Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, October 27, 2014

Kena gantung la pulak.. adehh...

Assalamu'alaikum...

Kena gantung la pulak.. adehh...


Bila akaun bank kena gantung, ianya sangat la melecehkan.. Apapun tak boleh... Ni pertama kali kena.. Tak tau nak buat apa.. Dari hari Khamis lagi dah kena gantung dah.. Hari Jumaat negeri Pahang cuti la pula.. adehh...





Nak pergi bank, kena pergi bandar.. Nak pergi bandar semata-mata untuk urusan ni, kena fikir banyak kali sebab duit minyak je dah RM50 untuk perjalanan pergi balik.. Pergi bandar ni kena kumpulkan segala jenis urusan, baru dikira berbaloi.. Bukan berkira dengan duit minyak RM50 tu tapi kenalah beringat-ingat jugak.. 


Aku baru balik dari bank.. Dah setel dah urusan bank aku.. Dah tak kena gantung dah.. Staff bank yang tolong buat panggilan kat nombor customer care.. Dalam pada tu, aku setelkan sekali semua urusan yang ada.. 


p/s: Lega... 

Sunday, October 26, 2014

Ubat kecewa..

Assalamu'alaikum...

Ubat kecewa..


Apa ubat yang sesuai bila dilanda kekecewaan..? Tak kira la kecewa dalam hal apapun.. Ada orang bila dia kecewa, dia pergi melancong.. Itupun jika ada bajet la.. Kalau takde bajet, nak melancong apanya, kan.. hehh... Ada juga yang bila kecewa, dia pergi melantak, makan sampai tak ingat dunia.. Sambil makan, sambil berjejeh-jejeh air mata.. hahaha... Ada juga yang murung sepanjang masa, dok mengurung diri dalam bilik, tak nak makan, tak nak mandi, tak nak buat apapun.. Ada juga yang mengubat kekecewaan dengan memaki hamun... Haiihhh... Bahaya juga penyakit kecewa ni.. hehh..


Akupun kecewa juga la bila Felda United kalah dengan JDT malam tadi.. Mujurlah ada aiskrim matkool asteroid ni.. Boleh la dijadikan sebagai ubat akibat kecewa.. ahahh...




p/s: Sebenarnya nampak ais krim tu dalam peti ais.. Tak tau siapa yang beli.. Apa lagi, songlap je la.. hehh...

Saturday, October 25, 2014

Sesekali, ku rasa teringin.. hehh...

Assalamu'alaikum...


Sesekali, ku rasa teringin.. hehh...


Sesekali nak jugak tengok benda alah ni.. Entah apa la yang best tengok 'tv' kecik ni.. hehh..




Macam mana nak buat ni..? Takde gambar apapun yang keluar.. Rosak ke apa 'tv' ni..?




Dari tadi 'tv' ni dok keluar warna putih je.. Ketuk-ketuk tak jugak keluar gambar kawan aku.. Letih haiihhh...! Tidur je la.. Lagi best...!




p/s: Kesian Combi.. Takde siapa nak ajar dia on 'tv' dia tu.. Merajuk sampai tidur... hahahaha....

Sekali lagi hmmmm...

Assalamu'alaikum...

Sekali lagi hmmmm...


Tak tumbuh, tak melata...
Tak sungguh, orang tak kata..


Tak tumbuh, tak melata...
Tak buat, kenapa nak terasa...?




Jika terasa, pandai-pandai la merawat luka agar tidak terus sakit di jiwa.. Tapi ramai yang memilih untuk terus berbalas kata.. Tak pasal-pasal minda ikut tersiksa sama.. hehh... hehh... hehh...



p/s: Membaca empat buat novel berturut-turut yang kesemuanya mempunyai kesalahan yang sama iaitu nama watak yang bertukar membuatkan sekali lagi hmmmmmmmmmmm selama sepuluh saat... *Cukuplah 10 saat.. Lama-lama kang takut sesak pulak nafas.. hehh..

Friday, October 24, 2014

TAHNIAH...!!!

Assalamualaikum...

TAHNIAH...!!!


Kata pepatah lama; Berakit-rakit ke hulu.. Berenang-renang ke tepian.. Bersakit-sakit dahulu.. Bersenang-senang kemudian..


Kata aku pula; Makan kenduri rumah tok penghulu.. Makan bersama anak Tok Asan.. Biarlah kena perli dahulu.. Asalkan menang kemudian... hehh.. hehh... hehh...


TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!




TAHNIAH PAHANG...!!
Tewaskan Kedah 5-0
Aggregate 6-3...




Alhamdulillah, memang jugak akhirnya malam ni.. Hadiah kemenangan untuk DYMM Sultan Pahang sempena hari keputeraan baginda hari ni..


Kenegerian sungguh komen yang ini... hehh...

 xkisahlah sape yg masuk final yang penting jng biarkan pasukan dari pantai timur masuk final 


p/s: Nak tunggu final pulak.. Harap-harap Pahang akan bertemu dengan FELDA United.. So, boleh sokong dua-dua pasukan... hahaha...

Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...

Assalamu'alaikum...

Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...


Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...? Menjeruk apa ya..? Mehh tengok jeruk apa.. hehh..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Tadaaaaaaa....!!!

|
|
|
|
|
V

Ehh...! Sibuk la pokok ni.. Nak jugak menyelit.. hehh... Ni tengah gigih mengait mangga... 


Ni dia yang betulnya... 

|
|
|
|
|
V

Daripada kita dok sroot sreet menjeruk rasa, lebih baik la kita menjeruk mangga... ahahh..







Rendam lebih kurang 3 jam nak bagi getah mangga tu hilang rasa dia.. Letak kapur makan sikit... Lepas tu, bilas dengan air paip nak kasi bau kapur tu hilang.. Lepas tu toskan..


 Macam-macam jenis asam yang aku beli.. Aku cuma guna dua jenis asam merah dan kelabu tu je.. Setiap satu jenis aku gunakan dua peket.. Selebihnya tu simpan buat stok.. hehe..




Gula, garam, cili padi dan asam secukup rasa.. Ikut suka la nak letak banyak mana,, Janji kena dengan selera masing-masing... Tak payah letak air..



 Walaupun tak letak air, tapi dia keluar air jugak sebab gula dah mula mencair.. 


 Sedap air jeruk buatan sendiri ni.. Takde la rasa ubat macam jeruk beli tu.. hehh... *eksennya la haiihhh padahal dulu jeruk tu la yang kau dok tibai selalu.. ahaha..


Siapa yang ada buah-buahan yang boleh dibuat jeruk tu, silalah cuba buat sendiri.. Jangan malas dok mengopek kulit buah tu.. Boleh je gantikan mangga telur ni dengan jambu air, jambu batu, betik mengkal, tembikai biasa, tembikai susu atau apa sahaja buah-buahan tempatan yang sesuai..


p/s: Jeruk aku kaler merah.. Tak macam jeruk orang lain.. Kan dah bagitau tadi, ikut suka masing-masing la, kan..... heeeee...

Wednesday, October 22, 2014

Isu BOIKOT....

Assalamu'alaikum...

Isu BOIKOT....


Sekarang ni tak boleh nak cakap lebih sikit.. Asal salah cakap je, kena boikot.. Kena sound sikit je, terus boikot.. Silap komen je, boikot la jawabnya... Sikit-sikit boikot.. hmmm...


Anak orang buat salah dengan anak kita, satu keluarga kena boikot...
Senyum sikit kat pakwe atau makwe dia, tak pasal-pasal putus kawan.. Boikot la tu, kan..?
Tak join grup gosip dia, kena boikot jugak..
Seorang yang buat hal, satu kumpulan jadi mangsa boikot..
Tak bagi pinjam barang, dan dan tu jugak terus boikot.. 
Suruh bawa bekal dikatanya nak boikot kedai makan...
Lembu berak bersepah-sepah, tuan lembu kena boikot...
Macam-macam la kisah boikot memboikot ni...


Hailaa....
Nak boikot tu tengoklah pada keadaan jugak..
Kena tanya pada diri sendiri jugak..
Kena fikir panjang jugak..
Betul ke apa yang aku buat ni..?


Ada jugak yang jenis main ikut orang atau kawan.. Kawan tu boikot, diapun ikut boikot jugak la.. Takde pendirian gamaknya.. Ke, takut kena sisih..?


Sakit woooo kena boikot ni.. Lagi sakit bila kita tak tau kenapa kita diboikot.. Alih-alih semua dok pakat buat tak kenal je.. Lepas tu buat tak endah je seolah-olah kita dah buat satu dosa yang tersangat besar yang takde ampun-ampun dah.. Hamboiihhh.. Itu bukan boikot namanya.. Itu dendam kesumat dah tu.. Moga dijauhkan.. Astaghfirullahal'adzim.. 


Entahlah... Boikot ni kadang-kadang tak perlu nak bising jugak.. Lebih-lebih lagi jika benda yang diboikot tu tak pasti samada betul atau tidak kesahihan ceritanya.. Silap haribulan dah jadi kes fitnah pulak.. Apapun, ikut cara masing-masing la, kan.. Sendiri buat, sendiri tanggung.. 


Kau boikot produk aku... Akupun boleh jugak boikot produk kau... Sangat sinonim dengan orang Melayu... hmmm... 


You have to be careful how you're using the word boycott - Vernon Jordan


p/s: Jangan sampai nanti kita dok sibuk memboikot orang, akhirnya orang itu yang sibuk membantu kita bila kita dilanda musibah.. Membantu tu bukan dari segi duit dan tenaga sahaja.. Doa jugak merupakan satu bantuan.. Mana nak letak muka hoiii....!

Letgo: Sewangi Cinta Anggerik..

Assalamu'alaikum...

Letgo: Sewangi Cinta Anggerik..


Aku baru beli dan baru je habis baca buku ni.. Best jugak cerita dia.. Takde la skip atau lompat kijang.. Cumanya, aku dah tak boleh nak simpan buku ni dalam almari.. Almari dah penuh sangat dah.. Tu yang terpaksa letgo tu.. 






Sinopsis Sewangi Cinta Anggerik:

Suriya Anggerik hidupnya penuh dengan duka, onak dan duri. Dia hanya mempunyai seorang abang, tempat dia menumpang kasih dan bermanja. Iddin Amsyar pula, hanya punyai ayah tapi seperti tidak punyai sesiapa. Hambar, kaku dan tak berperasaan. Masing-masing punyai kisah silam yang menjerut perasaan.

Pertemuan pertama antara mereka tersangatlah dingin. Sedingin ais yang membeku! Dan sejak hari pertama bekerja lagi, Suriya sudah disogokkan dengan cerita yang Iddin itu seorang gay!

“Err… Are you gay?”
“Siapa yang cakap?”
“Err… Saya dengar gosip kat pejabat.”
“Daripada Kak Ani?”
“Bukanlah daripada Kak Ani sorang. Hmm… Daripada beberapa orang lain lagi.”
“Awak rasa?”
“Err… Tak tahu.”
“Hmm… Apa kata kita cuba dulu. Then baru awak tahu saya gay atau tak. Amacam?”

Erk! Aci jugak cuba dahulu... Huh! Suriya tak tahu nak kata apa. Dia terkesima dengan cadangan Iddin.
Banyak perkara yang Iddin sembunyikan dari pengetahuan semua orang. Dia cuba menjadi orang lain dengan harapan dia dapat menyembunyikan kepahitan yang pernah singgah dalam hidupnya. Mampukah dia?

Hakikatnya masing-masing dahagakan kasih sayang dan perhatian daripada insan tersayang. Mampukah cinta yang tersemai bersatu, membina dan mengutip kembali perhubungan yang pernah tertinggal? Mampukah jiwa yang memberontak kembali tenang dan mengukir senyuman dalam mengecapi sebuah kebahagiaan?    


- Sumber sinopsis dari google..


p/s: Nak tengok koleksi novel untuk di-letgo, boleh la klik link ni.. Terima kasih..

Tuesday, October 21, 2014

Anonymous dan spam, berpisah tiada.. hehh...

Assalamu'alaikum...

Anonymous dan spam, berpisah tiada.. hehh...


Aku baru je kemas kini dan ubah setting kat ruangan komen untuk blog aku ni.. Tak sampaipun sehari, dah dapat komen spam dari anonymous.. Betul la, anonymous dan spam ni macam kembar, susah nak berpisah... hehh...


Kononnya bila tukar setting ruangan komen ni boleh la dapat komen yang bernas sikit dari pelayar internet..  Alih-alih ini yang aku dapat.. Ingatkan takde dah jenis spam macam ni.. 







Sudahnya, aku tukar balik semula setting kat ruangan komen tu seperti sediakala.. Tak rajin aku nak mendilit segala jenis komen spam ni.. Sebelum makin banyak komen spam yang masuk, baik aku tukar balik semula setting tu.. Buang masa je haiihh... Yang penting, setiap komen kena approve dulu.. hehh...





Anak kucing tengok cermin..
Anak monyet tepuk perut..
Boleh aje mengomen..
Asalkan tidak mencarut..

Anak monyet tepuk perut..
Sambil mata memandang cermin..
Jika mahu komen mencarut..
Bersedialah kena print screen..


^__ahak__^


p/s: Sebelum mengomen, baca dulu pantun yang ada kat ruangan komen tu.. Gamaknya si anonymous tu tak faham, tu yang dia bantai menyepam je tu.. hehh...

Mula-mula kecewa namun akhirnya berbaloi.. hehh..

Assalamu'alaikum...

Mula-mula kecewa namun akhirnya berbaloi.. hehh..




Aku malas nak taip panjang-panjang.. *konon... ahahh... Jadi, aku print screen aje la apa yang aku update kat Goodreads aku tu.. Zaman sekarang ni kan zaman main print screen bagai.. ehhh...!






Yup, aku beli novel second hand dari kawan kat satu grup.. Dah biasa beli dengan dia.. Jadinya aku minta tolong dengan dia untuk check muka surat yang aku dok kepohkan hari tu.. Bukan apa, takut nanti terbeli lagi novel yang ada missing pages.. Pastu novel yang sama pulak tu.. Kan ke haru je nanti.. Tu yang aku minta tolong dia double check.. Bila semua dah clear, barulah aku proceed booking dan beli.. Terima kasih Sue.. :)





Dan aku baru je dapat tiga buah novel Norhayati Berahim ni yang aku beli dari seorang geng kat grup yang sama.. Sementelah, aku dah leave dua grup dan tinggal satu grup ni je yang aku join dalam bab jual beli novel.. Yang inipun second hand jugak.. Masa beli tu aku takdepun nak tanya pasal kondisi buku tapi bila dapat, alhamdulillah, kondisi buku sesuai la dengan harga yang ditawarkan..




p/s: Mula nak sambung baca balik semula karya Norhayati Berahim.. Sebelum ni pernah baca dua buah karya beliau.. Mungkin sekarang ni aku dah boleh terima cara serta garapan gaya dan bahasa yang beliau gunakan sebab dulu memang susah sikit aku nak hadam gaya bahasa beliau.. 

Monday, October 20, 2014

Memberi dalam tiada...

Assalamu'alaikum...

Memberi dalam tiada...


Dalam bab memberi ini, aku tak boleh nak cakap banyak.. Bimbang nanti nawaitu terpesong dari landasan.. Lagi bimbang bila ada yang jadi tukang karut.. 


I learned to GIVE not because I have much.., but because I know exactly how it feels to have NOTHING..


Aku suka tengok mereka yang jenis suka memberi ini lebih-lebih lagi mereka yang tidak kedekut untuk memberi sebarang ilmu, pendapat, sokongan ataupun sumbangan.. Memberi tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit walaupun pada hakikatnya, ramai yang berkehendakkan sumbangan sebegini.. 


p/s: Berhutang pula bukan alasan untuk tidak sama-sama menyumbang atau menderma.. Nak tunggu sampai hutang habis, sampai matilah tak merasa nikmat menderma itu.. 

Jom makan...!

Assalamu'alaikum...

Jom makan...!


Aku memang suka letak gambar kucing-kucing aku kat blog aku.. Memandangkan blog ini adalah blog peribadi, maka apa yang ada di sini adalah mengikut kehendak hati aku.. Nak letak, aku letak.. Nak tarik balik, aku tarik dan masukkan semula dalam draft.. 


Momok yang warna bulu dia putih + hitam - jantan
Olen yang warna bulu dia oren + putih - jantan
Cullen/Kulearn yang warna bulu dia semua oren - jantan
Combi yang warna bulu dia putih + oren + hitam - betina


Orang kata kucing yang bulu dia ada tiga warna, tak payah dah teka dia punya jantina.. Dah tentunya betina.. Sama macam Combi dan ibu dia yang kedua-duanya mempunyai tiga warna bulu..








Makanan untuk kucing aku ni murah je.. Janji ada makanan untuk dorang.. Makanan ni diselang-seli dengan nasi.. Kucingpun muak jugak kalau makan benda alah ni setiap hari.. Kadang-kadang gaul sekali dengan nasi.. Senang kerja.. Sekali jalan... ahahh..


p/s: Daripada kau pegang anjing, baik la kau pegang kucing.. Yang halal ada, yang haram jugak yang kau nak raba.. ehhh...!!

Saturday, October 18, 2014

Ubat-ubatan untuk kucing...

Assalamu'alaikum...

Ubat-ubatan untuk kucing...


Hari tu aku ada letakkan satu gambar barangan kucing kat entry yang ini..  Jadinya, kali ni aku nak kongsikan serba sedikit info yang aku dapat masa aku beli barangan tu.. 


Shampoo kutu Machiko Flea untuk kucing dan cara nak guna:
~>Basahkan atau semburkan badan atau bulu kucing keseluruhannya. Kemudian titikkan shampoo atas tapak tangan dan ratakannya pada badan kucing tadi.. Biarkan begitu selama 5-8 minit. Jangan bagi kucing jilat shampoo kutu ni. So, kena pantau dan tengok la ya.. Kemudian barulah mandikan dengan shampoo kucing dan bilas macam biasa.. Ini cara yang diberitahu kat aku..


Cara aku pulak.. 
~>Aku masukkan dua titik shampoo kutu ni ke dalam besen yang berisi air. Air tu jangan la banyak sangat.. Kemudian aku masukkan kucing tadi ke dalam besen tu sambil ratakan shampoo kutu ni pada keseluruhan badan kucing.. Biarkan lebih dari 5 minit sambil perhatikan samada kutu dah pengsan atau masih lagi bergerak-gerak.. Lepas tu baru aku mandikan dengan shampoo kucing, bilas, lap dan keringkan badan kucing tadi..




Shampoo mandian biasa:
~>Ni guna macam biasa la.. Cukuplah sekadar dua tiga titik yang dimasukkan ke dalam besen atau baldi.. Cara mandikan kucing tu ikut cara masing-masing la ya... Ada kucing yang tak takut dengan air dan ada kucing mengalahkan kambing, punya la takut dengan air.. hehe..





Ubat cirit kucing:

~> Bagi ubat cirit ni dengan menggunakan picagari.. Sukatannya adalah 0.5 ml jika berat kucing tu 1 kilo dan 1 ml jika berat kucing tu 2 kilo.. Bagi selama tiga hari berturut-turut.. Sehari bagi sekali je.. Satu bekas ubat cirit ni harga dia RM5..





Vitamin kucing:

~> Vitamin untuk kucing ni berperisa coklat.. Bau dia sedap.. Sebiji macam bau coklat yang jadi filling dalam roti.. haha.. Just picitkan sikit kat hujung jari.. Kemudian sapukan pada bibir kucing dan biarkan kucing tu jilat vitamin coklat tadi.. Seronok tengok aksi kucing menjilat vitamin bercoklat ni.. Rasa macam nak tumpang sekaki.. hahaha...

Diingatkan, jauhkan vitamin ini dari pandangan mata anak-anak.. Kang tak pasal-pasal dorang pulak yang berebut menjilat coklat tu.. hehh...





Ubat kurap Fungotek Cream:

~> Ubat kurap untuk kucing ni nama dia Fungotek Cream.. Ianya sejenis krim. Harganya RM15.. Boleh tahan jugak harga dia.. Sebelum sapu krim kurap ni, kopek dulu segala kurap yang ada kat cuping telinga kucing.. Biar berdarahpun tak apa.. Janji kurap yang ada kena buang habis.. 

Lepas tu, cuci cuping telinga kucing tadi dengan tisu atau kapas yang dibasahkan dengan cairan dettol.. Jika takde dettol, guna air suampun takpe.. Bersihkan betul-betul.. Lepas tu barulah sapukan krim kurap ni perlahan-lahan pada cuping telinga kucing tadi.. Sapuan krim tak perlu tebal sangat.. Just sapu nipis sahaja... Krim ni tak bahaya.. Jangan risau bila tengok kucing tu jilat krim kat telinga dia..





Ubat cacing kucing:

~> Ubat cacing kucing jenis pil ni ada sukatan dia jika nak bagi kucing tu makan. Kena ikut berat kucing tu jugak.. Tak boleh bagi sebarangan sebab nanti lama-lama ubat ni tak memberi kesan jika terlalu kerap diberikan.. Kucing yang besar dan berat 3 kilo ke atas, bagi 1/2 daripada sebiji pil.. Manakala jika kucing tu masih kecil atau berat di bawah 3 kilo, kena bagi 1/4 daripada sebiji pil.. Maknanya, sebiji pil tu potong empat la.. 

Bagi pil cacing ni tiga hari berturut-turut. Lepas tu, berhenti selama dua minggu. Selepas dua minggu berlalu, ulang kembali proses yang sama iaitu bagi dalam masa tiga hari berturut-turut semula.






Ubat sakit mata Chloramphenicol:

~> Ubat sakit mata kucing ni macam gel.. Just picitkan pada mata kucing, kemudian tutupkan mata kucing tadi sambil mengurut pelipis mata kucing tu supaya ubat ni rata dan meliputi keseluruhan mata tersebut. InsyaAllah, sehari dua lepas tu sakit mata kucing dah okay dah.. Selalunya kucing yang sakit mata ni dikaitkan dengan cacing yang banyak yang ada dalam perut si kucing..



3 daripada 5 ekor kucing yang ada kat rumah ni...


p/s: Rasanya ini je kot info mengenai ubat-ubatan kucing yang dapat aku kongsikan.. Jika ada yang tersilap info tu, harap maaf la ya.. Ini info yang aku dapat masa pergi klinik veterinar hari tu.. Jika ada rasa sangsi, kenalah pergi sendiri klinik berkaitan kat kawasan masing-masing.. Itu lagi baik untuk dapatkan lebih kepastian..

Thursday, October 16, 2014

Kisah bewak dan ayam..

Assalamu'alaikum...

Kisah bewak dan ayam.. 


Ini adalah satu kisah benar.. Kisah yang berlaku sebentar tadi.. Aku yang tengah nak suap nasi masuk ke mulut, terus tak jadi nak suap nasi tu.. Tak senang duduk dibuatnya..


"Mak, apo kono ayam omak monjoghit-joghit tu..? Bogaduh koo apo..?"


"Bewak tu...!! Poie dogheh ba'eh..! Bewak tu nak ngojo an anak ayam tu.."


Dan dengan kadar segera, 'minahgyver' ni pun pergilah ke kandang ayam (dulunya kandang kucing) dan...


Sian dia ketakutan..


"Iyo ehh haaa...! Ado bewak tongah ngintai anak ayam omak haaa...!"


Tapi 'minahgyver' tersebut tak sempat nak buat apa-apapun sebab dia pergi dengan tangan kosong sahaja.. Maka, terlepas la bewak tu lari padahal bewak tu dah betul-betul kat depan kaki dia.. Tinggal nak pijak je lagi.. Soalannya, berani ke nak pijak bewak tu..? Ahahaha...


"Dapek tak cokau bewak ehhh..?"


"Tak dapek.. Nak cokau camno...? Cokup dek bewak tu kang..! Dapek cokau anak ayam yang kek luar tu yoo.."


"Ado anak ayam lopeh..?"


"Ado sekor.. Dah dapek cokau dah.. Osah gaghang ehh omak ayam tu.. Kito nak dipatuk ehh..."


Dan selepas itu, ibu ayam serta anak-anaknya pun senyap laaa.. hehh.. hehh.. hehh.. Tak tau la kot lepas ni bewak tu datang lagi.. Tapi buluh dah stenbai kat pintu kandang tu.. Jago-jago la kau bewak...!


p/s: Laaaa...! Ingatkan kisah apa je.. Kisah biawak nak kerjakan anak ayam rupanya.. hehh....

Isu: Jom bawa bekal...

Assalamu'alaikum...

Isu: Jom bawa bekal...


Perlu ke diperbesarkan isu jom bawa bekal ni..? Perlu ke nak bagi komen yang jauh terpesong dari tajuk.. Ke, memang tak faham dengan 'caption' yang dimaksudkan.. Caption aku lebih kepada Jom Bawa Bekal.. 



Tak kiralah siapapun orang yang buat kempen.. Jika ianya memberi manafaat, tak salah kita ikut.. Pelik betul dengan mentaliti sesetengah orang ni.. Tajuknya cuma ajak bawa bekal je tapi dia punya komen punyalah melalut-lalut.. 


p/s: Nak melalutpun tengok pada isu jugak la... 

Tuesday, October 14, 2014

Yang ditunggu dah tiba.. Tak sabar nak 'explore'.. :D

Assalamu'alaikum...

Yang ditunggu dah tiba.. Tak sabar nak 'explore'.. :D


Yess..!!! Barang yang aku tunggu sudahpun tiba.. Pagi tadi novel dan petangnya pulak benda alah ni.. Nama benda ni adalah rotary cutter.. Yang ni dari jenama Olfa.. Kegunaannya adalah untuk memotong kain.. Aku beli Olfa rotary cutter ni melalui fb page Kraf Ezee ni.. Harga boleh tengok kat gambar.. Siap ada tulis harga pos lagi.. 






Mata atau blade rotary cutter Olfa ni sangat tajam.. Aku dah test dah.. Jadinya, untuk langkah keselamatan, pastikan blade rotary cutter ni disimpan ke dalam jika tidak digunakan.. Perhatikan perbezaan pada kedua-dua gambar... Gambar atas, blade rotary cutter yang disimpan dan yang bawah pula blade rotary cutter ketika digunakan.. Main tolak je benda hitam yang kat ibu jari tu..




Oh ya, sebelum terlupa, aku nak bagitau bahawa mata atau blade rotary cutter Olfa ni sangat tajam.. Jadinya, jauhkan dari anak-anak atau simpan di tempat yang dorang tak boleh cari atau jumpa.. Kang dibuatnya dorang main toreh-toreh kat lengan, niaya je...




Sebelum Olfa ni, aku pernah beli rotary cutter dari jenama lain.. Taiwan punya.. Tapi bila aku cuba gunakan dan gelek atas kain, kain tu langsung takde kesan apa-apa.. Harga lebih kurang je.. Olfa ni lebih tiga ringgit je dari jenama dari Taiwan tu.. Aku tak boleh la nak bagitau apa nama jenama tu.. Kang tak pasal-pasal kena saman pulak.. kan... hehh...




Diingatkan ya, bahawa rotary cutter ni jika nak guna, perlu ada cutting mat iaitu yang kaler hijau tu.. Jangan sebarang gelek je.. Aku punya cutting mat ni aku beli kat kedai kat sini.. Tapi kat fb page Kraf Ezee tu ada je jual cutting mat ni.. 




Cara nak guna Olfa rotary cutter...


Sekali lagi, untuk siapa yang berminat nak beli, boleh la beli dari page fb ni. Benda yang aku rasa baik dan berbaloi dengan pembelian, memang aku akan tolong promot.. Takde niatpun nak bodek atau sebagainya.. 


p/s: Lepas ni nak beli meja jepun pulak.. Senang nak buat kerja kat bawah.. Duduk atas lantai.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »