Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, September 2, 2013

Laku tak...?

Assalamualaikum...

Laku tak...?


Aku baru lepas ikat plastik sampah ni.. Isi dia terburai lalu jatuh ke tanah. Bersilat aku dengan satu batalion kerengga yang dok hurung sampah yang jatuh tu.. Disebabkan dorang ramai, terkena la jugak sedas dua gigitan dorang...Eiii... nyampah betul...




Lepas je ikat plastik sampah tu, mata aku tertancap (bahasa novel.. hehhh...) pada sekeping kertas kat atas tanah tu.. Dalam masa nak mengutip tu, aku terlompat-lompat menepis serangan sang kerengga... 




Rupa-rupanya kertas tu adalah sekeping duit lima ringgit... Wahh, terus hilang bisa kena gigit kerengga... haha... Tapi... duit tu dah sempong kat sudut tepi dia.. Nombor siri duit tu pun ada yang tak nampak.. huhuhu...




Laku tak duit yang dah koyak macam ni ehh...? Kalau tak laku, buat rugi je, kan.. Lima ringgit tuuuuuuuuu....!!! Boleh beli dua kilo gula pasir.. Boleh ke kita tukar duit koyak ni kat mana-mana bank atau cuma satu dua bank je yang terima duit koyak macam ni.. Tak kan la nak kena pergi Bank Negara kottt... huhuhu... 


p/s: Bank Simpanan Nasional (BSN) terima tak duit koyak macam ni.. Siapa kerja bank atau siapa yang pernah hadapi masalah besar macam ni (besar la sangat,kann... hehh...), mehh la kongsi info sikit... Ishhh, jangan la kedekut pengalaman...

Kutip hasil..

Assalamualaikum...

Kutip hasil..


Aku baru je lepas kutip hasil cili padi yang mak aku tanam ni..
Aku guna gunting nak potong tangkai cili padi tu..
Tak rajin aku nak kutil sebiji sebiji..
Kang pijar lak jari jemari...
Hehhh..


Tak lama lagi minah enterframe ni keluarkan hasil dia jugak.. Hasil sulung dia.. errrr....




Banyak jugak dapat cili padi ni...
Boleh la guna untuk tiga kali gulai...
Itu kalau ikut gulai mak aku la...
Kalau aku mungkin boleh guna untuk lima atau enam kali gulai sebab aku tak tahan pedas...


p/s: Kecil-kecil cili padi.. Walaupun kecil tapi sangat berapi... hehhh...

Contoh ayat nak mengayat...

Assalamualaikum...

Contoh ayat nak mengayat...


Salah satu contoh ayat nak berkenalan ataupun ayat untuk mengayat yang masuk kat inbox fb aku adalah seperti kat bawah ni..  



Ada dua tiga lagi ayat dari orang yang berlainan tapi orang tu aku dah block dan dorang dah tak boleh nak add aku lagi.. Berdasarkan gambar profile mereka, mereka adalah orang putih, bukannya negro.. Tapi gambar profile bukannya boleh percaya.. hehh..


Aku tak banyak dapat mesej macam ni sebab aku punya setting kat akaun fb tu terhad. Salah satu sebab aku kecilkan skop pencarian adalah untuk mengelakkan orang yang aku tak kenal, yang aku tak tau dari ceruk mana datangnya dia, tiba-tiba je add aku.. 


People only treat you one way.. The way you allow them..


Maaf la, aku tak berminat dengan ayat mengayat semua ni.. Nampak sangat pembohongan kat ayat tu bila dia tulis cute dengan love at first sight tu.. Rasa macam nak muntah hijau.. Kembang tekak.. 


p/s: Semuanya bermula dari diri kita sendiri samada nak layan ataupun tidak semua jenis ayat mengayat ni... 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »