ni adalah 7 atau 8 tahun yang lalu.. Lama, kan.. haha... Raya ke, tak raya ke, langsir itu la yang aku belasah pakai hari-hari.. Sampai sekarang langsir tu masih elok lagi dan takde koyakpun.. Warnapun takde la pudar sangat..


Cuma untuk tahun ni teringin pulak nak ganti langsir baru yang beli kat Nilai 3 hari tu.. Jenis kain ni dah lama dah.. Peduli la haihh, janji berganti.. Itupun kalau sempat siap la.. hehehe.. Mudah-mudahan sempat la siap, kan..


Tandakan kiri dan kanan je.. Lepas tu kena la lurutkan kain langsir tu biar rata.. Jangan terus terjah je potong.. Nanti kat bahagian tengah tu tak sekata pulak..


Aku cuma buat langsir untuk bahagian yang ada kat ruang tamu depan je.. Kat bahagian tu ada tiga bilik bermakna ada tiga pintu, ada dua tingkap tiga panel dan satu sliding door tiga penel. Maknanya aku kena potong sepuluh keping langsir. Kain langsir aku ni bidang dia enampuluh inci.. 


Untuk tingkap tu, walaupun ada tiga panel tapi aku cuma gunakan dua keping kain je.. Tak nak la buat sampai tiga keping sebab nanti ruang tamu jadi gelap akibat kedutan yang terlampau banyak.. Dulu dah pernah buat macam tu.. Jadi rimas pulak sebab gelap semacam je..


Labuh langsir pintu aku ni 83 inci tapi aku potong menjadi 88 inci sebab aku lebihkan untuk basi lipatan atas dan bawah langsir tu nanti. Cara nak potong langsir ikut gaya aku senang je. Aku lipat dua je kain langsir tu, lepas tu ukuran tu aku bahagikan dua.. Maknanya 88 inci tu dibahagi dua dan jadilah dia 44 inci. So, aku just tandakan pada 44 inci tu je la.. Takde la nak kena rentangkan kain langsir tu sepanjang rumah.. Manakala labuh untuk langsir tingkap pulak ialah 73 inci dan aku jadikan 78 inci beserta basi lipatan.. Cara potong sama je.. 


Lagi satu, pembaris dia punya limit panjang cuma satu meter ataupun 39 inci je. Kalau nak tanda guna tali tape, memang la payah.. Nak kena merangkak la jawabnya sebab potong langsir atas lantai. So, aku gunakan batang putih tu dan aku tandakan bahagian mana yang aku perlukan dengan marker pen. Tak payah la nak potong lebihan batang putih tu.. Manatau nanti nak kena potong langsir yang lebih panjang labuhnya, dah tak payah nak cari pembaris yang lain pulak..


Batang putih tu adalah benda yang digunakan untuk sumbat wire letrik kat rumah kita tu la.. Nama dia aku tak tau tapi bila tanya atok gugel, dia kata nama benda alah tu ialah PVC Cable Wiring.. Jadi, kalau ada lebih benda alah ni, jangan pulak dibuang sesuka hati.. Ada kegunaannya selain daripada kegunaan asal..




p/s: Itulah ceritanya.. hehehe...

UPDATE..

Alhamdulillah.. Siap dah potong langsir.. Ngam-ngam je dapat untuk ruang tamu depan..



Dah susut sikit...

Assalamualaikum...

Dah susut sikit... 


Alhamdulillah.. Jahitan aku dah susut sikit dah.. Rasa lega sikit.. Ringan sikit bebanan kat bahu ni.. Namun masih ada lagi beberapa pasang baju yang belum dipotong. Harap-harap dipermudahkan segala kerja menjahit aku ni.. Amin...


Lepas ni nak rehat dari merempit jap.. Rasa sakit sangat dah belakang badan aku ni.. Kena masuk frasa menyembat la pulak.. Aku dah bayangkan hujung jari aku nanti pastinya berlubang-lubang bila menyembat ni.. Sampai ke satu tahap, memang tak boleh nak menyembat, kena break dan buat kerja lain dulu.. 


Nak pakai besi yang letak kat hujung jari tu, rasa tak selesa la pulak.. Dah pernah buat dah, tak mau bergerak jarum kat tangan aku.. Keras kejung semacam je.. hahaha.. Sudahnya, redha je la menahan sakit dan pedih hujung jari ditusuk jarum.. 




Tak banyak manapun sebenarnya jahitan aku ni.. Macam yang selalu aku bagitau, aku ambil tempahan ikut kemampuan samada kemampuan dari segi tenaga, masa dan kepakaran memotong. Aku tak nak la kata aku boleh potong semua jenis pakaian/kain sedangkan hakikatnya aku sendiri kurang yakin.. Takmo la nanti bila kurang yakin tu bertukar menjadi kelam-kabut dan hasilnya nanti pasti tidak memuaskan..


Span bahu.. Mujur bukan semua nak bahu ber-span ni.. Kalau tak, jenuh la aku nak menampal span ni.. Span ni belum jahit tepi lagi..


Kadang-kadang ada kastemer yang tak boleh terima hakikat yang aku ni lebih kepada menjahit baju kurung je.. Pada mereka, kalau dah namanya tukang jahit, pasti boleh jahit semua jenis baju.. Boleh tu memang la boleh.. Cuma takut nanti tak selesa dipakai dibadan je.. Kang kecoh pulak sekampung.. hehh.. Selalunya kalau baju berfesyen ni aku jahit untuk ahli keluarga aku je..


p/s: Dah nak masuk dua minggu puasa dah ni, badan tak jugak susut-susut padahal makan dah kurang dah.. Rasanya la.. hehehe.. Korang macam mana, dah susut ke berat badan tu.. Mehh la share.. Tak kan malu kot.. kehkehkeh...

Saturday, July 20, 2013

Doa masuk pasar..

Assalamualaikum...

Doa masuk pasar..


Sekadar satu perkongsian, bukannya untuk menjatuhkan peniaga yang berjualan di bazar ramadhan.. 




،لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ المُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَيُمِيْتُ وَهُوَ حَيٌّ لاَ يَمُوْتُ 

بِيَدِهِ الْخَيْرُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ

Ertinya:
Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Allah semata, tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya kerajaan, bagi-Nya segala pujian. Dia-lah Yang Menghidupkan dan Yang Mematikan. Dia-lah Yang Hidup, tidak akan mati. Di tangan-Nya kebaikan. Dia-lah Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu - [sumber]


p/s: Harap peniaga peka pada kebersihan makanan yang dijual..

Friday, July 19, 2013

Cara nak bersihkan/licinkan permukaan sterika yang melekat/melekit..

Assalamualaikum..

Cara nak bersihkan/licinkan permukaan sterika yang melekat/melekit..


Pernah tak terjadi bilamana korang nak gosok baju, tiba-tiba je sterika tu melekat kat baju korang tu. Silap haribulan, berlubang terus baju tu.. Pernah..? Banyak kali terjadi? Tau tak macam mana nak men-nyah-kan cebisan kain yang melekat kat permukaan sterika korang tu..? Bagi yang dah tahu, alhamdulillah.. Mana yang tak tau, jangan risau.. Mehh sini akak nak bagitau sikit petua yang akak gunakan..


Hari tu ada la perbincangan pasal ni bilamana seorang ahli grup bertanyakan tentang sterika dia yang dah hitam dan melekat. Pelbagai petua yang geng kat situ kongsikan termasuk la aku.. Nak jugak menempel tu.. haha.. Ilmu jangan kedekut, okay.. hehh..


Apa yang perlu dilakukan ialah sediakan lilin.. Kalau takde lilin yang besar tu, guna lilin kecil yang letak kat kek besdei tu pun takpe.. Janji namanya lilin.. Lepas tu, tengok la video kat bawah ni.. hehehe.. Susah payah aku buat video ni semata-mata nak kongsi ilmu.. Sodih den kalau takde yang nak tengok.. huhuhu... *berlakon jap.. haha...



Sterika aku ni tak hitam tapi melekat sebab mungkin tergosok kain yang ada kesan gam yang datangnya daripada batu hiasan yang dibuang kat baju tu.. Gosok sterika yang berlilin tu kat kain lain.. Jangan pulak terus gosok kat kain alas ironboard tu..


Dulu tak tau jugak pasal ni. Dok bebel-bebel je la.. Kadang-kadang rasa nak menangispun ada sebab baju tak dapat nak gosok.. Sejak menjadi tukang jahit ni baru la tau.. 


Banyak petua yang diberi untuk membersihkan permukaan sterika yang hitam atau melekat ni. Antaranya gunakan garam kasar dan gosok kat permukaan sterika yang hitam atau melekat, gunakan daun pisang dengan cara gosok sterika tu kat permukaan daun pisang tu sampai la tanda hitam tadi hilang, ramai yang cadangkan guna lilin sepertimana aku cadangkan dan tak lupa jugak ada yang kata suruh beli sterika baru.. huhuhu....


Haiihhh, agak-agak la kalau nak berguraupun, kan.. Lain la kalau sterika tu memang dah tak boleh digunakan langsung, opkos la kena beli baru.. Ni sekadar melekat je, masih boleh diusahakan untuk membersihkannya..


p/s: Belajar dari pengalaman.. Jangan takut untuk mencuba benda baru as long as benda tu tak membahayakan seisi alam..

Aksi puasa yang yang yok.. :D

Assalamualaikum...

Aksi puasa yang yang yok.. :D



Dia ni kan, masa orang dok sibuk nak berbuka, diapun ikut sibuk sama. Masa orang dok sibuk sahur, diapun sama jugak sibuk nak sahur.. Mujur la dia tidur kat luar rumah.. Takde la bising sangat suara dia tu..


Alaaaahaiii.... Sampai macam ni sekali ko buat aksi  ya Momok...


Letih sangat la tu sampai nak angkat kakipun tak larat.. Cehh... hehe..


Sejak baik dari sakit teruk hari tu, selera dia makin menjadi-jadi.. Asyik makan je kerja dia. Sebelum sakit dulupun dia memang kuat makan. Bila dia tak nak makan, risau pulak tengok.. Cuma takut dia makan banyak tapi cacing kat dalam perut dia tu yang kenyang.. huhuhu..


Dah macam rupa apa dah.. adehh...


Walaupun dia asyik makan je, tapi gaya dia mengalahkan tak makan sehari.. Dah la lama tak mandi.. Nak mandikan diapun aku takut.. Bukan takut kena cakar ke, apa ke.. Takut dia mati je. Aku ada kes, lepas mandikan kucing, lusanya kucing tu mati sebab aku tak tau yang kucing tu tak sihat masa dimandikan. Aku nampak dia macam aktif je, tu yang aku mandikan tu.


Tidur je kerja dia.. Jeles tau... wakakaka...


Sepatutnya lepas seminggu kena suntik hari tu kena bawa dia pergi klinik lagi sekali.. Tapi tu la, aku ni memang malas nak pergi klinik tu.. Ingat lepas raya nanti nak pergi klinik tu. Harap-harap buat masa sekarang ni dia takde la sakit macam hari tu lagi..


p/s: Kucing yang tak berakalpun pandai buat aksi puasa yang yang yok.. Apatah lagi manusia yang punya akal yang sentiasa menjalar tu.. Ada je alasan tak nak berpuasa ataupun tak nak tolong buat kerja masa puasa ni.. hehh...

Heliza Helmi dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Heliza Helmi dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni Ketuk-Ketuk Ramadhan 2013 menampilkan tetamu jemputan yang mempunyai mata yang besar.. Siapa lagi kalau bukan si Heliza Helmi tu.. Besarkan mata dia.. Macam guli je.. Bersinar gitu.. hehe..




Resepi Heliza ialah Kari Ketam Rina.. Tak tau la kenapa pulak ada nama Rina tu.. Apa-apapun, cuba tengok bahan yang diperlukan.

Bahan-bahannya:

4 ekor ketam - dipotong dua
3 sudu besar n
atural yogurt 
1 labu b
awang besar 
3 ulas b
awang putih 
3 ulas b
awang merah - dihiris
1 inci h
alia 
4 sudu besar r
empah kari 
6 helai d
aun limau purut 
6 biji c
ili padi 
1 sudu teh s
erbuk lada hitam 
3 kuntum b
unga lawang** 
5 kuntum b
unga cengkih**
3 biji b
uah pelaga** 
2 batang kulit k
ayu manis**

*Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar sekali.


Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan**. Kemudian masukkan bahan yang dikisar.
2) Kacau dan tunggu hingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau sebati.
4) Masukkan bawang merah, yogurt dan daun limau purut.
5) Perasakan dengan garam secukup rasa.
6) Masukkan ketam. Gaul sehingga masak rata.


Dan ini pula resepi Rendang Nangka Daging yang dimasak oleh Sheila Rusly..

Bahan-bahannya:

1 kilo n
angka muda - direbus empuk
300gm daging batang pinang 
300ml s
antan 
2 sudu besar k
erisik 
3 keping a
sam keping 
3 helai d
aun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut 
5 batang s
erai 
2 inci h
alia 
2 inci l
engkuas 
1 inci k
unyit hidup 
3 labu b
awang besar 
5 ulas b
awang putih 
40 biji c
ili padi
2 batang s
erai - dititik

*Serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih dan cili padi dikisar sekali.

Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar.
2) Masukkan serai yang dititik dan gaul sehingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak empuk.
4) Masukkan daun limau purut, daun kunyit, santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
5) Masukkan nangka yang telah direbus empuk.
6) Masukkan kerisik dan daun kunyit.
7) Gaul sehingga kesemua bahan masak rata.

[sumber resepi]


p/s: Siapa yang suka makan nangka dengan daging, boleh la cuba resepi ni..

Adira AF9 dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013...

Assalamualaikum...

Adira AF9 dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013...


Siapa yang minat Adira, boleh la cuba masak resepi dia ni..




Resepi Adira untuk episod Ketuk-ketuk Ramadhan kali ni ialah Rendang Sri Bayu..

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam - potong 16
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 batang serai
1 peket kecil cili boh
200 gram serbuk rendang
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
Sedikit kerisik
Garam
Serbuk ayam 

*Kisar bawang putih, bawang merah, lengkuas dan halia


Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2) Kemudian masukkan serai yang dititik,masukkan cili kisar dan gaul sehingga mendidih.
3) Campurkan sedikit air ke dalam serbuk rendang dan curah ke dalam masakan.
4) Masukkan ayam dan tambahkan sedikit air.
5) Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan bunga kantan yang telah dihiris, kacau rata dan masak sehingga kuah kering.


Dan ini pula resepi Udang Karipuley dari Sheila Rusly...


Bahan-bahan:

1 kilo udang saiz 'L' - buang kulit tapi kulit ekor jangan dibuang
20 tangkai cili kering - dikisar
3 labu bawang besar - dikisar
5 pelepah daun kari
Asam jawa
Kicap manis
Tepung jagung
Lada sulah
Garam

*Udang digaulkan bersama dengan garam, lada sulah dan tepung jagung.


Cara memasak udang:

1) Panaskan minyak dan goreng udang. Angkat dan toskan.

2) Dengan menggunakan minyak lebihan goreng udang tadi, masukkan daun kari, bawang yang dikisar dan cili kisar. Kacau dan biarkan seketika.
3) Masukkan garam secukup rasa, kicap manis dan asam jawa. Kacau sebati.
4) Setelah kesemua bahan sebati, masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati.

[sumber resepi]


p/s: Resepi yang dorang tulis ni agak lintang-pukang la.. Kena pandai sendiri la nak bagi faham.. huhuhu..

Thursday, July 18, 2013

Bersama Nor Albaniah dalam Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Bersama Nor Albaniah dalam Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni giliran pelakon Nor Albaniah pulak yang menjadi tetamu undangan Sheila Rusly.. Baru aku teringat, Nor Albaniah ni la yang berlakon dalam drama Hujan kat TV3 yang sedang ditayangkan sekarang bermula pukul empat petang setiap hari Isnin hingga Khamis. Tapi rasanya sekarang ni watak lakonan Nor Albaniah ni dah takde dah kot sebab dah dimatikan.. huhu..




Kali ni aku kongsikan resepi yang dimasak oleh Sheila Rusly sebab itu resepi negeri aku iaitu Negeri Sembilan.. Bila lagi nak promot resepi kebanggaan negeri sendiri, kan... hehe.. Resepi yang Sheila Rusly masak kali ni ialah Sambal Tempoyak Daun Kayu.. Kalau aku, panggil Sambal Daun Kayu je.. Meh kita tengok apa bahan yang diperlukan untuk memasak Sambal Tempoyak Daun Kayu versi Sheila Rusly ni.. 


Bahan-bahannya:

500 gram t
empoyak
400 ml santan
2 ikat  pucuk ubi - dihiris halus 
6 helai daun kunyit - dihiris halus 
6 batang serai - dihiris halus
6 helai daun kaduk - dihiris halus
8 helai daun pucuk labu - dihiris halus
30 biji c
ili padi 
1 inci kunyit hidup 
1 mangkuk p
etai 
20 ekor udang
1 keping a
sam keping 
Air


*Cili padi dan kunyit hidup ditumbuk sekali.

Cara memasak:

1) Panaskan kuali dan masuk bahan yang ditumbuk sekali.
2) Masukkan serai, daun kaduk dan daun pucuk labu.
3) Masukkan tempoyak dan sedikit air. Gaul rata.
4) Masukkan petai, santan dan asam keping.
5) Garam gula secukup rasa.
6) Kacau sehingga mendidih.
7) Masukkan udang.
8) Kacau hingga kesemua bahan masak rata.




Okay, kalau nak diikutkan  resepi asli/asal Sambal Tempoyak Daun Kayu/Sambal Daun Kayu ni, takde letak udang. Mula-mula kena masakkan kuah dulu iaitu santan + cili padi + kunyit hidup + tempoyak + serai + garam dalam periuk atau kuali. Asam keping tak letak sebab tempoyak tu dah masam + manis. Airpun tak perlu sebab santan dah ada.. Tak payah nak panaskan periuk atau kuali tu dulu. Redah je masukkan semua bahan tu.


Biarkan kuah tu mendidih dulu. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu untuk mengelakkan santan tu pecah minyak. Bila dah mendidih dan kuah sedikit pekat, barulah masukkan petai dulu. Akhir sekali barulah masukkan segala jenis sayuran yang dah dihiris tadi. Bila dah mendidih dengan jayanya, barulah boleh tutup api dapur tu.. Jangan sampai kering pulak kuah tu.. Ada kuah sikit baru sedap.. Aku tak suka jenis pekat-pekat ni.. 


p/s: Resepi tradisi ni kalau boleh janganlah ditokok-tambah hingga merosakkan keaslian masakan tu sendiri.. Itu pendapat aku la.. Macam kuih bahulu yang ada pelbagai jenis sekarang ni, dah macam makan kek je.. Dah takde rasa seperti kuih bahulu tradisional dah.. Dah la bahulu ni kegemaran aku.. huhuhu..

Wednesday, July 17, 2013

Lempang laju-laju dengan Slap Chop..

Assalamualaikum...

Lempang laju-laju dengan Slap Chop.. 



Ehh, bukan lempang orang tau.. Ini adalah sejenis pemotong pantas yang diberi nama Slap Chop.. Dekat nak raya ni tentu banyak kerja nak buat kat dapur tu, kan.. Jadi, kalau tengok cara penggunaan benda alah ni, macam mudah je.. Just ketuk atau tekan je kepala Slap Chop tu.. Lagi banyak ketukan yang dibuat, lagi halus cincangan yang kita dapat.. Kalau ketuk sekali, makan potongan tu kira sekali je la..


Wooooaaaaaaaa.....!!! Sangatlah teruja tengok mamat ni mengetuk benda alah tu.. hahaha.. Memandangkan mulut Slap Chop ni tak berapa besar, maka kenalah belah atau potong dulu mana-mana bahagian yang agak besar, biar sesuai dengan mulut Slap Chop tu..



Siapa nak order benda ni, boleh la hantar mesej kat page Slap Chop ni..


Pelbagai jenis sayuran dan buahan yang boleh dicincang dengan mudah seperti bawang besar, bawang putih, tomato, lobak dan sebagainya dengan menggunakan Slap Chop ni. Tapi kalau kena buah yang agak keras, mau bengkak jugak tapak tangan nak mengetuk benda tu.. Kalau ketuk guna tukul besi boleh tak agaknya ya... hehe... Ingatkan syampoo je guna jaripun boleh.. Slap Chop ni pun boleh guna jari jugak.. Hebat tak..?


p/s: Jangan bagi anak buat main Slap Chop ni.. Kang ada pulak dorang masukkan bola hoki kat dalam tu... Wakakakaka... Haru je nanti...

Nasi Serai Udang Sheila Rusly..

Assalamualaikum...

Nasi Serai Udang Sheila Rusly..


Ada satu komen yang bertanyakan tentang resepi Nasi Udang Sheila Rusly dalam program Ketuk-ketuk Ramadhan hari tu. Komen tu datangnya daripada tuanpunya blog ni.. So, aku usahakan cari resepi tu kat page fb TV1..

Terima kasih sudi tinggalkan komen... :)


Dan kat bawah ni resepi Nasi Serai Udang ciptaan Sheila Rusly tu ya..

Bahan-bahannya:

3 pot beras brasmathi
1 sudu besar j
intan kisar 
1 labu b
awang besar 
4 ulas b
awang putih 
2 inci h
alia 
8 batang s
erai 
3 sudu m
ajerin adela 
3 sudu besar s
tok ayam 
1/2 tin s
usu cair 
1/2 kg u
dang 
Bawang goreng secukupnya

* bawang besar, bawang putih dan halia dikisar sekali.


Cara memasak kuah untuk nasi serai udang:

1) Panaskan 3 sudu besar marjerin adela.
2) Tumiskan jintan kasar.
3) Masukkan bahan yang dikisar.
4) Masukkan serai.
5) 3 sudu besar stok ayam.
6) Garam secukup rasa, kemudian masukkan udang.
7) Gaul rata sehingga udang separuh masak.


Cara memasak nasi serai udang:

1) Masukkan beras brasmathi ke dalam periuk nasi.
2) Masukkan susu cair dan air ikut sukatan.
3) Kemudian masukkan kuah serai udang tadi
4) Tunggu sehingga nasi masak.

p/s: Siapa yang rajin mencuba, dipersilakan mencuba ya.. Nasi serai udang ni Sheila Rusly masak masa tetamu jemputannya Memey.. Klik sini untuk tengok video tu..

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi...

Assalamualaikum...

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi...


Ingat lagi tak kat entry ini..? Nak tengok tak hasilnya..? Kat bawah ni gambar daripada entry tu.. Sila tengok semula entry itu berkenaan apa bagi mengelakkan kekeliruan di mata.. hehe..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Tadaaaaaaaaaaaaa..........!!!!
Kehkehkeh...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi..
Subur la pulak pokok kentang tu...
Iya.. Ni la rupanya pokok kentang..
Aku ingatkan kentang tumbuh menjalar..
Rupanya elok je dia menegak..
Dah macam pokok bunga la pulak..
Hehehe...


Ada dua pasu jadi macam ni.. Pokok ros tak hidup tapi pokok kentang yang gemok.. adehhh...


p/s: Lepas ni boleh la kutip hasil kentang tu.. Wakakakakakakaka... Hambek kau... hehe..

Tuesday, July 16, 2013

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Roy Azman...

Assalamualaikum...

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Roy Azman...


Edisi Ketuk-ketuk Ramadhan Sheila Rusly bersama Roy Azman ni sangat la kelakarnya.. Suka aku tengok si Roy tu yang asyik gelak je.. Bila tengok orang gelak, secara spontan kitapun ikut gelak, ya tak..? Kalau tak gelak jugak, sila la pergi klinik.. Manatau kot ada mana-mana wayar yang short... hehehe..


Resepi kejap lagi la ya.. Kalau pihak TV1 dah tempek resepi kat page fb dorang, barulah aku tempek kat sini pulak.. 




Okay, resepi dah ada dah kat page TV1.. Resepi Roy Azman untuk hari ni ialah Mee Goreng Udang..

Bahan-bahannya:

1 paket m
ee kuning 
10 ekor u
dang bersaiz besar - dibuang kepala dan kulit
3 batang sawi
2 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - di
tumbuk 
2 sudu besar/makan kicap manis
2 sudu besar/makan sos tiram
2 sudu besar sos cili
Air
Garam 


Cara-caranya:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk tadi.
2) Masukkan kicap manis, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.
3) Masukkan udang, mee kuning dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
4) Masukkan daun sawi. Gaul sehingga kesemua bahan sebati dan masak.

p/s: Seronok tengok orang masak-masak ni..

Cara mudah kupas bawang putih...

Assalamualaikum..

Cara mudah kupas bawang putih...


Tak payah guna pisau.. Guna je besen aluminium.. Tapi kena ada dua biji besen yang sama saiz la ya.. Sebab senang nak bergendang kat dapur nanti.. hehe..


Apa-apapun, tengok je video kat bawah ni.. Kalau rajin nak mencuba, silakan.. Kalau menjadi, boleh la kongsi cerita tu nanti.. kehkehkeh...




Jika cara ni berkesan, boleh la gunakan jika nak kupas bawang putih dengan kuantiti yang banyak.. Misalnya nak buat kenduri ke, ataupun nak buat jualan makanan.. Bawang putih ni kalau kupas banyak-banyak dengan pisau, sangat la pedih jari tu.. Aku masa kerja kat kedai makan dulu dah selalu kupas bawang putih ni.. Jari tak luka tapi dia punya bisa getah tu pedih wooo...


p/s: Bila mood malas aku datang, aku ketuk je bawang putih tu dengan anak lesung.. Habis cerita.. haha..

Monday, July 15, 2013

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Hazama...

Assalamualaikum...

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Hazama...


Saksikan Hazama memasak ya.. 





Resepi dari Hazama ialah Asam Pedas Daging...

Bahan-bahannya:

500 gm d
aging 
35 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci belacan
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut - disiat-siat
1 kuntum bunga kantan - dipotong ikut suka
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
Garam  

*cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan - dikisar sekali
*1 inci tu anggaran 1/2 daripada panjang ibu jari tangan orang dewasa.. :)

Cara-cara memasaknya:

1) Panaskan minyak dan tumiskan serai.

2) Masukkan bahan kisar, kacau sehingga pecah minyak.

3) Masukkan daging.

4) Masukkan asam jawa dan tambah sedikit air.

5) Masukkan bunga kantan dan daun limau purut.

6) Taburkan lada hitam.

7) Perisakan garam dan gula secukup rasa.


p/s: Kelakar pulak lagu baru Hazama tu.. Patut la Sheila ketawa.. hehe..

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Memey...

Assalamualaikum...

Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Memey...


Hari ni Ketuk-ketuk Ramadhan bersama dengan Memey Suhaiza pulak.. Resepi tak sempat nak cari.. Kejap lagi la letak resepi ni.. Tengok aje la dulu video ni ya... 





Okay, resepi ada dah.. Resepi dari Memey ialah Ketam Lada Bercili..

Bahan-bahannya:

6 ekor ketam - saiz besar  
8 biji lada merah 
4 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
2 batang serai - di titik 
2 inci halia 
2 biji limau nipis - jadikan jus
3 biji telur  
2 sudu besar/makan sos cili 
2 sudu besar/makan sos tiram  

* lada merah, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar sekali...


Cara-cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar.

2) Masukkan 2 batang serai.

3) Tambahkan sedikit air, masukkan sos tiram, sos cili, garam dan gula secukup rasa.

4) Gaul dan biarkan sehingga semua bahan kering sedikit. 

5) Masukkan ketam, jus limau nipis dan pecahkan telur.

6) Gaul rata sehingga kesemua bahan masak sebati.


p/s: Hamboiihh... Sheila punya soalan.. huhuhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »