Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, February 27, 2013

Gotong-royong perdana...

Assalamualaikum...

Gotong-royong perdana...


Pagi ini seawal pukul lapan pagi, dah mula bergerak keluar dari rumah. Lepas tu mulalah berjalan perlahan-lahan, beriringan dengan ahli kumpulan sambil mengaut, menyapu dan mengangkut sampah sarap yang ada di sepanjang jalan utama..




Memandangkan kampung kami ini terbahagi kepada dua bahagian, maka, sessi gotong-royongpun dibahagikan kepada beberapa buah kumpulan. Bila ramai-ramai buat kerja, maka cepatlah siapnya, kan.. Mulut jalan, tangan dan kakipun ikut berjalan sama. Yang lambat siap ni kalau mulut je jalan tapi kaki dan tangan duduk situ jugak, tak gerak-gerak.. hehe..


Boss ambil gambar kita, kitapun boleh jugak ambil gambar boss.. hahaha...


Cantik pulak pokok ni.. hehe..


Kumpulan belah sini dah hampir siap dah.. Kumpulan belah sana belum siap lagi...


Ni siapa nak kaut ni... Bersepah-sepah kat tepi jalan tu... huhuhu....


Caya la kak... hehe..


Bukti bahawa zaman sahaja dah maju tapi sikap manusia masih lagi di tahap bawah tapak kaki..


p/s: Lepas gotong-royong, disajikan dengan sedikit jamuan ringan untuk mengalas perut.. Alhamdulillah.. Yang penting dapat jumpa ramai orang walaupun sekadar berbalas senyum sahaja... 

5 Tukang Tembak:

With Julia said...

Syukur alhamdulilahhh byk pahala taw dpt...bonus dividen utk hari akhirat sudah siap sedia utk ditebus x lama lagi...alhamdulilahhh

Angah said...

setuju dgn statement 'zaman saja maju tapi sikap manusia...'

tahniah kak, semoga amalan baik ini berpanjangan

Fariq Jalil said...

kalau takde gotong royong mmg tak jumpe la kan.. heheh.. k joke.. :P

nor laila said...

as salam..singgah sin..follow me back o.k...

Tinta Lana said...

Ya Allah..jujur sy ckp, dah lama sy tak involved dgn amalan gotong royong mcmni. Kali terakhir, yg betul2 feel gtg ryong time study, duk kat kolej kan.

Bagus la tmpt tinggal akk buat akt camni.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »