Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, September 28, 2012

Malu la sikit woiii....!!!

Assalamualaikum....

Malu la sikit woiii....!!!
~ entry caca-marba ~

Kita sendiri tidak berlaku jujur dengan diri kita sendiri...
Tidak jujur dengan kerja dan rahsia yang diamanahkan...
Tidak jujur dengan ibu-bapa...
Tidak jujur dengan adik-beradik...
Tidak jujur dengan suami atau isteri...
Tidak jujur dengan semua orang yang ada di sekeliling kita...

Tapi kita minta dan suruh orang lain supaya berlaku jujur dengan kita...

Tak malu ke...???
Ataupun memang kita tak tau apa itu malu...
Ataupun, dah kena telanjang baru faham maksud malu tu...
Baru nak tutup sana-sini...

Malu la sikit woiii....!!!

Jangan minta yang bukan-bukan.. 
Lebih-lebih lagi apa yang diminta tu di luar kemampuan diri.. 
Guna otak untuk berfikir.. 
Bukan guna otak untuk membelit.... :-)

p/s: Bajet untuk bil rumah aku bulan ni mencanak naik terutama sekali bil letrik dan bil air... Jujur ke orang yang tembak semua meter tu..?? Ke, main tembak je...?? Hampeh...

Thursday, September 27, 2012

Ni palsu ke ori ni...? Macam palsu je...

Assalamualaikum...

Ni palsu ke ori ni...? Macam palsu je...

Aku tak pasti samada dapur jenis Butterrfly yang baru aku beli bulan lepas ni asli ataupun palsu.. 

Lepas kenduri hari tu, ruang dapur rumah aku teruk giler, berkecah dan berlengas serta macam-macam ber lagi yang ada, termasuk sekali dengan dapur dua tungku jenis Butterfly ni.. Macam-macam ber tu takde la termasuk sekali dengan beruk... Padayappaa.....

Baru dua malam lepas aku berkesempatan untuk membersihkan sikit ruang dapur tu dan mengelap Butterfly tadi.. Nak buat semua kerja dalam satu hari memang tak tercapai dek kemampuan la, kan.. Mana nak mendobi kain baju lagi.. Mana nak simpan susun pinggan mangkuk lagi.. Dan seterusnya bla... bla... blaaa.... Aku demam dua hari.. Orang lain yang kawen tapi aku pulak yang demam.. Sepatutnya dorang la yang demam sebab terperanjat... kehkehkeh... 

So, semasa mencuci dapur tu, aku tengok tangan aku ada tanda hitam yang melekat... Walaupun kulit aku gelap, tapi masih boleh nampak lagi la tanda hitam yang melekat tu.. ehehh... Mula-mula tu ingatkan terkena arang ke, apa ke.. Tapi bila tengok, takde la pulak arang tu... 

Lepas tu, gosok punya gosok, tergosok la kat tulisan Butterfly tu.. Nah, terus tulisan tu hilang sedikit demi sedikit... Erk..., timbul persoalan dalam hati.. Apsal pulak tulisan ni boleh mencair bila digosok..? Selalunya sampai jahanam dapur tu tapi tulisan masih setia kekal kat tempatnya... 




Tak puas hati, colek pulak penanda kat sebelah punat dapur tu.. Tadaaa....!!! Makin comot dapur tu jadinya.. Timbul syak-wasangka bahawa dapur ni hanya tiruan.. Dah la beli mahal.. Dekat dua ratus jugak harga dia tapi benda palsu.. Masa beli tu memang ada rasa cuak sikit sebab dapur ni dibungkus dengan plastik untuk display kat kedai tu sedangkan dapur jenis lain okay je togel tanpa balutan... Namun disebabkan nak jenis Butterfly ni jugak, ditambah lagi dengan rasa malas bercampur penat nak mencari kat kedai lain, maka rembat aje la yang ada di depan mata...




Kalau la dapur jenis Morgan macam dalam gambar kat bawah ni tak buat hal, tak meragam, takde la kuasa aku nak membeli dapur lain haiihhh...




p/s: Kenduri berjalan dengan lancar.. Alhamdulillah... Terima kasih kepada semua yang hadir dan memeriahkan majlis. Tak lupa juga kepada kaum-keluarga yang memberi sumbangan dari pelbagai bentuk dan rupa.. Jasa kalian akan tetap dikenang.. 

Wednesday, September 26, 2012

My new baby: I Love U laa, Stupid...!!!

Assalamualaikum...

My new baby: I Love U laa, Stupid...!!!

Yesszzaaaaaaa.....!!!
Posmen baru je datang rumah...
Dok ponponpon bunyikan hon motor kapcai dia...
Pastu akupun keluar la menjenguk...

Ehh, tak menjangka pulak novel yang aku pesan sampai hari ni... Sebab aku ingatkan lambat lagi nak sampai... So, takde la nak mengharap sangat walaupun dah tau tentang penghantaran novel tu... Apapun, alhamdulillah la sebab tersenarai dalam 100 penerima novel yang pertama mendapat novel bertanda-tangan dari penulisnya sendiri.. Mesti lenguh jari-jemari novelis Melur Jelita tu menyain ILUS, kann... hehe...

Ni merupakan novel pertama yang aku beli secara online... Novel ni hasil karya kedua daripada novelis Melur Jelita selepas novel Awak Suka Saya Tak..? Kalau dulu ASST aku beli secara tak sengaja, ikut kata hati je rembat... Tapi untuk novel kedua ni, aku order melalui grup ASST.. Terima kasih pada semua admins yang bertungkus-lumus melayan segala pertanyaan daripada kami semua.. Jasa kalian akan tetap dikenang.. Insyaallah... :)

Jujur aku kata yang aku tak pernah baca cerita ILUS ni kat blog Melur Jelita tu.. Sekalipun aku tak pernah klik link yang berkaitan dengan ILUS ni kat blog tu.. Punya la aku menahan sabar.. Ikutkan hati memang terbakar jugak bila ada beberapa kawan kat grup ASST tu yang bercerita pasal ILUS ni.. Namun aku diamkan diri je... Sabar.. Sabar... Sabar.... huhuhu...

Sebenarnya aku lebih suka baca novel berbentuk buku daripada baca online.. Dapat pegang dan peluk buku tu yang mahal tu... ekekeke... Kalau dapat peluk hero dalam novel tu lagi la syiok... wakakakaka... *menggeletisnya la haii... hehehe....

Oh ya, novel ni setebal  *jap ehh, nak tengok jap.. hehehe... 1389 mukasurat... Pheeewww....!!! Mau patah jari aku kalau pegang lama-lama... kehkehkeh... Harga novel ni cuma RM36 untuk Semenanjung dan RM39 untuk Sabah dan Sarawak dan mungkin jugak Brunei.. Murah sangat bagi aku untuk hasil karya yang menepati citarasa aku... Tapi kalau beli sendiri, aku tak pasti pulak berapa harganya.. Itu kena la tanya sendiri kat Karya Seni.. ehehh...

Okay la.. Mohh la kita layan gambar lak.. Dok layan bebel je satu apapun tak menjadi, ya tak... kehkehkeh...

Jari tu sebenarnya untuk cover alamat dan nombor enpon aku... Jaga privasi maaa... :)


Bukak dah... ehehhh...


The cover of ILUS... Kulit buku ni rosak sikit kat hujung tu.. Tapi takpe la, nanti boleh balut... :)


Ada hadiah lagi tu.. Sayang pulak nak kopek.. ekekeke... Rindu Hilman... huhuhu....


Ni yang mahal ni.. Tanda tangan daripada novelis Melur Jelita.. :-)


Aku belum baca lagi novel ni.. Tunggu malam nanti baru nak mula menyelak satu persatu.. Tak tau la samada novel ni kena sediakan sekotak tisu ataupun tidak macam ASST dulu... hehehe...


Punya la tebal... Salute la kat Melur Jelita...
Aku nak menulis 1 cm novel pun tak lepas-lepas... huhuhu....


p/s: Belum baca lagi dader dah dupdapdupdap... Tu belum jumpa heronya lagi tu... kihkihkih...


Update:
--------------------------


Selebihnya, sila rujuk website Karya Seni atau fesbuk Karya Seni untuk pertanyaan...

Thursday, September 20, 2012

Coklat buatan sendiri... Yummy...!!!

Assalamualaikum...

Coklat buatan sendiri... Yummy...!!!

Semalam buat coklat.. Hari ni buat coklat lagi.. Esok mungkin akan buat coklat jugak sampai la coklat bar yang ada dalam freezer tu habis.. Takde la banyak sangat coklat bar tu.. Mahal weii nak beli banyak-banyak.. huhuhu.. Aku buatpun atas permintaan sepupu.. Dia suruh aku buat coklat masa kenduri anak buah aku nanti..  Tu la, siapa suruh tayang gambar coklat kat fesbuk.. Kan dah kena buat... kehkehkeh...

Aku gunakan coklat brand Beryl's ni... Sekeping coklat bar dengan berat satu kilogram harga dia RM13.50.. Kalau kat tempat korang tentu murah lagi harga dia kot.. Kat tempat aku ni serba-serbi mahal.. Maklum la, duduk kat hujung dunia.. ehehh....


Coklat dan susu... Sedap....


Cara nak masak coklat ni senang je.. Gunakan sistem double-boiler macam gambar kat bawah ni.. Periuk bawah tu letak air dan biarkan air tu mendidih.. Air jangan sikit sangat, takut nanti tak sedar air tu kering.. Banyak sangatpun tak boleh jugak sebab takut nanti air tu meruap dan keluar dari periuk tu..


Jangan ada ruang di antara periuk dan loyang.. Dan pastikan coklat betul-betul mencair baru tuang ke dalam acuan.. Jangan ada ketul-ketul...


Coklat tak boleh terkena air langsung.. Pastikan semua bekas dan acuan bebas dari air.. Pastu loyang yang berisi coklat tu pastikan takde ruang dengan periuk yang berisi air tu supaya wap air yang mendidih tu tak lepas masuk ke dalam loyang berisi coklat tu.. Faham tak apa yang aku bagitau ni..?? Kalau tak faham, boleh tanya kat page fesbuk aku tu ehh... *yo yo arr je aku ni... Macam la expert bebenau... ahakk...




Curahkan coklat ke dalam acuan.. Lepas tu kaup dengan menggunakan spatula atau apa sahaja yang boleh digunakan untuk mengaup lebihan coklat atas acuan tu.. Hentak-hentak sedikit acuan tu untuk mengeluarkan gelembung udara yang ada dalam coklat tu..

Kalau nak buat dua kaler macam yang aku buat ni, cairkan coklat putih. Gunakan berus dan sapu/selet coklat putih tadi kat permukaan acuan.. Kalau takde berus, guna sudupun takpe tapi lambat sikit la proses tu.. Biarkan sejuk dan lepas tu boleh la curahkan coklat biasa kat atas coklat putih tadi.. 


Tunggang-langgang... ehehh....


Biarkan coklat tu sejuk seketika.. Lepas tu boleh la dimasukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang sepuluh minit untuk coklat tu mengeras.. Lepas tu boleh la terbalikkan acuan tadi dan ketuk-ketuk acuan tu untuk mengeluarkan coklat yang dah keras tadi... Pastikan coklat betul-betul keras baru diterbalikkan untuk mengelakkan coklat melekat kat acuan.. Kena banyak bersabar ya sayang... ehehh...




p/s: Acuan untuk buat coklat tak mencukupi... Kena buat sambung-sambung.. Macam drama lak ada sambungan.. hahaha... Nasib baik buat berdua dengan anak buah.. Cepat la sikit kerja tu... :)

Wednesday, September 19, 2012

Po.... Pi.... Aaaa........ :-)

Assalamualaikum...

Po.... Pi.... Aaaa........ :-)

Malam tadi aku buat popia ni dengan anak buah aku.. Mula-mula masakkan dia punya inti dulu.. Lepas tu kena la tunggu sejuk dulu, kan.. So, sementara nak tunggu dia sejuk tu, aku layan dulu episod akhir drama Bukan Bidadari.. Alaaa.... Drama pasal suami gila tu laa... Hensem tapi gila.. huhuhu.. Biar buruk rupa asalkan tidak buruk perangai.. ehehh...

Popia ni aku buat untuk kenduri Sabtu ni... Buat nambah-nambah mana yang kurang... Nak jamu jiran yang datang merewang... Nanti kakak aku bawa balik karipap dengan kuih kacang.. All frozen made by mak datin kat Labu tu... :-)

So, kat bawah ni dia punya gambar.. Layankan aje la ya... Tak tau nak cerita apa dah... Tetiba je jadi pemalu... Kehkehkeh....



Kulit popia ni melekat.. Kuku aku lak pendek.. So, guna pisau untuk tarik kulit tu..


Dah tinggal sikit dah inti dia.. Mula-mula tadi penuh satu tapis tu.. Aku buat inti sayur je dulu sebagai permulaan.. :-)


Cara-cara melipat oleh anak buah aku.. Dia punya lipatan elok je cantik sama panjang.. Aku punya lipatan ada panjang, ada pendek.. Nampak bebenau tangan takde seni.. hahaha...


Ni la dia hasil lipatan anak buah aku tadi...


Aku tukang masukkan dalam plastik... hehehe... 


p/s: Nak test market je dulu ni.. Kalau ada komplen dari orang yang makan tu nanti, boleh la diperbaiki dari masa ke semasa... Komplen takpe.. Kutuk jangan.. ehehh...

Tuesday, September 18, 2012

Ini bukannya majlis kawen aku.. :P

Assalamualaikum...

Ini bukannya majlis kawen aku.. :P

Pagi Sabtu hari tu (15 September 2012), aku, mak aku dan abang aku ke Gombak untuk menghadiri pernikahan anak buah merangkap cucu sulung mak aku.. Tarikh nikah bersamaan dengan tarik lahir dia sendiri.. Dia dapat orang Gombak.. Sebelum tu kami singgah kat rumah sepupu di Taman Melawati sebab semua berkumpul kat sana sebelum majlis akad nikah lepas Zohor..

Seterusnya, kami berkonvoi ke masjid simpang tiga berhampiran Taman Greenwood tu untuk solat Zohor. Masa ni hujan punya la lebat.. Risau jugak ni.. Mujur la pukul dua tu hujan dah mula berhenti dan kamipun mula bergerak menuju destinasi.. 

Majlis berjalan dengan lancar.. Sekali lafaz je, sah jadi laki orang dah.. haha.. Aku duduk kat luar je sebab ruang tamu rumah pengantin perempuan tu dah penuh dengan orang. So, aku tak tengokpun masa akad nikah dijalankan.. Boleh je nak tengok, tapi aku malas.. Lebih-lebih lagi lepas tu ada adegan airmata.. Lagi la aku malas nak tengok.. Letih la asyik nangeh je.. ehehh... Aku cuma ambil sekeping je gambar masa nikah tu.. Itupun ambil dari jauh je.. Lagipun dorang dah ada photographer sendiri.. 

Semalam majlis resepsi.. Usai je majlis, kamipun terus balik sini.. Perjalanan jauh, kena la bergerak awal.. Lagipun yang bawa kereta tu abang aku.. Ni la first time dia drive jauh.. Selalunya drive sekitar bandar kat sini je.. Nanti kalau balik lewat, takut sampai malam pulak.. So, sampai sini dalam pukul lima setengah petang.. Alhamdulillah, selamat sampai..

Balik sini dah ada tugas menanti.. Mujurlah sorang anak buah aku dah habis belajar.. So, dia tengah cuti sekarang ni.. Tu yang aku ajak dia balik sini sekali tu.. Ada jugak orang yang boleh tolong aku kat rumah ni untuk majlis pada Sabtu ni.. 

Kat bawah ni sebahagian dari apa yang telah kami kerjakan.. Oh ya, gambar pengantin aku tak kongsi kat sini ya.. Kena la jaga privasi orang... Mana boleh main tayang je... :-)


Mula-mula buat kotak... Mujur la tak banyak... Dan mujur la ada dua orang anak buah ikut membantu...


Isi marshmallow dalam plastik.. Masing-masing ada tugas sendiri... 


Menunggu giliran untuk disepit...


Nasib baik ada benda alah ni.. Kalau tak, jenuh la dok bakar plastik tu guna lilin..


Mengira berapa yang dapat... Takde la banyak manapun.. Just buat syarat je... :-)


Bilik aku yang dipenuhi dengan barang... Tumpang sekejap je.. 
Telur belum masuk dalam sarung lagi tu.. huhu...
Telur impot dari JB iaitu telur pindang buatan kakak ipar aku... 


p/s: Aku tak jemput sesiapapun dari kalangan kawan-kawan aku untuk majlis hari Sabtu ni.. Minta maaf ya.. Lagipun ini bukannya majlis kawen aku... kehkehkeh...

Thursday, September 13, 2012

Dah bersawang dah...

Assalamualaikum...

Dah bersawang dah...

Ni mesin jahit aku.. Dah lama beli.. Dah lama jugak tak digunakan... Tu yang penuh sawang tu... Sian dia dianaktirikan.. Huhuhu...




Mesin ni aku beli masa aku kerja kat KL dulu.. Aku beli tapi mak aku yang bayar... RM700 cash... Mana aku nak cekau duit sebanyak itu, kan.. Dah la kerja kat kedai jahit tu gaji dia ciput ya amat... RM250 sebulan.. Cukup ke hidup kat KL dengan gaji macam tu..? Nak makanpun kena keluarkan duit saving... Itupun mujur ada saving masa kerja kilang dulu.. Buatnya takde, makan sawang je la gamaknya.. ehehh... *boleh je beli guna duit sendiri yang ada kat dalam saving tu, tapi sayang nak keluarkan.. ehehh... Duit tu untuk kecemasan..




Ada sebuah lagi mesin macam ni kat rumah.. Aku sayang mesin tu.. Itulah mesin pertama yang aku guna.. Aku jaga elok-elok.. Yang tu dah boleh masuk kategori antik dah tu.. Mak aku kata mesin tu sebaya umur kakak aku.. Aku suka jahit guna mesin tu sebab bunyi dia tak bising dan dia smooth je.. Tapi mesin tu dah rosak.. Tak tau apa masalah dia.. Mungkin sebab tali yang dah loose.. 

p/s: Mesin bersawang, takpe, boleh cuci kasi bersih.. Otak bersawang, makan tahun la nak berkilat balik... adehh...

Wednesday, September 12, 2012

Orang perempuan, jangan nak manja sangat, okay...

Assalamualaikum...

Orang perempuan, jangan nak manja sangat, okay...


Orang perempuan ni kadang-kadang manja dia tak bertempat.. *aku tak manja, aku brutal.. Tak tau la samada manja ataupun mengada-ngada. Kadang-kadang bila ada benda yang rosak kat rumah dan dia boleh buat benda tu, tapi dia kata dia tak boleh buat.. Tak bagus amalkan sikap macam tu.. Kena belajar buat sikit-sikit sebab kita tinggal dalam rumah.. Lain la kalau tinggal atas pokok, cuma perlu belajar memanjat sampai puncak je... *puncak ke pucuk ehh... eheh...


Kalau ada kunci pintu yang rosak atau spoil macam kat bawah ni, boleh la cuba repair atau ganti sendiri.. Tak perlulah nak panggil tukang untuk buat semua tu.. Ataupun tak perlulah nak bebel-bebel kat suami suruh suami tu repair.. Suami ni pun ada jugak jenis yang malas nak ambil kisah sangat.. Leka la dok ngadap game daripada tengok apa yang dibebelkan dek isteri tu.. Semua nak harapkan si isteri jugak yang buat.. hohoho..


So, orang perempuan jangan risau.. Marilah kita sama-sama belajar menjadi minahgyver.. hehe.. Jimat duit kita.. Pengalamanpun dapat jugak.., kan.. :)


Mula-mula kena la bukak skru...


Bukak for both side.. Batang besi tu jangan pulak dibuang ya..



Hasil yang dapat.. adehh....



Lepas tu, bukak pulak skru kat bahagian ini.. Then, tarik keluar...



Dah melopong dah... Kasi cuci sikit kawasan ni..



Gantikan dengan set yang baru...



Pasang balik... Masukkan dan skru semula..



Pasang juga pemegang tadi.. Jangan lupa untuk masukkan semula batang besi tadi mengikut bentuk yang sedia ada..



Yang lama jangan terus dibuang.. Bukak dan periksa kat dalam tu.. Kalau boleh, letakkan minyak pelincir.. Mungkin stuck sebab minyak dah kering.. Ataupun mungkin spring kat dalam tu yang kering..


Yang lama ni mula-mula aku ingatkan rosak.. Pastu aku check semula.. Tengok okay la pulak.. Pastu, aku pasang kat pintu besi kat dapur aku tu sebab pemegang kat pintu tu cuma ada sebelah je.. Kan dah jimat dah kat situ.. ehehh...


Aku lebih suka buat kerja ni sendiri daripada suruh orang lain.. Itu kalau aku tau buat la, kan.. Kalau aku tak tau buat atau tak berani nak buat, memang aku mintak tolong orang lain la jugak.. Kalau sinki tersumbatpun, aku yang jadi tukang buang lelemak kat dalam saluran pvc tu.. Buat apa nak geli.. Itu semua hasil dari apa yang kita masak..


p/s: Selagi boleh buat sendiri, baiklah buat.. 

Tuesday, September 11, 2012

Alasan dia, tak nak duduk asrama... adehh...

Assalamualaikum...

Alasan dia, tak nak duduk asrama... adehh...

Selamat menempuh peperiksaan untuk semua adik-adik dan anak-anak yang menduduki UPSR.. Semoga tenang menghadapi soalan yang terpampang di depan mata.. 

Anak buah aku ada dua orang yang ambil UPSR tahun ni.. Kedua-duanya lelaki dan sangat kamceng antara satu sama lain terutama sekali bila main game... muahahaha...

Kedua-duanya juga sangat penakut sampaikan nak pergi jamban waktu malampun nak berteman.. Budak lelaki zaman sekarang ni memang penakut agaknya.. Budak perempuan agak berani sikit.. hehh...

Aku dah banyak kali ingatkan kat budak dua orang ni pasal UPSR. Dari awal tahun lagi aku dah bagi warning kat dorang dengan harapan supaya dorang bersedia.. Nak tau dorang jawap apa..? Dorang kata lambat lagi la nak periksa tu, bulan sembilan nanti.. Nah, sekarang dah bulan sembilan dahpun.. Hambek kau.. haha...

Betul la tu.. Kalau dari awal tahun kita dah warning dorang, mestilah dorang kata lambat lagi sebab masih lagi syok main game yang entah apa-apa tu. Pastu bila trial UPSR hari tu, masing-masing buat muka kelat bila aku tanya dapat berapa A.. Macam takut-takut je nak jawab.. Haaa, tau pun takut.. Itu baru tanya je tu.. Belum kena piyat perut, piyat telinga lagi..

Budak dua orang ni cerdik sebenarnya.. Tapi malas nak belajar.. Alasan dorang ialah kalau dapat keputusan yang bagus, nanti kena duduk asrama.. Bila dah duduk asrama, mana boleh dorang nak main-main game lagi, kan... Tu yang buat kitorang hangin tu.. Alasan tak masuk dek akal... Mak masing-masing punya la pujuk, kalau tak nak duduk asramapun takpe la.. Belajar je la biar dapat A.. Nanti boleh masuk kelas pandai.. Pastu dorang menjawab lagi.., huhh, budak-budak kelas pandai tu semuanya berlagak.. Dah la perangai macam samseng.., entah apa-apa je... Yang sorang menjawab, yang sorang lagi jadi tukang bekap.. Macam tu la selalunya.. Banyak betul alasan yang dorang bagi.. adehh...

Punca dorang tak nak duduk asrama selain daripada tak dapat main game tu ialah takut kena ragging.. Anak buah aku ni dah la jenis tak suka bergaduh dengan orang luar.. Kalau bergaduh dengan adik-adik dorang tu selalu la.. Gaduh mulut la.. Kalau gaduh bertumbuk bagai tu belum lagi la.. Kalau ada, aku la yang bagi roti panjang kat dorang dulu.. Cuba la kalau berani..

Masa zaman sekolah dulu, aku teringin sangat nak duduk asrama, tapi tak dapat. Budak-budak sekarang dah dapat peluang duduk asrama tapi tak nak pulak.. Teruk sangat ke asrama sekarang ni ehh...??

p/s:  Apapun, aku doakan moga dorang berdua ni boleh menjawab soalan dengan baik.. Walaupun A bukan penentu segala-galanya.., namun itu adalah permulaan untuk terus melangkah menuju Z.. 

Monday, September 10, 2012

Jangan cakap je.. Buktikan..!!!

Assalamualaikum...

Jangan cakap je.. Buktikan..!!!

Masa bulan puasa hari tu ramai yang kongsikan info, gambar dan artikel mengenai penderitaan serta kekejaman yang berlaku kepada kaum etnik Rohingya di Myanmar kat fb masing-masing.. Akupun ikut sama berkongsi gambar.. 

Namun begitu, aku tidak ikut sama berkongsi sumbangan ataupun menderma atas sebab kurang percaya dengan segala nombor akaun yang disertakan.. Sekarang ni macam-macam penipuan berlaku dan ramai je orang yang mengambil kesempatan yang ada.. Itu yang buat aku keliru tu.. Berbelah-bagi samada nak menderma ataupun tidak.. Maafkan aku di atas kesangsian ini.. huhuhu..

Namun, baru sekejap tadi, bila aku belek-belek surat khabar, maka akupun ternampak la artikel yang berkaitan.. Kecik je artikel tu... Kalau tak belek bersungguh-sungguh, memang tak akan nampak punya la.. Lepas tu, terus je aku cari artikel tu kat Utusan online.. Alhamdulillah, ada.. Bolehlah aku kongsikan kat sini... Mana la tau kot-kot ada yang ingin menyumbang.. 

Cakap banyakpun tak guna jugak, ya tak.. Apa lagi, marilah kita sama-sama buktikan bahawa kita adalah dari kalangan masyarakat yang prihatin...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Dua wakil sukarelawan Malaysian Relief Agency (MRA) selamat tiba di Bandar Sittwe, Myanmar pada pukul 6.30 petang waktu tempatan semalam bagi menyalurkan bantuan hasil kutipan Tabung Kemanusiaan Rohingya anjuran pertubuhan itu bersama Kumpulan Utusan.

Setiausaha Agung MRA, Dr. Mohd. Daud Sulaiman berkata, wakil MRA itu, Mohd. Shahrulazilan Said dan Johari Kan Abdullah juga berjaya memasuki Arakan iaitu kawasan utama pergolakan dengan kerjasama kerajaan Myanmar.

"Kejayaan kami memasuki Arakan merupakan kejayaan besar kerana berbanding misi bantuan lain, mereka hanya menyalurkan bantuan dari pintu masuk sempadan negara itu sahaja.

"Kami menyasarkan bantuan permulaan meliputi keperluan asas seperti beras, gula, tepung dan garam bernilai RM80,000 disalur kepada pelarian Rohingya di Arakan pada Isnin ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tabung kemanusiaan itu yang dilancarkan pada 14 Ogos lalu kini berjaya mengumpul dana sebanyak RM104,857 yang akan disalurkan bagi meringankan kesengsaraan masyarakat Rohingya di Myanmar.

Dalam pada itu, Mohd. Daud berharap lebih ramai rakyat Malaysia tampil membantu mangsa konflik etnik di Myanmar dengan menghulurkan sumbangan kepada tabung berkenaan.

Katanya, orang ramai boleh menyalurkan sumbangan menerusi akaun Maybank di nombor 5640-9820-6365 atas nama MRA - [Sumber]

p/s: Beringat sebelum kena.. Kalau dah terkena, menyesal tak berguna..

Saturday, September 8, 2012

Orang mengandung sila jangan tengok..!!!

Assalamualaikum...

Orang mengandung sila jangan tengok..!!!

Kalau tengok jugak, pastu mengidam, pastu cari tak jumpa, jangan salahkan aku ehh...
Aku dah warning awal-awal dah...

Aku cuma nak kongsikan gambar jeruk ni je..
Inilah dia jeruk hasil buatan mak aku dengan abang aku...
Abang..??
Habis, aku tak tolong ke...??

Jangan nak buat-buat terkujat la haiihh..
Aku memang tak masuk campur dalam projek dorang ni..
Lagipun aku tak berapa nak makan jeruk-jeruk ni..
Risau gastrik aku datang balik..
*alasan je... :P

Makan tu makan la sikit...
Takde la makan beria macam orang mengidam..
Aku makan setakat satu dua keping je..
Kalau masin, main cicip je..
Kalau manis sikit, baru la makan lebih...
Kehkehkeh...




Pokok mangga ni buah dia masih banyak lagi..
Bila buah banyak, saiz dia jadi kecik sikit laa...
Pastu kecik-kecik lagi empulur dia dah keras dah...
Patut la kelentang-kelentung bunyi kat dapur hari tu..
Rupanya abang aku tengah belah buah mangga tu..

Raya hari tu ada la empat lima orang yang mintak buah ni..
Semuanya ibu mengandung yang mengidam...
Bagi aje..
Tak payah nak jual-jual la haiihhhh...




Kuinin kat bawah ni pulak jiran mak aku yang bagi.. Tapi sayang, rupa kat luar cantik.. Isi kat dalam ada sarang-sarang sikit.. Itulah namanya cantik di luar, busuk di dalam.. Sedikit sebanyak mengganggu proses peng-unggihan aku.. Aku suka unggis buah ni.. Tak suka nak hiris-hiris.. Tak puas makan sopan-sopan ni.. Nak kena ada gelojoh sikit baru la thrill.. :D




Novel tu..?? Terbaik...!! Boleh cuba baca... Aku dok ulang baca dua tiga kali dah ni.. Dialog agak kasar sikit.. Tapi memang itu cara dan gaya hidup kita, kan..? Tak perlu nak menafikannya.. Yang kasar akan bertemu yang lembut dan begitulah sebaliknya.. Ibarat api, lawannya mestilah air.. Tak gitu..? Kalau yang lembut bertemu yang lembut, jawabnya auuuwwww....!!

p/s: Nak cari air.. Nak cari air... :-)

Friday, September 7, 2012

Bila si Utih mula bertatih... :)...

Assalamualaikum...

Bila si Utih mula bertatih... :)

Siapakah si Utih ini...?
Siapa lagi kalau bukan anak kucing aku... ehehh...

Kenapa letak nama dia Utih..?
Ehh, suka hati la nak letak nama apapun..., kan....
Kehkehkeh...

Bengkek je...
Ya tak..?
Hahaha...

Dah lama tak post gambar kucing..
Nak post gambar sendiri, malu..
Sedar kekurangan diri.. :)

Pagi tadi saja lepaskan si Utih ni..
Pastu letak dia atas pokok rambutan tu..
Punya la bising mulut dia..
Takut la tu... :D

Pastu letak balik dia kat atas tanah..
Ehh, tak lama lepas tu dia sendiri pergi panjat pokok rambutan tadi..
Biarkan je dia belajar memanjat..

Dan ini sebahagian daripada gambar aksi dia memanjat...
Panjat punya panjat, sampai jatuh dalam pasu okid...
Mujur tak jatuh kebabom..
Hahaha...















Gambar selebihnya kat sini... :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »