Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, October 5, 2014

Menu aidil adha 2014..

Assalamu'alaikum...

Menu aidil adha 2014..

Salam aidil adha.. Alhamdulillah.. Menu untuk hari pertama raya aidil adha ni dah selamat.. Syukur kerana tiada pembaziran isi makanan yang melampau.. Menunya simple je.. Hanya untuk makan kaum kerabat yang ada dan balik beraya kat rumah ni je.. Antara menunya adalah:


Nasi impit 
Sup tulang 
Sup ayam 
Rendang ayam 
Kerang rebus 
Gulai siput sedut 
Keropok kering - dah habis sebungkus.. Tinggal sebungkus lagi..
Keropok lekor  - dah habis dua bungkus.. Tinggal lagi sebungkus..
Karipap - tinggal lagi 3 bekas untuk bekal adik-adik bawak balik sorang sebekas.. Cara buat kulit karipap ada kat sini dan resepi untuk doh/kulit karipap ada kat sini.. Silalah klik.. hehh..


Esok nak masak apa..? Ada telur itik.. Ada daging.. Ada ikan siakap.. Ada ikan untuk buat kuah laksa.. Tak tau nak masak apa.. Ikut pada mem besar.. Rasanya mungkin masak laksa dan masak lemak cili api telur itik.. Telur itik bukan boleh simpan lama-lama.. Nanti masuk angin.. Dah tak sedap dah nak buat gulai..


Gambar..?? Takde gambar.. Malas pulak nak menyenep (snap).. hahaha.. *habis rosak bahasa.. 


p/s: Syukur Alhamdulillah.. Segala rezeki datang dari Allah.. Moga Allah murahkan rezeki untuk anda juga.. Amiinn.. Walaupun hanya sebungkus roti, ianya tetap rezeki.. Bersyukurlah..

Gila mengedit header blog.. :D

Assalamu'alaikum...

Gila mengedit header blog.. :D


Yesszaa....!!! Dah lama sangat rasanya blog aku ni takde header bergambar.. Yang ada cuma text header je iaitu header berbentuk tulisan.. Jadinya, sekarang ni aku tengah rajin buat header untuk blog aku ni.. Ni salah satu kerja gila yang pernah aku buat dulu.. hehh...


Aku hanya buat header blog aku je.. Sekadar suka-suka.. Sekadar membuang masa.. Ahh, daripada aku buat perkara yang menyakitkan hati orang lain, baik aku buat kerja yang menyukakan hati sendiri.. kann.... hehh..


Ni antara header yang aku buat.. Biasa la, guna photoscape je cik senah oiii.... Header bergambar ni bila kita jadikan format .jpg, nanti masa loading dia ringan sikit jika nak dibandingkan jika kita masukkan gambar tu direct dalam blog atau entry.. Takde la gambar header tu keluar sekerat-sekerat dan lambat-lambat..




















Jika nak buat corak tulisan, boleh cuba kat cooltext ni.. Memang sangat awesome dia punya cool.. haha... 


p/s: Sekarang ni aku gunakan header yang akhir sekali.. Cool tak..? Cool la kot macam tuan dia... ahakkk....!! 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »