Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, November 11, 2012

Dipaksa, memaksa dan terpaksa...

Assalamualaikum...

Dipaksa, memaksa dan terpaksa...

Jika kita tak suka orang paksa kita untuk buat sesuatu, maka kitapun janganlah suka memaksa orang untuk buat sesuatu untuk kita.. 





Bimbang nanti apa yang dibuat itu tidak sepenuh hati dan tiada keikhlasan di hati.. Dan jika tak ikhlas, besar kemungkinan ianya akan jadi isu berbangkit yang sering diungkit-ungkit suatu hari nanti... 






p/s: Tak suka dipaksa dan memaksa tapi kadang-kadang terpaksa juga melakukannya.. arrgghhhh....!!! 

Himpunan cerita pendek... :D

Assalamualaikum...

Himpunan cerita pendek... :D

Cerita 1: Tiga budak sengal:

Ada tiga orang budak bersembang tentang cita-cita mereka.

Lina: Kau dah besar nak jadi apa..?

Ah Chin: Saya dah besar nanti nak jadi Superman wooo...

Lina: Saya pula bila dah besar nanti jadi Supergirl..

Ahmad: Saya nak jadi Supermarket.. Macam-macam ada.... (sambil korek hidung...)


---------------------------------------


Cerita 2: Ubat:

Pada satu malam, Salim tergesa-gesa mengejutkan Apip yang sedang tidur nyenyak..

Salim: Apip, cepat bangun..!!!

Apip: Hah..!! Kenapa..??

Salim: Kau lupa makan ubat. Kan doktor pesan kau makan ubat. Cepatlah bangun...

Apip: Ubat apa..?

Salim: Ubat tidur...


---------------------------------------


Cerita 3: Nama panjang:

Cikgu: Murid-murid, hari ni kita ada seorang kawan baru. Man, kenalkan diri kamu di hadapan..

Man: Nama saya Man...

Cikgu: Nama panjang kamu?

Man: Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnn cikgu...!!!

Cikgu dan murid-murid: &%$#@*&%


---------------------------------------


p/s: Sumber dari Mingguan Malaysia keluaran hari ini yang mengambilnya dari majalah Mastika keluaran tak tau bila... :)

How to change description text colour for blog...

Assalamualaikum...

How to change description text colour for blog...

Dah lama tak buat tutorial, kan... hehe...
Rasanya zaman untuk menggodek HTML sudah berlalu untuk blog aku ni..
Entah, dah macam malas dah nak main-main tukar gambar header..

Kalau dulu, itulah kerja yang aku akan lakukan tatkala bosan melanda...
Adakah sekarang ini aku sudah tidak bosan?
Lantas tiada lagi acara menukar-nukar header...?

Hahaha... 
Jawapannya, sebab aku dah mula membaca novel semula..
Dan itu antara sebab aku dah malas nak ber-tutorial semua ni..

Kali ni tutorial aku senang je iaitu macam mana nak tukar kaler text description untuk blog.. Text description adalah seperti ayat yang ada kat dalam kotak merah kat dalam gambar di bawah... 


Selalunya kaler text description ni akan datang sekali dengan kaler text header blog kita tu.. Kalau kaler untuk text header tu pink, macam aku punya ni, maka kaler untuk text description akan turut pink jugak.. Rasa macam silau je kalau semuanya satu warna, ya tak..? Sebab itu aku cuba jugak godek-godek HTML untuk tukar kaler text description tu...

Langkah-langkah macam biasa... Cari apa yang ada kat bawah ni, yang dalam kotak merah tu...




 Lepas tu, tambah je code untuk kaler tu seperti gambar di bawah iaitu color: #000000 (warna hitam) atau apa saja code untuk warna yang korang suka nak letak... Then, Preview dulu.. Jika dah menjadi, baru tekan Save...



p/s: Setakat ini je la ya... Selebihnya rajin-rajinkanlah jari tu menggugel.. hikk...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »