Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, September 10, 2013

Pasu bahulu Omak... :)

Assalamualaikum...

Pasu bahulu Omak... :)


Tadi aku ngecek pasu buat bahulu kat Omak.. Aku cakap kat dia, nak letak ikan yang hari tu.. Dia dah tak ingat sangat yang dia ada empat buah pasu bahulu tu.. Mula-mula tu dia diam je, macam tak bagi je. Pastu dia tanya pasu mana..? Then akupun cakap la; pasu buek baulu kek dalam stor tu.. Ado ompek buah pasu baulu tu.. Pastu diapun cakap, amek laa.. Akupun apa lagi, terus cakap kat dia; nanti nak amek yang paling bosa yoo... Nak yang besar je.. hehh...


Yihaaaaa....!!! Kejap lagi nak masuk stor, ambil pasu bahulu tu, pastu letak ikan tu kat dalam pasu tu.. Tak payah beli tempayan.. Jimat duit... heeee....



Dan inilah dia pasu bahulu tu.. Dah selamat dah jadi rumah baru untuk si ikan kecil hari tu.. Masuk ni dah tiga kali dorang berpindah rumah.. haha..




Sejak masukkan dorang dalam belanga hari tu, ikan ni takde lagi yang mati.. Sebab tu aku cuba pindahkan dorang ke dalam pasu bahulu ni pulak.. Lagipun pasu ni besar sikit. So, senang la sikit dorang tu nak bergerak bebas..




Lepas tu dapat pulak pokok kiambang.. Itupun ngecek kat akak sebelah jugak.. Diapun ngecek kat jiran lagi sorang tu.. hehe.. Ni la kerja kitorang.. Setakat ngecek benda-benda kecil macam ni, takde hal.. Jangan ngecek benda yang harga berpuluh - beratus - beriban ringgit dah la.. Kang tak pasal-pasal kena sembur dengan semburan beracun.. kehkehkeh..




p/s: Setel satu kerja.. Dah boleh fokus kat kerja lain pulak sambil menunggu benih kobis yang baru aku semai tu cambah.. Bila dah cambah nanti, nak kena alih kat pasu lain pulak..

Apa tujuan sebenar anda..??

Assalamualaikum...

Apa tujuan sebenar anda..??


Apa tujuan sebenar korang bila join satu-satu grup kat fesbuk tu ehh...? Adakah dengan niat nak mencari dan berkongsi ilmu, atau sekadar nak mempromosikan barang jualan anda, atau nak jadi stalker yang stalk aktiviti mutual friend, ataupun semata-mata nak merosakkan keharmonian grup tersebut..??


Contohnya:

Hari tu kat dalam satu grup yang aku join tu iaitu grup berkaitan pokok bunga dan tanaman, terselit beberapa posting iklan berkaitan ubat kuat.. Yang posting tu opkos la orang lelaki.. Mula-mula tu tak faham jugak la kenapa admin kat situ tak delete je post tu.. Rupanya admin sibuk, tak sempat nak pantau... Lepas tu baru la iklan tu ditendang.. Naik segan pulak dok baca posting luncas-meluncas ni.. 


Lagi satu, kat grup jahit-menjahit. Banyak sangat yang dok iklan barangan dorang.. Bukannya nak kongsi cara macam mana nak menjahit.. Kadang-kadang kesian kat orang yang baru nak belajar menjahit, pastu join grup tu untuk menimba sedikit ilmu, tapi disajikan dengan iklan yang pelbagai.. Ada jugak yang kongsikan gambar hasil jahitan dorang. Bila ditanya macam mana nak buat, dok senyap je, takde feedback. Kesian pada yang bertanya tu.. Kalau rasa kedekut ilmu, tak payah la nak join grup macam ni.. Sabar je la.. 


Ada jugak yang join grup untuk post gambar anak dia, then suruh kita Like gambar tu.. Suruh Like gambar anak yang masuk contest..?? Anak perempuan yang dah dewasa lak tu... Tak rajin aku nak bersubahat.. hehh...


Pastu kat grup novel, terselit pulak iklan menjual barangan kereta... Pening kepala aku menengoknya...Apo bondo ehh ni...??


Banyak lagi contoh yang ada... Rajin dengan tak rajin je nak senaraikan.. Kalau join banyak grup, lagi pening kepala agaknya.. Ni mujur la join sikit je.. Join mana yang bersesuaian je..


p/s: Kalau ya pun nak cari peluang, janganlah sampai mencaca-marba-kan grup orang.. Berpada-pada la sikit... huhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »