Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, January 27, 2012

Antara gua dan penjara...

Assalamualaikum...

Antara gua dan penjara...

Hari tu rasa macam duduk dalam gua.. 
Sekarang ni rasa macam duduk dalam penjara la pulak.. ehehh...

Antara keduanya, mana lagi best untuk dijadikan tempat tinggal..?

Duduk gua seorang diri namun masih kena cari makanan sendiri...
Serba-serbi kena buat sendiri...
Kalau tak kuat, memang kecundang la jawabnya...

Duduk penjara ada makanan free, ada pengawal peribadi...
Mungkin sebab itu ramai yang suka duduk dalam penjara kot...

Mungkin ada yang sengaja mencari pasal...
Mungkin ada yang hilang akal...
Mungkin ada yang teraniaya...
Mungkin ada yang teringin nak merasai kehidupan dalam penjara tu...




Samada duduk dalam gua ataupun dalam penjara, dua-duanya tak best. Duduk dengan keluarga lagi best.. Tapi ada jugak orang yang menjauhkan diri dari keluarga sebab merajuk..? Sekali dua merajuk boleh la orang pujuk.. Kalau dah acap kali merajuk, lantak hang la haiihh, ya tak..?

p/s: Sebenarnya nak bagitau yang tingkap bilik jahit aku dah siap.. Tinggal nak sapu cat kat dinding tu je.. Dorang yang buat kerja ni memang suka skip kerja padahal benda tu dah boleh setel dah.. 

Hukum-hakam yang kita tak berapa nak faham...

Assalamualaikum...

Hukum-hakam yang kita tak berapa nak faham...


Saja je nak kongsikan video ni kat sini...
Sebenarnya banyak sangat yang tak berapa nak faham tentang hukum-hakam ni...
Bukan pasal kat video ni je... Banyak lagi...
Apapun, sikit-sikit cuba untuk memahami...
Belajar dan mencari...
Mungkin itu lebih baik daripada memandai jatuhkan hukuman sendiri...

Yang halal dikata haram...
Yang haram dikata halal...
Tak tau, diam...
Tak tau, tanya...
Tak tau, cari...



Siap ada terjemahan dalam BM lagi.. Bagus, sebab bukan semua orang faham loghat Terengganu ni... 


There are two kinds of people in this world. People who think they're sinners, and sinners who think they're people. Which one are you..? Whether you were right or wrong, it's in the past. What are you going to do about what's already been done..?


p/s: I have nothing to say coz I know nothing about it... So sad... 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »