Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, September 26, 2010

SKODENG..!!! Seronok ke jadi penskodeng ni ehh..??

Assalamualaikum....


Rajin pulak aku update blog ni kan... Takde benda nak buat, so layan aje laa blog sendiri.. huhuhu... Sebenarnya banyak benda yang boleh dibuat, tapi MALAS ya amat... haiiihhhhh... Jangan tiru perangai aku yang MALAS ni ya... Tapi kalau nak tiru pun takpe, bukannya selalu mood MALAS ni datang.... sesekali je... ngehngehngeh.....

Sebelum tu aku nak bagitau dulu la ehh... Aku ni sebenarnya kurang minat nak JAGA akuarium ikan ni. Suka tengok ikan kat dalam tu, tapi tak suka nak hiaskan akuarium tu macam orang yang betul-betul minat bela ikan... Maka, kalau korang tengok ada sawang yang setebal 2 inci kat sekeliling akuarium ni, korang buat-buat tak nampak aje la ya... =D

Dulu aku rajin jugak bela ikan pelbagai jenis dan jaga akuarium tu sekali. Namun bila semuanya asyik kojol je, aku jadi malas la pulak. Dah la harga semua ikan tu mahal, lepas tu mati camtu je, rasa rugi lak haiihhh... Akhirnya aku bela ikan puyu je. Itupun mati jugak. Daripada 10 ekor, tinggal sekor je yang hidup sampai la sekarang.. Ralat jugak la bila sekor puyu tu, badan dia dah melengkung dah menandakan betapa lamanya dia duduk dalam akuarium tu mati. Bila dah mati, nak makanpun tak sampai hati. Sudahnya bagi kat kucing je. Masalahnya, kucing kat rumah ni pon tak nak makan ikan puyu tu... So how...???

Akuarium ni saiznya agak besar tapi penghuninya ciput je... Kalau takde haruan tu, tinggal puyu sekor je kat dalamnya bermaharajalela...


Sekarang, akuarium ni dihuni oleh 4 ekor ikan haruan bersama-sama sekor puyu tu. Seronok nampaknya puyu tu bila dapat kawan baru. Ikan haruan ni sebenarnya ada 5 ekor, tapi disebabkan yang sekor ni asyik melompat keluar je, maka mak akupun ambik la dan buat gulai lomak cili padi... hahaha... Kini tinggal la 4 ekor sahaja haruan hasil pancingan anak sedara aku..


Dan siang tadi, sempat la aku merakamkan aksi si Popok yang sedang menskodeng ikan-ikan tu. Leka sungguh dia skodeng. Seronok agaknya jadi penskodeng ni ehh... ;p



Ikan haruan...



Aku kata: Rasa macam nak berhenti je dari melayari internet ni.. Tapi boleh ke...?? Macam dah takde mood je aku ni.... Haaiiihhhh...

HOW TO REMOVE A TROJAN VIRUS FROM A LAPTOP..

Assalamualaikum....

Mata tak boleh nak lelap walaupun aku tidur tak sampai 3 jam. Ni semua gara-gara mimpi kena kejar dek hantu la ni. Ampeh punya hantu. Mungkin hantu Chelsea yang kejar aku tu kot sebab aku tersangat la sukanya bila pasukan 'blue' ni kalah di kaki Manchester City... Tapi takpe, lepas ni boleh tidur sampai tengahari... Jangan ada yang datang mengacau dah laa.. Kang tak pasal-pasal aku pulak yang jadi hantu... hahahaha...

Aku ada sedikit info yang aku jumpa masa aku jalan-jalankan jari tadi. Kalau korang rasa info ni berguna, praktikkan laa.. Kalau korang rasa info ni macam suwey je, just left it behind je la... Senang aje kan... Tak perlu ada konspirasi... =D

Aku copy paste je info ni. Nampak gayanya kena la keluarkan kamus.. Ni la padahnya kalau tak pandai dan tak faham Bahasa Inggeris. Baca tu boleh aje, tapi fahamnya.... hmmmm aje la... huhuhu...


Trojan viruses are one of the most harmful computer viruses that you can contract. There are a number of different ways to remove a virus; however, you do not want to give it any time to damage your computer -- you need to remove it as fast as possible.

1- Restart your computer in "Safe Mode." To do this, press "F8" from the beginning screen when your computer first starts to load.
  1. 2- Press the "Start" button from your computer's desktop.
  2. 3- Slide your mouse ove the "All Programs" tab, then the "Accessories" tab, and finally the "System Tools" tab.
  3. 4- Select "System Restore" from the list of options in the System Tools menu.
  4. 5- Make sure the "Restore my computer to a previous date" bubble is highlighted, and press "Next."
  5. 6- Select a date prior to contracting the trojan virus that you would like to restore your computer to, and press the "Next" button.
  6. 7- Restart your computer, and the virus will be gone as if it were never on your computer.

NAK 1000 DAYA: Jangan banyak sangat alasan boleh tak..??

Assalamualaikum....


Aku baru je selesai tengok bola.. Sambil tengok tu, aku kopek la ikan bilis. Macam tu la selalunya. Kadang-kadang aku lipat kain-baju.. Kadang-kadang aku kupas segala jenis bawang.. Semua ni cara aku untuk menjimatkan masa... ;p

Selalunya aktiviti begini aku buat waktu malam laa sebab waktu siangnya aku buat kerja lain.. Jadi, tak timbul soal tak cukup masa nak buat semua benda ni.. Kecuali la kalau dok ngadap je tv tu tak kelip-kelip mata, memang satu bendapun tak jalan. Ni tak, ada sesetengah orang tu kalau tengok cerekarama siap melangot tak bergerak-gerak dari depan tv tu. Ada yang sanggup tahan nak kencing tu...!!! Apa ke halnya.. Kan ke bagus sambil menonton tu ajak anak-anak sekali tolong lipat baju ke... buang taik bilis ke... Takde la nanti tergocoh-gocoh nak kena buat semua benda.. Lepas tu nanti mula la merungut, cakap semua kerja dia nak kena buat seorang padahal dia sendiri yang tak pandai nak curi-curi masa. Yang peliknya, tak cukup masa nak buat kerja rumah, tapi ada pulak masa nak mengadap fesbuk... siap main game lagi tu mengalahkan anak-anak dia lak... Isshhh... isshhhh... issshhhh.... isteri siapa la tu gamaknya yaa... =D

Seronok la mak aku ni.. Boleh main cekot je sesedap rasa... kehkehkeh...


Aku memang praktikkan benda ni dekat anak-anak sedara aku yang masih kecik ni terutamanya yang perempuan laa. Kalau dorang balik sini, aku akan ajak dorang buat benda-benda camni. Sambil-sambil tu aku bercerita la kisah apa-apa je, asalkan dorang tak berganjak dari situ. Kadang-kadang aku akan cakap siapa yang rajin tolong, nanti dapat aiskerim apa je yang dorang nak. Alaaa, berapa sangat la nak beli aiskerim tu kan.. Tak habispun 10hengget. Kadang-kadang 5hengget je dah cukup. Bukannya selalupun kopek bilis atau kupas bawang ni. Yang bagusnya, ada di antara anak-anak sedara aku ni lebih suka makan aiskerim yang murah berbanding yang mahal.. Di mana tumpahnya kuah kalau tidak masuk dalam pinggan makcik dorang ni kannn... hikhikhik...

Sebenarnya aku takde idea nak tulis cerita apa. Cerita yang aku buat siang tadi hilang camtu je gara-gara line tenet yang kejap ada, kejap takde. Sudahnya, keluar la cerita yang entah apa-apa ni haa..... =D

***Macam la selama ni cerita aku ada apa-apa yang menarik.... huahuahua...


Aku kata: Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan (pintas.. ;p). Di mana ada tanda larangan, di situlah ramai yang bertandang.... Errrr.... =)))
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »