Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Monday, January 28, 2013

Antara faham, blank dan blur...

Assalamualaikum...

Antara faham, blank dan blur...


Kadang-kadang kita faham apa yang cuba diterangkan dalam satu-satu perkara tu.. Tapi bila disuruh bagi penerangan, kita seakan-akan hilang punca..


Adakah itu bermakna kita sebenarnya kurang memahami ataupun kita gementar hingga menyebabkan otak tiba-tiba sahaja menjadi blank dan blur..?


Lantas, kita akan diajukan kembali dengan pertanyaan; 'awak ni faham ke tak apa yang saya cakap...?'


p/s: Pernah alami situasi begini..? Jika pernah, mehh la kongsi-kongsi cerita... hehh...
.

5 Tukang Tembak:

Fariq Jalil said...

kadang2 la jadi cenggini.. mcm benda yg nak terangkan tu tak sampai kat pale otak, pdhl tau ape natang tu.. kekeke

Arham Md Ali said...

Meh am explain dalam medical term haha. Kalau dekat otak ada area2 tertentu untuk menerima informasi dan bercakap kembali informasi tu, Wernicke's area tak silap am.

So lain area ni lain capability kita, so sebab tu la kadang2 kita faham tapi nak explain balik sudah. Ada gak orang yang dia sebenarnya tak berapa faham tapi bila explain bunyi macam power gila haha.

Yunus Badawi said...

Kita rasa kita faham tapi nak mengolah balik utk terangkan kpd org lain belum cekap .... huhu

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Time dalam kelas la salu berlaku camni,hahahaha

Ha, dapat input la dari komen arham.

Saya sendiri pun kak, bila tahu tentg sesuatu, nak terangkan semula pada org lain, memg kurg mahir.
Tapi salu, cara sy nak atasi, sya buat preparation skit, tulis point2 penting, supya bila nak explain balik, kita tak da terkial2 sgt.

Sebab tu la, sambil mendengar, kena mencatit juga. Sebab kalau dgr je, input yg kita dpt tu cuma kekal skejap je.

#kak, sapa pulak yg Darrel Heykal kat fb tu kak,huhuhu

With Julia said...

byk kali pernah kak...hehheeh (tup mulut malu) hehhe sbb ambil mudah selamat dan nk cepat...sbb tuh buat2 faham...actually ju suka praktikal dan teori kak...penat belajar teori jek pastu nanti nk praktikal sah2 x semua diapplykan...so ju byk kali hentam kromok dulu praktikal satu2 benda buat salah byk kali so kt situ pun dh leh belajar...hehhe :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »