Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, April 6, 2011

Cara untuk CENTERkan SIDEBAR TITLE/FOOTER TITLE & Cara Buat BORDER.

Assalamualaikum...

Cara untuk CENTERkan SIDEBAR TITLE/FOOTER TITLE & Cara Buat BORDER.

Hari ni aku nak kongsikan cara untuk centerkan sidebar title ataupun tajuk untuk sidebar gadget/widget yang kita letak samada kat sebelah kanan atau kiri blog kita tu. Memandangkan date atau tarikh juga termasuk dalam kategori sidebar title, maka kedudukannya juga akan ikut berubah iaitu di bahagian center.. Sila lihat nombor yang tertera kat dalam gambar sebagai rujukan... =D


Seperti biasa, masuk kat:

Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Templates -> Ctrl + F


(1)
Untuk centerkan sidebar title tersebut, carilah code seperti kat bawah ni atau yang seumpama dengannya:

/* Headings
----------------------------------------------- */
h2 {
font: $(widget.title.font);
text-transform: $(widget.title.text.transform);
color: $(widget.title.text.color);
margin: .5em 0;

Dan tambahkan dengan code text-align:center; seperti kedudukan di bawah dan ia akan kelihatan seperti ini:

/* Headings
----------------------------------------------- */
h2 {
font: $(widget.title.font);
text-align:center;
text-transform: $(widget.title.text.transform);
color: $(widget.title.text.color);
margin: .5em 0;


(2)
Untuk membuat border pula, carilah code seperti di bawah ini atau yang seumpama dengannya:

/* Headings
----------------------------------------------- */
h2 {
font: $(widget.title.font);
text-align:center;
text-transform: $(widget.title.text.transform);
color: $(widget.title.text.color);
margin: .5em 0;

Dan tambahkan dengan code border:2px solid #00ff00; dan ia akan jadi seperti ini..

/* Headings
----------------------------------------------- */
h2 {
font: $(widget.title.font);
text-align:center;
border:2px solid #00ff00;
text-transform: $(widget.title.text.transform);
color: $(widget.title.text.color);
margin: .5em 0;




(3)
Manakala untuk centerkan text kat bahagian footer/attribution, carilah code ini:

/* Footer
----------------------------------------------- */
.footer-outer {
color:$(footer.text.color);
background: $(footer.background);


Dan tambahkan dengan code text-align:center; dan ia akan jadi seperti ini..

/* Footer
----------------------------------------------- */
.footer-outer {
text-align:center;
color:$(footer.text.color);
background: $(footer.background);


Rasanya cukup setakat ini dulu. Aku sekadar berkongsi apa yang telah berjaya aku buat. Pening jugak main coding ni. Namun, bila ianya berhasil, seronok la pulak... hahaha.. Tapi aku suka yang simple je.. Tak suka yang serabut sangat.. =)

p/s: Oh ya... Sila salin balik coding tu sebab blog ni takde pakej copy and paste... Harap maklum.. ;)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »