Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Sunday, June 19, 2011

Cara buat text header untuk blog...

Assalamualaikum...

Cara buat text header untuk blog...

Ada yang nak tukar text header blog tak? Mana la tau kalau korang dah jemu dengan text header yang sedia ada tu. Kalau ada yang nak mencuba, boleh la jenguk kat sini. Macam-macam jenis tulisan dan reka bentuk yang menunggu untuk di explore. Jangan takut untuk mencuba. Kena la rajin untuk try and error. Kat sini ada beberapa contoh yang sudahpun aku buat dan download.



Ini Logo jenis Textured..

Yang ni jenis Buttons yang menggunakan text Story Book dan font jenis Kelly Anne Gothic. 

Pilih jenis Logo yang nak dicuba...


Ikut je panduan yang ada. Boleh ubah-ubah warna, jenis tulisan dan saiz mengikut kesesuaian header kat template blog korang dan pilih File Format yang sesuai. Lepas tu klik Render Logo..



Lepas tu dia akan keluar macam ni. Dan jika dah puas hati, boleh la klik Download Image tu. 

Tick Have description placed after image untuk mengelakkan tajuk blog bertindih dengan text description..

p/s: Selamat mencuba ya. Kalau tak jadi tu, cuba buat lagi. Ini untuk header yang jenis tulisan je tau. Kalau header yang ada gambar tu akupun tak tau macam mana nak buat... huhu...

8 Tukang Tembak:

ibundo said...

osah rajin e ekau mengeksplore ek...
ekau taruklah header yang borapi2 tu haha..

Acik Erna said...

azz,,nanti nak soh emi cubo..tapi yang sekarang ni ..template e pun kadang2 ado kadang hilang..tak sobab apo pun tak tau..

cik aletheea : said...

wah..banyaknye cik azz.......

~ Cik Azz ~ said...

Kak Pah>

Hahaha... Sajo yo kak.. kok jomu sok buleh la tukar2... Lagipun just nak kungsi yoo walaupun dah kotinggalan zaman.. hehe..

Skang ni dah maleh nak berapi2 ni kak.. Cuaco makin paneh skang ni.. Takut kok tobaka lak.. huhu..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Cubo la soh Aimi tu buek.. Tunggu dio free la kan..

Kadang2 gambar background tu yg buek blog kito tu susah nak keluar kak sbb boghek dan mungkin tak sesuai dgn template..

Kono cari b/ground yg ringan sikit tu kak..

~ Cik Azz ~ said...

Cik Aletheaa>

Apa lagi, cuba la explore sekarang.. hehe..

APAN said...

rajin gak ye dia mengemas blog ni...x bapa nak berani lagi nak kacau header blog saya tu.dia punya kod mcm pelik sikit.haha...

sebab da try isi image sebelom ni tp fail.tpi just nak tuko text style boleh kot...

~ Cik Azz ~ said...

APAN>

Sy mmg suka tukar2 header ni.. Tp header yg jenis text la. Kalau yg bergambar tu sy tak pandai nak buat..

Kalau tukar text boleh rasanya.. Cuba la tukar.. hehe..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »