Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, November 30, 2015

Takde kerja, carilah kerja..!

Assalamualaikum...

Takde kerja, carilah kerja..!


Dah tau takde kerja, carilah kerja, kan..? Ni tak, asyik la nak bersungut je.. hehh... Dah..! Jangan nak membebel panjang-panjang.. Kang habis bernanah telinga orang.. ahaha.. 


Ni kisah yang berlaku beberapa minggu lepas.. Aku dah penat membebel suruh orang kat rumah ni mesin rumput sekangkang kucing ni tapi dia buat donno je.. Aku ni tak boleh tengok keadaan macam ni.. Sakit mata aku menengoknya..! Kalau mata dah sakit, tentulah hatipun ikut sakit sama, kan..? Kalau tak, takde la timbul pepatah dari mata turun ke hati.. ahakk...


Makanya, akupun gagahkan diri untuk membakar rumput yang dah tinggi ni dengan menggunakan sabut kelapa yang aku kumpul.. Lepas tu, terus sambung bersihkan kawasan sekitarnya.. Makan masa empat hari jugak untuk aku selesaikan semua kerja ni.. Maklum la, buat kerja sorang-sorang.. Kerja dalam rumah aku kena buat.. Kerja luar rumahpun aku jugak yang nak kena buat.. 


Jenuh nak bakar rumput yang masih lagi hidup.. Dah la rumputnya tebal-tebal.. Nak cangkul memang aku tak larat.. Tu yang aku bakar guna sabut tu.. Musim hujan macam sekarang ni cepat aje rumput tu tumbuh balik.. huhu..




Dah bersih dah.. Takde la sakit mata nak menengoknya.. Hatipun takde la meluap-luap geram...


 Pokok serai yang kakak aku tanam.. Banyak jasa serai ni.. Terima kasih sista..!


Pokok jambu batu ni tumbuh sendiri.. Saja aku biarkan hidup sebab daun jambu batu ni banyak jugak khasiatnya.. Salah satu khasiat daun jambu batu adalah untuk melegakan cirit-birit pada kucing.. Caranya ialah dengan memberi minum air ramasan daun jambu batu tersebut pada kucing yang kena cirit-birit tadi.. 


Tangga untuk turun ke belakang rumah ni pun aku bersihkan sekali.. Separuh tangga tu dah kena timbus dengan tanah dan penuh dengan rumput.. Apabila sudah dibersihkan, barulah nampak lebar tangga tu.. 




Pokok ubi kayu yang aku tanam.. Benihnya aku mintak kat jiran depan rumah.. Ini ubi kayu untuk makan daun sahaja..


Pondok tu asalnya adalah reban ayam.. Oleh kerana ayam mak aku pun tak nak tinggal dalam reban ni, maka aku minta tolong orang untuk buang dinding reban tu.. Buat semak je berdinding semua.. Dah la tiang semua tu penuh dengan sarang anai-anai.. Jenuh aku dok kikis sarang anai-anai tu.. Dah buang dinding reban tu, barulah nampak luas sikit pemandangan..




p/s: Rumah kita, kitalah yang kena bersihkan.. Nak upah orang, tak berkemampuan.. Suka atau tidak, terpaksalah buat sendiri.. Kalau tak bersihkan, takut jadi tempat nyamuk membiak la pulak..

Sunday, November 29, 2015

Nasi impit aiskrim...

Assalamu'alaikum...

Nasi impit aiskrim...


Aku baru je selesai buat nasi impit aiskrim ni.. Idea ni aku dapat hasil perkongsian dari seorang rakan dalam grup MAHN.. Sebetulnya dulu dah pernah tengok dah nasi impit macam ni tapi disebabkan dah lama, maka akupun terlupa.. Apabila ada rakan grup yang kongsi, barulah aku teringat balik semula.. Terima kasih pada rakan tersebut sebab secara tak langsung, perkongsian beliau telah mengembalikan ingatan aku pada nasi impit aiskrim ni.. hehe..


Okay, seperti selalu, moh la tengok gambar.. Aku dan gambar berpisah tiada.. Haa.., gitu.. kehkehkeh...


 Cuci dulu beras, lepas tu toskan dan biarkan beras tu kering supaya senang nak masukkan ke dalam plastik aiskrim ni.. Boleh gunakan calung ataupun masukkan beras dalam jug air yang plastik yang ada muncung tu.. Isikan separuh plastik je atau kurang sikit dari separuh.. Jangan isi lebih sebab nanti beras tu padat dan keras.. Hujung plastik tu aku lipat sekali dan lipat lagi sekali.. Lepas tu aku stepler.. Senang betul kerja.. ahaha..


Lipat dua plastik airkrim tadi dan tekan-tekan dengan garfu.. Tekan kuat biar sampai tembus ke belakang.. Nak cucuk dengan lidi sataypun boleh.. Janji ada lubang..


Beginilah rupanya lepas dicucuk dengan garfu...


 Masukkan nasi impit ke dalam periuk yang besar.. Masukkan juga dua helai daun pandan yang disimpul supaya nasi impit tu wangi..


 Rebus hingga nasi impit tu masak..


 Kenapa nak kena rebus nasi impit tu dalam periuk besar..? Tengok la nasi impit tu apabila sudah keras.. Panjang, kan..? Seperti biasa, lalukan nasi impit yang dah masak di bawah air paip dan toskan di dalam tapisan..


Beginilah rupanya nasi impit aiskrim yang sudah siap direbus.. Senang untuk dipotong.. Lagi kemas buat macam ni.. 


Aku pernah terbaca pasal bahaya plastik yang direbus ni.. Sama juga dengan plastik yang diisi dengan minuman panas tu.. Dah lama dah isu ni.. Makanya, eloklah kita buat nasi impit ni secara tradisional seperti dulu-dulu.. hehh...


p/s: Selamat mencuba untuk siapa yang nak mencuba.. Yang takut nak cuba tu, tengok aje la ya.. huhu.. Aku ni pun sekadar nak mencuba jugak.. Nak tengok macam mana rupanya nasi impit aiskrim ni.. Dah buat sekali, okay la kot... ahaha...

Sunday, November 22, 2015

Beringat sebelum kena...

Assalamu'alaikum...

Beringat sebelum kena...


Aku sangat tidak faham kenapa kita perlu berkongsi semua perkara rahsia kepada dunia apatah lagi kita ni cuma orang-orang biasa sahaja.. Kita nak apa sebenarnya..? Perhatian? Nama..? Kadang-kadang apa yang kita kongsikan itu mengundang bahaya kepada kita dan keluarga kita.. Itukah yang kita mahu..? 



Mana yang perlu dirahsiakan, eloklah kekal sebagai rahsia.. Tak perlulah nak diheboh-hebohkan.. Biarlah orang nak kata kita macam-macam.. Yang penting kita selamat dari segala ancaman..




p/s: Jangan sampai sudah terhantuk, baru nak terngadah.. Masa tu dah tak boleh buat apa dah sebab kepalapun dah berdarah..

Sunday, November 15, 2015

Jangan layan..! Buat tak tau je..!

Assalamu'alaikum...

Jangan layan..! Buat tak tau je..!


Aku memang tak pandai dalam bab undang-undang ni tapi aku memang tak pernah teringin nak share apa-apa yang samdol ni post kat fb.. Sebaiknya, kita abaikan aje apa yang dia post.. Komen ke, Like ke, apatah lagi Share, kita jangan buat.. Orang gila, jangan dilayan.. Nanti dengan kita-kita sekali gila..






p/s: Daripada kita share posting mamat AT, baiklah kita share benda yang lebih berfaedah.. Banyak lagi perkara yang baik yang boleh kita share..

Saturday, November 14, 2015

Susah nak cakap...!

Assalamu'alaikum...

Susah nak cakap...!


Kadang-kadang, kita susah nak luahkan apa yang ada dalam hati kita.. Kita dah cuba nak luahkan tapi apabila sampai waktunya, ia tidak terluah jugak.. Nak luahkan melalui tulisanpun kita tak mampu.. Apatah lagi nak luahkan dari mulut dan luahan secara berdepan..




Kadang-kadang apabila situasi sebegini melanda diri kita, itu yang membuatkan kita senyap seribu bahasa.. Apabila kita senyap begitu, orang sekeliling pulak yang tertanya-tanya.. Lebih-lebih lagi jika tiada kesalahan yang timbul sesama kita.. Pelik jadinya, kan..ahaha..


p/s: Bukan semua benda boleh diluahkan secara terbuka.. Korang pulak macam mana..? Pernah jadi macam ni tak..?

Friday, November 13, 2015

Resepi dan cara buat solok lada...

Assalamu'alaikum...

Resepi dan cara buat solok lada...


Cerita pasal solok lada ni dah agak lama tertunggak.. Boleh pulak aku terlupa nak masukkan dalam blog.. Mujurlah aku tak ter-delete semua gambar yang aku edit.. Dah masuk tong sampah dah gambar ni tapi aku sempat restore balik.. ahaha...


Sebenarnya, aku memang dah lamaaaaaaaa sangat teringin nak buat sendiri solok lada ni tapi disebabkan semangat tak berapa nak kuat, maka keinginan tersebut berlalu sepi di bawa badai... Gitulah lebih kurangnya.. hehh...


Tak tau la kenapa hari tu aku rajin sangat buat solok lada ni.. Mungkin sebab masa pergi pekan sehari hari tu, aku terpandangkan cili hijau yang besar ni.. Tu yang aku terus je beli dan esoknya, terus je aku buat solok lada ni.. Nak tunggu cili yang sebenarnya memang payah la nak dapat..


Dah, jangan nak banyak sangat potpetpotpet.. Moh tengok gambar.. :)



^
Ada orang rebus ikan kembung ni tapi aku kukus je sebab tak nak manis ikan tu hilang..
v


Ambil isi ikan sahaja..



^
Lada hijau dibelah dan buang biji..
v



^
Bahan tumbuk.. Halia, bawang merah dan lada hitam..
v



^
Bahan tumbuk untuk isi solok.. Ikan, kelapa muda dan bawang serta halia dan lada hitam tadi.. 
v


Letakkan sedikit garam dan satu sudu makan tepung ubi untuk mengelakkan isi berderai masa kukus. Gaul sebati..


Santan pekat untuk merebus solok lada.. Masukkan sedikit garam dan kacau-kacau supaya garam sekata..



^
Solok lada yang telah disumbat.. Sumbat padat-padat dan jangan ada ruang kosong dalam cili tu.. Masukkan dalam loyang yang ada santan tadi.. Curah-curahkan santan tu atas solok lada...
v


Kukus solok lada sehingga masak.. Ada orang rebus tapi aku suka kukus.. 




^
Dan inilah hasilnya solok lada yang aku buat.. Sedap.. hehe..
v




p/s: Alhamdulillah, sangat berpuas hati dengan solok lada buatan sendiri ni.. Makan lauk ni je dengan nasi.. Makan macam ni pun bertambah nasi.. hehe..

Wednesday, November 11, 2015

Cara simpan sayur supaya tahan lebih lama...

Assalamu'alaikum...

Cara simpan sayur supaya tahan lebih lama...


Aku percaya ramai yang dah tau dan dah cuba kaedah menyimpan sayur supaya tahan lama yang menjadi viral di fesbuk.. Akupun terjebak sama.. Ye la, kalau benda tu betul-betul berkesan, apa salahnya kita praktikkan, tak gitu..?


Setakat ni dah dua kali aku buat kaedah tersebut.. Terima kasih pada penyumbang idea kerana dengan idea yang berkesan tu, sayur aku boleh bertahan segar dalam tempoh dua minggu..!


Ini kali kedua yang aku buat.. Aku tunjukkan gambar percubaan kali kedua dulu sebab gambar ni agak lengkap.. Masa percubaan kali pertama dulu aku tak ambil gambar semua step..


Lepas je beli sayur, terus je cuci bersih.. Lepas tu, rendamkan semua sayur di dalam bekas besar yang berisi sedikit garam.. Kacau-kacau sikit air tu.. Rendam dalam masa antara 10-15 minit.. 


Kemudian, toskan sayur tersebut.. Biarkan air tu menitis habis.. Tak perlu lap sayur tu..


 Lepas tu, masukkan sayur ke dalam bekas kedap udara.. Susun elok-elok sayur tu...


Tutuplah bekas tadi dengan rapat.. Dan boleh la disimpan di dalam peti sejuk.. 


Ini pulak gambar masa percubaan kali pertama hari tu.. Gambar ni aku ambil setelah lebih seminggu sayur tu disimpan.. Masih segar lagi, kan..? Jika ada air yang bertakung dalam bekas tu, tuangkan air tu keluar.. (Pasti akan ada sedikit air yang bertakung..)





Ini pulak cara aku simpan sawi.. Aku masukkan dalam plastik yang agak besar sikit dan aku lipat kemas-kemas..





Masa simpan sawi ni dalam peti sejuk, aku letakkan bahagian yang berlipat tadi ke bawah..




Dan inilah hasilnya sawi yang disimpan setelah hampir dua minggu.. Masih lagi segar bugar..




Dan yang ini pulak sawi yang disimpan hampir tiga minggu.. Masih lagi elok seperti baru beli..




Bab simpan sawi ni, aku belum lagi cuba simpan dalam bekas bertutup kedap udara tu.. Ada kawan bagitau, sawi dia cuma bertahan tiga hari je sebab sawi tu dah mula lecur.. Aku simpan sawi ni dalam plastik macam ni, alhamdulillah, elok pulak lama dia bertahan..


p/s: Sekarang ni aku memang gunakan kaedah ni untuk sayur yang aku beli supaya terus segar apabila hendak digunakan.. Siapa yang nak cuba buat, dipersilakan buat.. Tak cuba, tak tau, kan..?

Monday, November 9, 2015

Berubahlah ke arah yang lebih positif...

Assalamu'alaikum...

Berubahlah ke arah yang lebih positif...


Apabila masuk kat mana-mana grup masakan yang ada kat fb, perkara macam ni la yang selalunya kita dapat samada pada post ataupun pada komen.. Macam-macam luahan hati yang ada.. Macam-macam rasa tidak puas hati yang timbul.. Komen negatif lagi banyak dari komen positif.. Komen mengutuk jangan cakap la.. Berlumba-lumba nak mengutuk sama.. huhu..




Aku nak buat satu pengakuan.. Dulu, masa mula-mula ada fesbuk dan masa mula-mula join grup masakan, akupun ada jugak sikap macam ni.. Sikap yang sangat tidak elok.. Ikut sangat hati yang tidak sabar.. Terjebak la sekejap apabila ikut sama-sama mengomen post yang negatif.. Mungkin sebab didorong oleh perasaan kecewa apabila kita mintak pandangan ataupun resepi, orang buat tak tau je.. Atas sebab tu, aku sama-sama menyokong ataupun ikut Like post tersebut.. Tapi aku tidaklah sampai buat post luahan rasa tidak puas hati pada sesama ahli kat grup-grup masakan yang aku join tu.. Aku sekadar komen dan Like sahaja..


Tapi sekarang ni, aku dah lebih bersikap terbuka.. Apabila ada yang komen atau buat post negatif, aku cuba elakkan untuk memberi sebarang komen.. Jika nak komenpun, aku komen yang positif macam bagi nasihat ataupun pujuk-pujuk rasa macam nak lepuk.. Sebab apa rasa nak lepuk..? Sebab kadang-kadang aku rasa benda tu tak perlu kot nak diluahkan kat grup.. Luahkan aje la la wall sendiri macam yang selalu aku buat.. ahahaha.. Lepas tu, set wall yang ada post luahan hati tu kepada Public.. Itupun kalau kau rasa post tu nak kena print screen la, kan.. hehe.. Sebab tu aku lebih suka set wall aku kepada Custom.. Apabila rasa post atau status tu nak di-public-kan, barulah aku tukar setting.. kehkehkeh..


Kita belajar dari pengalaman lalu.. Dan jika benda itu betul, tak salah untuk kita berubah.. Sampai bila kita nak saling menuding jari sesama sendiri..? Too much EGO will KILL your TALENT..


p/s: Sikit-sikit nak mengadu.. Sikit-sikit nak sentap.. Mudah sangat naik angin.. Tak nak sentap, jangan buat akaun untuk laman sosial.. Duduk je diam-diam kat rumah main tepuk-tepuk bantal busuk.. hehh.. hehh.. hehh...

Saturday, November 7, 2015

Mee goreng sempoi...

Assalamu'alaikum...

Mee goreng sempoi...


Sebenarnya, aku memang tak berapa pandai nak goreng mee yang sedap.. Mungkin sebab tu aku jarang sangat goreng mee ni.. Sejak dulu lagi aku memang jarang goreng mee tak kira la samada mee kuning atau mee bihun.. Seingat aku la, ada sekali je aku goreng mee kuning masa zaman aku kerja dulu.. Dan aku berkerja lebih kurang 13 tahun..! Bayangkan selama 13 tahun tu, cuma sekali je aku goreng mee kuning..! Aduhaii... ahaha..


Tapi sekarang ni rajin jugak la aku goreng mee walaupun mee aku kurang mantap.. Untuk tekak aku dan tekak abang aku kat rumah ni, lepas la tapi jika untuk orang luar, memang aku akan elakkan untuk goreng mee.. Biarlah aku buat laksa utara walaupun kerja tu agak renyah.. hehh..


Mee goreng aku kali ni sempoi sangat.. Rencahnya cuma ayam dan sayur sawi + kobis sahaja.. Nak beli sotong atau udang, harga dua benda alah ni alahaiii.... huhu...


Jom tengok gambar.. Kali ni gambar mee yang dah siap je.. Tak sempat nak ambil gambar semua bahan.. ahaha..




Bahan-bahan untuk masak mee goreng aku ialah:

2 bungkus mee kuning 
5 ulas bawang merah - tumbuk kasar
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 mangkuk isi ayam - potong kecil-kecil
2 senduk cili kering kisar
2 sudu makan kicap manis cap kipas udang
2 sudu makan kicap masin cap kipas udang
2 sudu makan sos tiram maggi
Minyak secukupnya untuk menumis
Garam - jika perlu
Kobis - racik halus
1 ikat sawi 





Cara nak masak mee goreng..

1- Masukkan mee dalam tapis.. Lalukan bawah air paip dan toskan.. Ketepikan seketika..

2- Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau..

3- Lepas tu, masukkan cili kering kisar.. Tumis dan kacau hingga pecah minyak..

4- Masukkan pula isi ayam.. Kacau-kacau sebati..

5- Masukkan sos tiram, kicap masin dan kicap manis.. Kacau lagi biar sekata..

6- Lepas tu, masukkan pula mee kuning tadi.. Kacau lagi agar sebati dengan bahan tumis tadi.. Jika terlalu kering, boleh la tambah sedikit air..

7- Masukkan pula sayur kobis dan sawi.. Kacau-kacau rata.. 

8- Perisakan.. Jika kurang masin, boleh la tambah kicap masin sedikit ataupun taburkan sedikit garam halus.. Biarkan mee betul-betul masak..

9- Siap..!




p/s: Mudah je, kan..? Nak dengan tak nak je membuatnya.. hehh..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »