Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, March 29, 2012

Cover la sikit ayat tu.. Isshhh....

Assalamualaikum...

Cover la sikit ayat tu.. Isshhh....

Kalau ia pun nak meniaga, tak kan la sampai macam ni sekali... 
Adoyaiii...
Nasib baik aku tak pengsan...
 =..="


Sila klik gambar kalau rabun.. huhuhu..


Terkejut aku tengok bila aku blogwalking malam kelmarin.. Tak perlu la aku bagitau blog siapa aku jumpa benda alah ni.. Cuma aku tak selesa nak tinggalkan jejak bila ternampak je komen macam tu.. Tak rasa bersalah ke tinggalkan komen yang berbau lucah macam tu ehh..? Aku yang baca ni pun dah panas dah muka.. Malunya la haiihh...

Adat berniaga memang tak boleh malu-malu.. Kalau malu memang akan ketinggalan. Itu hakikat yang perlu diakui. Tapi, perlu ke tinggalkan ayat macam tu semata-mata nak suruh readers klik link tu...? Sikit-sikit dah la.. Adjust la ayat tu jangan nampak sangat kelucahan di situ.. 

Kalau tinggalkan komen macam tu kat blog orang dewasa atau yang dah kawen tu mungkin tak mengapa.. Mungkin laju je dorang klik tambah-tambah lagi jika mereka ada masalah dalaman. Tapi yang ini blog budak bawah umur.. Yang masuk kat situpun rata-rata geng bawah umur jugak. Fikir la sikit apa kesannya... eeiiii...

p/s: Kalau dah namanya mata duitan, kat mana-manapun boleh ambil kesempatan... Kalau kat blog aku, bukan kena banned lagi dah IP adress dia.. Dengan shoutbox tu sekali aku remove.. ggrrr....

Wednesday, March 28, 2012

Kalaulah mereka boleh bercakap... huhuhu...

Assalamualaikum...

Kalaulah mereka boleh bercakap... huhuhu...


Cuba bayangkan bagaimana keadaannya jika apa yang ada kat dalam gambar kat bawah ni boleh berkata-kata seperti manusia dewasa yang normal.. Agak-agaknya makin pening kepala kita ni, ya tak..? Pening ke, tak pening ke, layan je la entry merapu aku ni.. kehkehkeh...


Hamboii... Gatai jugak hang ni naaaa.... adehhh....


Bila la kucing aku nak buat aksi macam ni... hikk....


Ek eleh Baby Chimp ni.. Over la pulak.... hahaha....


p/s: Tak komenpun takpe.. Kalau ada yang tersenyum, itu dah cukup baik dah bagi aku.. heeeee....

Tuesday, March 27, 2012

Berangan tanpa usaha, baik tak payah..

Assalamualaikum..

Berangan tanpa usaha, baik tak payah..

Ada jenis orang yang hidupnya umpama ayam bertelur sebiji, riuh sekampung..
Ada orang yang jenis diam-diam ubi berisi..
Ada juga jenis orang yang cuma tahu berangan seperti mat jenin..

Ada jenis orang yang diberi betis, nak peha..
Ada jenis orang yang tidak diberi apa-apapun tak mengapa..
Ada juga jenis orang yang sentiasa redha menerima samada yang baik ataupun yang buruk..




Jika kita punya angan-angan yang besar, maka kita perlulah berfikir secara meluas dan berusaha dengan keras untuk mencapai apa yang kita angan-angankan itu... 

Dan jika kita tidak mampu untuk melakukannya, berhentilah berangan sedemikian rupa kerana angan-angan itu hanya menyakitkan.. Just redha dengan apa yang ada.. Yang lebih penting, sentiasa bersyukur dan berusaha memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan.. 

Mungkin kita tidak sehebat mereka yang lain.. Namun sekurang-kurangnya kita tidak menyusahkan mereka yang berada di sekeliling kita.. 

p/s: Some people dream of success.. While others wake up and work hard at it.. Anda yang mana satu..?

Monday, March 26, 2012

Ego tidak bertempat...

Assalamualaikum...

Ego tidak bertempat... 

Manusia, bila diundang, dia tak datang.. Ada saja alasannya.. Dan kita terima alasan yang diberi samada dengan redha ataupun berbelah-bagi.. Namun, bila mereka tidak diundang, mulalah mereka mengata.. Kononnya terasa dan kecil hati kenapa mereka tiada dalam senarai undangan. Dan kita tetap terima segala tohmahan samada dengan redha ataupun berbelah-bagi..

Kalau mengundang ketika terjumpa di tengah jalan, kebiasaannya tidak akan dilayan.. Hatinya mula berkata,  kita ni macam tak beradap.. Ke sana-sini dijaja cerita, ada ke patut undang aku kat pekan sari... Kalau diundang melalui telefon, pun begitu juga.. Kalau mengundang melalui kad yang murah, akan dikatanya juga.. Kasihan pada kad yang tidak bersalah.. Kalau boleh dia mahu undangan dilakukan secara 'face to face', iaitu mengundang terus-menerus dengan datang ke rumah..

Bagi aku, undangan dengan cara apa sekalipun sudah dikira sebagai mengundang... Apa yang lebih penting, mereka mengundang dengan ikhlas untuk memeriah atau meramaikan majlis tertentu.. Mana mungkin kita yang mengundang ini mampu untuk bertandang dari sebuah rumah ke sebuah rumah, dari sebuah daerah ke sebuah daerah, dari sebuah negeri ke sebuah negeri..

Kalau dulu saudara mara tinggal berdekatan antara satu sama lain, boleh la bertandang ke rumah mereka untuk tujuan mengundang. Tetapi kini tidak lagi kerana masing-masing sudah berhijrah dan punya kehidupan tersendiri..




p/s: Semakin hari ego manusia semakin tinggi... hmmmm......
.

Friday, March 23, 2012

Keep in touch... :)

Assalamualaikum...

Keep in touch... :) 

Sawaddee... 
Sabai dee mai...? 
Yin dee tee dai rue juk... 
Chob maak... :)

Dulu, bila ignore request, dikatanya kita ni sombong dan bajet artis.. Sekarang, bila dah accept request, dia buat kita macam tak wujud la pulak.. 


** Sebab tu aku malas nak accept request dari mereka yang aku tak berapa nak kenal.. Dan aku remove atau hide mereka yang aku rasa seperti tiada connection dengan aku sebab aku tak tau apa tujuan mereka add aku... Maaf ya... 



Dulu, bila aku deactivate fb, ada yang tanya kenapa aku deactivate.. Sekarang, bila aku dah aktifkan balik, semua dok pakat senyap dan buat tak tau je..


** Sebab tu aku malas nak tanya kenapa orang deactivate fb dia.. Sukahati dia la nak deactivate ataupun tidak.. ;)

Hello...
How are you..?
Nice to meet you...
I really like it... :)

p/s: Bila jawab, tak percaya.. Bila tak jawab, asyik bertanya.. Lotih den... =,="

Thursday, March 22, 2012

Anda yang mana satu...? (Which one of you..?)

Assalamualaikum...

Anda yang mana satu...?
(Which one of you..?)


1- How many facebook accounts do you have..?
Kalau buat banyak-banyak akaun facebook tapi tujuannya untuk menipu or something like that, tak guna juga.. Kalau dah dasar penipu dan pembelit tu, memang akan sentiasa create and delete their account... (Pengguna fesbuk di Malaysia merupakan yang paling ramai sekali di dunia iaitu melebihi 12 juta orang..)


2- How many bank accounts do you have..?
Kalau buat banyak-banyak akaun bank tapi kat dalam tu takde isi, pun tak guna juga... Umpama seperti orang yang ada banyak kad kredit tapi rejected...


3- How many houses do you have..?
Kalau ada banyak rumah atau rumah sewa sekalipun, tak guna juga jika ibu bapa dihantar ke rumah orang tua.. Ataupun mereka dibiarkan tinggal di dalam rumah yang buruk dan uzur...


4- How many wives do you have..?
Kalau punya isteri ramaipun tak guna juga jika tidak boleh berlaku adil. Lebih-lebih lagi jika menggunakan mereka untuk kepentingan sendiri.. Lagi tak berbaloi jika isteri-isteri itu menjerut leher anda (suami) ke arah dosa.. 


5- How many childrens do you have..?
Anak yang ramai belum tentu boleh menjaga kebajikan kedua orang tua mereka.. Nak menjenguk merekapun berkira, apa lagi nak menghulur wang ringgit..


6- How many books do you have..?
Kalau ada banyak buku yang tak berfaedah, tak guna juga.. Kalau ada banyak buku berfaedah tapi tak baca, tak guna juga.. Kalau ada banyak buku tapi sebuah Al-Qur'an pun takde, lagi la tak guna..


7- How many cats do you have..?
Banyaaaaakkkkkkkkkkkkkkk...!!! Kenapa..? Nak ke...???


 
Aku rasa aku takde laa dalam senarai kat atas.. 
Tapi..., rasa macam ada la pulak.. 
Yang mana satu ni..? 
Adehh, konpius dah ni haa... huhuhu...



Entry ni tidak ada kena mengena dengan sesiapa.. Kalau ada yang terasa atau terkena tempias, itu adalah secara kebetulan sahaja... Aku buat entry ni hanya untuk peringatan aku semata-mata.. 

Wednesday, March 21, 2012

Rasa yang sangat tak best... huhuhu...

Assalamualaikum...

Rasa yang sangat tak best... huhuhu...

Sedikit tensi...
Ehh, bukan sedikit...
Tapi banyak sangat...

Rasa macam nak maki...
Ehh, bukan rasa lagi...
Memang dah maki dahpun...

Maki depan dia...
Tapi dia diam je tak kata apa-apa...
Dia tetap setia memandang aku...

Dengar ke..?
Tak dengar, kan...?

Boleh rasa ke apa yang aku rasa sekarang ni..?
Tak boleh, kan...?

Bagus juga korang tak dengar makian aku...
Elok juga korang tak rasa apa yang aku rasa sekarang ni...
Sebab dua-dua benda tu sangatlah tak best...

Sakit tau dada ni menahan sabar...
Sakit lagi hati menahan marah...
Sakit sampai berjangkit naik ke kepala...
Berpusing-pusing angin kat dalam kepala ni...

Di saat aku memerlukannya, dia meragam...
Di saat aku memerlukannya, dia buat hal...
Di saat aku amat-amat memerlukannya, dia tak mahu bergerak...

Akhirnya, aku tidur dengan koyok di dahi...

 

p/s: Geram dengan line streamyx yang macam ________!!! Sian laptop aku kena marah... huahuahua...

Monday, March 19, 2012

Macam ni ke namanya kawan...?

Assalamualaikum...

Macam ni ke namanya kawan...?

Bila kita tanya, dia diam...
Bila kita diam, dia lagi la diam...

Bila kita buat tak tau, dia kata kita tak ingat kat dia...
Bila kita buat tak kisah, dia kata kita menyombong...

Bila kita komen status dia, dia buat tak nampak je...
Bila kita ambil berat, dikatanya kita nak mengorat...

Bila kita rapat dengan dia, dikatanya kita nak menghimpit...
Bila kita bagi nasihat, dikatanya kita ni ustaz...

Bila kita call, dia tak jawab, katanya busy...
Bila kita sms, dia tak reply, katanya takde kredit...


 


Agak-agaknya lepas terima semua yang ada kat atas ni, kita nak kawan lagi ke tak dengan dia ehh...? Kadang-kadang stress jugak dengan kawan yang buat perangai macam ni, kan... 


p/s: Baik cari kawan baru... huhuhu...

Sunday, March 18, 2012

Bawak-bawak la bersyukur... ;)

Assalamualaikum...

Bawak-bawak la bersyukur... ;)

Kadang-kadang naik geram jugak bila dengar orang yang asyik bersungut je kerja dia... Lebih-lebih lagi orang tu ada kaitan dengan kita.. Kadang-kadang aku bagi jawapan terus je.. Sound direct.. Takde dah aku nak cover ayat aku.. Biar dia sedar sikit.. Lantak la dia nak kata apapun.. Mengata ini lagi mudah dari memikul tanggungjawab.. Mengata ini lagi mudah dari menyumbang baik dari segi tenaga mahupun wang ringgit..

Antara jenis ayat yang selalu disebut, yang selalu buat aku panas telinga dan terus sound direct ialah..

1- Pasang la ekon/aircond kat rumah ni.. Baru la sejuk sikit.. Ni nak tidurpun panas...
Jawapan: Dengan kipas ni pun dah susah nak bangun sembahyang subuh, ni kan pulak kalau ada ekon.. 

2- Panasnya...(sambil tarik muka dan kipas-kipas badan dengan tangan atau kertas suratkhabar..)
Jawapan: Lain kali kalau balik sini, bawak la kipas sendiri.. 

3- Beli la bla bla bla bla... (suruh beli macam-macam..)
Jawapan: Ko yang nak sangat benda tu, ko beli la sendiri.. Tak malu ke nak suruh orang yang belikan untuk ko.. 

4- Takde duit la nak beli...
Jawapan: Kalau dah boros, sampai bila-bilapun takde duit... Dah tau takde duit, buat la kerja sambilan.. Ni dok main game je, memang la duit tak lekat...

5- Beli la set kayu jati untuk ruang tamu ni.. Baru la gempak sikit.. Baru la nampak macam rumah mak-mak datin.. 
Jawapan: Tolong la belikan, boleh...?

6- Lauk ni je...? Takde lauk lain ke..? Jemu la..
Jawapan: Kalau jemu, tak payah makan.. Biar orang lain je yang makan.. Banyak lak songeh ko..

7- Takde baju la nak pakai.. Asyik pakai baju ni je.. Segan la pulak...
Jawapan: Takde siapapun nak pandang baju ko tu.. Jangan nak perasan artis laa haiihh...

Bunyi macam kasar je, kan..? Bukan macam, tapi memang kasarpun.. Namun, untuk jenis orang yang macam ni, jenis yang  manjang tak puas hati je, jenis yang nak senangkan diri dia je, jenis yang tak reti nak bersyukur, ada kalanya memang perlu berkasar.. 

Dari rumah kayu yang cuma ada satu kipas meja je, dan sekarang dah bertukar menjadi rumah batu dengan kipas siling pada setiap bilik dan ruang termasuk dapur dan beranda, itupun tak reti-reti nak bersyukur lagi ke..? 

p/s: Dah la tak menyumbang apa-apa, lagi mau banyak mulut..  

Hari kucing sedunia ke ni..?

Assalamualaikum...

Hari kucing sedunia ke ni..?

Seminggu lepas, kucing aku si Tett telah beranak dengan jayanya.. Sebelum tu, dia dah masuk dah kat dalam bakul yang aku letak kat bawah katil.. Masalahnya, dia nak kena berteman.. Mana larat aku nak tunggu dia beranak.. Akhirnya, aku tengok ada sekor kucing yang volunteer nak jadi 'teman penenang' dia.. Dan tak lama lepas tu, aku tengok dah keluar tiga ekor anak dia.. Punyalah sayang kat anak dia tu sampaikan aku nak pegangpun dia tutup dengan tangan dia.. Eksen... huhhh...

Empat hari lepas pulak, si Popok pulak yang beranak. Adehh, memang bizi betul bidan kucing ni.. Memandangkan bakul dah kena konker dengan si Tett, maka terpaksalah cari tempat baru untuk si Popok pulak. Dan aku sediakan tempat dia kat rak baju yang dah tak pakai tu.. Maka diapun beranak la kat situ.. Keluar tiga ekor jugak anak dia... Sama je kedekutmya.. Nak usik anak diapun dia tak bagi.. Dok cover je anak dia tu dengan badan dia.. Maklum la, dia dah lama takde anak kecik... hihihi...

Semalam, sekor lagi kucing aku beranak.. Si Putih ni memang aku tak tau langsung yang dia tengah bunting.. Lagi pulak, dia ni memang aku tak manjakan sangat.. Jadinya aku tak tau sangat perkembangan dia.. Yang kesiannya, dia ni boleh pergi beranak kat dalam pasu bunga, tempat si ayam botak tu bertelur..!!! Terkejut tahap cimpenzi bila aku tengok dia dengan anak-anak dia kat dalam pasu tu.. Habis sememeh badan anak-anak dia... huhuhu....

Mulanya aku tengok ada kesan tanah yang berterabur atas lantai beranda tu. Aku ni apa lagi, mengatur langkah perlahan konon-kononnya nak tangkap ayam kat dalam pasu tu, sebab mati-mati aku ingatkan ayam botak tu tengah buat projek. Dah siap gaya tangan nak mencekau dah ni.. Tup-tup bila nak terkam je, terus nampak kucing tu kat situ.. Ya Allah, memang terkejut betul aku.. Lepas tu, timbul pulak rasa kesian kat dia.. Terus aku ambil bakul, lapik siap-siap dengan kertas surat khabar dan kain buruk, angkat si ibu tu dulu masukkan kat dalam bakul tu.. Lepas tu baru angkat anak-anak dia, pun tiga ekor jugak... adehh...

Masalah timbul bila aku letakkan bakul si Putih ni dengan bakul si Tett bersebelahan kat bawah katil tu. Tett dah mula panjang leher bila dengar bunyi anak si Putih.. Si Putih pun macam tu jugak.. Tak berapa lama lepas tu aku tengok si Tett dah mula mencari-cari tempat.. Aku ingatkan dia nak sorokkan anak dia.. Akupun tengok la kat dalam bakul dia.. Ehh, anak dia tiga-tiga dah takde..!! Mana pulak dorang pergi ni...?

Lepas tu, aku jenguk pulak bakul si Putih. Hmmm... Memang dah agak dah.. Mesti dia punya kerja... Si Putih ni memang suka melarikan anak orang lain.. Aku tengok elok je anak si Tett tiga beradik tu tidur dalam bakul si Putih tu.. Akupun apa lagi.. Ambil balik anak si Tett tu dah pindahkan bakul dia kat dalam bilik lain pulak.. Selamat.... hahaha...

Bila dah ada anak kucing yang banyak macam ni, susah sikit la nak bergerak.. Nak kena pantau selalu, takut kena makan dek kucing-kucing jantan kepunyaan jiran yang berkeliaran kat rumah ni.. 

p/s: Kali ni takde gambar.. Malas pulak nak ambil gambar dorang... Bukannya kucing retis nak selalu masuk blog... kehkehkeh...

Thursday, March 15, 2012

Ayam Den Lapeh.. oiii.. oiii...

Assalamualaikum...

Ayam Den Lapeh.. oiii.. oiii...

Ingat lagi tak kes aku bergaduh hari tu..? Kalau tak ingat, boleh rujuk kat entry ni.. Ingat kes cerai-berai je ke boleh main rujuk-rujuk ni.. ehehh... Kalau tak nak rujuk kat situpun takpe la haiihh... huhuhu..

Hari tu, sekembali je aku dari menghadiri satu kursus rahsia ni, ternampak la aku akan ayam botak yang suka cari pasal dengan aku tu sedang dok bertenggek kat rak kasut dan bukannya kat dalam pasu bunga yang dulu tu. Akupun apa lagi, dengan sepantas kilatnya terus mencekau ayam tu.. Dia nak lari sangat tak boleh sebab rak kasut tu sempit dan dia pulak pilih rak yang paling bawah sekali. Maknanya memang tak boleh la dia nak terbang sebab dah terkepung.. haha...


Ketua si botak.. hahaha...

Lepas je dapat tangkap si botak tu, terus aku panggil mak aku.. Aku cakap kat mak, somolih yoo la ayam ni.. Momokak yoo... Jahat lak tu... Lepas tu mak akupun panggil la abang aku, suruh dia hantar sembelih ayam tu kat rumah jiran.. Mak aku memang selalu hantar ayam untuk disembelih kat jiran tu.. Tapi, masa tu abang aku baru je bangun tidur.. Dia kata dia nak solat dulu.. Geram jugak aku ni.. Tak kan la aku nak pegang ayam tu, kan.. Akupun nak solat jugak sebab baru je balik dari kursus..


Tau pulak malu... 

Maka, mak aku kata biar la dia pegang sekejap ayam tu sementara menunggu abang aku solat.. Sebelum tu, abang aku bagi la satu karung plastik untuk masukkan ayam tu. Akupun masukkan la ayam tu kat dalam karung tadi dan bagi balik kat mak aku untuk dia pegang...

Lepas tu, kesian la pulak tengok mak aku yang terpaksa pegang karung tu dengan keadaan ayam yang meronta-ronta tu.. Berat la jugak ayam tu. Maka, akupun ambil la kain perca untuk dibuat tali bagi mengikat karung tadi. Sebelum tu, aku kemaskan la mulut karung tadi supaya nanti ikatan tu menjadi kuat.. Akupun angkat la karung yang berisi ayam tadi dan mulakan untuk mengikat...

Tiba-tiba je mak aku menjerit... 

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........!!!

Dan akupun ikut sama menjerit...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............!!!

Kenapa agaknya kami berdua menjerit..??


Puas hati sekejap sebab dapat tunjal-tunjal kepala botak dia.. hahaha...

Rupa-rupanya karung plastik tu dah reput...!!! Ayam tu terus je melepaskan diri dengan keluar ikut kat bahagian bawah karung tu...!!! Siyot je... Ni memang betul-betul ayam den lapeh.. Nasib baik ayam tu tak berak kat tangan aku... Kalau tak, memang menjadi la peribahasa dulu-dulu tu iaitu ayam terlepas, tangan bau tahi... hahaha... 



Lepas je abang aku selesai solat, diapun tanya mak aku, mano deh ayam tadi..? Aku yang baru masuk dalam bilik mandi rasa geram je... Rasa nak keluar je dari bilik mandi tu dan suruh dia tangkap balik ayam tu.. Dalam pada tu, aku terkekek-kekek pulak ketawa bila dengar dia dengan mak aku dok soksek-soksek pasal aku dengan ayam tadi tu... Wakakaakakaka...

p/s: Serik sekejap ayam tu.. Lepas tu dia datang balik... eeeiiii.... gerammmm.... hahaha... Kalau la dapat merakam saat ayam tu terlepas keluar dari karung tu, kan ke bagus... Lagi la tragis... kihkihkih...

Wednesday, March 14, 2012

Ada sebabnya kenapa mak aku tak suka...

Assalamualaikum...

Ada sebabnya kenapa mak aku tak suka...

Sejak kebelakangan ni, banyak betul cerita yang keluar mengenai tahap kebersihan makanan segera. Dulu, gempar sekejap dengan kes ayam kepC yang diseletkan pada tapak kasut pekerjanya... Lepas tu, kes perahan minyak ayam tu.. Susulan dari kes ini, pihak kepC telah memberi penjelasan atas kedua-dua kejadian yang memalukan itu di sini...

Baru-baru ini keluar pulak cerita mengenai pizza yang ada lipas di dalamnya dan juga curry puff yang berintikan ulat..  Ada juga komen-komen yang mempertikaikan kesahihan tentang kewujudan lipas tu.. Malahan ada juga komen-komen yang menjadikan isu makanan tercemar ini sebagai satu bahan lawak jenaka.. Entah la, susah nak cakap..




Aku sendiri tak pasti samada betul ataupun tidak kesahihan cerita ni. Tapi bukti dah jelas, siap ada rakaman video lagi, memang agak sukar kalau tak nak percaya. Masa aku bagitau kat abang aku hari tu, dia kata orang tu sengaja je nak buruk-burukkan nama kiosk tu. Aku bagitau abang aku sebab dia memang jenis yang suka beli makanan seperti semua kat atas tu.. Dia dengan adik-adik dan anak-anak buah aku sekepala. Suka sangat makan makanan segera macam tu..

Dan bila emak aku pulak yang tau pasal ni, lagi la kuat dia bersyarah. Tu la sobab ehh omak tak goma nak makan kek kodai-kodai ni.. Kok nak makan kek situ, poie jonguk dulu dapo ehh.. Tengok dulu dapo tu borsih koo tidak... (Mak aku ingat lagi kata-kata Mazidul masa dalam rancangan apa tah dulu...). Dan sememangnya mak aku tak makan benda-benda macam ni. Kalau pizza tu dia kata roti basi sebab rasa mayonis dan keju tu.. Dan aku juga ikut jejak dia, tak berapa suka nak makan semua ni... Tu yang kadang-kadang belajar buat sendiri tu walaupun tak berapa nak menjadi.. hahaha...

Lalu ke nak makan kalau tengok keadaan seperti ini...???

Orang kita ni, bila dah siap makan baru la nak menjenguk dapur kedai sebab samada nak tumpang buang air ataupun basuh tangan dan sebagainya. Jarang sangat yang pergi jenguk tandas dulu sebelum makan.. Kalau kedai yang takde tandas disebabkan kedudukan tandas awam yang berdekatan, lagi la takde alasan untuk kita menjenguk dapur kedai tu.. huhuhu... Ada juga tandas yang kedudukannya di luar dari kawasan dapur, pun tak boleh nak menjenguk juga dapur tu, ya tak..?

Bila difikir balik, ada hikmahnya mak aku tak bagi dan tak suka kitorang makan ataupun beli makanan kat luar.. Mak aku cakap, biar penat macam mana sekalipun, biarlah masak dan makan di rumah. Masak telur mata kerbau pun dah okay dah. Janji kita tau tahap kebersihan yang ada di dapur rumah kita tu.. Kadang-kadang dapur kat rumah kita tu takde la sebersih mana, tapi keadaannya takde la macam sarang tikus ataupun berlendir sana-sini, kan..

Sebab itu aku agak ketinggalan nak makan benda-benda yang advanced ni.. Sebabnya aku tak berani nak mencuba sesuatu yang aku tak pasti tahap kebersihannya.. Dan mungkin faktor ini juga yang membataskan pergerakan aku untuk melancong atau pergi berjalan-jalan makan angin.. Dan mungkin juga ada orang yang akan berkata, kalau fikir macam tu, sampai bila-bilapun tak menjenguk tempat orang.. Takpe la.. Kalau keyakinan aku dah kuat, barulah aku 'terbang'... :)

p/s: Kolotpun kolot la... Asalkan tidak kalut... ehehh...
.

Tuesday, March 13, 2012

I Can Fly with Dennis Ohh... :)

Assalamualaikum...

I Can Fly with Dennis Ohh... :)

Love in your eyes...
Sitting silent by my side...
Going on holding hands...
Walking through the night...

Hold me up, hold me tight...
Lift me up to touch the sky...
Teaching me to love with heart...
Helping me open my mind...

I can fly...
I'm proud that I can fly...
To give the best of mine...
Till the end of the time...

Believe me I can fly...
I'm proud that I can fly...
To give the best of mine...
The heaven in the sky...

Stars in the sky...
Wishing once upon a time...
Give me love, make me smile...
Till the end of life...

Hold me up, hold me tight...
Lift me up to touch the sky...
Teaching me to love with heart...
Helping me open my mind...



I can fly...
I'm proud that I can fly...
To give the best of mine...
Till the end of the time...

Believe me I can fly...
I'm proud that I can fly...
To give the best of mine...
The heaven in the sky...

Can't you believe that you light up my way...
No matter how that ease my path...
I'll never lose my faith...

See me fly...
I'm proud to fly up high...
Show you the best of mine...
Till the end of the time...

Believe me I can fly...
I'm singing in the sky...
Show you the best of mine...
The heaven in the sky...

Nothing can stop me...
Spread my wings...

So wide...




p/s: Everybody can 'fly'... Anywhere.. Anytime.. Everywhere.. Everytime.. Right...? But please 'fly' safely... ;)

Monday, March 12, 2012

Sebelum dan selepas tacap... haha...

Assalamualaikum....

Sebelum dan selepas tacap... haha...

Fungsi tacap adalah untuk menutupi segala kecacatan yang ada di mana-mana sahaja terutama sekali di muka. Samada lelaki ataupun perempuan, memang ramai je yang menacap muka mereka, lebih-lebih lagi dari kalangan selebriti.. Nak masuk tv kena tacap.. Nak kena interview dengan wartawanpun kena tacap jugak. Kang kalau muka sememeh, penuh pulak front page suratkhabar tu..ehehh.. 

Kadang-kadang tacap yang berlebihan akan menjadikan muka seseorang tu agak menyeramkan bagi sesiapa yang melihatnya.. Nak cantik, tapi buruk yang dia dapat.. huhuhu...

Okay, aku tak nak la kongsikan gambar muka orang sebelum dan selepas ditacap.. Takut nanti mengaibkan orang tu, kan... Oleh itu, aku dengan berbesar hatinya ingin berkongsi gambar yang telah aku tacap ni walaupun aku langsung takde seni dalam bab-bab tacap ni. Memang sah aku tak pandai menacap.. Abeh sememeh jadinya... hahahaha...

Inilah dia hasil tacapan aku... 
Jeng... Jeng.. Jeng... 
:
:
:
:
:
:
:

SEBELUM...


:
:
:
:
:
:
:
:
:

SELEPAS...




Selepas dipotong...




p/s: Kek semalam dah habis dah...  Tu yang buat kek baru tu... Rajinnya aku ni, kan...kehkehkeh.... 

Sunday, March 11, 2012

Tukar cara bakar... :)

Assalamualaikum...

Tukar cara bakar... :)

Kawan-kawan...
Makcik-makcik...
Adik-adik....
Kakak-kakak...
Semua sekali laaa... hahaha...

Mari-mari sini kawe nok ghoyak sikik deh.... 

Gini...
Sebenarnya aku baru je siap membakar kek mentega ni haa.. Biasanya aku bakar kat dalam oven.. Namun disebabkan aku malas nak keluarkan segala isi macam yang ada kat dalam oven tu, maka akupun keluarkan la acuan yang dah lama terperap kat dalam kabinet dapur aku tu..




Gini...
Sebenarnya acuan tu dah berzaman aku beli iaitu sewaktu aku bekerja kat Johor dulu.. Masa tu aku beli kat bas stand Larkin.. Kat bahagian atas tu kan ada macam-macam kedai, so, aku beli ni dengan oven letrik yang bulat tu kat situ la.. Sajo ja kawe nok ghoyak.. ehehhh...





Gini...
Kiranya malam ni aku nak mencuba la bakar kek biasa atas dapur dengan menggunakan acuan ni. Selalunya aku gunakan acuan ni untuk membakar kek sarang semut/span. Namun disebabkan hari tu kek sarang semut/span aku tu tak menjadi, maka aku givap la sekejap nak gunakan acuan ni.. Ada ke buat kek sarang semut tapi takde lubang untuk semut tu menyorok... Marah la semut tu, kannnn... ekekekeke...




Gini...
Aku buat kek ni sebab adik aku ada balik. Lagipun dah agak lama aku tak main masak-masak ni.. Lepas je siap mengadun tadi, anak buah yang kecil tu tanya, indok masak apa...? Aku jawab acuh tak acuh je.. Saje je nak buli dia.. Aku jawab, masak kek laa.. Then, dia tanya lagi, kek apa...? Aku jawab lagi macam nak tak nak je, kek biasa je.. Pastu diapun dok mmmmm panjang... Geram la tu sebab mungkin dia ingat aku buat biskut atau cookies macam hari tu... hehehehe...




Gini...
Bakar atas dapur sekejap je dah masak jika nak dibandingkan bakar dalam oven.. Dalam setengah jam je dah masak dah.. Kalau dalam oven, mau dekat sejam baru masak.. Mula-mula tu api agak besar sikit.. Maklum la, dapur baru.. Lepas tu baru la aku adjust sikit bagi kecil sikit api tu.. Sebab tu macam berkerak sikit kat bahagian tepi tu, kan...

p/s: Aku keluarkan dua buku butter... Ada sebuku lagi kat atas meja tu.. Nak buat kek or cookies...?

Friday, March 9, 2012

Di persimpangan dilema.. Nak buat yang mana dulu ni...?

Assalamualaikum...

Di persimpangan dilema.. Nak buat yang mana dulu ni...?

Apa yang akan anda lakukan bila ternampak ada seekor anak ular di dalam lubang tandas rumah anda..? Anak ular tu mungkin terjatuh ke dalam mangkuk tandas dan berusaha untuk naik semula ke atas.. Dalam masa yang sama, perut anda teramatlah sakit untuk melabur. Dah terkepit-kepit dah ni. Kalau kena cuit sikit je, pasti berterabur isi perut tu.. Dan anda perlu segera bertindak.. Nak fikir panjang konpem tak sempat punya.. Habis tu camno...? Kalau tak bunuh, takut nanti anak ular tu terlepas keluar dan membesar dalam rumah... Kalau nak flush, berani ke nak pergi dekat untuk menarik flush tu..? 

Cuma ada dua perkara je yang anda sempat fikirkan dan anda harus memilih salah satu daripadanya iaitu...

Adakah anda akan pergi melabur kat longkang belakang rumah anda..?
(Ohhh nooo...!!! Jangan la buat camni...)

Ataupun...

Anda bunuh dulu anak ular tu. Lepas tu baru boleh melabur dengan aman...? 

snake
Kenapa lidah ko bercabang ehh...? 
Ko buang dulu satu cabang lidah ko tu, baru aku kawan dengan ko... :-)


Fikir-fikirkan cara penyelesaiannya.. Mana tau suatu hari nanti perkara begini berlaku kat diri anda... ehehh...

p/s: Sediakan payung sebelum hujan.. Sediakan garam secukup rasa... :)

Thursday, March 8, 2012

Bila la korang nak meletop ni... huhuhu...

Assalamualaikum...

Bila la korang nak meletop ni... huhuhu...

Aku ni hari-hari dok tanya budak dua ekor ni, bila la korang ni nak meletop.. Lepas tu siap bisik lagi kat telinga dorang, konon-kononnya memberi pesanan la.. Aku bisik camni, nanti kalau dah nak beranak, masuk dalam bakul kat bawah katil tu tau..! Jangan beranak sepah-sepah, nanti anak tu mati kesejukan... Ajaibnya, mata dorang selalu pandang tepat kat mata aku masa aku cakap tu. Macam faham je apa yang aku cakap.. Jenis dengar kata agaknya.. ehehh...

Tak boleh duduk dekat-dekat ni.. Asal dekat je, mula la main sekeh-sekeh kepala.. adehhh...

Kalau tengok perut dorang, memang dah tegang sangat dah. Kalau orang Negeri Sembilan sebut poghut dah mongoning.. Maksudnya dah mengembang sangat dah.. Menunggu masa je nak terburai.. hohoho...

Ini Tett...

Kucing aku banyak kat rumah ni.. Tapi cuma dua ekor ni je yang aku sayang lebih sikit.. Dan aku jugak yang manjakan dorang.. Siapa marah dorang, aku marah balik orang tu.. hahaha... Kadang-kadang saje je adik abang aku dok tenyeh-tenyeh kepala dorang berdua ni. Sebabnya nak tengok aku marah la... Suka sangat buli aku.. huhuhu...  Kucing yang lain tu aku tak berapa nak sayang sebab degil dan tak dengar kata. Tapi takde la sampai aku tak bagi makan. Emak dengan abang akupun rajin jugak bagi kucing ni makan.. 

Ini Popok...

Satu yang aku perasan bila kucing bunting ialah dorang tak suka kalau kita usik belakang badan dorang iaitu bahagian yang dekat dengan ekor dorang tu.. Kalau nak gosok-gosokpun dorang marah, apa lagi kalau kita picit-picit bahagian tu. Aku ni dah berapa kali dah kena cakar sebab aku suka belai-belai kat tempat tu.. Kadang-kadang tu sampai melekap kuku dorang kat tangan aku. Akupun apa lagi, bagi la selepuk... haha.. Lepas tu aku bulatkan biji mata kat dorang.. hehe.. 

Kat mana aku berada, kat situ la dia ada... 
Tertido dia kat bawah mesin sambil tunggu aku menjahit..

Ada masanya dorang seakan-akan nak melompat, macam nak terkam je muka dan tangan aku, lebih-lebih lagi si Tett tu.. Garang gila tapi dalam masa yang sama, manja dan mengada-ngada... euuwww... Si Popok tu garang jugak, lebih-lebih lagi masa makan, habis kucing lain dia sekeh kepala dorang... Penat aku dok jerit-jerit cakap jangan bergaduh.. Kena buat dua tiga bekas makanan untuk dorang. Itupun kadang-kadang bercekau jugak... adehhh...

Yang buat aku geram, dengan perut memboyot macam tu pun dorang masih boleh masuk ikut celah besi tingkap ni.. Aku risau jugak kalau tiba-tiba je perut tu stuck kat situ.. Sian baby kat dalam tu, mesti dorang bersungut je, kann.. ehehh..




p/s: Nak cerita benda lain, tapi cerita lain pulak yang keluar.. Cerita lain kali je la.. ehehh...

Wednesday, March 7, 2012

Ikut je apa yang ayah buat... :)

Assalamualaikum...

Ikut je apa yang ayah buat... :)

Bapa borek, anak rintik..
Ke mana lagi tumpahnya kuah kalau bukan atas nasi atau capati... hikk..
Melentur buluh biarlah dari rebungnya..

Like father, like son..
Ayah kencing berdiri, anak kencing berlari..
Ehhh....!!!
Jangan kencing berdiri, nanti makin banyak setan beranak-pinak..

Sebenarnya aku cuma nak kongsikan gambar kat bawah ni je haa...
Comel je kan tengok baby tu ikut ayah dan kakak dia bersenam..
Macam ni la bagus, kecik-kecik lagi dah diajar untuk menjaga kesihatan..
Takde la macam sesetengah orang/ayah tu yang ajar anak dia buat benda yang bukan-bukan...
Contohnya:
Errrr.......!!! Errr.....!!! Errrrrr......!!!
Fikir sendirilah ehh...




p/s: Jangan ikut perangai ayah minah ni dah laa.. Dalam pandai ada jugak bongoknya... ehehh...

Tuesday, March 6, 2012

Penat bergaduh... Makin sakit hati dibuatnya....

Assalamualaikum...

Penat bergaduh... Makin sakit hati dibuatnya....


Aku ni bukanlah jenis orang yang suka nak cari gaduh tak tentu pasal. Mesti ada sesuatu sebab yang buat aku sakit hati hinggakan aku sanggup bergaduh. Malu sebenarnya nak gaduh-gaduh ni. Lebih-lebih lagi jika perkara yang nak digaduhkan tu perkara yang kecil.. Tapi, kadang-kadang tu disebabkan dah tak boleh nak menahan sabar, bergaduh jugak akhirnya.... huhuhu...

Baru-baru ni aku bergaduh dengan sekor si botak tu.. Geram sangat aku dengan dia.. Eeeiii...!!! Memang teramat geram punya la.. Mak aku kalau dah terlalu geram atau marah, dia selalu cakap macam ni, monyolap setan nengok ehh... Hahaha... Akupun dah mula nak monyolap setan dah dengan si botak tu.. 



Tapi, aku bukan bergaduh dengan orang ya.. Jangan nak memandai-mandai mereka cerita.. ehehh.. Aku selalu bergaduh samada dengan kucing ataupun ayam yang ada kat rumah ni.. Kadang-kadang macam bongok je bergaduh dengan dorang, kan.. Tapi disebabkan geram, nak jugak bergaduh tuuuu... kehkehkeh...



Mana tak gaduh kalau habis pasu bunga aku dijadikan port untuk dia bertelur.. Bukannya takde tempat kat belakang rumah tu.. Reban tu terpampang je, siap dengan kotak-kotak untuk dorang bertelur atau mengeram kat situ. Tapi, dalam pasu bunga aku jugak yang dorang berkenan.. Kok iapun nak mengais-ngais masa bertelur tu, pergi la bertelur kat pangkal pokok pisang tu ke.. Lagi sejuk kat situ.. Takde siapapun nak bising.. adehhh....


Dah banyak dah telur dia yang aku kutip.. 
Aku tak makan sangat telur ayam kampung ni... Simpan je dalam peti sejuk.. Kalau anak-anak buah balik, baru gorengkan untuk dorang... 


Habis jahanam pokok bunga aku.. Sampai tercabut anak pokok yang baru nak menjulur keluar tu.. Mana dengan tanah yang berterabur atas lantai lagi... Asyik nak menyapu je kerjanya. Dah la pokok ni jenis yang susah nak hidup. Bukan sekali dua dia buat kerja macam ni, tapi sentiasa ada... Asal nak bertelur je, mesti dia pilih dalam pasu bunga ni. Letih aku dok bangun dan keluar nak halau dia.. Sekejap lagi dia datang balik buat sepah dan datang pulak tu dengan memekak dia tu laa.. Bertelur sebiji, riuh sekampung.. Mana la aku tak hangin... 

p/s: Aku tak suka dan tak pandai nak gaduh-gaduh dengan orang.. Orang je yang suka cari gaduh dengan aku... Kenan gengster agaknya dorang tu.. huahuahua...

Monday, March 5, 2012

Beli la weiii...!! Penat dah aku menjual... ehehh....

Assalamualaikum...

Beli la weiii...!! Penat dah aku menjual... ehehh....

Ni entry suka-suka je ni... Sekadar mengasah bakat terendam... hahaha... Mana la tau kalau-kalau ada di kalangan pembaca blog ni yang suka berpantun-pantun ni.. Terima kasih la pada kawan-kawan kat fesbuk aku yang sudi membeli pantun aku ni.. Sekurang-kurangnya jawapan mereka tu secara spontan dan ikhlas... :)

Mohh la kita mulakan sessi berbalas pantun... 

Baik-baik tanam selasih...
Jangan sampai hanyut di muara...
Baik-baik memilih kasih...
Jangan sampai hati merana...

Pulau Pandan jauh ke tengah...
Gunung Daik bercabang tiga...
Hati merana ditinggal kekasih...
Berlagu sumbang menangis tiada...


Anak sungai jernih airnya...
Nampak jelas renangan si ikan...
Kalau sayang apa tandanya...
Cukupkah sekadar hanya luahan...?

Ikan jernih dari muara...
Nampak ekor si ikan tenang...
Sayang cukup hanya bibir hati...
Cuma luahan di sudut hati... (ekekekeke...)


Pokok cermai lebat buahnya...
Rasanya masam bercampur kelat...
Mencari damai di mana letaknya...
Rasa di hati ingin berehat...

Buah lebat bukannya gajus...
Rasanya kelat mencengkam jiwa...
Mencari di Kuala Lumpur...
Carilah di Damansara Damai... (wakakakaka...)


Mencari damai di mana letaknya...
Rasa di hati ingin berehat...
Pasrah saja pada ketentuanNya...
Mudah-mudahan yang terbaik sebagai pengubat... (Terbaik...)
(Jawapan dari Rose...)


Parang panjang diasah rapi...
 Untuk memotong pelepah kelapa...
Siang terkenang malam termimpi...
Adakah itu tandanya cinta...?

p/s: Sila-sila jawab... Itupun kalau sudi laa.. ehehh...

Sunday, March 4, 2012

Kecek... :)

Assalamualaikum...

Kecek... :)

Siapa yang suka kecek..? Ada tak yang suka kecek kat sini..? Sesekali kecek tu takpe la kot.. Tapi jangan dibuat selalu, nanti naik menyampah lak orang yang dikecek tu kat kita.. hahaha...

Ehhh..., ni bukan nak cerita pasal kecek loghat Kelantan tu tau.. Kang ada pulak yang salah faham.... huhuhu.. Kalau kecek Kelantan tu, maksud dia, cakap, kan...? Mu kecek gapo ni..? Haaa..., yang tu maksud dia awak cakap apa ni...? Lebih kurang macam tu la kott... Kalau salah, tolong maafi dongg... ehehhh.. 

Kecek yang aku maksudkan kat sini ialah meminta ataupun mengecek sesuatu kat orang... Kadang-kadang memang ada jenis orang yang muka tak malu, asyik nak minta kat orang je. Kau perlilah dia macam mana sekalipun, dia buat selamba je. Memang susah nak buang perangai suka mengecek tu..

Aku ni jenis yang agak segan nak kecek ni.. Tengok keadaan jugak la.. Selalunya aku kecek pokok bunga je dengan jiran-jiran.. Itupun kalau dorang yang mulakan dulu mengecek pokok bunga aku.. Maknanya, ada ubi ada batas la, baru adil... hahahaha...

Nanti beranak banyak-banyak ya SAYANG... 
Sebab kau CANTIK... :)

Macam pokok bunga dalam gambar ni, aku kecek sepokok anak dia kat jiran depan rumah.. Lagipun pokok ni dia tanam kat atas tanah je.. Kalau tanam atas tanah, pokoknya jadi banyak la sebab mudah beranak. Tu yang dia bagi tu.. Kadang-kadang kalau aku tak mintapun, dia akan tanya aku, kau nak ke bunga ni..? Ataupun dia tanya, kau dah ada dah ke pokok ni..? Opkos la laju je aku jawab, naaaakkkkk...!! Pokok ni takde lagi.. Yang ada tu bunga dia kaler pink.. Yang ni kaler bunga dia cantik, merah menyala.. Punya la panjang lebar bagi jawapan.. Siap dengan ayat mengampu lagi tu... muahahahaha...

Lepas tu, jiran tadi akan cakap la nanti dia ubah dan masukkan anak pokok tu kat dalam pasu plastik. Selang seminggu lepas tu, dia akan bagi kat aku dan siap pesan jangan pindahkan lagi sebab pokok tu masih baru.. Baik tak jiran aku..? Jiran korang ada tak yang macam ni..? Entah-entah pokok bunga korang ada yang kena racun.. Ehehh...

Maka, aku biarkan dulu anak pokok tu kat dalam pasu plastik tu.. Agak lama jugak la aku biarkan sebab nak bagi akar dia kuat.. Hari tu dah macam nak mati je.. Risau jugak aku sebab nanti kalau mati, terpaksa minta lagi kat jiran tu.. Malu la weiii asyik nak kecek je, kann.... hehe.. 

Bila dah agak stabil, lebih kurang dalam tiga bulan, barulah aku ubah pokok tadi ke dalam pasu yang agak besar sikit.. Dalam masa sebulan lebih lepas tu, pokok ni mula berbunga.. Ni kiranya bunga dia yang sulung la ni.. Cantik tak kaler dia..? Seronoknya aku tengok kaler dia tu.. Mengancam betul... ehehh...




Ada juga orang yang kecek resepi kat aku.. Aku tengok orang jugak la.. Kalau orang tu jenis kedekut nak bagi resepi yang dia ada, akupun ikut kedekut jugak la... kuang... kuang... kuang.... Bukan semua resepi aku kedekut, tengok jenis jugak la.. Kalau tak, takde la aku buat blog dapo aku tu, kan.. Tapi blog dapo aku tu pun dah lama dah tak berasap.. kehkehkeh...

p/s: Kalau ko boleh buat kedekut macam tu kat orang, orangpun boleh buat kedekut macam tu kat ko... Jadi, jangan nak suka-suki melabel orang sebagai bakhil.. FAHAM...!!!

Friday, March 2, 2012

Mula-mula panjat... Lepas tu intai laaaa... :)

Assalamualaikum...

Mula-mula panjat... Lepas tu intai laaaa... :)

Sekarang ni cuaca panas, kan.. Sampai ke malam terasa bahangnya.. Sampai ke kulit terasa kepanasannya walaupun berada dalam rumah dengan kipas yang berpusing dua puluh empat jam..

Aku ni kadang-kadang nak menjahit dalam keadaan cuaca macam ni agak tak selesa jugak la.. Malahan, ada kalanya kepala aku berdenyut-denyut sebab terlalu panas.. Kalau air kosong tu memang sentiasa ada atas meja.. Sekejap je habis aku kerjakan... 

Disebabkan itu, aku lebih suka menjahit pada waktu malam.. Malampun panas jugak tapi kurang la sikit jika nak dibandingkan dengan waktu siang.. Kadang-kadang aku terpaksa buka tingkap untuk mendapatkan angin dari luar dan melepaskan bahang yang berkumpul kat dalam ni ke luar..


Buka tingkap sebab panas sangat... Berbahang je rasa dalam bilik ni... 

Kalau nak diikutkan, aku memang takut sikit nak buka tingkap malam-malam ni. Bukannya apa, takut kalau-kalau si panjang yang menjalar tu menyelinap masuk ikut tingkap tu.. Takut orang mengintai tu pun ya jugak.. Tapi rasanya dah lama rumah aku tak kena intai.. Masa dulu sebelum rumah berpagar, memang ada je orang yang suka mengintai... Kalau aku tau siapa punya kerja tu, memang aku cucuk mata dia dengan jarum peniti... huhuhu.... 


Tengok atas kot-kot ada lubang yang boleh dibolosi... ehehhh...

Satu lagi masalah ialah bila buka tingkap je, mula la ada sekor dua kucing yang memanjat dan masuk ikut celahan besi tingkap tu.. Ingatkan dorang tak lepas nak masuk.. Rupa-rupanya lepas bebbb... Tapi nasib baik sekarang ni kucing yang suka memanjat ikut tingkat tu dua-duanya tengah bunting.. So, bila dah bunting dengan perut yang memboyot ke kiri dan ke kanan macam tu, memang tak lepas la nak mencelah ikut lubang tingkap tu, kan.. Padan muka dorang.. hahahaha....


Sedihnya la muka dia tak lepas nak masuk.. Dua tiga kali dia panjat dan turun semata-mata nak masuk ikut tingkap tu.. Lain kali, bunting lagi yaaa... huhuhu...

Aku selalu je terperanjat kalau dorang memanjat tingkap ni.. Dah la meja memotong kain aku tu betul-betul depan tingkap tu.. Lagi satu, aku selalu terkejut bila tengok muka sendiri kat cermin tingkap tu.. Kadang-kadang terkejut tertengok bayang-bayang dari tv kat cermin tu... Padan muko den.. Siapa suruh pasang tingkap yang macam tu.. Tak pasal-pasal diri sendiri yang terkejut... hahahaha...


Alolololo... Tomeinya dia... :)


p/s: Dinding masih belum dicat... Buruknya la rupa dinding tu... =,="

Thursday, March 1, 2012

Tempat jatuh lagi dikenang... Inikan pula tempat menapak dan melepak...

Assalamualaikum...

Tempat jatuh lagi dikenang... Inikan pula tempat menapak dan melepak...

Inilah bandar yang dulunya pernah menjadi tempat untuk aku melepak sambil menunggu bas samada nak balik ke Johor ataupun nak balik ke rumah... 

Dulu, bandar ni suram je.. Kemudahan tak banyak yang ada.. Tapi sekarang ni, dah agak maju sikit dah.. Dah ada dataran yang dijaga dengan rapi.. Dah ada balai polis baru tapi balai polis lama masih dikekalkan sebagai khazanah sejarah.. Ada juga perhentias bas yang baru, khas untuk bas ekspress ke KL. Namun, perhentian bas yang lama masih ada di tengah bandar.. Banyak sungguh perubahan, alhamdulillah...


Nampak tak bumbung warna oren tu..? Itu la tempat aku selalu lepak tunggu bas.. Kadang-kadang sampai dua jam duduk situ sebab takut ketinggalan bas untuk balik ke Johor.. Nostalgia sungguh...


Dulu, laluan berbukit inilah yang menjadi laluan untuk aku naik menapak ke atas dan menunggu waktu bas sampai. Jenuh nak bawak beg yang berat berkilo-kilo.. Ada kalanya, terpaksa angkut satu demi satu beg tu.. Letihnya tak boleh nak cakap laaa..


Orang-orang kat sini panggil tempat ni dengan nama Atas Bukit.. Memang best lepak kat sini.. Menikmati keindahan pemandangan dengan iringan angin sepoi-sepoi bahasa yang ramah menyapa... ewaahhh... haha.. Bangunan yang kelihatan tu kat depannya adalah dataran... Cantik lanskap dataran ni... Dataran apa tu, teka la sendiri.. ehehh...


Ini Rest House... Sampai sekarang aku tak pernah masuk kat dalam bangunan ni.. hehehe... Bersebelahan dengan Rest House ni adalah dewan Jubli Intan... Pun aku tak pernah masuk.. huhuhu...

Sekarang ni kalau nak ke bandar ni, dah ada perkhidmatan bas Mara Liner.. Nak terus ke KL pun boleh.. Tak perlu lagi nak naik bas A, kemudian turun, lepas tu naik pula bas B, kemudian turun lagi, baru sampai KL... Tak perlu juga menunggu sampai berjam-jam kat bandar ni sebab bas Mara Liner tu dah ada stesen dia kat kawasan aku ni.. Lagi lima minit bas tu nak bergerak baru keluar dari rumah.. Tapi kadang-kadang ada juga orang yang kena tinggal dengan bas ni.. ekekekekeke...

p/s: Dah lama tak pergi KL naik bas Mara Liner.. Rindu nak naik bas sebab aku 'membesar' dengan bas.. :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »