Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, January 31, 2012

Apo bondo yang ekau merapu ni Jang oii...

Assalamualaikum...

Apo bondo yang ekau merapu ni Jang oii...

Ini bukan lagu Apo Kono Ehh Jang tu.. Takde kena-mengena langsung okay.. Tapi ini adalah seperti apa yang ada kat dalam gambar kat bawah ni haa... Adoii, sakit kepala aku menengoknya. Entah siapa la mamat ni agaknya ya.. Kesianpun ada jugak... hmmm... Bila klik kat nama dia tu takde la pulak keluar link blog dia. Mungkin dia masuk gunakan email dia. Dan jangan harap la aku nak proceed kat email tu.. Bahaya bagi aku sebab nanti tak pasal-pasal email aku terdedah sama.. 


Alaaahhaaiiii.... 

Ini merupakan gambar terakhir yang aku print screen kat chatbox kat blog aku yang lagi satu tu. Tapi sekarang ni chatbox tu dah takde dah. Aku dah remove terus dah. Maaf la, aku kurang senang jika ada orang yang tinggalkan jejak atau mesej sebegini. Bukan satu, malahan ada tujuh mesej yang sama yang dia post kat chatbox tu. 

Mula-mula aku ingat nak banned je IP dia. Tapi aku tak lepas nak masuk kat panel chatbox tu sebab aku lupa password. Cuba reset password namun masih tak boleh nak masuk jugak. Jalan paling mudah, remove terus.. Apa susah, benda free.. Lepas ni create lagi chatbox baru.. hahaha.. Mungkin akan gunakan fibox seperti kebanyakan blog lain yang menggunakannya.. 

Sekarang ni aku dah tak rajin nak merapu kat chatbox. Kalau siapa yang nak tinggalkan jejak kat chatbox aku sebagai tanda blogwalking, just taip je ayat yang paling ringkas seperti, singgah sini jap, tumpang lalu, selamat malam/pagi/petang dan sebagainya. Tak perlu nak merapu sangat la kat chatbox ni melainkan memang aku yang ajak berborak kat situ. Kalau nak merapu sangat, sila buat blog sendiri.. Luahkan semuanya kat situ macam aku ni haa... 

p/s: Kadang-kadang benda macam ni la yang boleh menimbulkan prasangka dan seterusnya menjadi fitnah.. 

How to convert mp4 audio into files - Cara nak jadikan mp4 audio dalam bentuk files -

Assalamualaikum...

How to convert mp4 audio into files - Cara nak jadikan mp4 audio dalam bentuk files -

Fuuuhhhhhh....!!! Akhirnya berjaya jugak aku menukar mp4 audio aku ke dalam bentuk file. Itupun setelah seharian berhempas-pulas mengadap laptop sampai naik melengkung dah belakang badan aku ni haa.. huhuhu.. Macam-macam ayat yang aku google, how to la, what la, can la dan macam-macam lagi la. Aku google dalam Bahasa Inggeris sebab bagi aku senang sikit nak cari. Belajar slow-slow maa... Kalau google dalam Bahasa Malaysia ni, banyak keluar yang bukan-bukan.. ;)

Sebenarnya malam tadi masa orang dok sibuk tengok siaran langsung AJL, aku sempat merakam sedikit kuliah maghrib Ustaz Azhar Idrus yang kat Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah tu. Aku cuma rakam suara je dengan menggunakan recorder enpon aku. Mula-mula tu memang nak rakam guna video, tapi aku takut nanti gambar video tu jadi sangkut-sangkut sebab memory enpon aku bukannya besar sangat. Tu yang aku record je tu. Aku tahu memang ramai yang rakam benda ni, tapi saja la aku nak menyibuk sama sebagai koleksi aku sendiri supaya senang sikit aku nak cari nanti..


Ini yang sempat aku rakam dan jadikan Windows Movie Maker sebelum masukkan kat Youtube...


Aku dapat rakam sejam je. Dah itupun limit yang diberi kat enpon aku tu. Lepas siap rakam tu, akupun nak cuba la masukkan audio/suara tadi ke dalam Windows Movie Maker tapi tak lepas sebab ianya bukan dalam bentuk file. Then, aku cuba pulak masukkan kat Youtube namun tak berjaya. Semuanya nak audio tu dialih dahulu ke dalam bentuk file. Letihnya la haiihh dok cuba berulang-ulang kali.. adehh... Try masukkan kat dalam fesbuk, tak lepas jugak sebab saiz file yang besar. Lepas tu, try lagi nak masukkan kat dalam blog secara direct, tak lepas jugok.. huhuhu.. Lagi senang kalau rakam guna video dan senang pulak nak masukkan ke dalam Windows Movie Maker ataupun Youtube..

Akhirnya, aku berjaya juga dan jumpa la tutorial kat bawah ni. Aku tengok sikit je sebab aku ni tak berapa faham kalau dengar orang bercakap dalam BI. Aku terus je klik link yang ada kat bawah video tu.. Bermula dari situlah baru aku dapat convert-kan mp4 audio aku ke dalam bentuk file.. Fuuuhhhhhhh.....!!!



Just tengok je cara yang ditunjukkan sebagai panduan...


Sebelum tu, aku dah download macam-macam jenis converter tapi ada yang susah nak gunakan dan ada juga yang nak kena bayar. Katanya free tapi yang free tu cuma untuk tempoh tiga minit je sebagai percubaan.. Boleh buat apa je dengan tiga minit tu, kan... So, kensel je la... Akhirnya, aku pilih untuk download yang kat bawah ni..




Aku download yang dalam kotak merah tu.. 


Lepas download tu, kena la run-kan dulu dan install macam biasa kita buat kalau download apa-apa software. Dan lepas tu, dah boleh guna dah. Bagi aku, guna software ni lagi mudah dan cepat.. Lepas ni boleh rakam suara sendiri pulak.. ahakk... Jangan nak cari pasal la haiihhh... kehkehkeh...

p/s: Kalau korang rasa nak cuba tu, silakan la.. Tapi aku tak bertanggung jawab kalau korang rakam suara korang menyanyi dan sebagainya, dan kemudian masukkan kat Youtube.. Korang fikir sendiri la ya apa risikonya.. Korang kan pandai... :-)

Saturday, January 28, 2012

Ohhhh.... NO...!!!

Assalamualaikum..
:
:
:
:
:
:
:
=
Ohhhh.... NO...!!!

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
=
Manchester United baru je kalah dengan Liverpool dalam Piala FA..
Kena 1-2..

Alaaa... Main kat tempat sendiri, boleh la menang, kan...
Kehkehkeh...

Gol Liverpool dijaringkan oleh Agger pada minit 21 dan Kuyt pada minit 88 manakala gol Manchester United dijaringkan oleh Park pada minit 39.. 

Ko dah tak kiyut dah Kuyt weiii... 
Selamanya ko tak kiyut.. :P


p/s: Aku tak layan sangat Piala FA ni.. Aku layan BPL je... ehehh...

Friday, January 27, 2012

Antara gua dan penjara...

Assalamualaikum...

Antara gua dan penjara...

Hari tu rasa macam duduk dalam gua.. 
Sekarang ni rasa macam duduk dalam penjara la pulak.. ehehh...

Antara keduanya, mana lagi best untuk dijadikan tempat tinggal..?

Duduk gua seorang diri namun masih kena cari makanan sendiri...
Serba-serbi kena buat sendiri...
Kalau tak kuat, memang kecundang la jawabnya...

Duduk penjara ada makanan free, ada pengawal peribadi...
Mungkin sebab itu ramai yang suka duduk dalam penjara kot...

Mungkin ada yang sengaja mencari pasal...
Mungkin ada yang hilang akal...
Mungkin ada yang teraniaya...
Mungkin ada yang teringin nak merasai kehidupan dalam penjara tu...




Samada duduk dalam gua ataupun dalam penjara, dua-duanya tak best. Duduk dengan keluarga lagi best.. Tapi ada jugak orang yang menjauhkan diri dari keluarga sebab merajuk..? Sekali dua merajuk boleh la orang pujuk.. Kalau dah acap kali merajuk, lantak hang la haiihh, ya tak..?

p/s: Sebenarnya nak bagitau yang tingkap bilik jahit aku dah siap.. Tinggal nak sapu cat kat dinding tu je.. Dorang yang buat kerja ni memang suka skip kerja padahal benda tu dah boleh setel dah.. 

Hukum-hakam yang kita tak berapa nak faham...

Assalamualaikum...

Hukum-hakam yang kita tak berapa nak faham...


Saja je nak kongsikan video ni kat sini...
Sebenarnya banyak sangat yang tak berapa nak faham tentang hukum-hakam ni...
Bukan pasal kat video ni je... Banyak lagi...
Apapun, sikit-sikit cuba untuk memahami...
Belajar dan mencari...
Mungkin itu lebih baik daripada memandai jatuhkan hukuman sendiri...

Yang halal dikata haram...
Yang haram dikata halal...
Tak tau, diam...
Tak tau, tanya...
Tak tau, cari...



Siap ada terjemahan dalam BM lagi.. Bagus, sebab bukan semua orang faham loghat Terengganu ni... 


There are two kinds of people in this world. People who think they're sinners, and sinners who think they're people. Which one are you..? Whether you were right or wrong, it's in the past. What are you going to do about what's already been done..?


p/s: I have nothing to say coz I know nothing about it... So sad... 

Thursday, January 26, 2012

Dalam seronok, ada juga yang tak seronoknya... ggrrr....

Assalamualaikum...

Dalam seronok, ada juga yang tak seronoknya... ggrrr....

How's your holiday..? Ada baik ke tara baik..? Seronok tak cuti-cuti Malaysia..? Pergi mana je korang cuti raya cina hari tu...? Aku tak ke mana-manapun, just stay at home like usual.. Terbaik punya percutian.. kehkehkeh... Takde bajet nak jalan-jalan makan angin macam korang.. Nak jalan-jalan naik keretapun tak cukup bajet, apa lagi nak naik belon.. huhuhu..

Cuti hari tu rumah aku penuh dengan sepupu sepapat iaitu anak-anak arwah makcik aku (kakak mak aku..) bersama keluarga masing-masing. Dua keluarga tu datang pada hari Ahad manakala empat keluarga lagi datang pada hari Isnin. Adik-adik aku dengan keluarga dorangpun ada balik jugak. Kakak aku yang duduk kat Labis tu pun balik jugak tapi dia dari jalan-jalan ke Terengganu dan Rantau Panjang. Banyak jugak keropok losong yang dia bawak. 

Memang havoc la sekejap rumah ni.. Penuh kiri-kanan jalan dengan kereta. Dah macam ada kenduri merisik la pulak.. hehe.. Paling seronok dah semestinya mak aku la.. Macam-macam yang dia masak dengan bantuan kakak aku tu sampaikan sepupu aku cakap, duduk sini asyik makan je.. Ada rezeki, makan je la, kan.. Lagipun dorang ada jugak bawa kuih-kuih frozen serta sayur yang dibeli di Cameron Highlands. Aku cuma masak air dengan masak nasi je dan sediakan bahan.. hehehe... 

Kesemua sepupu aku dan keluarga dorang balik petang Isnin tu jugak.. Kakak aku balik lepas zuhur hari Selasa. Adik-adik aku balik waktu subuh sebab nak mengelakkan dari tersangkut jammed.. 

Dalam keadaan ramai-ramai macam ni, ada je benda yang tak diingini berlaku. Ibarat rezeki, datang tanpa kita duga. Begitu jugak halnya dengan musibah, datang tanpa kita minta... huhuhu.. Masa terdesak ni la dapur gas dengan mesin basuh kat rumah ni rosak. Mana nak masak lagi.. Mana nak mencuci kain baju yang melambak lagi.. Memang menyakitkan hati betul.. Ggrrr....

Mujurlah kat rumah ni ada dapur spare dan boleh la digunakan. Tapi mesin basuh, mana nak cekau..? Adik ipar aku dah siap bawak balik dua plastik hitam yang penuh dengan baju kotor sebab mesin basuh kat rumah diapun rosak jugak. Punyalah jauh bawak balik baju-baju tu dengan harapan yang menggunung. Tup-tup sampai je kat rumah, terus lemah semangat sebab mesin basuh tak boleh nak berfungsi. Tak kan nak bawak balik semula kain baju kotor tu, kan.. Nak mencuci manual..? Tak sanggup dia.. 

Mujur juga rumah abang aku dekat dengan rumah mak aku ni. So, adik aku tadi pergilah bawak kain baju dia ke rumah abang. Menumpang mencuci kat sana.. Selepas dorang semua balik, jadi tugas aku la pulak mencuci kain baju yang menimbun yang ditinggalkan kat bilik mandi. Aku malas nak pergi rumah abang, so, aku cuci sendiri je la. Dah berzaman tak mencuci baju banyak-banyak macam ni. Rasa macam nak patah pinggang aku mencuci tiga besen besar kain baju.. Huwaaaaa....

Semalam, mak aku pergi ke bandar. Beli dapur dan mesin basuh baru.. Nampak gayanya tak dapat la nak menyimpan lagi untuk kenduri besar lepas raya nanti. Musibah, kenapa la kau datang kat orang yang tak berduit macam kami.. Kan elok kalau ko pergi kat orang kaya-kaya yang dah tak tau nak buat apa dengan duit dorang tu... ehehh....

p/s: Cukup la cerita sikit-sikit je... Ni pun dah panjang jadinya.. adeiii... Bukannya seronok baca cerita merapu panjang-panjang ni, kan.. Mesti rasa nak skip je... kehkehkeh...

Wednesday, January 25, 2012

Bosan, perkataan yang sama dengan situasi yang berbeza..

Assalamualaikum...

Bosan, perkataan yang sama dengan situasi yang berbeza..


Bosan, bila mengadap benda yang sama setiap hari namun masih lagi boleh bertahan.. Bertahan atas sebab yang tertentu, yang hanya kita sendiri lebih tahu.. Orang boleh nampak airmuka 'bosan' kita namun mereka tidak akan dapat menyelami rasa kebosanan tersebut..



Bosan menanti namun terpaksa juga meneruskan penantian... 
Penantian satu penyiksaan yang sangat membosankan...




Bosan buat kerja yang sama namun terpaksa buat demi tuntutan kehidupan... 
Takde kerja takde duit... Takde duit, hidup merempat dan tersepit... Ko nak ke hidup macam tu..?





Bosan sampai tak boleh nak buka mulut... 
Diam adalah lebih baik daripada berkata yang bukan-bukan sebab orang yang sedang bosan ni boleh create any words..




Bosan sampai keluar semua taring.. Manjang nak marah je..
Dah kira macam naik hantu dah.. Bahaya ni... huhuhu...





Bosan tahap cipan sehingga mengambil langkah penyelesaian dengan tidur... 
**Macam aku... kehkehkeh...


Bertambah bosan bila mengadap orang yang tak reti bahasa ni. Memang susah nak kawal perasaan tatkala berhadapan dengan golongan sebegini. Kadang-kadang sampai satu tahap dah tak boleh nak tahan dah.. Betul-betul menguji kesabaran yang semakin hari semakin menipis... 



Bosan dengan sikap sesetengah manusia yang tak reti bahasa dan tidak memahami hingga menyebabkan kita sendiri menangis.. huhuhu...


Dalam apa jua aspek bosan tadi, kita terpaksa akur dan kenalah pandai memujuk hati. Jangan biarkan emosi menguasai akal fikiran walaupun kita tahu emosi yang tidak terkawal ni memang sukar untuk dibendung.. Berkata sabar itu mudah, just say it. Melaksanakan sabar itu yang sukar... 

Akupun tengah bosan jugak ni.. Dalam bosan-bosan aku tu, siap jugak la laksa Penang aku.. Tapi gambar takde kat sini.. Malas nak tepek sebab mee laksa sedang direbus atas dapur.. Kalau rajin, aku tepek kat fesbuk aku je laa.. ehehh... 

p/s: When we say don't, they do.. When we say do, they don't.. Degil atau bebal..?

Sunday, January 22, 2012

Berasap la korang... adehh...

Assalamualaikum...

Berasap la korang... adehh...

Asal ada cuti je, semua kejar nak balik kampung. Asal cuti je, semua dok pakat pergi holiday.. Asal cuti je, semua sibuk buat gathering.. Asal cuti je, jalanraya mulalah penuh dengan asap yang luar biasa... 


Gambar ni aku cilok dari fesbuk orang.. :-)

Anak sedara aku balik ikut jalan dalam sebab dia tau jalan memang akan jammed teruk punya. Dia masuk kat RnR Genting Sempah dan keluar kat Bentong. Dulu aku pernah ikut jalan tu masa ada tumpahan minyak kat highway Gombak.. Jalan lama tu sempit sikit dan sunyi. Tidak digalakkan ikut jalan tu tanpa teman, lebih-lebih lagi di waktu malam.. Tapi kan, kat laluan jalan lama tu ada air terjun dengan kolam air panas.. Pastu suasana nyaman dan redup serta sedikit menyeramkan.. Serius, ada satu-satu masa tu bulu tengkuk aku meremang semacam je.. huhuhu...

Dua tahun lepas aku ada ikut jalan tu dan nampak la kolam air panas tu sebab masa tu hari siang. Cuma yang sedihnya, kolam tu nampak macam tak berjaga je sebab banyak daun-daun gugur kat dalamnya.. Sayang dan kesian pulak menengoknya.. Sekarang ni aku tak tau macam mana keadaannya. Harap-harap sudah dibaik-pulih.. 

p/s: Berasap la ponggong... Berasap la hati... Berasap la muncung... Berasap la kereta.. Ehh, kereta memang berasap pun... hehe.. Sabar banyak-banyak ya sayang.. Banyakkan istighfar.. Jangan pulak memaki hamun. Kesian kat hati tu. Makin sakit jadinya kalau selalu memaki hamun ni..



Berzikir adalah lebih baik daripada mengeluh... La ila haillallah...

Saturday, January 21, 2012

Berderau sekejap jantung aku... huhuhu...

Assalamualaikum...

Berderau sekejap jantung aku... huhuhu...

Semalam, usai je solat Zuhur, tiba-tiba mata aku terpaku kat satu benda ni. Masa mula-mula solat tu takde pulak aku nampak kelibat dia. Bila aku dah separuh berdoa, terus je mata terpandang kat situ. Serta-merta berderau jantung aku. Cepat-cepat aku aminkan doa. Cemas seketika.. huhuhu...

Lepas tu, akupun mula la terhendap-hendap. Perlahan-lahan aku tengok apakah benda tadi. Dari jauh tak berapa nak jelas sangat. Cuma nampak cara dia 'terbaring' kat atas lantai tu yang menjadikan aku cuak tu..

Aku semakin mendekat. Dalam debaran jantung yang semakin kencang, aku beranikan diri menghampiri.. Dup dap dup dap je jantung aku ni.. adoyaiii... 


What do you think when the first time you see this..? What's on your mind...? 
Cehh.., dah macam update status fesbuk lak... hahaha...


Akhirnya, setelah bertarung seketika dengan debaran yang menderaukan jantung aku, maka akupun dapat la menangkap benda yang 'terbaring' tadi. Rupa-rupanya aku tertipu dengan mata aku sendiri.. Mujurlah aku tak terpengsan dulu masa mula-mula tengok dia tadi.. huhuhu...


Cisssssssss....!!!  Gara-gara engkau, aku hampir pengsan... adehhh....


Nasib baik masa mula-mula ternampak tu aku tak terus sembur ridsect macam biasa.. Kalau tidak, lagi la haru.. Buek malu yoo sombur ridsect kek tali loop yang disangka anak ular... hahaha...

p/s: Malunya... Mana aku nak nyorok ni.. hehehe....

Thursday, January 19, 2012

Apa ada kat belakang rumah dan dalam rumah..?

Assalamualaikum...

Apa ada kat belakang rumah dan dalam rumah..?

Belakang rumah mak aku ni dah macam hutan kecil sebab banyak pokok. Ada pokok yang dijaga seperti pokok pisang dan ada juga pokok yang tidak diberi perhatian seperti pokok rambutan. Musim buah je baru nampak pokok tu.. hehe.. Itu pokok rambutan kat belakang rumah. Kalau pokok yang kat depan rumah, hari-hari tengok.. 


Nampak tak..? Ada dua tandan pisang menghitung hari untuk ditebang... Suka la mak aku tuu... ehehh...


Pisang lagi.. Yang ni dalam kawasan berpagar. Tanah macam tak sesuai sebab rendah dari jalanraya dan terlalu lembab. Kalau hujan, air boleh bertakung... 


Sejak abang aku balik sini, dia la yang selalu bersihkan kebun kecil ni dengan mak aku. Aku kurang suka pergi kat belakang rumah ni.. Pertamanya, sebab dulu aku pernah ternampak ular hitam. Ada la beberapa kali nampak, tu yang aku fobia tu. Keduanya, tanah kat sini banyak sangat semut hitam. Pantang silap pijak je, dah penuh merayap kat kaki. Nampak je kecil semut ni. Tapi bila menggigit, mau bengkak dan meninggalkan parut. Yang ketiga pulak sebab banyak nyamuk. Aku tak suka nak dermakan darah aku kat dorang.. kehkehkeh.. So, aku jaga bahagian depan dan dalam rumah manakala abang aku jaga bahagian belakang rumah.. Barulah adil, ya tak..?


Rama-rama atau kupu-kupu..? Entah, akupun tak pasti.. Dia asyik ikut aku je.. 


Menumpang... Macam aku jugak la yang menumpang rumah mak aku ni.. Harus sedar diri.. :-)


Okay, habis dah part belakang rumah. Malas nak cerita banyak sangat. Bahaya... ehehh.. Sekarang ni yang ada kat dalam rumah pulak.. Saksikan la wahai duniaa... huhuhu...


Hamboii... Hamboii.. Hamboii... Sedap betul dia bergulung.. Dah macam tenggiling dah... 


Dia lagi...? Dia memang suka tidur kat atas ironboard ni. Tak tau la kenapa.. Bajet manja tapi kena jugak lepuk dengan aku.. Siapa suruh tak dengar kata... kehkehkeh...



Itu je kot entry yang berkaitan. Sekarang ni aku nak tambah sikit.. ehehh....

Mood aku sekarang ialah melayan drama Korea kat Maaduu.. Dah berzaman aku tak tengok Korean ni. Last sekali aku tengok Boys Over Flowers kat astro dulu. Lepas tu dah tak tengok dah.. Dulu pernah tengok kat maaduu ni tapi line streamyx masa tu selow ya amat, then aku stop sekejap. Ni baru nak mula balik sebab line dah macam okay sikit, so, boleh la mula melayan .. At least, aku boleh belajar perkataan baru menerusi subtitle yang ada kat situ.. Bagus jugak dorang buat subtitle dalam BI ni, kannn...

Maaf banyak-banyak sebab aku dah jarang tinggalkan komen kat blog kawa-kawan. Tak komen bukan bermakna tak baca. Aku baca jugak la, cuma takde mood nak mengomen. Tersalah komen nanti ada pulak yang kata bukan-bukan. Kata aku nak ngorat dia la.. Kata aku ni gedik la.. Kata aku ni laser la.. Kata aku ni perasan bagus la.. Kadang-kadang tuan punya blog tak kisahpun kita nak komen apa. Cuma, ada kalanya kawan-kawan yang perasan 'rapat' dengan dia yang banyak songeh dok jadi batu api. Masing-masing bajet 'hot stalker''... haiiyaaa... Malas nak layan orang macam ni.. Buang masa aku je..

p/s: Terima kasih banyak-banyak pada yang rajin singgah kat blog aku ni.. Jangan serik ya datang sini.. O__o

Monday, January 16, 2012

Done..!!! Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Done..!!! Alhamdulillah...

Tengahari tadi cermin tingkap bilik jahit aku dah siap dipasang. Ala, cermin biasa je, untuk rumah kampung macam rumah mak aku ni. Tapi kerja dorang belum setel lagi. Rel langsir dorang tak pasang balik semula. Lepas tu dinding dorang belum cat. Nampak gayanya aku tak boleh lagi nak kemas beria bilik ni. Nanti kalau dah susun semua barang, konpem dorang alihkan balik. Tak tau la bila dorang nak setelkan semua kerja ni. Takpe la, at least aku dah bebas dari tinggal dalam gua. Tak lama lagi dah boleh mengundi kat PRU-13.. kehkehkeh...


Malam ni aku nak try mengintai dari luar... Sebelum aku kena intai, baik aku yang mengintai dulu... wakakakaka...


Dalam pada duduk dalam gua tu, kerja menjahit aku kena buat jugak. Kalau lambat buat, lambat la pulak dapat upahnya. Walaupun upahnya cuma seco'et, namun aku tetap bersyukur sebab ianya adalah hasil titik peluh aku sendiri. Boleh simpan untuk beli apa yang ada dalam perancangan. Sikit-sikit lama jadi bukit. Masalahnya, baru jadi busut dah runtuh dah. Camner nak jadi bukit agaknya tu.. hahaha...


Baju kurung kedah... Nak letak selai berapa henggetpun aku tak tau... huhuhu...


Okay la, takde idea dah nak merapu. Aku akhiri entry kali ni dengan pantun dua kerat ciptaan sendiri:

Merapu meraban..
Aku malu, aku segan..


p/s: Dah lama tak buat biskut.. ehehh...

Sunday, January 15, 2012

Rimasnya.. Rasa macam duduk dalam gua...

Assalamualaikum...

Rimasnya.. Rasa macam duduk dalam gua..

Bilik jahit aku sedang dalam proses renovation. Bukannya renovate apapun. Cuma tukar tingkap je.. Tingkap yang lama dah banyak yang  jammed. Susah nak buka dan tutup. Lepas tu, pantang buka je, terus berderet-deret kucing aku masuk ikut tingkap tu. Naik rimas pulak aku sebab banyak bulu melekat kat cermin tu. Tapak kaki jangan cakap la. Pening aku..

Malah, ada yang pandai mengumpil cermin tu dan berjaya memboloskan diri masuk kat bilik ni.. Ada satu cermin yang dah longgar dan tak boleh nak tutup rapat. Haaa.., yang itu la dorang dok kerjakan setiap hari, tak kira siang atau malam..! Aku nak mimpipun tak senang. Asyik terjaga je.. Lotih mak..!! Huhuhu..


Kenangan.. Lepas ni takde dah aksi macam ni.. ehehh...


Pengsan aku.... adehh...

Hari ni dah masuk hari ke berapa ehh bilik aku bertukar jadi gua..? Rimasnya jangan cakap la. Gelap dan kelam. Makin sakit kepala aku..., huhuhu. Kalau tak silap, sejak hari Khamis lagi dorang dah bukak tingkap tu. Asalnya dorang nak ketuk lagi sikit dinding tu, nak kasi tingkap tu panjang sikit ke bawah. Tapi tak boleh nak ketuk sebab dinding tu punyalah kuat. Siap ada besi padu lagi yang ikat batu tu. Takut nanti runtuh lak dinding tu kalau teruskan mengetuk..


Dah pasang rangka.. Lega sekejap dapat tengok luar...

Aku tengok cara dorang ketukpun aku tau dah. Mesti tak lepas punya la.., hahaha.. Aku dah kata tak payah, degil sangat nak jugak ketuk. Tak pasal-pasal dah cacat dinding tu. Kena tampal balik. Kalau cat semula ni, mesti cat tu lari warna dia.. Tak suka.. 


video
Dalam keadaan macam ni pun kucing aku nak jugak masuk.. Terkejut aku sekejap.. Ingatkan bunyi apa la..
Ni yang aku rakam malam tadi.. Sian dia tak lepas nak masuk.. kehkehkeh...

Dorang kata esok cermin tingkap tu sampai. Harap-harap betul la. Tak larat dah aku nak duduk terkurung dalam gua ni. Mana dengan gelapnya. Mana dengan debunya.. Mana dengan bersepahnya..

p/s: Oksigen please...!!! Fuuhh..!!! Fuuhh..!! Fuuhhhhhhh...!!!

Sunday, January 8, 2012

Rest itu rehat..

Assalamualaikum...

Rest itu rehat..

Sebagaimana tajuk di atas, lepas ni aku nak rest sekejap dari buat entry. Nak rehatkan minda sat. Banyak benda yang nak kena fikir... Dah tak tau nak buat yang mana dulu. So, jalan terbaik adalah rehat sementara ada waktu untuk berehat ni. Rehat buat entry je.. Otak kena kerja jugak... :)

Tak tau la berapa lama nak rest ni. Bukannya boleh percaya sangat. Buatnya tiba-tiba ada mood atau ada idea nak menulis, tak kan nak simpan je, kannn.. Tup-tup malam kang dah keluar entry merapu lagi.. Nak jugak kongsi-kongsi kat sini walaupun tau takde siapa yang baca.. kehkehkeh... 

Sebelum aku berehat, aku nak kongsikan apa yang aku cilok dari sini.. Harap dimaafkan kerana mencilok tanpa izin.. Ampun ya.. ekekekeke... Dan terima kasih atas perkongsian tersebut.. :-)

Renung-renungkan dan selamat... selamat.. selamat... Apa-apa je la... ehehh...


Motivasi untuk diri sendiri.. :)


Wet my own shoulder... I only have Him.. ;)


Takut nanti benci tu bertukar jadi sayang pulak... Parah woooo... :D


Take care friends... Moga semuanya baik-baik saja... Insyaallah... Kalau ada pertemuan, ada la entry baru nanti walaupun entry copy paste aje.... kehkehkeh.... 

p/s: Yang baik itu dari Allah... Yang buruk itu dari kekhilafan saya sendiri...  Thanx for everything.. :-)

Saturday, January 7, 2012

Dia dah takde dah...

Assalamualaikum...

Dia dah takde dah... 

Aku melihat dia untuk kali yang pertama pada 26 Disember 2011. Aku buat entry pasal dia pada 1 Januari 2011. Pada petang 4 Januari 2012, aku mandikan dia.. Dan pada malam 5 Januari 2011, dia dah takde dah... 

Sebaknya aku tak terkata saat melihat dia berjuang untuk hidup. Merembes-rembes airmata aku keluar. Dah begitu lama aku tak menangis kerana kematian seekor kucing. Sebab itulah aku dah malas nak bela kucing ni. Aku menangis untuk kucing yang aku bela dari kecil dan yang aku sayang je la terutama sekali macam anak angkat aku tu yang takde ibu. Tapi kalau tengok video kucing kena dera atau kena bunuh tu pun boleh buat aku menangis jugak.. Asyik menangis je, takut pulak nanti jadi buta macam dia ni... huhuhu...

Masa aku dok membelai-belai kucing tu, mak aku tetiba je masuk. Cepat-cepat aku tolak bakul kucing tu kat bawah katil. Aku tak nak mak aku nampak aku menangis. Aku tak suka orang tengok aku menangis.. Dan aku tak berapa suka nak tunjukkan kesedihan aku kat depan orang. Selagi aku boleh tahan, aku tahan.. Mungkin sebab tu ada orang kata aku ni takde perasaan. Sebabnya hanya kerana dia tak pernah nampak aku menangis..!!!


Sian dia... huhuhu...


video
Masa ni dia tengah nazak dah ni. Tercungap-cungap mencari nafas... ;(


Bila dah mula sayang, semuanya menghilang... Selalu sangat macam tu, dari dulu hingga sekarang. Syukur aku masih ada Dia yang sayangkan aku.. 

p/s: Sayang jangan dibuang.. ;)

Friday, January 6, 2012

Korang tak rasa mual ke..?

Assalamualaikum...

Korang tak rasa mual ke..?

Korang tak rasa mual ke buat entry pasal minah tu ehh..? Aku yang tengok kat bloglist aku sendiripun dah rasa mual sangat dah. Macam takde benda lain yang nak dihapdet kat blog masing-masing. Semua berebut nak buat entry pasal minah tu tapi intipati entry tu dok pi dok mai dok tang tu jugak. Berkongsi gambar yang sama, video yang sama, sumber yang sama. Yang tak sama cuma kutukan demi kutukan yang datang dalam pelbagai bentuk dan cara.. 

Mengutuk kat twitter. Mengutuk kat fesbuk. Mengutuk kat blog. Mengutuk kat forum. Mengutuk kat chatroom.. Apa agaknya yang korang dapat dengan mengutuk orang ehh...?? Dapat kepuasan..? Memang sah jiwa kacau punya kategori...

Apa salahnya mendoakan dia supaya berubah.. Ni tak, sanggup menulis berjela-jela panjangnya semata-mata nak mengutuk.. 

Marilah sama-sama kita renungkan apa kata pakar motivasi kita ni.. Renung, tenung, menung dan fikir dengan mendalam...


Sudah-sudah la tu mengutuk orang. Konon-kononnya cerdik sangat la tu dengan mengutuk orang sesuka hati... Astaghfirullaahal'azim....

p/s: Never elated when someone's oppressed. Never dejected when another's one blessed...

Kena kuarantin 96 jam..??

Assalamualaikum...

Kena kuarantin 96 jam..??

Ni mengenai entry semalam. Alaa, entry pasal surat saman tu laa.. Ehh, bukan surat saman daaa.. Tapi surat cinta yang terputus di tengah jalan tu.. huhuhu...

Dalam tak pandai nak mengarang surat cinta, rajin pulak aku menghantar satu lagi surat tu kat Nuffnang. Malu tu memang la malu. Tapi, lantak la haiihhh.. Peduli la apa orang nak kata. Yang penting kita berani bertanya dan mengaku kesalahan yang kita lakukan, ya tak..?




Nasib baik la aku dapat balik status glitterati aku tu. Walaupun kena tunggu 96 jam, namun aku rela ajewwww... Apa la sangat kena kuarantin 96 jam tu... kehkehkeh... Terima kasih la kat Cik Farahnaz bagi pihak Nuffnang.. ;)


Sayang Cik Farahnaz... :)


p/s: Have a nice day, my dear... :)

Thursday, January 5, 2012

Surat CINTA untuk DEAR... :)

Assalamualaikum...

Surat CINTA untuk DEAR... :)

Satu kelemahan aku yang sangat ketara ialah aku tak pandai nak tulis surat cinta ni.. Maklum la, aku kan pemalu... hikhikhik... Baca novel cinta aku pandai la.. ehehh.. Aku rela belajar buat cookies daripada aku menulis surat cinta ni.. kehkehkeh...

Tapi, aku terpaksa juga melembutkan jari aku untuk menulis surat cinta khas untuk si Dear ni. Setakat ini cuma Dear tu je yang aku ada dan tempat untuk aku menaruh harapan.. huhuhu...

Nak tengok tak macam mana ayat dalam surat cinta aku tu..? Janji tau, jangan gelak.. Malu den.. Rasa macam nak lari keliling kampung je ni.. Jap, nak tutup muka jap... ehehh...




Oittt...!! Jangan gelak la.. Cisss... hahahaha... Teruk giler surat cinta aku ni.. amma.. appa... yennadeiii...!!


Dan kat bawah ni pulak adalah jawapan untuk surat cinta aku tadi.. Patut la kena reject.. adehhh...



Kerana hilang status glitterati, aku sanggup tulis surat cinta kat Nuffnang.. Bukan senang nak dapat status tu tau. Tup-tup hilang camtu je. Patut la BE aku kena potong. Patut la iklanpun dah jarang keluar kat blog aku ni.. Ampun, lepas ni tak aku tak curang dah.. Setia pada Dear Nuffnang je... Tolonglah kembalikan status glitterati aku tu... huhuhu...


Takmo la status ordinary ni.. Nak status glitterati balik.. sobsobsob...


p/s: Terlajak kereta boleh gostan.. Terlajak letak iklan, terus pengsan... (.-. )

Tuesday, January 3, 2012

Cara untuk CENTER-kan HEADER BLOG..

Assalamualaikum....

Cara untuk CENTER-kan HEADER BLOG..

Kali ni aku nak kongsikan cara untuk center-kan header blog secara automatik. Macam biasa, backup dulu template korang..

Sebelum tu, korang tengok dulu berapa saiz entire blog korang tu ya. Lihat contoh kat gambar bawah ni.. Entire blog aku adalah 1000px.. 



Kemudian korang masuk kat Design -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Templates -> Klik Ctrl + F dan cari code /* Content dan taipkan pada tetingkap yang keluar nanti.. Nanti dia akan keluar seperti kat bawah ni dan ini bergantung pada jenis template yang korang gunakan sebab bukan semua code sama..



Lepas tu korang tambah width dan letakkan saiz header yang korang suka. Lepas tu copy paste code yang ada kat dalam kotak merah kat bawah ni dan letakkan di atas code /* Content tadi... Lihat contoh dalam gambar..



Dan kalau korang nak bagi header tu penuh kiri kanan skrin, korang cuma perlu gantikan width 1000px tu dengan 100%. Nanti header korang akan penuh macam header aku sekarang (Dah tukar, bukan lagi 1000px..)


Kemudian klik PREVIEW dulu dan jika takde ERROR yang keluar, baru tekan SAVE TEMPLATE.. 

Mudah-mudahan korang faham apa yang cuba aku sampaikan ni ya.. Maklum la, aku agak kurang mahir sikit bab macam ni.. ehehh..

p/s: Kalau nak copy code, boleh pergi kat sini dan scroll sampai bawah... :)

Gara-gara mencuri seluar dalam.. huhuhu...

Assalamualaikum...

Gara-gara mencuri seluar dalam.. huhuhu...


KUALA LUMPUR: Seorang pemandu lori dihukum penjara sebulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku bersalah kerana mencuri dua kotak seluar dalam di sebuah kompleks membeli-belah dan gagal menunjukkan kad pengenalannya, dua hari lalu.

Majistret Mohd Azali Ibrahim memerintahkan M. Tharmalingan, 29, menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap pada Ahad lalu. 

Tharmalingan mencuri dua kotak seluar dalam jenama Alain Delon bernilai RM30 di UO Shopping Complex, Jalan Tuanku Abdul Rahman, di sini pada jam 2.47 petang, 1 Jan lepas mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

Dia juga dituduh kerana kegagalan menunjukkan kad pengenalannya ketika diminta berbuat demikian oleh polis pada pukul 3 petang di tempat dan tarikh yang sama.

Ketika membuat rayuan, peguam Farkhana Omar, yang mewakili Tharmalingan berkata kliennya itu memperoleh pendapatan RM2,000 sebulan...

Sumber asli...
Tak tergamak pulak nak letak gambar seluar kecik tu.. Letak logo je dah la... ehehh...


Teringat masa duduk asrama kat Setapak dulu.. Kecoh satu asrama bila semua seluar dalam hilang dari ampaian.. Macam-macam spekulasi yang keluar. Ada yang kata orang tu curi seluar dalam tu sebab nak jual la, nak sapu kat muka bagi jerawat hilang la, nak naikkan seri muka la dan yang lebih menakutkan bila ada yang bagitau dengan seluar dalam tu orang boleh buat jampi-jampi... Tak senang duduk dibuatnya.. huhuhu...

p/s: Mungkin pendapatan sebanyak itu tidak mencukupi untuk dia membeli seluar dalam tu. Kesian, kan.. Tapi kalau pendapatan tu mencukupi dan dia mencuri kerana memang tabiat suka mencuri, tak tau nak kata apa.. Kesian jugak kott... huhuhu..

Monday, January 2, 2012

Kenapa nak tunggu lagi..??

Assalamualaikum...

Kenapa nak tunggu lagi..??

Selalu sakit kepala...? Sering kena senggugut..? Ataupun rasa tak selesa semasa datang bulan? Jangan risau. Ada jalan penyelesaiannya... Tinggg....!!!

Dah cuba menggunakan pad herba dari AVAIL? Kalau belum, marilah cuba. Banyak kebaikannya jika menggunakan pad herba ni berbanding menggunakan pad biasa. Kalau tak cuba, mana nak tau hasilnya.., ya tak..?



Aku pernah buat entry mengenai pad herba AVAIL ni. Masa tu, aku dahpun mencuba gunakan pad herba ni. Sebab tu aku berani buat entry mengenainya. Boleh rujuk kat sini... Jadi, kenapa nak tunggu lagi jika kita ada masalah yang boleh dikurangkan.. Kenapa nak berkira sangat jika percubaan itu boleh membuahkan hasil? Bukankah mencegah itu lebih baik daripada merawat..?


Segalanya berkaitan dengan kaum wanita. . Kenapa nak tunggu lagi..? Cubalah sekarang....


Bertukarlah kepada pad herba AVAIL sekarang.. Sekurang-kurangnya ia boleh mengurangkan masalah dalaman kita daripa pakai pad biasa yang takde fungsi apa-apa...


Aku tak nak bercerita panjang pasal ni. Jangan biarkan masalah itu semakin lama semakin membesar kerana ia boleh mengganggu-gugat keharmonian hidup kita.. 

p/s: Bertindaklah sekarang.. Kenapa perlu tunggu lagi..? Please call this number for more details...019-3401539 (Zizan)..

How to remove a border around your post page...

Assalamualaikum...

How to remove a border around your post page...

Kali ni aku nak kongsikan cara-cara nak buang atau remove border yang ada di sekeliling post page kita. Ini yang aku buat sendiri ya. Rajin pulak aku menggodek HTML aku ni... ehehh...

Seperti biasa, backup dulu template korang sebagai langkah berjaga-jaga.. ;)

Contoh border sebelum di-remove...

Masuk Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > Klik Ctrl + F dan taipkan code .post-outer { pada tetingkap yang keluar... Nanti ianya akan keluar macam kat bawah ni mengikut jenis template yang korang gunakan..


Sebelum ni, aku gunakan warna pink untuk border kat post page blog aku ni. Tapi sekarang aku gantikan pink tu dengan transperent sebab aku nak remove-kan border tadi. Memandangkan aku dah guna divider, rasanya tak perlulah aku gunakan border lagi..




Korang cuma perlu tukarkan pink tu kepada transperent. Lepas tu PREVIEW dulu.. Kalau takde ERROR, boleh la tekan SAVE.. Selamat mencuba... Kalau ada masalah pasal ni, boleh tinggalkan pesanan kat chatango aku tu.. ;)

Dah takde border dah.... :-)


p/s: Bangun pagi-pagi tu janganlah nak menyumpah seranah je kerjanya.. Cuba la sebut benda yang baik-baik sikit.. Ucapkan syukur alhamdulillah kerana masih lagi diberi kesempatan untuk menikmati hidup di bumi Allah ini.. Kalau awal pagi lagi dah memaki hamun, tak mustahil sampai malampun akan ada maki hamun jugak..

Sunday, January 1, 2012

A long story of my anak angkat...

Assalamualaikum...

A long story of my anak angkat...

Ini kisah anak angkat aku yang baru. Kesian kat dia. Ditinggalkan dalam keadaan masih kecil dan kelaparan... huhuhu...

Hari tu, sewaktu aku ke rumah jiran untuk memberikan semangkuk gulai siput sedut, aku ternampak la si kecil ini bersama dengan ibunya (mungkin) sedang mengiau-ngiau di depan pintu dapur jiran aku tu. Disebabkan aku takut dia termasuk ke dalam longkang, tambahan pula masa tu hari asyik hujan je, maka akupun naikkan dia ke tembok kaki lima yang tinggi sedikit. Cepat-cepat aku angkat dia sementara menunggu jiran aku tu membuka pintu setelah aku memberi salam.. 

Aku pura-pura tanya, anak kucing siapa ni..? Lantas jiran tadi menjawab, entah la.. Siapa punya kucing entah.. Ada lagi sekor tadi.. Mana entah dia pergi... Iskkk... Dan selepas menghulurkan mangkuk gulai tadi, akupun balik la ke rumah... Namun dalam hati aku berkata jugak, tak lama lagi anak kucing ni mesti dah takde kat rumah dia...




Selang dua hari lepas tu, jiran tadi datang bertandang ke rumah aku. Kebetulan petang tu ada beberapa orang sedang lepak kat depan rumah aku tu.. Sambil borak-borak, dorang makan rambutan dan duku. Dan, anak kucing tadi ada ikut dia sekali. Ahh sudah.. Ni mesti kes nak selamatkan diri dari anak kucing tu.. Aku dah faham sangat dah sikap jiran aku yang tak suka kucing ni..

Disebabkan kereta selalu keluar masuk kat rumah aku tu sebab adik-adik aku balik bercuti, dan anak kucing tadi tersangatlah kecilnya, maka akupun pegang la dia sekejap. Tak lama lepas tu, jiran tadipun dengan selambanya balik la tanpa sedikitpun bertanyakan tentang anak kucing yang ikut dia tadi.. Hmmm.., dah agak dah.. Nampak gayanya terpaksalah aku bela si kecil itu.. 




Petang tu jugak aku terus masukkan anak kucing tadi ke dalam sangkar. Lepas maghrib aku terdengar suara dia mengiau kat luar bilik aku ni. Ni mesti ada orang yang keluarkan dia dari sangkar ni sebab tak tahan nak dengar suara dia yang nyaring tu. 

Akupun ambil balik kucing tu sambil mulut membebel. Siapa yang letak anak kucing ni kat luar..? Orang dah masukkan dalam sangkar, pandai-pandai je letak kat luar.. Takde siapa yang nak mengaku. Tau takut... Akupun belek-belek badan dia sebab dia asyik menangis je. Aku tengok ada dua ekor kerengga dan beberapa ekor semut melekat kat bulu dia. Mungkin semut tu gigit dia masa dia diletakkan di luar rumah tadi. Dan akupun turut sama menangis semasa membersihkan badan dia yang sedang menggigil-gigil tu. Tak tau kenapa, tersentuh sangat hati batu aku ni...




Selang dua hari lepas tu pulak, mak aku bawak balik sekor lagi anak kucing sebaya si kecil tadi. Mungkin adik-beradik dia kot. Bangun pagi tu aku tengok dah ada dua ekor kat dalam sangkar. Tapi keadaan yang sekor tu memang menunggu masa je. Lembik semacam. Aku tanya mak aku, mana dia dapat kucing tu. Mak akupun cakap dia ambil kucing tu kat tiang pagar rumah jiran aku tu. Dia kata kucing tu mengiau-ngiau sambil memeluk tiang tu. Lagi la sayu hati aku.. Tapi, aku tak nangis depan mak aku.. Malu la aku nanti, kan... ;)

Walaupun kucing yang sekor tu memang takde harapan nak hidup, namun aku tetap bagi dia minum susu. Mujurlah adik ipar aku ada bawak lebih syringe. Jadi, dapatlah aku bagi dorang minum susu dengan menggunakan syringe tu. Namun, dua hari lepas tu, kucing yang lemah tadipun mati. Maka tinggallah yang sekor tu dan aku kurung dia kat dalam sangkar sementara nak tunggu dia besar sikit.

Begitulah kisah anak angkat tu. Nama diapun aku tak letak lagi. Dah pening nak cari nama.. ehehh..

p/s: Tak suka kucing tu tak mengapa.. Tapi apa la salahnya bagi dorang makan ataupun minum. Setakat belikan susu tepung tu berapa sangat la harganya. Duit berkepuk bukan boleh bawak masuk kubur... (=,=" )

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »