Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, March 23, 2017

Cara nak halang ulat hijau makan daun dan pucuk rock melon.

Assalamu'alaikum.

Cara nak halang ulat hijau makan daun dan pucuk rock melon.

Pokok rock melon ni ulat hijau suka makan daun dia. Kena selalu periksa dan belek-belek daun dan pucuk dia. Kalau kat pucuk yang baru keluar yang warna seakan kuning tu, ulat tu pun jadi warna kuning jugak. Kalau kat daun hijau, ulat tu jadi warna hijau. Sebab tu kena fokus betul-betul masa membelek.





Hari tu, ada geng kat grup kebun bagi tips untuk halau ulat hijau kat pokok sayur. Katanya, taburkan abu dari bahan yang dibakar seperti kertas, kayu atau daun kering. Makanya, akupun bakarlah daun rambutan kering dan apabila dah jadi abu, aku taburkan abu tu kat pokok rock melon aku tapi kena tunggu abu tu sejuk dulu la. Jangan pulak pi tabur abu tu masa dia masih panas. Kang dengan jari ko sekali melepuh. Niaya je. Hehe.





Hari tu, aku tengok dan belek la daun dan pucuk rock melon aku tu. Alhamdulillah, takde nampak ulat hijau yang macam hari tu. Semalam ada jugak dalam tiga empat ekor. Habis semua aku lenyek. Geram punya fasal, lenyek aje la. Heh.




 Macam nak jadi putik je. Jika betul, syukur alhamdulillah.


 Ejen pendebungaan sedang buat kerja. Buat kerja elok-elok ya. Hehe.


 ^
Habis kelabu asap pokok rock melon aku kena tabur dengan abu. Haha
v


Awal malam tadi hujan lebat. Makanya, habis la semua abu tu dibawa dek hujan. Gambar bawah ni aku baru je ambil sekejap tadi. Kena bakar daun rambutan lagi la gamaknya sebab kesan abu tu dah hilang dah. Tadi aku belek daun rock melon tu, sekor ulat hijaupun aku tak jumpa. Alhamdulillah.


^
Ada pepatung merah kat tali penyokong pokok rock melon tu. Suka betul dia main kat situ.
v


Nampak gayanya, lepas ni aku kenalah simpan stok abu tu pulak. Haha.


p/s: Aku hanya mampu berusaha sahaja. Selebihnya, doa dan tawakkal pada DIA. Jika ada rezeki, dapat la aku merasa buah rock melon ni tapi jika sebaliknya, pasrah dan reda je la. Apo nak kato laie, dah takdo joki, kan?

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »