Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, June 23, 2011

STAT(U)S..

Assalamualaikum...

Stat(u)s...

Ini adalah stat(u)s untuk blog aku sepanjang aku berblogging iaitu dari tahun 2009-2011. Stat(u)s ni takde la gempak macam blog lain tu dan aku takde la nak jeles dengan stat(u)s dorang. Dah dorang rajin ping sana, pong sini entry dorang. Pastu buat pulak entry yang meletup-letup, konpem la mencanak-canak naik stat(u)s dorang tu, kan... Aku ni pulak jenis pemaleh nak join contest, group or event yang blogger anjurkan, mana mungkin dapat stat(u)s yang tinggi-tinggi ni. Namun, jutaan terima kasih aku ucapkan kepada semua yang masuk kat blog ni kerana anda turut menyumbang ke arah peningkatan stat(u)s blog aku ni.. ♥♥♥ untuk korang... :P

Yang dari Korea tu tentu geng K-Pop... huahuahua...

Sedikit sebanyak tau jugak jenis-jenis browser yang ada. Takde la setakat tau Chrome, Mozilla dan IE je..

Juga jenis OS yang digunakan...

Baru 40 ribu lebih je.. Jadi la daripada takde langsung. Tenkiu berimashh... :P

Ada jugak yang mencari tutorial. Harap-harap dapat la membantu sikit-sikit ya... heee...

Entry mengenai sihir masih menjadi pilihan... huhuhu..

Si A: Status ciput macam ni pun nak tunjuk kat blog ke..? 
Si B: Biar la... kehkehkeh...

p/s: Jujurlah dengan status masing-masing.. =)

Wednesday, June 22, 2011

Wordless Wednesday #1: Akupun nak buat jugak.. :-)

Assalamualaikum....

Wordless Wednesday #1: Akupun nak buat jugak.. :-)

Menjadi trend kepada para blogger sekarang ni terutamanya blogger peringkat remaja iaitu mereka akan meletakkan gambar tanpa sebarang definasi atau keterangan terhadap gambar tersebut, dan gambar itu dijadikan entry untuk setiap hari Rabu. Akupun tak faham kenapa hari Rabu yang dipilih sedangkan masih ada lagi hari lain. Mungkin sebab nak serasikan huruf W untuk kedua-dua perkataan tu. Kalau gunakan Wordless Friday/Thursday?Monday dah macam lari sikit la 'kesedapan' menyebut tu. Andaian aku je ni... haha...

So, apa yang korang fikirkan atau bayangkan tatkala melihat gambar kat bawah ni. Aku ada beberapa definasi yang boleh aku tafsirkan melalui gambar ni. Tapi aku nak tengok jugak jawapan dari korang dulu. Itupun kalau ada la yang sudi mengomen.. :P


Aku letakkan gambar dalam dua versi iaitu hitam putih dan berwarna. Silalah gabungkan antara kedua-dua gambar ini dan bagi sedikit pandangan mengenainya..


p/s: Sudi-sudikanlah komen. Apa salahnya berkongsi pendapat, kan.. :-)


UPDATE..

Aku mendefinasikan gambar-gambar ini dalam beberapa bentuk. Antaranya:

1) Gambar hitam putih dan berwarna itu melambangkan warna-warni dalam kehidupan kita.

2) Api itu boleh juga membawa maksud yang tersirat di dalam peribahasa lama. Contohnya seperti api di dalam sekam yang memberi maksud musuh dalam diam. Sedikit demi sedikit api tu memakan daun-daun tu. Api itu adalah musuh, dan daun itu adalah kita.

3) Kecil-kecil menjadi kawan. Bila besar menjadi lawan. Itulah kuasa api yang boleh bertukar sifat jika kita terleka.

4) Asap itu pula boleh melemaskan dan jika terhidu dengan banyak, ianya akan merosakkan saraf otak. 

5) Asap ini juga boleh menghalau nyamuk yang menyebabkan penyakit denggi. Ada juga kebaikan di dalam keburukan asap ni. 

Nota: Terima kasih banyak-banyak atas pendapat semua.. :)

Tuesday, June 21, 2011

Sayuuuuupppp....

Assalamualaikum...

Sayuuuuupppp....

Selalunya perkataan sayup ni dikaitkan dengan keadaan atau tempat yang tinggi. Ada orang berani dengan tempat tinggi ni samada berani kerana tugas seperti menjadi juruterbang ataupun berani kerana mencari rezeki seperti pencari madu lebah atau pencari petai. Ada juga berani menyayupkan diri berada di puncak gunung kerana minat mendaki. Apapun tujuannya, masing-masing punya alasan tersendiri dan kita kenalah hormat dengan situasi ataupun kerja tersebut.

Namun, jika sayup yang seperti gambar di bawah ni, rasanya takde siapa yang sanggup untuk memanjat dan mengambil hasil yang ada. Sudahnya sampai tua la buah tu kat situ.. Tapi tua-tuapun ada gunanya. Biji dia boleh dibuat benih. Jangan ingat semua yang tua ni takde nilainya ya.. :P

Punya la sayup. Camner la nak panjat.. Teringat pulak kat buku cerita kanak-kanak kisah pokok kacang. Lupa dah nama buku cerita tu.. 

Sikit hari lagi kalau tak dicantas, habis la semua antenna tu kena lilit. Sekarang ni pun gambar tv dah tak clear sangat dah... huhu.. (Piring astro tu jiran sebelah yang punya ya..)

Rumah orkidpun dah jadi tempat dia dah. Yang ni pun tak dapat nak ambil buah dia tu. Sayupp...

Ni adalah pokok kacang botol/botor tanaman mak aku. Dah banyak kali dah cantas pokok ni tapi tak lama lepas tu dia bertunas balik sebab akarnya masih ada. Dulu, rajin jugak mak aku letak kat makcik yang menjual  sayur kat pasar tu. Dapat la jugak sikit side income untuk duit pasar. Sekarang ni dia dah malas dah sebab ada mulut-mulut orang yang bercakap belakang. Mak aku tu bukannya beria sangatpun nak menjual. Dia saja je, just nak suka-suka. Ya la, daripada membazir tak makan, baik jual aje. Nak bagi jiran, dorangpun bukan suka sangat makan kacang botol/botor ni. Aku suka makan buat ulam tapi aku tak boleh makan banyak sebab aku ada gastrik. Makan sikit-sikit tu boleh la.. 

p/s: Tak rugi tanam pokok ni sebab kalau berbuah, memang banyak dapat. So, silalah tanam dalam 4-5 pokok kat tepi pagar rumah korang tu ya.. :)

UPDATE...

Disebabkan ada yang tak kenal rupa kacang botol ni, so aku tempekkan gambar buah kacang tu kat sini.. Dan ni la rupanya kacang tu ya kawan-kawan.. hehe...

Monday, June 20, 2011

Video katak mencuci muka..

Assalamualaikum...

Video katak mencuci muka..

Mungkin dia malu agaknya, tu yang dia cuci muka dia tu... haha... Aku rakam dokumentari ni masa keluar kat TV1 hari tu. Katak ni katanya dari jenis katak monyet. Tak tau la pulak kenapa dinamakan katak monyet. Aku bukannya fokus sangat masa tengok rencana ni.. Sambil buat kerja, jeling-jeling sikit je.. 

Maaf la sebab visual kurang memuaskan.. Faham-faham aje la kalau rakam guna enpon murah ni.. huhu...

p/s; Ooo katak.. Ooo katak... Kenapa engkau panggil hujan..

Sunday, June 19, 2011

Cara buat text header untuk blog...

Assalamualaikum...

Cara buat text header untuk blog...

Ada yang nak tukar text header blog tak? Mana la tau kalau korang dah jemu dengan text header yang sedia ada tu. Kalau ada yang nak mencuba, boleh la jenguk kat sini. Macam-macam jenis tulisan dan reka bentuk yang menunggu untuk di explore. Jangan takut untuk mencuba. Kena la rajin untuk try and error. Kat sini ada beberapa contoh yang sudahpun aku buat dan download.



Ini Logo jenis Textured..

Yang ni jenis Buttons yang menggunakan text Story Book dan font jenis Kelly Anne Gothic. 

Pilih jenis Logo yang nak dicuba...


Ikut je panduan yang ada. Boleh ubah-ubah warna, jenis tulisan dan saiz mengikut kesesuaian header kat template blog korang dan pilih File Format yang sesuai. Lepas tu klik Render Logo..



Lepas tu dia akan keluar macam ni. Dan jika dah puas hati, boleh la klik Download Image tu. 

Tick Have description placed after image untuk mengelakkan tajuk blog bertindih dengan text description..

p/s: Selamat mencuba ya. Kalau tak jadi tu, cuba buat lagi. Ini untuk header yang jenis tulisan je tau. Kalau header yang ada gambar tu akupun tak tau macam mana nak buat... huhu...

Tak malu ke sebut benda tu..?

Assalamualaikum...

Tak malu ke sebut benda tu..?

Kadang-kadang pelik dengan sesetengah orang ni. Bila marah je, mula la nak menyebut benda tu. Malahan, dalam keadaan berguraupun nak jugak sebut benda tu. Apatah lagi kalau melatah, habis semua nak disebut. Okay, tang melatah ni boleh dimaafkan sebab dalam keadaan tanpa sedar..

Kenapa agaknya ehh...? Tak malu ke nak sebut perkataan macam tu..? Apsal tak sebut je benda sendiri. Masing-masingkan ada benda sendiri. So, sebut je la. Buat apa nak sebut benda orang. Pastu, kaum lelaki pulak yang suka sebut benda camni. Tua, muda sama je naik. Memang tabiat agaknya suka menyebut-nyebut benda tu. Ataupun mungkin desperate sangat dengan benda tu. Tu yang dok sebut selalu tu. Dah tu, 'mak' dia punya benda pulak yang disebut-sebut tu. Apa punya mentaliti tah laa..

Bukan nak kata aku tak pernah sebut. Ada masanya tersebut jugak benda tu bila setan menguasai fikiran. Akupun bukannya baik dan aku tak pernahpun kata diri aku baik. Tapi takde la aku nak sebut benda tu secara berleluasa. Aku cuma kurang selesa bila ada orang yang menjadikan benda ni sebagai satu medium untuk melepaskan geram ataupun bergurau. Aku cuma tak faham kenapa benda tu yang sering disebut-sebut. Kenapa dan kenapa. Itu sahaja. Ada yang nak bagi jawapan tak..?

Aku rasa ramai yang faham benda apa yang aku maksudkan. Jadi, tak perlulah buat-buat tak faham atau menjadi seperti kura-kura dalam perahu, pura-pura tak tahu. Kalau tak faham jugak, aku bagi clue sikit apakah benda tu. Benda tu adalah berupa carutan yang ada perkataan 'mak' di hujungnya. 

p/s: Susah nak bagi orang faham. Lagi susah bila ada yang salah faham. Bertambah susah bila kefahaman masing-masing bertentangan dan bercanggah serta lari dari isu / topik / perbincangan / perbahasan. Kita nak suruh orang faham akan diri kita sedangkan kita sendiri tak faham dengan diri kita tu. Dalam versi lain, asyik I je yang nak kena faham dengan sikap dan perangai U tapi U langsung tak pernah nak faham hati I.. sobbss3... Okay, itu dialog yang selalu digunakan dalam drama/filem... :-)

Saturday, June 18, 2011

Internet Speed Test...

Assalamualaikum....

(Semua boleh test kat sini.. :P)

Saja nak test kelajuan line internet aku ni sebab rasanya line streamyx kat rumah aku macam dah laju sikit dah. Takde dah putus-putus macam sebelum ni kecuali kalau hujan lebat sangat tu, ada la dia hilang sekejap. Kalau hujan tu lama dan ada pulak petir, kilat dan seangkatan dengannya, lagi lama line tu hilang sebab aku off suis.. kehkehkeh...


Hari tu masa takde line, orang TM tu bagitau yang kabel kena curi. Pastu dia kata kabel yang kena curi tu adalah kabel optik sebab pencuri tu tersalah potong.. hahaha. Setahu aku kabel optik ni untuk pengguna Unify sebab orang TM tu kata dorang terpaksa bertungkus-lumus menyambung semula kabel tu dengan segera kerana kebanyakan dari pengguna tu bil dorang riban-riban. Maksud dia, dorang kena setelkan masalah untuk peniaga yang punya bil yang banyak dulu sebelum beralih kepada orang macam aku ni. Okay la, akupun faham jugak situasi macam tu. So, tak perlulah nak bersungut... :P


Sebenarnya aku bukannya faham sangat pasal speed test ni tapi saja gatal jari nak test jugak.. huhu... Result diapun bertukar-tukar setiap kali restart. Kalau result macam ni, agak-agaknya laju ke tak line aku ni ehh sebab aku ambil pakej yang murah je. Okay la kot.. 



p/s: Selamat berhujung minggu untuk semua. Selamat bersantai dengan tenang. Jangan nakal-nakal tau. Duduk je kat rumah tu basuh kain baju yang berlonggok tu.. hehe..

Friday, June 17, 2011

Berpesan-pesanlah sesama kita...

Assalamualaikum...

Berpesan-pesanlah sesama kita...

Bukan suruh pesan pizza..
Bukan juga suruh pesan belikan tiket wayang..
Juga bukan meninggalkan pesanan ringkas berupa ugutan..
Apatah lagi berpesan kat shoutbox, I follow U, please follow me back...

Berpesan-pesanlah seperti pesanan di bawah ini..


p/s: Haiipppp....!!! Jangan nak mencebik yaa.. Tak baik tau cebik-cebik kat orang ni... ♥

Thursday, June 16, 2011

Mengimbau kembali zaman mula-mula jadi blogger...

Assalamualaikum...

Mengimbau kembali zaman mula-mula jadi blogger...


Bagi korang yang pasang Live Feedjit kat blog masing-masing, ada tak korang perhatikan laluan keluar masuk kat blog korang tu..? Aku ni kadang-kadang tertengok jugak kat situ. Bukan apa, kadang-kadang tu cuak jugak bila entri yang lepas-lepas kena godek. Pastu mula tertanya-tanya dalam hati, apa la yang orang ni cari agaknya.. huhuhu...


Namun, aku tidak menganggap itu sebagai satu masalah sebab rasanya entri aku belum lagi mencapai tahap memarakkan api kemarahan sesiapa. Itu pada aku la. Kalau ada mana-mana entri yang terkena kat sesiapa tu, aku mintak maaf la ya. Mungkin semuanya secara kebetulan sahaja tu. Fikir positif okay. Tak baik buruk sangka... :)


Tapi kan, bagus jugak bila ada orang yang rajin menyelak entri-entri lama ni. Sebab apa? Sebab sekurang-kurangnya aku boleh refer balik apa benda la yang aku tulis sepanjang bulan atau tahun tersebut dan buang mana-mana gambar aku (kalau ada) kat entri tu.. hahaha. Lagipun masa aku mula-mula jadi blogger ni, saiz dan warna tulisan yang aku gunakan sangatlah lintang-pukang. Biasa la kan, orang baru kenal dunia blogger ni kalau boleh semua benda dia nak cuba. Sekurang-kurangnya bila ada orang yang baca entri lama kita tu, kita akan check dan perbaiki semula tulisan tu tanpa mengedit cerita. Kalau boleh macam tu la yang aku nak buat iaitu standardkan balik saiz tulisan tapi tak terdaya pulak aku nak korek semua entri aku tu walaupun entri aku tu takde la banyak manapun.. kehkehkeh...


Bila terselak entri-entri lama ni, sekaligus terjumpalah beberapa komen dari kawan-kawan yang menjadi tulang belakang aku sewaktu mula-mula mencipta blog. Walaupun kebanyakan mereka tidak lagi aktif berblogging, aku masih lagi dapat mengikuti perkembangan mereka kat fesbuk atau email bagi yang takde fesbuk. Kat sini aku paparkan beberapa komen yang aku kira sebagai membina semangat aku untuk terus berblogging.. :P


Kalau sudi, korang boleh juga klik kat link kat bawak gambar untuk baca kisah-kisah tersebut ya.. Maceh..


















Ada di antara kawan-kawan yang suruh letak resepi, dah aku buatkan blog dapo aku tu. Ada yang nak kan lagu, dah aku masukkan beberapa lagu kat dalam Mixpod aku tu. Ada yang suruh letak gambar profile dan gambar yang bersangkutan dengan cerita, dah jugak aku buat. Malah sekarang ni makin banyak gambar pulak yang keluar.. hahaha... Semuanya tu memberi tanda untuk aku belajar dan terus belajar dalam berblogging. Terima kasih kepada semua followers dan pembaca blog aku ni..

p/s: Terasa rindu pulak kat 'kawan-kawan' lama ni.. Bila la dorang ni nak update blog dorang tu.. huhuhu.. Dorang tu aku tandakan sebagai Satu, Dua, Tiga, Empat, dan Lima... 

Wednesday, June 15, 2011

Mengaji... Bukan menggaji...

Assalamualaikum...

Mengaji... Bukan menggaji...

Malam tadi aku 'ter'tengok TV1. Ehh, ada siaran langsung musabaqah peringkat kebangsaan laa. Rupanya dah malam kedua dah. Serius aku tak tau sebab aku dah jarang bukak TV1 sebab dah takde drama yang best untuk dilayan di waktu pagi. Malam memang aku tak tengok tv sangat. Aku bukak je tv tu, tapi aku cuma dengar je dan tak fokus sangat la. So, malam tadi aku tengok la siaran langsung tu sampai habis. Amin... 

Bila tengok musabaqah ni, teringat pulak aku masa aku masuk pertandingan begini di zaman aku sekolah dulu. Kalau tak silap aku masa tu umur aku dalam lingkungan 13-14 tahun. Aku masuk musabaqah tu untuk kategori kanak-kanak. Semangat sebab dapat peluang masuk tu, tambahan pulak arwah abah akupun masuk jugak untuk kategori dewasa.

Ada seorang kawan aku yang masuk bertanding jugak. Kesian kat dia sebab masa dia tengah mengaji tu, tiba-tiba je mukasurat Al-Qur'an tu terselak sebab terkena tiupan angin kipas yang diletakkan betul-betul berhadapan dengan tempat duduk tu. Mula-mula sikit je mukasurat tu terselak. Namun, ianya menjadi celaru bila kawan aku agak menggelabah menyelak-nyelak mukasurat tu dan akhirnya dia tak dapat nak meneruskan pembacaan sebab masa dah tamat. Masa dia habis dengan mencari mukasurat surah yang dia nak baca tu tapi tak jumpa. Dah la malam tu dia tak pakai cermin mata dia, lagi la susah nak mencari... huhuhu..

Bila keputusan diumumkan, aku dapat la nombor dua manakala arwah abah aku dapat nombor tiga. Seronok sangat sebab masing-masing menang walaupun bukan tempat pertama. Aku dapat hadiah yang berupa set jag dan gelas enam biji dan arwah abah aku dapat apa tah, lupa dah aku. Sampai sekarang gelas dan jag tu masih lagi ada dalam almari rumah aku ni walaupun gelasnya dah pecah sebiji. Maklum la, nipis sangat gelas tu, jatuh sikit je dah terburai... 

Tak lama lepas tu, aku terpilih pulak untuk mewakili FELDA aku ni. Kiranya masuk peringkat daerah la tapi antara FELDA je. Aku terpilih sebab pemenang pertama tak dapat nak menghadiri pertandingan kali ni. Kiranya penarikan dia tu menjadi rezeki untuk aku la. 

Untuk pertandingan kali ni, aku belajar tajwid dan lagu dengan arwah pakcik ketua blok aku sebab diapun pernah beberapa kali masuk pertandingan musabaqah ni. Sebelum ni, aku mengaji dengan arwah abah aku je tapi arwah abah aku tak pandai sangat mengaji berlagu ni. Kalau setakat untuk bacaan sendiri tu boleh la. Yang mana panjang, yang mana pendek, yang mana satu harakat, yang mana dua harakat, yang mana idgham dan selebihnya tu aku tau la sikit-sikit dari arwah abah aku. 

Nak dijadikan cerita, secara tiba-tiba gigi aku sakit dan gusi berdenyut-denyut masa malam nak bertanding tu.  Aku dah mula menangis dah dan cakap kat mak aku yang aku tak nak masuk bertanding. Mak aku ikut sekali ke FELDA Lurah Bilut, tempat berlangsungnya pertandingan ni. Mak aku pujuk jugak aku. Mak cik jiran aku yang turut bertanding untuk kategori wanita dewasa jugak turut memujuk aku dan mencari ubat tahan sakit. Seboleh-bolehnya dorang nak aku masuk bertanding jugak.

Akhirnya, aku dapat jugak membaca surah walaupun dengan keadaan sakit gigi dan tak selesa selepas diberi makan pil tahan sakit tu. Dan keputusannya aku dapat nombor tiga. Alhamdulillah, takde la aku sedih sangat... hehehe.. Hadiahnya apa ehh, aku lupa lagi... hahaha...

Kalau dulu aku boleh habiskan satu ayat dengan satu nafas je, kini satu nafas tu dah menjadi tiga nafas. Nampak sangat banyak lemak terkumpul kat perut. Tu yang buat nafas tersekat-sekat tu huhuhu. Kalau dulu bacaan laju dan lancar je, namun kini bacaan merangkak-rangkak dan tersasul-sasul menunjukkan bahawa dah lama tak baca Qur'an melainkan baca surah Yasin di malam Jumaat je. Sadis sungguh...

Sorong papan tarik papan,
Buah keranji dalam perahu,
Suruh makan aku makan,
Suruh mengaji aku tak tau... huhuhu...

p/s: Mudah-mudahan tahun ni aku dapat khatam lagi sekali setelah sekian lama tak mengaji. Alhamdulillah, sekarang dah mula nak lancar balik bacaan aku walaupun bacaan aku dah tak berlagu dah.. 

Tuesday, June 14, 2011

25 Things that you should learned from your father..

Assalamualaikum...

Ini adalah entry copy paste. Kalau nak baca, silakan. Kalau tak nak baca, tak mengapa.. :P

25 Things that you should learned from your father..
(Tajuk asal adalah 25 Things I learned from my father..)

1-Never waste water. (Termasuk air liur yang bermaksud jangan banyak cakap benda tak berfaedah.. :P)

2- Listen to good music, especially jazz. (Aku tak suka jazz, tapi aku suka dengar muzik campur-campur asalkan ianya boleh buat aku gembira. Dengar lagu sedih tak bermakna aku juga tengah sedih, tapi sedang menghayati.. hahaha....)

3-  Ella Fitzgerald was a great artist and a nice lady. Duke Ellington was a great artist and an elegant, articulate man. Miles Davis was a great artist but kind of a cuckoo clock. Stan Getz played a sweet sax, Illinois Jacquet played a driving sax, Coleman Hawkins played a rich, warm sax, Flip Phillips played an energetic sax, Lester Young played a delicate sax, and Charlie Parker played the saxophone like God.

4- Admire people who are not only good at what they do, but who love doing it. (Jangan suka perlekehkan orang lain sebagaimana 'orang tu' yang perlekehkan kerja aku..)

5- Respect your roots. (Bukan Power Roots ya.. hehe...)

6- Never waste foods. (Membazir itu adalah amalan sitan..)

7- Mechanical things are as much art as science. They express beauty as well as order. Therefore, regularly check the fluid levels in your car.

8- Your body is a beautiful machine. Eat right and exercise. (Rajin makan tapi malas nak exercise.. ngehngehngeh..)

9- Never waste money. (Sukahati la siapa yang suka buang duit ni. Tapi bila dah takde duit tu, jangan pulak menyusahkan orang lain. Aku sepak kang... haha..)

10- Be kind to children and animals. (Jangan suka buang kucing. Kalau kucing tu berak dalam rumah, buang aje taik tu dengan senang hati.. kehkehkeh.. Jangan pulak kucing tu yang dibuang.. huhuhu...)

11- Be a good friend. (Kawan yang baik ialah kawan yang berani menegur kesalahan/kesilapan/kelancangan kita serta menyimpan rapat-rapat rahsia kita. Ada ke..?? Hahaha..)

12- Never waste anything. (Kerana semuanya adalah berharga dan mempunyai nilai-nilai tertentu).

13- When you’re watching a nature show on television, don’t feel too bad when the lion kills the gazelle because the lion has to eat, too. ( Mana boleh, kesian tau tengok rusa tu kena baham dengan singa tu.. huhuhu..)

14- How to make good Pasta Fazul. (Aku tak makan pasta pasta ni... haha..)

15- How to change a flat tire. 

16- There’s always something. (Setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi yang kita tak tahu..)

17- Everything’s fate. (Kena redha dengan setiap yang berlaku dan bukan menyalahkan takdir semata-mata..)

18- Don’t scuff your shoes. (Orang kata siapa yang suka berjalan menyeret kasut ni termasuk dalam kategori pemalas sebab malas nak angkat kaki masa berjalan, tu sebab jalan seret je tu..)

19- Anticipate what could go wrong—something always goes wrong—and try to prevent it from happening. If it happens anyway, learn from it.

20- Act a little cocky. (Mana boleh berlagak sombong, nanti orang benci.. huhuhu...)

21- There’s only one way to do things: the right way. Corollary: If you need a stone wall, hire an Italian mason.

22- When you’re screwing something in, make sure it’s on good and tight, but don’t overdo it, or you’ll strip the screw.

23- Don’t take the little sticker off the peach until you’re ready to eat it because the sticker will rip the skin and make it go bad faster.

24- Listen to people. Listen to their stories. Listen deeply. That’s how you learn things. (Jangan main hentam je tanpa usul periksa. Nanti diri sendiri yang malu..)

25- Love your family. They’re for always. (Jangan lupa diri... Jangan lupa daratan bila berada di puncak yang tinggi..)
 
p/s: Malas nak buat entri sendiri, tu yang main copy paste je tu.. hahaha...

Sunday, June 12, 2011

TBC for the next honeymoon.. ♥♥♥

Assalamualaikum...

TBC for the next honeymoon.. ♥♥♥
TBC is to be continue... =)

Ni kuih terakhir yang aku buat sebelum budak-budak kat rumah ni balik ke tempat masing-masing. Cuti honeymoon untuk dorang dah habis dah. Lepas ni kena mengadap buku balik semula. Selama dua minggu bercuti, selama itu la buku sekolah tak berusik.. huhuhu... Itupun dah ada yang mengira untuk cuti yang akan datang. Seronok agaknya honeymoon ni.. Jom kita pergi honeymoon.. ♥♥♥

Ehh, malam tadi aku gorengkan kentang fringg tu untuk dorang. Lepas tu aku buatkan berger untuk makan malam dan bekalkan berger tu untuk dorang makan semasa dalam perjalanan serta buatkan dua botol air stroberi. Gambar takde, malas nak pegang enpon dengan tangan berminyak.. heeeee... Yang ada gambar muffin pisang ni je...



Muffin pisang untuk kali kedua ni aku buat dua adunan sebab kalau satu adunan tu dapat sikit je. Kalau dua adunan tu, maknanya kena gandakan dua la semua bahan yang digunakan, ya tak? Tapi aku kurangkan sikit gula sebab gula dah mahal.. kehkehkeh... Takde la, aku kurangkan gula sebab manis sangat. Dah kurangkan gulapun masih manis lagi muffin pisang ni. Mungkin sebab pisang tu sendiri dah manis ataupun orang yang membuat muffin tu yang manis.. muahahahaha... Sila pitam sekarang.. hehehe...


Untuk muffin ni, aku letakkan sedikit coklat chips. Tu yang nampak hitam-hitam tu bukan biji pisang tau. Tu coklat chips la tu. Kang ada pulak yang kata tu biji pisang. Pisang apa yang ada biji ehh..? Lupa dah.. hehe..


Paling seronok, dua ronok, tiga ronok ialah bila adik aku yang selalu komen pasal masakan aku memuji dan kata muffin pisang ni sedap dan rasanya sama macam yang dibeli kat kedai. Kombang kompih idong den sokojap hehe.. Tak la, aku biasa-biasa je bila dapat pujian ni. Seronok sebab apa yang kita masak tu habis dimakan... :-)

p/s: Aku ni memang jenis manusia yang susah nak memuji. Kalau aku puji tu maknanya aku ikhlas la tu. Segala puji-pujian hanyalah untukMU.. ♥♥♥

Friday, June 10, 2011

Kenapa ada paku kat sini..??

Assalamualaikum..

Kenapa ada paku kat sini..??
Baru nak update pasal gambar ni..

Beberapa hari lepas, sedang aku menyapu kat sudut laman, mata aku terpandang kat sekumpulan paku kat atas tanah ni. Mula-mula nampak tu, takde la aku nak ambil kisah sangat. Ingatkan nak biarkan aje paku tu kat situ sebab tempat tu jarang ada orang masuk melainkan aku. Lepas tu, akupun terfikir jugak, buatnya kalau paku ni terkena kat kaki mak aku, lagi bahaya. Then, akupun kutip la paku-paku tu..


Persoalan yang timbul, kenapa paku tu ada kat situ? Nak kata anak-anak buah aku yang letak, dorang takde pulak pergi main kat situ. Lagipun, kat situ bukannya ada papan atau kayu yang memerlukan paku ni. Yang ada hanyalah pasu pokok bunga je.. Malahan, sehari sebelum tu takde pulak aku nampak paku tu kat situ masa aku menyapu sudut laman tu.. Hairan jugak aku.. Kalau korang la, hairan tak ehh..? Hairan laa... Hairan laa... pelis... kehkehkeh...


Masa tu hari Khamis, mak aku takde kat rumah sebab dia pergi pekan sehari. Bila mak aku balik je, terus aku tunjukkan paku-paku tu kat dia. Akupun cakap la..

Aku: Mak, ado paku kek pasu tu haa... Omak yang lotak koo..?
Mak: Paku apo pulak..? Kek mano.?
Aku: Paku ni laa.. Kek pasu tu haa.. Macam ado oghang lotak yoo.. (sambil tunjukkan paku kat tapak tangan).
Mak: Jangan nak menuduh oghang la haaiihh.. Ambik simpan yoo la paku tu.. Sapo pulak yang nak buek kojo poie lotak paku tu kek situ..

Ada 10 batang semuanya.. huhuhu...

Akupun ambil dan simpan paku tu. Tapi dalam hati ni tetap jugak tertanya-tanya sebab musabab paku tu ada kat situ. Mula la otak aku fikir yang bukan-bukan. Fikir pasal santau la.. Fikir pasal buatan orang la... huhuhu... Mudah-mudahan kehadiran paku-paku ni tiada kaitan dengan sihir jahat ni.. Pastu teringat pulak kat entry Kak Pah pasal orang yang tak nampak tadika dia tu sedangkan orang tu betul-betul parking kereta dia kat depan tadika Kak Pah tu. Tapi bak kata mak aku tadi la, jangan menuduh orang sembarangan. Lagipun, aku bukan nak tuduh siapa punya angkara sebab setahu aku semua orang kat sini baik-baik belaka. Bersangka baik la dekat semua orang ya... :D

Antara doa dan amalan yang perlu diamalkan untuk menghindari dari terkena sihir..

�Membaca ayat Kursi, iaitu surah al-Baqarah ayat 255 setiap kali selesai solat lima waktu dan sebelum tidur.
�Membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan al-Naas setiap kali selesai solat lima waktu dan membaca ketiga surah itu sebanyak tiga kali pada pagi hari sesudah solat Subuh dan menjelang malam sesudah solat Maghrib.
�Membaca dua ayat terakhir dari surat al-Baqarah, iaitu ayat 285 - 286 pada permulaan malam.
�Membaca doa: "Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna daripada kejahatan makhluk ciptaan-Nya" – pada malam hari dan siang hari ketika ingin pergi atau masuk ke sesuatu tempat.
�Membaca doa, "Dengan nama Allah, yang bersama nama-Nya, tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, baik di bumi mahupun di langit dan Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui " -tiga kali pada pagi hari dan menjelang malam.
  

Sumber dari sini... Tenkiu..


p/s: Beringat sebelum kena. Sekadar berjaga-jaga je. Semoga Allah lindungi kita semua dari segala mara bahaya.. Amin...

Thursday, June 9, 2011

Licin woooo...!!!

Assalamualaikum...

Licin woooo...!!!

Apa yang licin..?
Jalanraya ke..?
Ke kepala dah botak..?
Ke dompet dah kosong, sampaikan duit silingpun licin...?
Ataupun rumah dimasuki pencuri...?
Ohh tidak...!!! Huhuhu....

Semua tu takde kena-mengena ya..
Yang licin tu adalah dua jenis makanan yang aku buat semalam ni haa...

Pagi semalam aku buat dadih laici. Petangnya pulak, aku buat lagi roti bersosej tu untuk kali yang ketiga. Anak sedara aku yang sorang ni tak balik lagi masa aku buat untuk kali pertama dan kedua dulu tu. Kesian pulak kat dia sebab dia dah tengok gambar roti tu kat fb aku. Maka, akupun buatkan la untuk dia merasa. Kena la adil dan saksama untuk semua, kann...

 Dapat 51 cup...

 Aku letakkan buah laici potong kat dalam dadih ni.. Tu yang dorang suka sangat tu..


Ni pulak roti yang aku buat untuk kali yang ketiga. Kali ni takde dah nak masukkan kat dalam bekas aluminium tu sebab nak percepatkan proses pembakaran. Habis roti tu melimpah-ruah sebab papercup aku ni jenis lembik, so melepet la dia bila takde cover... haha..


Yang ni atas permintaan anak sedara pompuan yang sorang tu.. Dia tak suka letak sayur dengan keju...


 Tengah ngapp roti pilihan dia yang takde sayur + keju tu.. Si kecik kat belakang tu cakap 'good'.... :P

 Dia cari sosej kat dalam roti tu. Terpaksa makan roti tu dulu, baru dapat makan sosej.. Padan muka... =))

 Ini memang jenis pemakan... Membujur lalu melintang patah, semua jalan... hahaha...

p/s: Alhamdulillah, syukur atas rezekiMu ini Ya Allah... :-)
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »