Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, November 6, 2013

Guna, jangan tak guna... hehh...

Assalamualaikum...

Guna, jangan tak guna... hehh...


Zaman sekarang ni, jika kita pergi kenduri kawen, pasti ada door gift yang disediakan oleh tuan rumah walaupun kadang-kadang door gift ni hanya diberikan kepada mereka yang menghulurkan 'salam kaut' sahaja.. Jika hulur 'salam kosong', maknanya pulang dengan tangan kosong jugak la.. Entah siapa la yang 'ajar' benda alah semua ni.. Rosak betul.. hehh..


Nak tanya jugak la, jika dapat door gift yang banyak dengan pelbagai rupa dan bentuk tu, kita guna atau kita simpan dalam almari..? Ataupun kita dok main campak ikut suka kita je..? Bukan apa, ada sesetengah orang ni bila dia tak dapat door gift ni, muka tu macam tak puas hati je.. Tapi bila dah dapat, dia tak ambil kisahpun nak 'hargai' door gift tadi.. 




Aku ni bab door gift ni takde la beria bebenau nak tarik muka kalau tak dapat.. Lagi-lagi jika ianya sekadar benda-benda kecil yang tak boleh nak digunakan.. Nak simpan dalam almari, almaripun dah penuh.. Malahan dah berhabuk dah sebab dah tak larat nak jaga.. Selebihnya, masuk dalam kotak dan simpan dalam stor.. Maaf la ya.. huhuhu...


Aku bukannya tak menghargai semua door gift tersebut tapi ruang menyimpan dah tak ada dah.. Tak sanggup pulak aku nak jadi hamba jadi tukang lap habuk kat bekas-bekas kecil tu.. Jika door gift tu berupa botol kecil yang diisikan dengan gula-gula tu, takpe la jugak sebab botol tu aku boleh gunakan untuk isi manik-manik yang ada dalam stok aku ni.. So, dah jimat bajet nak beli bekas lain.. heeeee...




Tapi bila dapat door gift macam bekas lilin ni, aku guna je la.. Dah la kat sini selalu sangat blackout.. Bila lagi nak guna, ya tak.. hehh.. Kalau nak ikutkan mak aku, dia memang sayang nak guna.. Entah sampai bila nak simpan, akupun tak tau la.. Ni pun aku guna yang aku dapat hari tu.. Tak ingat dah dapat kat kenduri rumah siapa.. ahahh...




p/s: Suka kalau dapat door gift berupa sebiji mug yang besar macam dalam gambar atas ni.. Ada jugak faedah dan kegunaannya.. Boleh bancuh air neskepi dalam tu.. hehe...

Macam comel je.... :D

Assalamualaikum...

Macam comel je.... :D


Comel tak beg ni..? Sekali tengok macam comel je... Dua kali tengok macam tak comel je.. hehehe... Ni la namanya takde kerja cari kerja.. Kan dah sengal.. Sama sengal macam line stimik kat rumah ni.. ahahah...






Kadang-kadang jemu jugak asyik menjahit baju je.. Nak jugak ada selingan buat benda lain.. Macam penyanyi jugak.. Kalau perform live tanpa selingan muzik instrumental, mau bernanah anak tekak dorang.. hehh..


p/s: Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony - Mahatma Gandhi

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »