Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, November 29, 2012

Nasi Lemak Buah Bidara...

Assalamualaikum...

Nasi Lemak Buah Bidara...

"Tolong, Datin. Tolong jangan buat macam ini. Datin suruhlah saya buat apa saja sebagai hukuman, saya sanggup. Tolong jangan halau saya, Datin. Saya takde sesiapa di sini, Datin. Mana saya nak pergi? Kasihani saya, Datin. Saya mohon ihsan Datin..." - Siti Nur

Novel ni best.. Lari dari kebiasaan keluaran Kaki Novel.. Tiada adegan suami pukul isteri, isteri tengking suami, suami curang atau isteri main belakang.. Tiada senario suami terkejut melihat wajah sang isteri tanpa tudung di kepala.. ehehh..


Nasi Lemak Buah Bidara hasil karya April Snow..


 Sedih dengan nasib Siti Nur yang jadi mangsa kekejaman saudara sendiri namun dalam masa yang sama, teringin nak jadi watak Siti Nur tu yang lemah-lembut, sopan-santun lagi berbudi-bahasa serta disayangi oleh suami, ibu mertua dan anak tirinya..


Mata Ben terbeliak melihat Siti rebah ke lantai. Ben paut kedua-dua belah kaki. Tangan memeluk kepala lutut. Air hangat basah di seluruh wajah.. 

Siapakah Ben...?? Kena beli dan baca serta gali sendiri.. kehkehkeh...


Jatuh cinta dengan watak suami Siti Nur iaitu Akhmal. Bukan kerana jawatannya. Bukan juga kerana rupa parasnya. Bukan  pula kerana kekayaannya dan juga bukan kerana kecerdikannya.. Tapi kerana kebijaksanaannya menyelesaikan masalah dalaman dan merungkai segala persoalan yang melanda isterinya.. So sweet... :)


"Katakanlah. Sekarang Siti dah ada saya untuk berkongsi segala-gala. Jangan simpan. Jangan pendam semua duka lara Siti. Siti seorang diri. Saya akan tetap ada di sisi. Selamanya, insya-Allah..." - Akhmal


Apa yang menarik tentang novel ni, pada setiap bab, disertakan sekali sedikit petikan ilmu samada dari riwayat ataupun dari tafsiran ayat suci Al-Qur'an... Secara tak langsung, kita sebagai pembaca mendapat sedikit ilmu yang amat berguna untuk dijadikan panduan ataupun pegangan hidup..


Sabda Rasulullah SAW: 
"Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya.."
(Riwayat Tirmidzi, daripada Abu Hurairah r.a)


p/s: Okay, setakat ini dulu review novel NLBB atau Nasi Lemak Buah Bidara ni.. Kalau suka, cepat beli sebelum kehabisan stok.. Kalau dah habis dan nak kena tunggu cetakan seterusnya, alamatnya berjanggut laa... hehehe...

-----------------

UPDATE:



Komen dari penulis novel ni sendiri... Tak tau macam mana beliau boleh jumpa blog aku sebab aku cuma pingkan entry ni kat wall fesbuk aku dan wall page blog aku je.. Apapun, terima kasih atas kesudian beliau mengomen.. :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »