Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, December 31, 2011

Biarkan Ia Berlalu... Selamat Datang 2012...

Assalamualaikum...

Biarkan Ia Berlalu... Selamat Datang 2012...

Esok, dah masuk tahun baru 2012 dah. Maknanya, tahun 2011 akan tinggal kenangan samada yang pahit ataupun yang manis. Dah bersedia ke nak memperbaiki azam yang sudah..? Ataupun cuma berazam je tapi tak pernah nak laksanakan azam tu..? Ehhh, kita tanya dia, dia boleh pulak tanya kita balik... Azam aku...? Biarlah rahsia... ehehh... Apa yang pasti, biarkan kesakitan itu berlalu pergi...  ;)


Novel Biarkan Ia Berlalu ni aku beli masa pergi Jaya Jusco Seremban 2 hari tu. Dan novel ni merupakan novel terakhir yang aku baca daripada empat buah novel yang aku beli. Novel berharga RM37 ini dan setebal 1140 muka surat ini bagi aku biasa-biasa je. Banyak jugak muka surat yang aku skip jika nak dibandingkan dengan novel ASST yang sudah dua kali aku baca tanpa ada skip langsung.. :-)

Nampak gayanya kena beli novel baru lagi.. Ataupun ulang balik baca mana-mana novel yang banyak skip tu... ehehh.. 

Selamat datang 2012. Semoga kedatangan tahun baru ini akan lebih diberkati serta dirahmati Allah. Semoga bumi bertuah MALAYSIA ini akan terus aman damai tanpa ada gangguan daripada mana-mana pihak. Semoga rezeki semakin murah dan melimpah ruah. Semoga semakin matang dalam menangani sebarang isu yang diperdebatkan. Semoga tidak mudah lupa untuk mensyukuri segala nikmat yang Allah berikan. Semoga tidak mudah melatah walaupun dicuit berulang kali. Semoga tidak jauh tersasar dari ajaran Allah.. Semoga diberikan jalan penyelesaian ke atas setiap masalah yang timbul agar segera terungkai.. 




Biarkan ia berlalu. Ampun dan maaf di atas segala silap salah sepanjang tahun 2011 dan tahun-tahun sebelumnya. Selamat datang 2012 yang penuh dengan andaian demi andaian...

p/s: Mudah-mudahan Allah perkenankan segala doa yang baik-baik dari hambaNya... Amin...

Buat cookies lagi.. ehehh...

Assalamualaikum...

Buat cookies lagi.. ehehh...

Seperti yang pernah aku tulis kat entry terdahulu, aku kata aku nak cuba buat semua resepi yang ada kat majalah tu kan. So, masuk cookies ni, dah empat resepi dah yang aku cuba. Mula-mula dulu aku buat kek mentega lemon, lepas tu kek coklat lembab, then butter cookies dan sekarang ni dot chip cookies. Alhamdulillah, kesemuanya membuahkan hasil apabila berjaya melaksanakannya... Thanx to my lovely sister yang bagi aku pinjam majalah dia tu.. ehehhh...




Untuk dot chip cookies ni sebenarnya tak cukup satu bahan sebab takde stok kat kedai. Tapi aku gantikan dengan bahan lain. Belasah je la.. haha.. Tak sangka pulak anak-anak buah aku suka.. Malahan, ada permintaan suruh buat lagi.. Nak pitam sekejap boleh tak... ehehh...


Apa ada pada rupa yang senget benget tu... Janji sodap dimakan.. Rupa je cantik tapi rasa tak semenggah tak guna jugak, kan... :D


Aku cuma buat dua adunan je dot chip cookies ni. Kalau ikutkan resepi dia, satu adunan tu cuma gunakan setengan buku butter je. Ni aku buat sebuku butter pun tak cukup, camno tu..? Harus kena buat lima enam adunan ni... Tapi yang tu kena tunggu masa raya nanti la... ahahaha...


So crunchy.. Kena bakar kasi garing sikit. Kalau tak, takde bunyi krupkrapkrupkrap... kehkehkeh...


Resepi tidak disertakan di sini ataupun di blog dapo.. Kena tunggu bulan puasa baru nak tepek resepi. Itupun kalau aku tak kedekut la nak kongsi.. muahahahaha... 

p/s: Nak jugak belajar jadi kedekut ni. Boleh gitu...?? Boleh kottttt..., ehehhh....

Friday, December 30, 2011

How to put an image, a divider or text between entry/post...

Assalamualaikum...

How to put an image, a divider or text between entry/post...
Cara untuk letakkan gambar, divider atau tulisan antara entry/post

Tutorial kali ni adalah bagaimana kita nak letakkan gambar atau apa sahaja kat bawah entry kita sebagai divider tanpa perlu menggunakan sistem add a gadget.. 

Thank you for reading... ;)


Oh ya, blog aku tak boleh copy paste dan itu bukan bermakna aku tidak boleh berkongsi apa yang telah aku pelajari. Hendak seribu daya, kalau tak nak, seribu alasan.. Lagipun, apa la susahnya nak menaip barang dua tiga perkataan kat ruangan Ctrl + F tu, ya tak..?

Terima kasih Mr. V: Sayang U ketat-ketat... ;)

Assalamualaikum...

Terima kasih Mr. V: Sayang U ketat-ketat... ;)

Pertama kali aku terpandang Mr. V ni masa kat rumah kakak aku kat Nilai hari tu. Dia duduk kat sudut tu je tanpa bergerak. Memandang ke kiri kananpun tidak, apatah lagi mahu menyapa aku yang asyik terpaku memandangnya.. ;)

Beberapa hari selepas tu, aku dapat berkenalan dengan lebih dekat dengan Mr. V ni. Rupanya dia tinggal kat Seremban. Takde la jauh sangat kalau dia nak ke Nilai tu.. ehehh... Dalam pada tu, aku dapat juga bersalaman dengan Mr.V tu. Makaihh... Punyalah keras tapak tangan dia.. Dia ni makan batu ke apa agaknya ya... hahaha...

Dalam tak disangka-sangka, akupun tercakap la kat emak aku yang aku suka dekat Mr. V ni. Alamak...!! Kantoi sudaaa... adehh... Apa yang peliknya, mak aku tak terkejut langsung..!! Aku pulak yang terkejut tengok mak aku.. haha.. Adakah itu tandanya mak akupun suka dengan Mr. V tu seperti aku..? Jeng.., jeng..., jeng....

Sebelum balik ke sini, aku sempat bagitau kat kakak aku yang aku sudah terjatuh hati kat Mr. V tu. Segan juga nak cakap sebenarnya ni. Apatah lagi Mr. V tu kenalan abang ipar aku.. ehehh... Abang ipar aku kata kalau dia sihat, nanti dia pergi carikan Mr. V tu untuk aku.. Waaahhhh, ini sudah bagus maaa... ekekeke...

Dan akhirnya, kini Mr. V sudah aku miliki sepenuhnya.. Yessszzaaaaaaa....!! Konpem aku tak pandang yang lain dah lepas ni.. Walaupun rupa Mr. V ni tidak la sehebat mana, plain je rupa dia, tapi aku sayang dia ketat-ketat.. Sebab apa tau...? Sebab Mr. V ni selalu ringan tangan membantu aku buat kerja rumah..

Haaaahhh..!!!

Oppssss....!!! Jangan la terkujat macam tu sekali.. Nak tengok tak rupa Mr. V yang jadi kesayangan aku tu..? Nak..? Kalau tak nak tengokpun takpe la.. Aku bagi tengok jugak... hihi... 

Dan, inilah dia wajah kesayangan hamba... 
Siap buat rakaman video lagi tu...
Ko ada..?
Kehkehkeh...

Tadaaaa....!!!
:
:
:
:
V
video
Mr. V yang berwarna biru tu tau. Bukannya si kenit tu ya... Si kenit tu baru nak berkenalan dengan Mr. V tu.. ehehh.. (Abaikan segala macam khazanah yang tak berkaitan... =,=")


Sebenarnya Mr. V tu adalah vacuum cleaner yang abang ipar aku tolong belikan kat sebuah kedai kat Seremban. Kat rumah dia ada satu, tu yang aku nak jenis yang sama jugak tu. Aku tak pentingkan rupa asalkan dia boleh buat kerja dengan baik. Setakat ini kerja aku jadi ringan sedikit. Tak perlu dah nak gunakan penyapu lidi, penyapu jerami dan pengaut sampah bila nak menyapu kapet kat ruang tamu kat atas tu. Segala-galanya Mr. V yang uruskan. Sayang U ketat-ketat... ;)


Harap-harap si kenit tu akan jadi gagah perkasa macam Mr. V jugak... kihkihkih...

Percaya atau tidak, inilah satu-satunya alatan elektrik yang tak pernah aku beli sedari dulu. Dan Mr. V inilah yang pertama sekali aku beli. Dan, kali pertama aku menggunakan vacuum adalah masa testing Mr. V kat Nilai hari tu. Kolotnya aku... :)

p/s: Entry santai-santai je ni... eheh...

Thursday, December 29, 2011

Berangan je lebih... ehehh...

Assalamualaikum...

Berangan je lebih... ehehh...

Semalam aku dok gugel la cara-cara nak buat tote bag ni. Ye ke nama dia tote bag..? Kalau kata beg kitar semula, okay kot.. ahaha... Entah, tetiba je nak gugel. Banyak je ada kat Youtube nun. Tapi disebabkan streamyx aku tak berapa nak laju, susah la pulak nak tengok. Berjam menunggu loading sampai naik kebas ponggong duduk lama-lama atas kerusi.. 
Konon-kononnya nak bagi followers la.. Berangan je lebih... ehehh...
(Jangan ada yang tuntut dah la... Aku lari dulu... hahaha....)

Kalau aku, suka yang ini. Boleh isi telekung.. :)

Akhirnya aku jumpalah satu web ni. Kat situ kita boleh create bag yang kita nak, dengan decoration yang kita suka. Tapi takde la banyak sangat pilihan. Boleh la kalau sekadar nak suka-suka atau perasan sekejap.. kehkehkeh... 
Kalau jenis feminin, sesuai la kot.. Nampak la sikit kewanitaannya... ;)

Kat sini aku sertakan beberapa keping gambar yang aku jadikan sebagai hiasan pada beg aku tu... Ecehhh, macam la nak buat... hahaha.. Sebenarnya dulu aku rajin jugak buat beg-beg macam ni. Buat untuk isi buku pergi kelas petang atau ada aktiviti lain kat sekolah.. Rupa beg tu lebih kurang macam yang kat sini...
Sekuntum mawar merah, sebuah puisi... 

Tapi aku cuma buat beg kosong je la, takde la nak bergambar. Lagipun, mana nak cekau gambar tu. Memang ada tapi nak kena suruh orang design-kan. Lepas tu, mana pulak nak cekau ongkosnya... huhuhu... Sekarang ni pulak, dah ada kawan aku yang get involved dan menyediakan perkhidmatan cetak-mencetak ni.. Cuma aku je yang tak pernah nak contact dorang.. Bukan menyombong, cuma belum ada keperluan lagi.. ;)
Ohh yeaahhh...!!!  Hobing Jang Hobing... :D

Kat mana nak cari kain untuk buat beg ni ehh..? Aku memang fail la kalau bab-bab tempat membeli ni. Nak guna kain jenis apapun aku tak tau.. Susah jugak kalau takde kepakaran dalam bidang ni.. Ehh jap, aku nak survey je dulu ni.. Mana la tau kot-kot di masa akan datang nak beli pulak, kan senang nanti nak tuju kat mana... Ada sesiapa yang tau..? Boleh la kongsi-kongsi info kat sini ya...




p/s: Aku berkenan dengan cara pembuatan beg yang ada kat video tu. Walaupun tak faham langsung apa yang dia cakap, tapi bila tengok cara dia buat tu, rasa-rasanya boleh la faham sikit-sikit kott...

Wednesday, December 28, 2011

Aku boleh copy, tapi korang tak boleh... :)

Assalamualaikum...

Aku boleh copy, tapi korang tak boleh... :)


Ini adalah entry berupa gambar yang aku copy paste dari beberapa blog dan web. Tapi, korang tak boleh nak copy kat blog aku ni, kan. Oleh itu, jika ada yang berkenan dengan gambar-gambar kat bawah ni, silalah copy melalui link yang telah aku sediakan sekali kat bawah gambar tu. Banyak lagi gambar yang menarik yang ada kat dalam link tu.. 

Blog aku yang ini lebih menjurus kepada blog peribadi. Harap faham ya... :)

Nanti takde la aku dapat hadiah free lagi macam hari tu... ehehh... Since that day, shoutbox aku sepi je. Takde dah orang nak singgah.. Takut IP kena check ke..? Kalau ko tak buat onar, buat apa nak takut, ya tak..? Tepuk dada, tanyalah nawaitu korang tu.. :-)

Aku cuma copy gambar-gambar yang aku rasakan menarik minat aku untuk dikongsikan di sini. Siapa yang tak suka nak tengok ataupun meluat nak jenguk, tak mengapa.. Itu hak anda... Masing-masing ada hak, kan... Kalau sebut pasal hak, semua nak sama rata. Kalau boleh, nak lebih lagi dari yang sedia ada.. Ooppsss...!!!

Okay, layankan aje la gambar-gambar ni sebelum tersasar... ;p

Rilek je budak ni tersengih... Korang berani buat camni? Berani cakap je kott... ahakk...


Bakul pergi pasar... ehehh...


Kalau aku, rela jalan kaki kottt.... pheewww...!!!


Jenuh la kaki tergantung macam tu... hikk...


Macam nak hempap orang tu je... adehh....


So sweet, right..?


Ngeri wehhhh... huhuhu...


Lupa ambil kat mana... Sorry... So, tak boleh nak copy.. Jangan hangin yaa..  :)
Untung kucing ni ada yang sayang...


Ada berani nak lepak macam ni...?? Aku angkat tangan dulu.. Bukan angkat tangan sebab berani la.. Tapi sebab serender... kehkehkeh...


Hari ni rajin pulak aku pergi jalan-jalan keliling dunia... Jauh perjalanan, luas pemandangan, kan... Takde la nak mengadap benda yang sama je... ehehh...

p/s: Malas nak buat entry sendiri, main copy paste je la.. Boleh gitu... Boleh aje... ;)

Tuesday, December 27, 2011

The making of butter cookies.. :-)

Assalamualaikum...

The making of butter cookies.. :-)


Aku baru je selesai membakar butter cookies ni. Aku mula membancuh adunan pukul sebelas tadi sampaikan aku tak dapat nak tengok perlawanan Manchester United bertemu Wigan. Tak kisah la, janji MU menang besar.. kehh3...




Aku masih merujuk majalah yang sama untuk resepi ni. Kalau boleh, aku nak cuba semua resepi yang ada kat dalam majalah tu... Ceewaahhh..., macam la rajin sangat, kan... ihikkk...


Macam-macam bentuk ada... hihihi...


Anak sedara aku cakap kuih ni namanya kuih sakit tangan.. hikhikhik... Sebab apa tau.. Sebab dia nampak aku macam susah je nak paipkan adunan tu keluar. Dah la gunakan mata acuan untuk hiasan kek.. Tu yang terkial-kial buat bentuk tu sebab kecil je mata dia.. Lepas tu, bila tinggal adunan yang terakhir tu, boleh pulak plastik piping tu bocor sana sini. Okay la, ganti yang baru. Satu hal juga nak ganti sebab adunan tu kan melekat. Nak kena kaut balik semula masukkan ke dalam plastik piping yang baru.


Bila dah tukar, ingatkan okay la plastik piping tu. Rupanya bocor lagi. Aku picit atas, abeh keluar kat tepi-tepi plastik tu. Dah macam rupa cacing dah.. Melekat kat sekeliling plastik tu.. Adehh, memang cubaan sungguh.. Sudahnya, aku hentam je picit.. Ikut ko la labu nak jadi bentuk apapun... hahaha...


Si kenit ni asyik cakap sedap je.. Tu dia bagi signal nak makan banyak la tu... Pagi ni bila dia bangun, terus tanya biskut malam tadi ada lagi ke tak... Aku cakap dah habis dah. Terus dia buat muka monyok.. Padahal aku dah simpan sikit dah untuk bagi kat ibu dengan kakak dia... Saje je menyakat... hehehe...


Anak-anak buah aku yang bertiga ni tunggu aku buat butter cookies ni. Yang si kenit tu tanya ni kuih raya ke..  Aku cakap mana ada raya. Makan aje la kalau dah masak. Pastu bila tray yang pertama je keluar, terus dorang nak ambil biskut tu. Aku kata, kan panas lagi tu.. Tunggu kejap lagi baru boleh makan. Terus dorang tarik balik tangan masing-masing... hehehe... Bila dah suam sikit biskut tu, barulah dorang ambil dan dorangpun makan la. Anak buah yang lagi tiga orang kat atas yang tengah mengadap komputerpun berlari masuk ke dapur sebab terbau biskut yang wangi ni.. Sekejapan je licin satu tray.. ahahaha....


Banyak juga dapat biskut ni. Mana taknya, adunan dia 500 gram tepung + 2 buku butter. Tapi tu la, kejap ada, kejap takde.. Asal masak je, hilang... Bila dah sampai tiga tray terakhir tu baru dorang tak makan dah.. Kenyang agaknya.. Baki tu aku simpankan untuk anak buah yang takde kat rumah ni.. Kalau tak simpan, memang selamat la tinggal bekas je..


Cukup untuk kali ini.. Lain kali cerita lagi... Mata akupun dah mula mengantuk dah ni.. (~__~ )


p/s: Trust takes years to build, seconds to break and forever to repair.. ;)

Monday, December 26, 2011

Walking in and out...

Assalamualaikum...

Walking in and out...

"Some people make your life better by walking into it while other people will make your life better by walking out of it..."


Kita tidak akan tau samada orang suka atau tidak dengan kehadiran kita di dalam satu-satu komuniti tertentu. Jika semua diam membisu, sampai bila-bilapun kita tak akan tahu. Namun, jika ada yang menggunakan pendekatan berupa menyindir atau memerli, barulah kita tahu. Itupun jika kita faham sebab kadang-kadang ada juga orang yang tak berapa nak faham dengan bahasa sindiran ni lebih-lebih lagi jika sindiran itu diselitkan bersama gurauan.. Dan selalunya jawapan standard yang akan kita dapat ialah, aku gurau je la.. Itupun nak terasa.. :)

Jika kita dah terasa seperti ada yang tak suka kat kita, pandai-pandailah membawa diri. Tak perlulah kita nak biarkan diri kita terus-menerus menjadi bahan sindiran. Membiarkan diri menjadi bahan umpatan juga tidak bagus sebenarnya. Walaupun ramai yang suka sebab boleh dapat pahala percuma, namun bukan itu caranya untuk mengumpul pahala.. Banyak lagi cara lain yang lebih berfaedah untuk mengumpul pahala ni.. 

Walking out atau membawa diri bukan bermaksud membenci. Namun ianya lebih kepada mencari ruang untuk diri kita sendiri. Senang kata, muhasabah diri itu lebih baik dari mencari salah orang lain.. Mungkin ada orang yang tak suka dengan cara kita sedangkan dalam masa yang sama kita ingat orang tu suka nak berkawan atau berborak dengan kita.. Kita fikir positif pada semua benda sedangkan kita tak tahu ada orang lain yang fikir negatif tentang diri kita.. Dan, bermula dari situ akan mula timbul selisih faham dan seumpamanya..




Walking out for a while.. See you as I see you ( c-u-s-i-c-u )

p/s: Terima kasih atas kesudian membaca entri merapu ini.. ehehh..

Sruuuutttttttt....!!!

Assalamualaikum....

Sruuuutttttttt....!!! 

Adik-adik aku ada balik sempena cuti Xmas ni. Mak akupun masak la siput sedut ni untuk dorang. Dan seperti biasa, menjadi tugas aku untuk memotong bontot siput tu.. Lenguh la jugak tangan nak habiskan memotong dua kilo siput sedut ni... Namun, disebabkan dah biasa buat, sekejap je dah siap.. Janji takde siapa yang kacau masa aku buat kerja pemotongan tu.. 




Batang dan ubi keladi tu mak aku yang siang. Kedua-duanya kena celur separuh masak dulu biar keluar semua getah dia. Lepas tu toskan dan lalukan air bersih ke atasnya. Beria-ia betul siput tu melarikan diri... ehehh...


Bila dah siap potong, cuci bersih-bersih sebab takut nanti ada serpihan kulit yang termasuk dalam gulai... Bahaya kalau terlepas masuk nanti.. Takut usus luka.. 


Potong bontot siput dengan pisau yang tajam. Aku gunakan bahagian mata pisau yang dekat dengan pemegang tu sebab senang nak ejas. Kalau guna mata pisau yang kat hujung tu, takut nanti terpotong jari la pulak.. Potong jangan terlalu pendek sebab nanti susah nak menyedut. Silap-silap haribulan, isi siput tu tak mahu keluar... Potong dalam anggaran tiga garisan yang ada kat kulit siput tu.. Kalau potong terlalu panjang takut nanti terpotong pulak isi siput tu.. Kalau isi siput dah pendek, nanti feel menyedutpun jadi pendek jugak.. Srut je bunyi dia nanti, bukan sruuuutttttttt... hihi... 


Sruuuutttttttt....!!! 

Masakkan kuah untuk siput tu dulu dengan bahan untuk menggulai. Bila dah mendidih, baru masukkan siput dan batang serta ubi keladi yang telah dicelur tadi. Bila ubi keladi dah empuk, barulah boleh tutup api. Ayam goreng tu untuk anak-anak buah aku yang tak pandai nak menyedut. Manakala jelatah tu untuk menambah selera.. Tu mak aku suka... 

Setakat ini je dulu.. Thanx for reading... :-)

p/s: Aku suka edit gambar kat photoscape sebab boleh ubah saiz dia jadi kecil. Bila saiz dia kecil, takde la gambar tu lambat nak keluar. Dalam erti kata lain, takde la memberatkan sangat masa loading berbanding masukkan gambar secara direct sebab kesemua gambar yang aku ambil, saiz dia mesti 1MB ke atas...

Sunday, December 25, 2011

Rezeki di pagi Xmas... hohoho...

Assalamualaikum...

Rezeki di pagi Xmas... hohoho...

Seperti yang selalu aku cakap, rezeki itu datang tanpa diduga.. Dan datangnya dalam pelbagai cara.. Dan sebagai penerima, kita haruslah redha... :)

Pagi ni, bila aku masuk blog je, perkara pertama yang aku buat ialah check kalau-kalau ada komen yang perlu aku approve, dan akan aku approve-kan. Komen yang ada backlink, aku tak approve.. Lepas tu, aku akan check shoutbox aku, tengok kalau-kalau ada link menarik untuk aku balas kunjungan walaupun sebenarnya aku agak fobia sikit nak klik direct link ni.  Trauma dulu masih lagi terbayang... 

Dan pagi ni aku memang tak sangka la bila dapat hadiah sempena Xmas ni.. Dan hadiah tu sangat-sangat 'bernilai' untuk aku... Terima kasih banyak-banyak pada orang yang bagi hadiah tu kat aku.. Ni kira rezeki terpijak la ni ehh... hikhikhik....

Dan hadiahnya adalah... jeng.. jeng... jeng....
:
:
:
:
:
:
:
:
Tadaaaaaaaaa.....!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
V


Disebabkan nak tau sangat siapa yang baik hati bagi aku hadiah Xmas ni, maka akupun carilah alamat dia.. Ye la, akupun teringin jugak nak balas balik pemberian ikhlas dia tu, kan... Orang dah berbudi, kita kenalah berbahasa.. tak gitu...? :P

Cari punya cari punya cari punya cari... Ehh..., banyak jugak alamat dia ni rupanya.. hihihi... Dan aku sertakan beberapa alamat dia ehh... heeeeee.... 

-1-

-2-

-3-
Cukup la tiga ni je kot... ehehh....


Marah sangat sebab tak dapat nak copy? Sukahati aku la nak bagi copy ke tak... Kalau nak copy apa-apa, sila pergi kat sini ataupun sini... Faham tak sayang...? Baru tak dapat copy dah naik angin.. Macam mana la nak handle perkara yang lebih mencabar nanti agaknya ya... ;)

p/s: Rezeki di pagi Xmas yang buat aku ketawa... Terima kasih banyak-banyak... Semakin ramai orang yang jiwa kacau sekarang ni, kan... hohoho....

Saturday, December 24, 2011

Jatuh tergolek... gedebukk...

Assalamualaikum...

Jatuh tergolek... gedebukk...

Lepas Asar tadi aku pergi kat belakang rumah sebab nak tengok anak-anak buah aku ambil buah manggis. Disebabkan buah kat dahan yang rendah dah habis, maka dorang terpaksa la panjat pokok manggis tu. Maka, kedua beradik ni pun panjat la pokok manggis tu. Yang seorang panjat pokok yang sebelah kanan dan aku jadi tukang sambut buah manggis tu kalau dia baling nanti. Manakala yang seorang lagi tu panjat pokok yang di sebelah kiri dan mak dorang yang jadi tukang sambut..


Sampai dahan atas tu... Ada berani..? Tak berani punya, kan... :D


Keadaan tanah yang tidak sekata waktu ni memang licin sebab dah dua hari hujan yang sekejap turun, sekejap berhenti. Takut juga aku kalau-kalau jatuh tergolek. Akupun punyalah berhati-hati menapak sambil mengutip buah manggis yang terjatuh ke tanah tu.. Dalam pada tu, sempat juga la aku merakam aksi anak buah yang kat atas pokok tu... hehehe...


Lokasi kejadian... =))


Sedang asyik mengutip buah manggis kat atas tanah tu, tiba-tiba je aku jatuh tergolek dan terus menggelungsur secara mengiring ke bawah. Punya la cuak aku masa tu. Mujur la pendek je gelungsur buatan tu.. Kalau tidak, dah tentu aku terus masuk ke dalam longkang macam dulu tu... ;)

Mujur juga masa aku jatuh tergolek tu takde siapa yang nampak. Budak yang kat atas pokok tu pun tak nampak sebab terlindung dek daun-daun manggis tu. Aku cuma bagitau je kat dia yang aku jatuh tergolek.. Pastu dia ketawa je la dan cakap, 'tu la, sape suruh ambik gambar..'... Aku gelak je la.. kehkehkeh.. Lagi la bernasib baik sebab anak-anak buah yang kecik-kecik tu ada kat dalam rumah...


Dah lama tak main lumpur... kehkehkeh....


Tak lama lepas tu, akupun naik la ke atas. Aku tinggalkan dorang semua meneruskan kerja mengutip buah manggis tu. Aku nak kena mandi lagi sekali padahal baru je lepas mandi.. huhu.. Masuk dalam rumah, akupun bagitau la kat anak buah yang kecik-kecik tu yang aku jatuh tergolek masa kutip buah manggis. Apa lagi, bersepai la dorang gelakkan aku.. See, tu baru bagitau je tu.. Belum dorang tengok live lagi... Kalau la dorang semua nampak masa aku jatuh tergolek tadi, mau terkencing-kencing dorang gelakkan aku... muahahaha...

Ehh.., lupa pulak nak bagitau. Anak-anak buah aku yang panjat pokok manggis ni kedua-duanya perempuan.. Manakala ada seorang anak buah lelaki ni bila mak aku tanya dia tau panjat pokok ke tak, terus dia jawab tak tau sebab dia tak pernah panjat pokok.. hahaha... Pastu, boleh pulak dia kata takde pokok nak panjat. Terus je aku jawab, tu haa..., ada lagi pokok manggis, pergi la panjat.. Terus je dia tersenyum mengulum... Takut la tu... hikk...

Begitulah kisah di sepetang yang singkat tadi. Kalau dah tersurat nak jatuh tergolek masa kutip buah manggis, maka akan jadilah ia... Kunfayakun... :-)

p/s: Sakit pinggang den. Tadi masa baru-baru jatuh tergolek takde rasa apa-apapun... Rasa ringan je badan menggelungsur ke bawah... Sekarang ni dah mula terasa sakit dah... Adehhh....

Friday, December 23, 2011

Kadang-kadang bagus juga mencuba ni... :-)

Assalamualaikum...

Kadang-kadang bagus juga mencuba ni... :-)

Kali ni aku mencuba buat kek coklat pulak.. Resepi ambil dari majalah yang hari tu juga. Resepi tak sama, cuma majalah je yang sama.. Rupa-rupanya punya la banyak resepi kat dalam majalah tu. Mana taknya, majalah khas keluaran hari raya la pulak... hehe..




Kali ni aku cuba  buat kek coklat lembab, siap dengan topping sekali. Dan pertama kali jugak aku menggunakan sistem boiling.. Dulu aku tak tau apa maksud boiling tu. Puas aku bayangkan, tapi tak jugak faham. Namun, berkat dari rajin menggugel, maka faham la sikit-sikit... Tenkiu banyak-banyak pada atok gugel.. ;)

Aku buat sistem boiling ni menggunakan kuali sebab permukaan kuali tu luas sikit dan mempercepatkan coklat masakan tu cair. Mula-mula isi air kat dalam kuali tu. Lepas tu masukkan periuk yang berisi coklat masakan yang dipatah-patahkan ke atas air tadi. Tunggu la sehingga coklat tu mencair..


Topping aku agak selekeh sikit.. Maklum la, tangan aku takde seni... ehehh...

Kejap lagi nak potong kek ni. Nak tunggu topping dia keras dulu. Lepas tu nak bagi anak buah yang tolong hantarkan coklat masakan tadi. Kat rumah aku takde stok coklat masakan tu. Tu yang minta sikit kat kakak ipar aku tu sebab kakak ipar aku tokey kuih raya... :-)


Topping dah mengeras. Dah boleh potong dah.... :-)

Kadang-kadang bagus juga mencuba ni.. Tapi mencuba benda atau perkara yang betul la.. Tapi ramai juga yang suka mencuba kepada benda yang tak betul.. Kalau sempat diperbetulkan balik, takpe juga.. Takut tak sempat je.. 

p/s: Selamat bercuti pada yang akan bercuti sempena Xmas ni.. Moga ceria-ceria selalu ya... \^__^/

Thursday, December 22, 2011

Jiwa kacau...?

Assalamualaikum...

Jiwa kacau...?


Puncanya TV3 cuma letakkan status berserta gambar kat bawah ni je.. Biasa la kan, nak suruh orang tengok, kena la buat promosi. Bukannya kena paksa tengokpun. Malahan, tak jadi kewajipan langsung untuk menonton semua ni. Kalau tak suka tengok, boleh aje pergi buat kerja lain.. So simple, kan..

Comelnya... :-)


Tup-tup ada la sorang mamat tu tak habis-habis menyerang dengan pelbagai ayat yang kesat.. Terkejut jugak aku. Apsal pulak nak memekak kat status tu..? Jiwa kacau ke dia ni agaknya ehh..?


Warna biru adalah orang yang sama... Astaghfirullaahal'azim...


p/s: Tak tau nak kata apa dah.. Mudah-mudahan aku tidak berada dalam kelompok jiwa kacau macam ni... Kalau semua benda nak kena maki hamun, sampai bila-bilapun takde kesudahannya... Entah apa la yang dia makan agaknya ya.. Hmmmm... 

Wednesday, December 21, 2011

Tolonglah hulurkan bantuan...

Assalamualaikum...

Tolonglah hulurkan bantuan...

Ada seorang kawan yang meletakkan gambar ini di page fesbuk dia.. Dan aku rasa terpanggil untuk memanjangkan lagi isu ini dengan harapan ada yang sudi menghulurkan bantuan.. Kalaulah ada di antara pembaca atau followers blog aku ni yang ikhlas menderma, syukur sangat-sangat.. 




Adik ini menghidap sejenis penyakit iaitu Cerebral Palsy. Mulanya aku tak perasan dia sakit apa. Lepas tu bila tengok pada jenis ketidakupayaan yang dia hadapi, barulah aku cuba menggugel.. Maklum la, aku bukan arif sangat pasal jenis-jenis penyakit ni. Boleh baca kat sini tentang penyakit tersebut...


Semuanya ada di sini.. Lengkap.. Terpulanglah pada kita samada nak menderma atau tidak.. 


p/s: Semoga Allah memberkati adik ini serta mereka yang sudi menghulurkan bantuan.. Aminnn...

First time try.. Nasib baik menjadi.. :D

Assalamualaikum...

First time try.. Nasib baik menjadi.. :D

Semalam buat entry pasal tudung saji. So, hari ni kena la buat entry pasal makanan pulak. Nanti ada jugak benda yang boleh disumbat di bawah tudung saji tu.. hehehe..

Segala cerita dan resepi ada kat blog dapo aku tu ya.. Sudi-sudikanlah menyinggah ya.. Ni sekadar nak menayang gambar je ni.. hihihi.. Jangan marah maaa... :)


 Agak berpuas hati dengan resepi ni. Dan akan cuba untuk memperbaikinya lagi... :-)


Api oven agak besar.. Tu yang agak "garing" sikit kat luar tu.. Tapi kat dalam tu tetap gebu dan lembut.. Kalau pukul mentega + gula lagi lama, mungkin akan lagi gebu... 

Alangkah bagusnya kalau semua first time try itu menjadi... Takde la nak bazir masa, tenaga dan duit ringgit banyak sangat, kan... Tapi tu la.. Mana mungkin semua benda yang kita buat tu akan berjaya sepanjang masa.. Kena la jugak merasai "nikmat" kegagalan itu.. Kalau tak pernah gagal langsung lagi bahaya kot... Ya ke..? 

Orang 1: Ko pernah gagal tak dalam hidup ko..? Gagal dalam exam ke.. Gagal bercinta ke..? Aku ni manjang gagal je.. Adehh..

Orang 2: Lu tengok orang la bro..!!! Aku manade pernah gagal.  Ni aku laa... Paling genius kat dunia ni...


p/s: Samada first time try ke, second time try ke, third time try ke atau try yang seterusnya, good luck untuk semua... Dan good luck untuk aku jugak.. Moga aku tak terus givap kalau kuih atau kek yang aku buat tak menjadi... hihihi...

video
Naik lenguh lengan aku menggodek.... Lepas ni boleh lawan gusti lengan... hehehe...

Tuesday, December 20, 2011

Penat juga rupanya menyulam kasih ni... :-)

Assalamualaikum....

Penat juga rupanya menyulam kasih ni... :-)

Sejak kebelakangan ni, aku agak sibuk menyulam kasih.. hikk.. Maklum la kan, baru pertama kali kenal. Walaupun dah lama nampak, namun hanya sekarang aku berani untuk mendekatkan diri.. Kenalah usha dulu, baru boleh rapat, kan... ceewaaahhh...

Masa mula-mula menyulam kasih tu, agak kaku jugak la. Ya la, menyulam kasih dengan si rapuh, kenalah lebih berhati-hati. Bukan apa, takut nanti terpatah hati je, terus terbantut sessi menyulam kasih tu.. hahaha... Sekejap duduk atas kerusi. Bila dah penat, duduk pulak atas lantai.. Cuma masa baring je tak boleh nak menyulam kasih ni.. Kalau la boleh, memang superb la aku ni, kan... Wakakakakaka...

Okay la, kat sini aku sertakan sekali gambar kasih yang aku sulam tu... muahahahaha...
:
:
:
:
:
:
:
V

See, tudung saji aku tu dah ada yang patah-patah dah.. Tapi belum reput lagi, cuma rapuh je.. hahaha...


Kasi mekap sikit la, kan... Cover la mana yang patut tu.. hehe...


Akhirnya, siap juga sessi menyulam kasih... Sakit doww pinggang den.. :D


Takde la sekemas dan secantik mana.. Tapi boleh la kottt... ahaha...


Penat juga rupanya menyulam kasih ni.. Kena banyak-banyak bersabar.. Masa menyulam kasih kat tudung saji ni, aku rasa aku dah cukup sabar dah. Namun hasilnya tidaklah sebaik dan sekemas mana.. Kalau nak meyulam kasih dengan manusia, nampak gayanya aku awal-awal lagi dah gagal.. huahuahua.. Kalau dah jari tu takde seni, memang la hasilnya tak sebaik mana.., ya tak..? Ehh.., ya ke..? Lagipun aku menyulam kasih kat tudung saji ni bukannnya apa. Cuma aku geram dengan sang lalat je... hahaha...


Harap-harap lepas ni LALAT tak lepas masuk... Biar je dia main nyorok-nyorok kat celah-celah riben tu... kihkihkih...

p/s: Jangan fikir ke lain ya.. Kalau ada yang fikir ke lain tu, itu tandanya fikiran korang masih lagi dikuasai oleh prasangka.. No prasangka okay.. :-)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »