Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, November 14, 2014

Handmade product...

Assalamu'alaikum...

Handmade product...


Ni handmade product yang terbaru hasil kerja tangan aku.. Nak kata hasilnya kebabom tu takde la.. Jauh panggang dari api.. Tapi daripada tangan tak buat apa-apa, boleh jugak la hasilkan product sendiri.. Alhamdulillah, bersyukur di atas sedikit kelebihan yang Allah beri..




Aku tak tau nak letak nama apa kat product ni.. Ikutkan aku, senang je iaitu beg duit.. hehehe.. Benda alah ni boleh buat isi macam-macam.. Boleh sumbat enpon, surah yasin, alat tulis, segala mak nenek buku bank dan pelbagai lagi mengikut kesesuaian.. Macam aku, aku khaskan setiap satu jenis corak untuk isi setiap benda yang aku sumbat dalam handbag.. Saiznya adalah dalam anggaran 7.5 inci lebar X 5 inci tinggi.. 




Contoh yang aku buat adalah; satu corak beg ni aku isikan dengan semua buku bank, satu corak lagi aku isikan dengan segala jenis kunci, satu corak lagi aku isikan dengan segala jenis alat tulis termasuk ketip kuku, pisau kecil dan gunting kecil dan satu beg lagi aku isikan dengan segala jenis minyak angin ataupun balm.. Jadinya, takde la nanti aku teraba-raba nak cari semua benda alah tu dalam handbag.. Tarik je beg yang berkenaan bila diperlukan.. Nak buat isi pisau kecil untuk pergi merewang kenduri kawenpun boleh maa.. hehh...


Setiap satu beg ni murah je... Cuma RM15 tak masuk postage.. Jika ambil lebih, aku boleh kawtim sikit la.. Nak bagi diskaun banyak-banyakpun aku tak mampu.. Diskaun setakat seringgit dua tu boleh la aku bagi tapi kena la beli sekurang-kurangnya tiga pieces.. Seringgit dua tu pun duit jugak tau.. Jangan pandang sebelah mata, okay..!




Yang kat bawah ni buat masa ni cuma ada dua ni je.. Harga setiap satu sama macam kat atas iaitu RM15.. Saiz lebih kurang je.. Bezanya yang ni ada tapak.. Tu yang saiz nampak macam kecil sikit dari yang kat atas.. 


Jika ada permintaan, boleh order dan inbox aku kat fanpage fb aku.. Harga readymade dengan harga tempah tak sama ya.. Harap faham konsep readymade dan tempah tu..





Yang kat bawah ni pula merupakan beg kecil untuk duit syiling.. Saiz dia dalam anggaran 4.5 inci lebar X 4 inci tinggi.. Setakat ni aku cuma buat enam pieces ni je.. Harga setiap satu adalah RM7 tak masuk caj pos.. 








Bahagian dalam setiap beg ada lining dan ada pelapik.. Tapi bukan span ataupun batting.. Jadinya beg takde la lembik sangat.. Kainnya pula adalah dari jenis cotton.. 


Aku juga ada buat handmade product yang lain seperti shawl dan book/novel cover.. Boleh jenguk kat fanpage fb aku tu jugak.. Klik kat bahagian photo then klik album.. 


p/s: Modal kecil, produkpun kecil.. Bertambah kecil bila takde nama yang besar.. Takpe la, yang penting usaha dan yakin serta percaya pada rezeki Allah.. InsyaAllah.. :)

Isi ruang yang kosong..

Assalamualaikum...

Isi ruang yang kosong..


I kept always two books in my pocket, one to read, one to write in - Robert Louis Stevenson


Dulu, kalau aku ke mana-mana, dalam beg sandang aku takde barang lain selain daripada segala jenis kunci, satu kipas kertas, dua tiga batang pen, sebotol dua minyak angin, enpon, dua keping sanitary pad, dua tiga bungkus tisu, berus gigi dan segala mak nenek buku bank.. Semua ni mesti ada dalam beg.. Beratnya jangan cakap la.. ahahh... Barang mekap takde sebab aku jenis yang tak pakai mekap.. Rimas.. hehh..


Sekarang, aku selitkan pula sebuah buku nota kecil dan juga sebuah novel.. Bila boring dalam perjalanan atau semasa menunggu, boleh baca novel.. Bila takde benda nak buat, boleh tulis-tulis atau conteng-conteng buku nota ataupun buat senarai nak beli apa.. Jadinya, takde masa sangat nak perhatikan gelagat orang di sekeliling melainkan bila mata mula rasa pedih ataupun mengantuk.. 


Dulu, sebelah bantal mesti ada sebuah novel untuk dibaca sebelum tidur... Jika nasib baik, novel habis dibaca sampai tak tidur.. Jika nasib tak baik, baru baca sikit dah lolap.. hehe..


Sekarang, ada lebih dari tiga novel kat sebelah.. Jika yang pertama tak ngam, ambil yang kedua dan begitulah seterusnya.. 


p/s: Laju baca novel tapi bila baca buku ilmiah, lesu terus.. hehhh... Macam budak main game la.. Bila ngadap game, tak tidur, tak makanpun takpe.. Tapi bila ngadap buku sekolah, tak sampai lima minit mulut dah mula terkuap-kuap, mata dah mula terkebil-kebil.. ahahaa...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »