Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, August 28, 2011

Mudahnya kita lupa diri...

Assalamualaikum...

Mudahnya kita lupa diri...

Semoga ada sedikit pengajaran yang dapat kita ambil dari video ini...

Seorang ibu sanggup berbuat apa sahaja untuk menyenangkan hati anak-anaknya.. Tapi seorang anak..? 


Merembes airmata aku tengok vc ni... Terlalu banyak kekurangan yang ada kat diri ini.. 

Ini merupakan entry terakhir aku untuk bulan Ramadhan ini.. Jika ada salah silap aku, harap dimaafkan. Semoga perjalanan anda semua ke kampung dilindungi Allah hendaknya dan sampai ke destinasi dengan selamat...


Salam Kemerdekaan..
Semoga kita merdeka dari segala gejala yang tidak menyihatkan..

Salam Aidil Fitri...
Semoga kita akan lebih mengerti bahawa setiap kejadian itu ada hikmah yang tersembunyi..



p/s: Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Bathin.. Segala yang buruk itu datangnya dari saya, bukannya dari orang lain... 

Astaghfirullaahal'azim..

Assalamualaikum...


Mentang-mentang la puasa dah nak habis, benda ini yang dicari-cari.. Nasib baik keywords yang dicari tu membawa bersama perkataan 'maksud'. Kalau la keywords tu didatangkan dengan perkataan 'kenapa' atau 'bagaimana', mungkin dah ke lain dah pengertiannya.. 


Disebabkan teruja nak tau kenapa keywords tu keluar macam tu, akupun try la tanya atok Google dan taipkan semula ayat tu. Ni la satu-satunya kerja paling tak berfaedah yang aku buat, iaitu mencari punca dari mana datangnya keywords tu.. Sebab apa aku kata tak berfaedah..?? Sebab aku rasa seolah-olah aku nak tengok ranking entry aku je walhal benda SEO ni tak penting langsung kat aku.. 

Selepas di-google, maka keluarlah apa yang dicari tu... 

Nombor 3 kat front page... Yuckkk...!!!

p/s: Sangatlah menjelikkan bila entry yang tak berinformasi berada di front page... **dushhh... dushhh... dushhhuumm...!!! Daun perempuan tu apa..?? Perempuan ada daun..?? OMG...!!!

Saturday, August 27, 2011

Ketuk-Ketuk Ramadhan bersama Sheila Rusly dan Liza Hanim..

Assalamualaikum...

Ketuk-Ketuk Ramadhan bersama Sheila Rusly dan Liza Hanim..

Aku suka Liza Hanim.. Suka tengok mata dia yang bercahaya tu.. Suka tengok dia senyum. Nampak sweet sangat. Suka la dekat dia ni sebab dia sangat low profile. Aku sempat merakam sedikit sedutan dari rancangan ni sebab asyik sangat tengok celoteh dorang sampai terlupa nak rakam dari mula. Sambil tu, aku kongsikan sedikit resepi Ayam Rose Liza Hanim tu. 

Bahan-bahannya adalah bersesuaian untuk membakar seekor ayam..

1 ekor ayam - jangan dipotong, biar je sekor camtu
Bawang putih + bawang merah + halia + serai + cili kering - dikisar halus
4-5 biji kentang - dipotong empat
Sedikit planta
Sedikit garam
Sedikit air
3-4 keping asam keping
Aluminium foil untuk membungkus ayam

Cara penyediaan:

1- Masukkan ayam ke dalam bekas dan gaulkan dengan bahan yang telah dikisar tadi. Jangan lupa untuk lumurkan bahan kisar ke dalam badan ayam tu sekali supaya bahan tu meresap.. (Tinggalkan sedikit bahan kisar ni..)

2- Masukkan asam keping, gaul rata dan ketepikan..

3- Bentangkan kepingan aluminium foil ke atas periuk pembakar. Sapukan permukaannya dengan sedikit planta.

4- Lepas tu, susunkan potongan kentang di bahagian tepi periuk tu sehingga membentuk bulatan. Biarkan tengahnya kosong untuk letakkan ayam tadi..

5) Kemudian, masukkan ayam yang telah diperap seketika tadi kat tengah-tengah bulatan kentang. Taburkan sedikit garam dan gaul rata..

6- Curah dan ratakan lebihan bahan kisar tadi ke atas ayam dan masukkan sedikit air untuk mengelakkan ayam tu menjadi terlalu kering semasa proses pembakaran..

7- Lepas tu boleh la bungkus ayam tadi, tutup periuk dan bakar sehingga masak atau lebih kurang dalam 45 minit. ( Liza Hanim bakar ayam ni dalam periuk letrik)


p/s: Selamat mencuba... :-)

Friday, August 26, 2011

Saya ada SESUATU yang SANGAT ISTIMEWA untuk awak.. :D

Assalamualaikum...

Saya ada SESUATU yang SANGAT ISTIMEWA untuk awak.. :D
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Dan hati mula berlagu riang.... hikk....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Hoyeaaa....!!! Dapat kad raya pertama untuk tahun 2011...
Ekekekeke....


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Rupa-rupanya...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
V
V
Caaiiitttt....!!! Ngengada tau Doremon ni.. :P

p/s: Tenkiu prennn atas ingatan yang tak pernah putus ini.. Aku sangat menghargainya.. Tiap tahun ko tak pernah lupa untuk kirim kad raya kat aku. Moga ko bahagia dan terus bahagia bersama keluarga tercinta... Amin... 

My biskut raya: Coklat chips...

Assalamualaikum...

My biskut raya: Coklat chips...

Aku baru je siap buat biskut coklat chips ni. Dah dekat pukul 4.30 pagi dah ni tapi aku belum tidur lagi.. huhu.. Nampak gayanya lepas subuh nanti aku pulun tidoq sampai tengahari.. Konon-kononnya nak balas dendam la... haha.. Itupun kalau dapat lena dengan sempurna.. :P

Biskut ni aku buat tiga adunan sekali gus. Itupun dapat ciput je iaitu cuma dapat sebalang je.Tak aci betul. Patutnya kalau buat tiga adunan, mestilah dapat tiga balang, kann... haha.. Aku dah siap selotep dah balang tu dan sorokkan dulu biskut tu. Dah nak raya nanti baru aku keluarkan. Kalau aku biar camtu je, konpem sebelum raya lagi dah kosong dah balang tu nanti. Maklum la, rumah aku ni ramai askar. Ada la dalam satu batalion. Masing-masing jenis pemakan lak tu... :D


Ni masa mula-mula buat. Aku tak tekan sangat. Tu yang nampak macam tebal je tu. Tapi biskutnya tetap rangup.. Krupkrapkrupkrap... :-)

Yang ni selepas dua kali tekan dengan garfu secara bersilang. Nampak la macam ada seni sikit... kehkehkeh...

Sebalang ni je dapat. Rasanya dalam 150-160 biji kot.. Pastu ada la lebih dalam 15 biji.. Kejap lagi licin la yang 15 biji tu.. =))

Okay la, aku arek turu dulu... Daaaa.... (-__-)

p/s: Kalau ada yang nak resepi, cari aje kat blog dapo aku tu. Tanya je kat atok Google yang jaga kat situ. Aku tengok mak aku macam suka je makan biskut ni. Kiranya lulus la aku buat biskut ni walaupun rupanya buruk macam rupa aku jugak... =,='

Thursday, August 25, 2011

Speed Up Your PC With a Few Simple Steps

Assalamualaikum....

Entry copy paste lagi...

Tired of Windows® slow downs, startups that take all day, or sluggish Internet speeds? PC Tools has built a simple checklist you can follow to improve your PC's performance in just a few clicks.
1- Delete Temporary Internet Files and Windows Temporary Files.
Each time you visit a new website, content is stored in your Temporary Internet Files folder, which may cause your favorite websites to load slowly and take up valuable hard disk space. To delete these temporary files and speed up your computer, go to "Tools", then "Internet Options" and select the "Delete" option on your browsing history in Internet Explorer.
2- Eliminate unused files & Windows desktop shortcuts.
Every file and application that sits on your desktop takes up extra memory. Do you really need immediate access to each of those? Delete as many shortcuts as you can.
Another quick performance fix is to delete unused files. Make a backup just in case you need them later and delete unused files from your hard disk.
3- Uninstall unused programs.
The more programs you have installed, the slower your system will become. It's important to remove programs that you are unlikely to use again. To completely delete a program, use the "Uninstall" command in the Add/Remove program center of Control Panel. Simply deleting the folder and files won't completely remove the program from your PC and may even cause more PC errors.
4- Empty the Recycle Bin.
Files that you delete from your computer are still stored in your recycle bin and will continue to take up valuable hard disk space on your computer - remember to empty your Recycle Bin regularly.
5- Schedule regular antivirus & antispyware scans, including a quick daily scan and a full weekly scan.
Aside from stealing your financial data and identity, computer viruses and other malware can monopolize your computer's memory, slowing down basic functions including Internet browsing. Configuring your antivirus software to perform regular scans will identify any malicious software that is hindering your PC's performance.
6- Clean your registry.
Problems with the Windows Registry, the database that stores all of your computer's settings and options, is a common cause of Windows crashes, decreased performance and error messages. Registry cleaning software can identify pieces of the registry that aren't working correctly and repair them, or remove sections that are no longer needed. This will significantly speed up your PC, including startup and shutdown times.


7- "Defrag" your computer.
Each time you open a file, make changes and save them, your computer stores the changes in a different place on your hard disk. This means that each time you open the document, your computer has to put together the pieces, which can be a time consuming process. The Windows defragmentation tool will consolidate each of the fragmented files on your hard disk for faster file access and reduced load on your computer, speeding up functionality.
p/s: Aku selalu buat yang nombor 1 dengan nombor 4 tu.. Yang lain-lain tu kadang-kadang je aku buat. Aku guna Chrome, so, yang nombor 1 tu aku klik kat Network and Sharing Center, pastu bila keluar page tu, aku klik kat Internet Options, pastu kat bahagian Browsing History tu aku klik Settings, pastu aku klik View Files, pastu nanti keluar la anak-beranak 'cookies' tu.. Pastu delete je sekali rap..

**sekali rap=sekali gus...

Wednesday, August 24, 2011

Copy paste..

Assalamualaikum..

Copy paste..

Sekadar copy paste dari status kawan kat fesbuk. Diapun copy paste dari status kawan dia jugak... Tentang jawapan dari ustaz tu, kena la cuba cari kat sini sebab masing-masing tak pasti itu jawapan yang diberi.. Apapun, mana yang baik tu, kita ikut.. Mana yang tak baik tu, kita tinggalkan.. 


Soalan : Ustaz, kenapa ya hati perempuan ni kadang² tiba² je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang kata syaitan yang ganggu! Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? Kadang² bila bangun pagi rasa sedih, kadang² rasa macam rindu. Tapi tak tau rindu pada siapa!



Jawapan dari Ustaz Azhar Idrus : PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG
HALUS, HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR..!
!

Wordless Wednesday #9: Don't judge a book by it's cover..

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday #9: Don't judge a book by it's cover..



p/s: Kulit yang buruk tidak bermakna isinya ikut buruk juga. Dan sebagai manusia biasa yang tak punya apa-apa, aku akur pada kekurangan yang ada pada diri sendiri... 

Sunday, August 21, 2011

Semuanya serba tak kena...

Assalamualaikum...

Semuanya serba tak kena...

Malam tadi aku cuba la buat vanilla cupcake ikut resepi yang aku ambil kat Youtube dan resepi ni aku dah letak kat blog dapo aku tu. Mula-mula aku nak buat satu adunan je. Tapi adik-adik ipar aku kata macam sikit je dan suruh aku buat dua adunan. Kebetulan aku memang dah keluarkan dua ketul butter. So, lepas je siap satu adunan tu, akupun sambung la buat untuk adunan kedua...

Masa kat dalam oven tu, elok je naik cupcake aku ni. Hatipun mulalah kembang macam kembangnya cupcake tu. Tup-tup masa aku cucuk untuk pastikan samada ianya dah masak ke belum, teruuuussssss je cupcake tu mengecut... huhuhu...

Nasib baik la rasanya okay, cuma manis sangat je.. Nampak gayanya resepi tu fail untuk aku laa.. 

Tengahari tadi aku buat puding jagung untuk berbuka puasa nanti. Aku buat sekali dadih perisa jagung. Masa buat puding tu, aku macam blurr je. Tak tau dah nak bezakan antara tepung kastad dengan tepung jagung. Tapi aku bantai je la buat gunakan tepung jagung tu sebab tepung kastad takde stok. Nak suruh abang aku beli, malas la pulak sebab sebelum tu aku dah suruh dia pergi kedai beli susu cair. Kang hangen lak dia asyik kena pergi kedai je.. haha...

Masa bancuh tepung jagung tu, hati aku berbisik jugak, kenapa warna tepung ni pucat je, tak kuning macam selalu. Lepas tu, tepung tu takde la bergentel sangat macam yang biasa aku buat dulu. Namun disebabkan aku fikir tepung kastad dengan tepung jagung tu adalah SAMA, cuma brand je lain, maka akupun carry-on je la.. hahaha...

Bila dah selesai buat, baru aku tanya adik ipar aku, tepung kastad dengan tepung jagung tu sama ke? Pastu diapun cakap, tak sama, kan... Aku dah gelak-gelak dah ni sebab puding aku dah salah resepi. Adik aku lak dok senyum simpul je.. Pastu mak aku lak cakap, "mano samo... Topung kastad, topung kastad la... Topung jagung, topung jagung la..".. huhuhu..

Mujurlah puding jagung aku tu mengeras dan masih boleh dipotong sebab aku ada letak agar-agar kat dalam tu. Kalau tak, tak tau la apa nak jadi. Mungkin rezeki ayam agaknya.. hahaha...

Malas pulak aku nak letak gambar kuih salah bikin tu kat sini.. Kalau menjadi, laju je aku letak... kehkehkeh...

p/s: Aku siap tanya atok Google lagi, "tepung kastad dengan tepung jagung tu sama ke tak ehh..?".. Ingatkan aku sorang je yang blurr, rupanya ada jugak orang lain yang blurr sama... hahahaha...

Saturday, August 20, 2011

Kepadamu Kekasih: Kekasih Sejati..

Assalamualaikum...

Kepadamu Kekasih: Kekasih Sejati..

Kepadamu Kekasih, aku berserah...
Keranaku tahu, kau lebih mengerti...
Apa yang terukir di cermin, wajahku ini...
Apa yang tersirat di hati, bersama amali...

Kepadamu Kekasih, aku bertanya...
Apakah kau akan, menerimaku kembali...
Atau harus menghitung hari, segala jasa dan bakti...
Atau harus mencampakku ke sisi, tanpa harga diri...

Hanya padamu kekasih, aku tinggalkan...
Jawapan yang belum ku temukan...
Yang bakal aku nantikan...
Bila malam menjemputku lena beradu...

Kepadamu Kekasih, aku serahkan...
Jiwa dan raga, jua segalanya...
Apakah kau akan menerima, penyerahan ini...
Apakah kau akan menerimaku, dalam keadaan begitu...

Hanya padamu kekasih, aku tinggalkan...
Jawapan yang belum ku temukan...
Yang bakal aku nantikan..
Bila malam menjemputku lena beradu...

Kepadamu Kekasih, aku serahkan...
Jiwa dan raga, jua segalanya...
Apakah kau akan menerima penyerahan ini...
Apakah kau akan menerimaku, dalam keadaan begini...

Mantap ahh suara dorang ni...

p/s: _______________________!!! 

Friday, August 19, 2011

Lega.... :-)

Assalamualaikum...

Lega.... :-)

Lega sebab baju raya mak aku dah siap. Mak aku tak kisahpun samada kain tu jenis apa, murah atau mahal, yang penting ada baju baru untuk raya. Dia kata dia tak kisah kalau takde baju baru sebab baju diapun banyak. Tapi sebagai anak, kita kenalah faham yang itu hanyalah ayat kiasan untuk menyedapkan hati je...

Kain ni abang ipar aku yang beli masa dia berkunjung ke Vietnam bulan lepas. Kakak aku bagi kat kami seorang sepasang tapi kain untuk aku tu masih lagi ada kat dalam plastik... huhuhu... Takpe, baju raya lima tahun lepas masih boleh pakai lagi... :P

Belum ada butang lagi. Kalau rajin, nanti aku letak la sikit manik kat baju ni... 

Siapa-siapa yang belum belikan baju raya untuk mak dia tu, boleh la beli online kat sini dan kat sini jugak. Sekali-sekala bagilah mak tu melaram. Bukannya selalu, setahun sekali je... Yang dapat bonus tu, sila jangan kedekut okay. Beli baju makwe/isteri boleh, tapi untuk mak sendiri punyalah berkira.. caaiiittt.... :D

p/s: Dah lama tak dapat BE, rasa malas nak hapdet selalu... :D

Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday #8: Nak buat ke tak nak..?

Assalamualaikum....

Wordless Wednesday #8: Nak buat ke tak nak..?

:

:

:

:

:

:

:

:

:

V
p/s: Tahun ni tak tau lagi samada nak buat ataupun tak lemang ni.. Kalau tak buat, macam tak lengkap je raya tu nanti... 

Tuesday, August 16, 2011

Mengisi ruang yang terbuka...

Assalamualaikum...

Mengisi ruang yang terbuka...

Sementara masih ada ruang untuk bermanja... :-)

Satu kat atas... Satu kat bawah.. haha...

Harap-harap panjang la umur dorang... 

Yang sekor tu berusaha untuk menyelamatkan diri.. Manakala lagi sekor tu macam nak bunuh diri je... Sabar yangg.. Jangan bunuh diri lagi. Nanti mami carikan makwe ehh... =))

p/s: Dah lama aku tak letak gambar kucing, kan... :)

Sunday, August 14, 2011

TIPs MENJAGA HATI PASANGAN...

Assalamualaikum...

TIPs MENJAGA HATI PASANGAN...

Sekadar berkongsi dari apa yang dibaca.. Jika ada mana-mana bahagian yang baik tu, boleh la diikut dan jika ada yang tak baik tu, abaikan sahaja, okay... :P

Tips menjaga hati suami:

1) PUJI dia selalu..

2) Bila dia bercakap, DENGAR dan DIAM..

3) Jangan dilawan tetapi boleh memberi pendapat yang tidak menyinggung..

4) Lepas sembahyang, cium tangan dan minta ampun.. 

5) Selalu berkata: "Ada apa-apa yang abang tak berkenan hari ni," walaupun tahu semuanya okay..

6) Jangan merajuk kalau dia diam saja atau dia tak puji anda sebab LELAKI MEMANG TAK PANDAI TUNJUKKAN KASIH SAYANG..

7) IKUT semua kata-katanya selagi tidak menyalahi agama..

8) Ringankan bebannya seperti TOLONG bayar bil, hantar anak ke sekolah, hadir PIBG dan sebagainya..

9) HADIAHkan dia sesuatu..

10) Hantar SMS berbentuk doa serta kepercayaan padu seminggu sekali..

11) Bergurau selalu..

12) Pastikan anda sentiasa WANGI..

13) Kalau suami pernah buat salah, jangan selalu UNGKIT-UNGKIT..

14) Kalau dia MENGGATAL, jangan mudah MENGAMUK selagi belum terbukti..

Tips menjaga hati isteri:

1) Wanita SERONOK dipuji, maka pujilah selalu tentang apa-apa saja -> masakannya, pakaiannya, wajahnya, perilakunya dan sebagainya..

2) HADIAHkan sesuatu yang sangat-sangat diingininya..

3) BANTU dia di DAPUR..

4) JANGAN cerita pasal bekas teman wanita atau bekas isteri padanya..

5) JANGAN puji wanita lain di hadapannya, tapi boleh sekadar contoh untuk diteladani..

6) Sesekali hantar mesej-mesej CINTA kepadanya..

7) Eloklah jangan ada SKANDAL..

8) Kalau boleh tak usah POLIGAMI kecuali isteri setuju..

9) PELUK isteri sekitar 5 saat sebelum pergi kerja dan berikan kucupan di dahi atau pipinya. Sekadar bersalaman pun memadai..

10) BERDOA dengan kuat bahawa anda impikan isteri yang SOLEHAH dan andapun mahu jadi SOLEH..

Rasulullah s.a.w bersabda, Allah berfirman;
"Demi kemuliaan dan kebesaran-KU, tidak akan AKU himpun pada hamba-KU dua kali takut dan dua kali aman. Jika dia takut kepada-KU di dunia, AKU beri aman di hari kiamat dan jika dia berasa aman dari-KU di dunia, AKU takutkan dia di akhirat." - (Riwayat Ibn Hibban)

Sumber rujukan  dari buku Motivasi Diri: Membina Jiwa Serasi dari Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj..

p/s: Tips ni hanyalah untuk pasangan yang sudah SAH bergelar suami-isteri. Mana-mana pasangan yang belum SAH tu samada masih berkapel berlainan jenis (lelaki dan perempuan) ataupun berkasih sesama jenis (gay atau lesbian), korang tak payah la nak lebih-lebih sangat okay. Jangan nak lebih sudu dari kuah.. PEACE yoowww.... :-)

Friday, August 12, 2011

Masa untuk menambah saham...

Assalamualaikum..

Masa untuk menambah saham...

Kesemua gambar ini aku ambil dari rancangan Bersamamu TV3. Harap maaf kerana kualiti gambar yang tidak memuaskan tapi masih boleh nampak dengan jelas setiap angka dan huruf yang tertera. Jangan ada yang buat-buat tak nampak dan berpaling muka dah la ya. Hari ni kita palingkan muka kita dari melihat kedaifan dan kesengsaraan orang lain namun tidak mustahil jika perkara yang sama berlaku kepada kita suatu hari nanti.. 

Sempena berada di dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini, serta hari Jumaat yang mulia ini, marilah kita bersama-sama menambah saham dengan menyumbang kepada mereka yang kurang berkemampuan dalam menghadapi kehidupan seharian. 

Kat sini aku cuma letakkan 3 akaun Giro (individu) untuk mereka yang ingin menyumbang. Kalau seorang daripada kita menyumbang RM10 untuk setiap akaun tu, baru habis RM30. Apa la sangat sumbangan RM30 itu jika nak dibandingkan dengan harga baju dan kasut serta persiapan menyambut hari raya yang kita keluarkan.. Dan janganlah ada di antara kita yang berkata bahawa kerja-kerja sebegini adalah tugas ADUN kawasan masing-masing...

Norhamizah Ali
Akaun BSN GIRO-i => 08-100-41-00008457-6

Siti Meriam Hassan
Akaun BSN GIRO-i => 03010-41-00001818-2
Alamat:
Kampung Binjai Manis,
Ketereh, Kelantan..

Yang berikut ni adalah dari rancangan Bersamamu yang terkini iaitu hari Rabu lepas. Makcik ni seorang ibu tunggal yang merupakan seorang OKU sebab kaki kanannya telah dipotong hingga ke paras lutut manakala ibu jari kaki kirinya juga turut dipotong akibat jangkitan kencing manis. Mereka sekeluarga cuma mendapat bantuan sebanyak RM150 sebulan dan wang itu digunakan untuk membayar sewa rumah sebanyak RM150 juga... 

Zaleha Mohd Yusof
Akaun BSN GIRO-i => 01120-41-00001720-5
Alamat:
No 1111 A-Kg. Parit Sapran Kayu Ara Pasong,
Pontian 82010, Johor..
Tel: 012-7514095


Anak makcik Zaleha yang terpaksa mengambil upah bekerja di kebun pisang dengan upah RM2.50 sejam...

Tidak ada siapa yang suka meminta-minta.. Tapi jika sudah terpaksa, apa lagi yang boleh dilakukan.. 

Tabung TV3 Bersamamu
Akaun Maybank 5643-2412-9973

Selebihnya boleh la tengok kat page Bersamamu TV3 ni dan Like la page ni untuk perkembangan selanjutnya..

p/s: Semoga Allah murahkan rezeki kepada mereka yang menghulurkan sumbangan.. :-)

Thursday, August 11, 2011

Sekilas pandang..

Assalamualaikum..

Sekilas pandang..

Petang semalam aku keluar ke tapak pasar malam. Mak aku nak jenguk sekali bazaar ramadhan, tu yang aku ikut sekali tu untuk menjaga dia takut-takut dia pitam.. Alhamdulillah la, dia masih boleh bertahan..

Sementelah dah keluar tu, aku belilah sekali beberapa jenis buah-buahan. Mak aku pulak beli sedikit sayur. Sambil-sambil tu mata melilau jugak ke gerai yang menjual pelbagai juadah berbuka. Ramai yang menjual air batu. Sebelum tu hujan dah turun dah. Ikut rezeki masing-masing la..

Rata-rata yang menjual tu terdiri daripada budak-budak muda samada budak lepasan SPM ataupun budak IPT yang sedang bercuti semester sekarang ni. Bila tengok muka budak-budak yang menjual tu, cuak jugak la aku nak membeli.. hahaha.. Rasa macam tak percaya je dengan hasil makanan yang dijual. Sepatutnya kena la letak seorang 'makcik' kat situ untuk memberi kepercayaan kepada pembeli.. :-)

Barangan yang dibeli:

Dua longgok buah oren = RM10 (dapat extra sebiji.. )
Selonggok buah epal hijau = RM 5
Selonggok anggur merah = RM 5
Sekilo buah mata kucing = RM 6
Sekilo buah dokong = RM 4
Satu ikat sayur kangkung = RM 1
Dua ikat sayur sawi = RM 2
3 keping pajeri nenas = RM 2 (ni je lauk untuk berbuka)
Satu ikat petai = RM 5 (mak aku kata hargo potai macam hargo omeh... huhu...)

Ingat nak beli ayam golek madu tapi tengok harga dia sekor sampai RM20, saiz S lak tu, terus tak jadi nak beli. Itu belum tentu lagi rasa dia.. Kalau betul-betul memenuhi selera, takpe la mahal sikit. Takut kalau tak sedap, nanti membazir je takde siapa yang nak makan. Seronok la kucing-kucing kat rumah ni nanti dapat makan ayam golek. Jadi, untuk mengelakkan pembaziran berlaku, tak payah beli.. Jimat RM20 tu... :P

Aku tengok ada orang tu sampai penuh sepuluh jari dia dengan beg plastik. Ada masanya satu jari tu ada dua plastik tergantung kat situ.. Harap-harap habis la semua makanan tu dia bedal... haha..

p/s: Tadi tengok berita. Katanya ada peniaga kat bazaar ramadhan di ibukota yang menjual nasi kerabu + seketul ayam sampai RM8..? Wajar ke letak harga macam tu.. Tak rasa mahal sangat ke..? 

Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday #7: Masa kita pasti akan tiba jua.. Tunggu..!!!

Assalamualaikum....

Wordless Wednesday #7: Masa kita pasti akan tiba jua.. Tunggu..!!!
:
:
:
:
:
Wajah yang penuh kesayuan namun masih mampu mengukir senyuman...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
V
Gambar ihsan dari atok gugel.. Tenkiu atok.. :-)

p/s: Jika Allah panjangkan usia kita, akan serupalah wajah kita dengan wajah makcik ni, berkedut seribu. Yang membezakan kita adalah samada kita akan disisihkan oleh keluarga ataupun dijaga dengan penuh kasih sayang oleh keluarga kita. Oleh itu, semasa masih muda ni, tak perlulah nak celupar sangat mulut kita tu dengan menghina-hina atau memperli-perli orang tua kerana panjang pendeknya usia kita hanya Allah yang tentukan.. *ingatan untuk diri sendiri... 

Tuesday, August 9, 2011

Mengelak...

Assalamualaikum...

Mengelak...

Benda yang aku cuba elakkan masa bulan puasa ni..

1) Tengok movie omputih kat Youtube..
Sebab kat situ takde sensored. Kalau tengok kat tv tu ada la sensored sikit-sikit. Sayangi mata anda..... :-)

2) Masuk blog gossip..
Cukup la sekadar tengok tajuk utama je.. Tapi aku suka tengok kalau ada gambar artis yang bahagia dengan keluarga masing-masing. Tumpang seronok tengok dorang hepi. 

3) Masuk blog politik..
Baca mana yang perlu je. Kalau baru baca sikit pastu dah ada sessi kutuk-mengutuk, maki-memaki, aku tekan X terus.. Malas nak layan, lebih-lebih lagi jika orang yang tak pernah mendaftar jadi pengundi yang buat entri tu.. Mendaftar tidak, mengundi apa lagi.. Tup-tup nak bercerita pung-pang pasal politik.. Rasai dulu tanggungjawab menjadi pengundi dan bukannya sekadar menjadi pencacai..

4) Merapu kat fesbuk..
Ohh ya, aku dah deactivate kedua-dua akaun fesbuk aku buat sementara waktu. Dah masuk 12 hari dah akaun tu tak aktif. Yang ada sekarang cuma akaun untuk page blog aku ni je.. Merapu sikit-sikit kat situ dah la.. Malu la nak merapu lebih-lebih, sebab wall page tu open.. ahakk...

5) Tidur siang hari..
Yeszaa... Dulu aku memang suka tidur siang.. Tapi sekarang ni aku dah kurangkan aktiviti tak sihat tu.. Bukan la kata tak tidur siang langsung.. Kadang-kadang tu tidur jugak kalau dah tak tahan sangat mengantuknya.. 

6) Beli makanan kat bazaar Ramadhan..
Setakat hari ni, aku belum lagi membeli makanan kat bazaar. Abang aku cuma beli kurma je. Pergi bazaar tu pun aku tak pernah.. Mungkin dah dekat nak habis puasa nanti baru aku terjah sana kot.. huhuhu..

7) Pembaziran makanan...
Masak seadanya sahaja. Kalau tak habis, simpan dalam freezer. Hari tu mak aku masak rendang ayam dan sambal daun kayu. Tak habis nak makan sehari tu. So, simpan je dalam freezer. Bila-bila nak makan nanti boleh keluarkan dan panaskan. 

p/s: Dah tak tau nak makan apa. Sudahnya makan nasi dengan telur mata kerbau je. Lagi sodaaapppp.... hahaha...

Monday, August 8, 2011

Kenapa suka sangat tidur kat rumah kawan..?

Assalamualaikum...

Kenapa suka sangat tidur kat rumah kawan..?

Ini merupakan satu fenomena yang sudah dianggap terlalu biasa di zaman kini. Ada ibubapa yang memang tak suka dengan situasi begini namun terpaksa akur dengan kehendak anak-anak dan ada juga ibubapa yang tak kisah langsung jika anak mereka bermalam di rumah orang. Kalau sayangkan anak, jangan dibiarkan anak tu keluar selalu, apatah lagi bermalam di rumah orang.  Jangan bila dah berlaku sesuatu yang buruk, baru nak melenting marah sana sini.. Dah takde pekdah dah..

Kadang-kadang aku pelik jugak, kenapa nak pergi tidur kat rumah orang? Tak kira la samada orang tu dah lama dikenali atau baru je kenal setahun dua. Tak seronok ke tidur kat rumah sendiri? Tak selesa ke tidur kat rumah sendiri? Samada rumah tu buruk atau cantik, panas atau nyaman, ianya tetap rumah kita jugak, kan.. Ataupun mungkinkah kita rasa terkongkong bila berada di dalam perhatian keluarga? Di mana letaknya perumpamaan rumahku syurgaku jika kita sendiri rasa panas sepanjang berada di rumah tu..? Ataupun, mungkin rumah tu memang dah macam neraka, itu yang terpaksa mencari syurga kat luar...

Hmmm, kalau beginilah pemikiran kita, sampai bila-bilapun institusi kekeluargaan akan terus menjadi semakin pincang.. Dan bila kepincangan ini sudah tidak terkawal, mulalah nak salahkan kerajaan, salahkan pembangunan. Kepala hot** ko.. Tak habis-habis nak salahkan pihak lain.. Salah sendiri tak nak pulak ko ukur...

Ada jugak jenis manusia yang tidur kat rumah orang tapi tetap bawak perangai buruk dia. Kalau dah tidur kat rumah orang tu, pandai-pandai la ambil hati mak bapak kawan ko tu. Tolong-tolong la mengemas bilik ke, mengemas dapur ke, tolong masak ke.. Jangan la sepanjang hari asyik mengadap game je.. Ni tak, dah la bangun pagi pukul satu tengahari, subuh tah ke mana lesapnya, lepas tu boleh pulak masuk dapur dan bawak makanan tu masuk kat dalam bilik. Alasannya, segan nak makan kat dapur tu..

Helloooo, ko ingat mak bapak kawan ko tu tak menyirap ke darah dorang bila tengok perangai buruk ko tu..? Anak dorangpun tak pernah nak bawak makanan masuk dalam bilik tidur, tup-tup bila ko datang kat rumah dorang, ko ajar benda yang tak senonoh macam ni.. 




Bila berjauhan dari keluarga, masing-masing akan berkata, rindu kat mak bapak laa... Rindu kat adik beradik laa... Rindu kat rumah la.. Tapi bila dah berada bersama keluarga, mula la berkata, bosan laa, boring laa, tensen laa, dan seterusnya mencari pelbagai alasan untuk keluar dari rumah tu. Selalunya alasan yang diberi adalah nak buat kerja sekolah ataupun assignment secara berkumpulan padahalnya haremmmm...

Apa punya perangai daaa... Apa perasaan korang jika adik beradik korang pulak yang kata bosan dengan korang..? Mesti korang akan terasa habis, ya tak..? 

Aku tak berapa suka nak bermalam kat rumah orang kecuali rumah adik beradik sendiri. Itupun tengok sebab jugak kenapa perlu bermalam kat rumah dorang tu. Mungkin sebab itu aku selesa duduk kat rumah je dan keluar jika perlu sahaja sedangkan ada orang lain yang rasa bagai nak gila jika tak dapat keluar barang sejam dua. Asalkan ada tv, radio, internet kat rumah ni, itu dah mencukupi dah untuk aku.. Opkos la kena ada makanan jugak, dan sekor dua kucing untuk aku buli... kehkehkeh...

Pandai-pandailah kawal nafsu. Jangan sampai nafsu yang kawal kita. Kalau dah bosan sangat, baik tidur je.. Tapi kalau hari-hari asyik bosan je, baik ko jangan jadi manusia laa.. Aku pulak yang bosan dengan orang macam ni... Cemuihhh haaiihh...

p/s: Siapa yang makan cili padi, dia la yang rasa pedasnya.. :P

Sunday, August 7, 2011

Iklan sat naaa.... :D

Assalamualaikum...

Iklan sat naaa.... :D

Dah ada baju raya..?

Dah ada jubah raya..?

Dah ada tudung raya..?

Belum ada..??

Okay takpe.. Jangan sedih-sedih ya.. Kat bawah ni ada jubah raya yang sangat cantik untuk digayakan masa raya nanti bahkan boleh juga dipakai untuk majlis keraian yang lain. Bila lagi nak melaram macam artis, kan... :-)

RM 220 - freesize

RM 160 - size L

RM 185 - size L (biru)

RM 160 - size M (pink)

RM 180 - size XL 

Kalau nak order, boleh la order sekarang sebab ni kira ready stok ni dan stok adalah terhad. Nanti kalau lambat order, tak sempat pulak nak pakai masa raya nanti. Korang boleh je order dan tanya kat tuan punya blog ni... Aku ni cuma tukang promot je.. :)

Pat pat siku lipat... 
Siapa cepat, dia yang dapat.. 

p/s: Harga ni dah kira berbaloi dah ni sebab kualiti kain dia memang terbaik la.. Kalau kat tempat lain, lagi la mahal harga dia.. Cayo la cakap den.. :-)

Saturday, August 6, 2011

Alasanmu..

Assalamualaikum...

Alasanmu..

Ikhlasnya hati seringkali disalah erti...
Tulusnya budi tidak pernah engkau hargai...
Berlalu pergi dengan kelukaan ini...
Ku mengalah...
Ku bersabar...

Bertentang mata seolah-olah tiada apa...
Berpaling muka ada saja yang tidak kena...
Mencari sebab serta alasan yang kukuh...
Supaya tercapai hajatmu...

Manis di bibir memutar kata...
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya...
Siapa terlena pastinya terpukau...
Pujukmu...
Rayumu...
Suaramu...
Yang menagih simpati dan harapan...

Engkau pastinya tersenyum...
Dengan pengunduran diriku...
Tetapi bagiku pula suatu ketenangan...

Andainya kita terus bersama...
Belum tentu kita bahagia...
Selagi tidak kau ubah....
Cara hidupmu...

Ada rahmatnya bila tidak lagi bersama...
Terasa jauh diriku ini dengan dosa...
Ku tinggalkanmu walau tanpa kerelaan..
Yang nyata kau tidak berubah...

Katalah apa yang kau ingin...
Selagi kau dapat berkata...
Memang begitu sikapmu..
Semenjak dahulu...

Andainya kita terus bersama...
Belum tentu kita bahagia..
Selagi tidak kau ubah...
Cara hidupmu...


Untuk siapa-siapa yang kecewa. Setiap yang berlaku, ada hikmah di sebaliknya. Tak perlu nak menuding jari siapa salah, siapa benar.. Apa yang penting, kita ubah diri kita sendiri supaya menjadi lebih baik dari yang sebelumnya... :-)

Ada orang yang benci dengan alasan.. Ada juga orang yang suka mencipta alasan.. Apapun alasannya, jangan sampai memudaratkan diri sendiri, persekitaran atau harta awam.. Biarlah alasan tu seiring dengan sebab musabab yang munasabah.. Jangan sampai terkantoi sudah... :P

~ Excuses hold you back. Action moves you forward ~

p/s: Aku suka lagu ni... Macam satu motivasi pulak... Sebab akupun kadang-kadang suka bagi alasan... =)))

Menu berbuka puasa hari keempat...

Assalamualaikum...

Menu berbuka puasa hari keempat...

Hari ni dah masuk hari keenam berpuasa, tapi menu ni merupakan menu berbuka puasa masa hari keempat hari tu. Saja je nak letakkan gambar kat sini... :P

Asalnya aku nak buat ikan kembung masak kicap tapi berubah arah di saat akhir. Entah la, rasa kembang semacam pulak tekak aku bila sebut masak kicap ni.. huhuhu... Sudahnya, jadi la sambal kembung.. :)

Mudah je nak buat. 

Goreng ikan macam biasa. Lepas tu tumiskan 2 ulas bawang putih + 4 ulas bawang merah + seketul halia sampai naik bau. Lepas tu masukkan 3 sudu makan cili kisar dan kacau. Biarkan sehingga cili betul-betul garing. Kemudian masukkan sedikit air asam jawa + sedikit kicap manis + sedikit garam. Kacau sebati. Lepas tu masukkan hirisan 1 labu bawang besar. Kacau-kacau lagi dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Siap... :D

Lepas tu aku buat salad kobis ni. Ikut suka hati aku je penyediaan dia.. haha...

Salad kobis..

Kobis diracik-racik. Cili benggala dan bawang besar dimayang atau potong dadu. Kemudian basuh kesemua bahan ni dan toskan. Lepas airnya kering, barulah dicampurkan dengan beberapa sudu mayonis. Gaul rata. Taburkan sedikit garam + serbuk lada putih dan gaul sebati. 

Ingatkan takde orang yang nak makan salad kobis ni. Tup-tup licin la pulak. Lepas tu buat lagi sebab ada lebihan kobis racik tadi. Tup-tup licin jugak.. Suka jugak dorang ni makan sayur mentah macam ni ehh... hikhikhik..

p/s: Dah hampir seminggu puasa tapi aku belum jenguk lagi bazaar ramadhan kat sini. Takde selera pulak nak menjenguknya... adehhh...

Friday, August 5, 2011

Pasta Cili Padi

Assalamualaikum...

Pasta Cili Padi

Resepi dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan TV1 yang diambil secara rambang pagi tadi dengan host Sheila Rusly dan tetamu undangannya adalah si cantik manis Fauziah Latiff.. Cun ahh si Gee tu... 

1) Isi ikan merah + udang + sotong dilumurkan dengan sedikit garam dan goreng sekejap. Ketepikan.. (Goreng satu demi satu...)

2) Tumiskan bawang putih + cili padi yang dikisar/tumbuk hingga naik bau. Kacau rata..

3) Masukkan sos tiram + kicap cair + kicap pekat + pati ikan bilis + serbuk lada putih + sedikit air + susu cair dairy champ dan kacau rata.. Biarkan betul-betul masak..

4) Masukkan pula mee pasta diikuti dengan bahan-bahan yang digoreng tadi. Kacau sebati..

5) Akhir sekali masukkan daun sadri dan angkat..

Tak tau la kalau-kalau ada bahan yang tertinggal.. Sukatan bahan tu pandai-pandai la agak ya... :)

** Garam tidak diperlukan kerana bahan yang digunakan dah ada yang bergaram.. 

p/s: Lebih kurang macam nak buat mee goreng jugak.. Bezanya cuma susu cair dengan isi ikan tu je.. Ehh, sedap ke pasta ni ehh...? Aku tak pernah lak makan... Pure kampungan betul la aku ni... huhuhu...

Thursday, August 4, 2011

How to create your own blog header by using Photoscape...

Assalamualaikum....

How to create your own blog header by using Photoscape...

First of all, you need to install the software. You can go to Photoscape website or find it here.  Then, open the software and run it as usual.. :-)

Sebenarnya mudah je nak gunakan teknik Photoscape ni. Tak perlu bersusah-payah nak beli software photoshop tu.. Kita gunakan aje sotfware percuma selagi ada ruang... Buat apa nak bazir-bazirkan duit, ya tak..?

Kat sini aku sertakan cara-caranya. Perhatikan betul-betul dan replay selagi tak faham. Aku belajar buat blog header aku ni berpandukan video ni la.. hehe... Terima kasih banyak-banyak kat orang yang buat tutorial percuma ni.. =D

Perhatikan betul-betul bulatan yang berwarna kuning tu.. Step by step dia bagi.. Selebihnya, terpulanglah pada imejinasi masing-masing...



Kalau nak lagi cantik dan menarik, cari je gambar-gambar yang banyak terdapat kat internet. Nak gambar hero Korea ke, Naruto ke, Otomen ke, korang tanya aje kat pakcik Google. Konpem dia bagi punya la... hehe.. 

Bila dah jumpa gambar yang bersesuaian, korang save gambar tu dan masukkan kat dalam satu folder baru dan rename-kan folder tu supaya senang untuk korang cari balik gambar tadi. Jangan gunakan gambar yang tak senonoh dah la ya. Kang tak pasal-pasal akupun dapat 'saham'nya sekali.. huhuhu... 

Untuk header blog aku ni, aku gunakan 1000 untuk kelebaran dan 200 untuk ketinggian.. Lebar header tu bergantung jugak dengan lebar template korang. Jangan terlebih besar dari saiz template dah la. Kalau korang nak letak border kat keliling header tu, korang kena kurangkan lebar tu dulu sebab nanti lebar tu menjadi semakin besar.. Kalau nak masukkan gambar-gambar, boleh di-ejas saiz gambar tu.. Tak perlu risau ya.. :P

Selamat mencuba... Semoga masa korang tidak terbuang dengan begitu sahaja. Dan tak perlulah nak tempah header kat orang lain lagi... Lagi puas hati kalau dapat merekacipta header blog sendiri.. Jimat kos lagi.. kehkehkeh...

p/s: Kepada pembuat header yang mengambil upah mencipta header ni, jangan marah jika pendapatan sampingan anda sedikit terjejas... Apa salahnya kongsi-kongsi ilmu yang kita jumpa, kann... Peace... :-)

Kita lupakan tentang isu semalam...

Assalamualaikum...

Kita lupakan tentang isu semalam...

Kita ambil iktibar atas apa yang cuba disampaikan oleh Pak Nil tu. Bagi aku, tujuan Pak Nil tu hanya untuk memberitahu agar kita tidak bertindak sedemikian di khalayak ramai sementelah kita sedang berada di dalam bulan Ramadhan yang mulia ni.. Terdesak macam manapun, cubalah cari port yang bersesuaian.. :)

Akupun ada jugak kisah yang berlaku di dalam bulan puasa ni. Dan aku rasa, korangpun mesti punya kisah tersendiri yang menjadi kenangan..

Aku juga pernah menyaksikan perkara yang sama yang telah Pak Nil saksikan tu. Bezanya, Pak Nil terjumpa orang yang makan tu kat cafe yang tidak begitu ramai yang melihat sedangkan aku nampak dengan jelas orang yang makan ni di meja yang diletakkan di kaki lima kedai makan yang menjadi laluan orang ramai lalu lalang... haha..

Kisah ni dah lama dah iaitu sewaktu aku bekerja kat Johor dulu. Manakala kejadian tadi berlaku tatkala aku dan tiga orang kawan seasrama pergi ke Woodlands, Singapura untuk membeli sedikit barang yang akan dibawa pulang raya nanti. Maklum la, masa tu nilai ringgit Malaysia agak tinggi berbanding dengan dollar Singapura tu. Konon-kononnya shopping sakan la padahal beli satu set teko seramik made in china dengan kerepek belinjau je.. kehkehkeh... *aku la tu... =.='

Sedang kami berjalan-jalan dan mata melilau mencari barang, tiba-tiba salah sorang daripada kawan aku bersuara. Dia ni mulutnya agak kepoh sikit. Lurus bendulpun ya jugak minah sorang ni... haha.. Boleh pulak dia cakap kuat-kuat kat aku, "kak, tengok orang tu tak puasa" sambil muncung dia mengarah kat sebuah meja yang di atasnya dipenuhi dengan makanan dan minuman. Orang tu pulak terus je memandang ke arah kitorang manakala aku pulak dok bebelkan kawan aku tu sebab keterlanjuran kata-kata dia tadi. Minah sorang ni mana nak mengalah. Dia kata, "selamba je dorang tu makan. Tak kena tangkap ke?"

Dan kami yang bertiga ni menjawab serentak, "ni Singapore la. Dorang mana nak kisah sangat benda-benda ni semua.." dan minah tadi terus persoalkan kenapa kerajaan Singapura tu macam tu. Lotih nak jawab. Dah la puasa... hohhh...

Oh ya, yang sedang rancak menikmati hidangan tengahari tu terdiri daripada seorang wanita bertudung, seorang lelaki dewasa dan seorang kanak-kanak dalam lingkungan umur 5 tahun. Aku anggarkan mereka adalah satu keluarga dan disebabkan wanita tu bertudung, sudah semestinya aku anggap mereka adalah orang Melayu.. Mudah sangat orang Melayu ni layu.. huhuhu... Bila tengok dia suapkan anak dia air batu campur tu, terus aku telan air liur aku.. Kecor jugak weiii... hahahaha..

Sememangnya aku setuju sangat jika orang yang tak puasa kat negara kita ni, yang makan samada di khalayak ramai atau menyorok dalam kedai, dikenakan tindakan yang sewajarnya dan bukannya semata-mata ditangkap dan didenda sahaja. Apa agaknya hukuman yang lebih berat untuk dorang ni ehh..? Ehh, malu la weii pakai kemeja siap dengan seluar slack dan ber-tie bagai, tapi kena cekup masuk dalam van jenazah.. Macam ni ke nak jadi calon menantu... huhuhu...


Kami kucing, takpe kalau tak puasa.. ahakkk...
Siapa yang tak nak puasa tu, boleh la jadi kucing macam kami... uhukkk....


p/s: Hormati bulan Ramadhan. Jauhi kapel-kapelan kerana kapel-kapelan ini selalunya mengundang ke arah raba-rabaan, gesel-geselan, pegang-pegangan, rayu-rayuan, cumbu-cumbuan dan sebagainya.. Faham-faham sendiri la ya... Bawak-bawak la bersabar... :-)

Wednesday, August 3, 2011

Wordless Wednesday #6: Sentap tak..?

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday #6: Sentap tak..?

Bila Pak Nil mula menyaun... huhuhu..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
V

Kalau betul berdarah, lain kali jangan buat lagi ya.. 

p/s: Mungkin dia pregnant kottt... Ataupun mungkin dia tak sihat atau dah tak tahan nak pengsan atau yang sewaktu dengannya dan tak sempat nak cari tempat yang tersembunyi... huhuhu...
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »