Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, July 29, 2013

Berapa upah nak ambil...?

Assalamualaikum...

Berapa upah nak ambil...?


Sebetulnya aku tak tau nak letak berapa ringgit untuk upah menjahit baju kurung kanak-kanak bawah umur sepuluh tahun ni. Namun dari apa yang aku tau, lagi kecil saiz baju tu, maka lagi mahal harga dia disebabkan kesukaran untuk membuatnya..




Macam baju kurung Pahang kanak-kanak yang aku jahit ni, aku tak tau nak letak harga upah tu. Aku ada jugak survey kat grup jahitan yang aku join dan alhamdulillah, dorang kat situ ada bagi feedback. Ada juga yang kata harga sama macam jahit baju kurung biasa sebab bezanya cuma tang pesak je. 


 


Aku pulak bagi pendapat aku. Aku kata harga upah jahit baju kurung biasa dengan baju kurung Pahang ni tak sama sebab kalau baju kurung Pahang, aku kena buat dasar untuk pesak tu. Nak buat dasarpun kena mahir jugak sebab kalau dasar tak betul, nanti cutting kat bahagian pinggang baju tu lari samada ke bawah ataupun ke atas. So, kena jugak kira caj bagi masa yang diambil untuk buat pola tu..


Aku dah terkena dah dulu. Mujurlah masa tu buat baju Pahang ni untuk anak saudara yang dewasa.. Dia kata pinggang tu jatuh.. Sebab tu aku kurang suka nak ambil tempahan untuk baju kurung Pahang walaupun upahnya lebih sikit dari baju kurung biasa. 


 


Bila tengok harga yang geng kat grup tu bagitau, tak tertelan air liur aku dibuatnya. Aku ambil upah yang sekarang ni pun dah ada yang bersungut kata mahal. Entah la, tak tau nak buat macam mana lagi dah. Nak kata kualiti jahitan teruk, rasanya takde la teruk manapun jika nak dibandingkan dengan contoh baju yang dorang bagi... 


Pemikiran orang kita ni masih lagi berada di takuk lama iaitu kalau kat kampung, semuanya murah. Padahal harga barang kat kampung ni lagi la mahal jika nak dibandingkan dengan harga barang kat bandar. Kat bandar, macam-macam ada. Dengan Mydin-nya, dengan Tesco-nya, dengan Giant-nya, dengan Kamdar-nya. Banyak pilihan. Kat kampung, apa je yang ada..?


p/s: Aku merempit banyak guna letrik tau.. Bukannya guna tenaga solar.. huhuhu..

Ira Syazira dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Ira Syazira dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni Ira Syazira pulak yang jadi tetamu jemputan Sheila Rusly dalam Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 ni.. Semenjak ada anak ni, makin cantik pulak si Ira ni.. Anak diapun comel.. Gebuuuuuuuu... Tapi aku tak tau anak dia ni lelaki ke perempuan.. Maklum la, aku tak ikuti sangat perkembangan para artis kita ni.. Kiranya aku ni selalu kena tinggal dek keretapi la.. huhuhu...




Resepi takdo lagi kat page tv1 tu... Entah mana la admin tu pergi.. 


p/s: Entry dah dua tiga hari lepas tapi baru boleh published sebab video takde code... Lemau la dorang ni.. hmmmm....

Biskut raya pertama untuk tahun 2013..

Assalamualaikum...

Biskut raya pertama untuk tahun 2013..


Aku baru je selesai buat biskut ni.. Entah apa nama biskut ni entah.. Rasanya resepi macam biskut coklat chip.. Banyak sangat resepi yang ada coklat chip sampai tak tau mana satu yang betul.. Hentam saja la labuuu... Asalkan jadi biskut dah la.. hehe..





Aku mula masuk dapur dalam pukul sebelas lebih.. Itupun sebab dah terjaga dari tidur.. haha.. Tapi memang dah plan nak buat biskut ni. Dah siap keluarkan butter dari awal lagi.. Dalam pukul empat lebih (pagi), baru selesai membakar dan mencuci perkakasan. Siap mengemas dan mop lantai sekali..


Tak suka la nak tengok dapur berkecah-kecah ni sebab kalau dibiarkan, esok aku jugak yang nak kena kemas.. So, siapkan terus mengemas, baru boleh buat kerja lain pulak..




Dapat la dalam 9 buah balang kecil.. Jadi la.. Buat syarat je buat biskut raya.. haha.. Tahun lepas aku buat biskut macam ni jugak.. So, tahun ni buat lagi.. Malas dah nak try and error untuk resepi lain.. Tak sempat nak mencari apatah lagi nak mencuba.. Resepi biskut ni rasanya ada kat blog dapur aku tu.. Kalau rajin, pergi la cari sendiri kat kotak search tu ya.. Kalau malas, tak payah cari.. hahaha..




Nanti masa raya, keluarkan je balang kuih ni. Takde dah nak masukkan dalam bekas kaca ke, apa ke.. Bekas kaca tu nanti untuk isi biskut raya yang kaum kerabat bawak balik sini.. Itupun kalau ada la.. Kalau takde, apo nak dikato.. hahaha..


p/s: Okay la, mata akupun dah mula nampak bintang dah ni.. zzzzzzzzzzzzzzzzz...... 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »