Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, February 5, 2015

Moh ler kita masuk kebun...

Assalamu'alaikum...

Moh ler kita masuk kebun... 

Ini merupakan salah satu aktiviti aku dengan kakak, kakak ipar dan adik.. Kitorang masuk sekejap ke kebun limau kepunyaan kakak dan abang ipar aku ni.. Sebenarnya macam-macam pokok yang ada kat kebun ni tapi yang paling banyak adalah pokok limau kasturi ni.. Kata kakak aku, dalam dua ratus pokok limau kasturi ni ditanam kat kebun tersebut..




Masa dok petik limau ni, teringat pulak aku kat Kak Erna.. Terus je aku call dia, tanya nak limau kasturi tak..? Aku cakap, kalau nak limau kasturi ni, kenalah datang ke rumah kakak.. Memandangkan masa tu dah agak lewat petang, Kak Erna kata mungkin esok je la pergi sebab nanti nak cari alamatpun dah ambil masa.. Lagipun sambil tu nanti boleh ziarah mak aku sekali.. 


Buah limau ni banyak yang dah masak kat atas pokok.. Banyak lagi yang jatuh gugur kat tanah.. Sayang betul menengoknya.. Kakak ipar aku dok potpetpotpet je.. Dia kata macam mana la agaknya kalau limau ni kita bayangkan buah epal macam kat ladang kat Australia tu.. hahaha.. Gelak je aku dengan kakak ipar aku yang sorang ni.. 




Pastu dia potpet lagi.. Kata dia, macam gini la agaknya si Mail masa pergi ladang buah kat Australi hari tu.. Tak tau mana satu nak petik dah.. Tengok kiri, penuh dengan limau.. Tengok kananpun limau sesaja.. Mail tu suami kakak aku yang kat Labis tu.. Sebab tu kakak ipar ni panggil Mail je sebab suami dia abang ngah aku..


Aku kerjakan tak sampaipun dua pokok.. Itupun dah penuh satu baldi.. Lagipun dah petang.. Adik yang bawak kereta tu dah nak balik rumah dia dah.. Lagipun lepas balik kebun limau ni kitorang ada projek lain nak buat kat laman rumah kakak.. Biasalah kalau aku dengan kakak ipar yang sorang ni.. Mesti ada je benda nak kitorang transform-kan.. hikk3..


p/s 1: Terima kasih kat Kak Erna yang bagi aku koleksi novel Creative yang dah lama dia simpan untuk aku.. Terima kasih jugak bagi kuih bahulu, kuih denderam dan kuih apam kulit rambai.. Kuih apam dengan denderam tu dah solosai.. Kuih bahulu ada lagi.. Aku kerjakan sorang-sorang sebab orang lain kurang suka bahulu ni.. Untung aku.. hahahaha..


p/s 2: Percaya atau tidak, inilah pertama kali aku jumpa Kak Erna face to face setelah beberapa tahun kenal dalam dunia blogging ni.. Akupun tak tau macam mana tiba-tiba je aku jadi berani call Kak Erna tu.. Sebab apa, jika nak diikutkan, aku memang segan nak jumpa kawan-kawan alam maya ni.. Tak percaya ke..? Percayalah.. hihihi.. Maaf banyak-banyak ya kak jika ada yang terkurang sana sini..


p/s 3: Seharusnya kena berterima kasih kepada buah limau kasturi ni.. Kalau bukan sebab dia, akupun tak jumpa Kak Erna.. ahahaha.. 

Dua minggu blog tak update...

Assalamu'alaikum...

Dua minggu blog tak update...


Hari ni masuk dua minggu dah blog tak ber-update.. Last update pada 22 Januari iaitu hari Khamis yang lalu.. Lepas tu terus senyap menyepi.. hehh... Pecah rekod rasanya lama tak update blog.. ahahh... Banyak perkara atau benda yang nak diceritakan tapi untuk kali ini, aku ringkaskan je la..


Sepanjang ketiadaan entri baru kat blog ni, aku sebenarnya berada di rumah kakak di Nilai.. Mak aku dapatkan rawatan susulan atau medical check up kat sebuah hospital swasta kat Seremban.. Satu malam kena duduk wad.. Dan akupun kena tidur kat wad jugak untuk satu malam tu.. Dah lama tak tidur kat wad ni sejak umur aku sembilan tahun.. 


Okay la, aku tepek gambar kat hospital je la ya..

Masa tunggu mak aku jumpa doktor pakar tapi bukan kat bilik ni.. 

Melihat keluar dari bilik.. Kat depan tu bangunan Jabatan Audit Negara cawangan Negeri Sembilan..

Katil sebelah tu besan mak aku.. Saja kakak aku mintak mak satu bilik dengan mak mertua dia.. Senang sebab dah kenal..




Boleh je kalau nak solat dalam bilik ni tapi aku pilih untuk solat kat surau yang disediakan..

Angkut sekali teman mesra aku ni.. Tapi tak dapat nak sambung baca sebab lepas je keluar dari tandas, tengok bilik dah separa gelap.. Entah siapa yang pergi tutup lampu tu entah la..

Bila la nak siang.. haha...


p/s: Okay la.. Ini je untuk kali ini.. Mohon doakan mak aku kembali sihat seperti sedia kala.. Terima kasih..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »