Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, July 4, 2013

Bukan aku punya...

Assalamualaikum...

Bukan aku punya...


Bila masuk bulan Syaaban je, mula la masing-masing sibuk mencari dan membeli bahan untuk buat biskut raya termasuk la kakak ipar aku ni..


Baru-baru ni, dia balik Senawang, lepas tu pergi kedai jual barangan membuat kuih ni kat Sungai Buloh. Tempat tu dia dah biasa pergi dah.. Selalunya dia beli butter untuk buat stok sebab kat sini butter tersangatlah mahal.. Sebuku butter harganya hampir lima ringgit.. 




Kakak ipar aku memang dah lama menjual kuih raya.. Dia buat tiga jenis yang paling laris iaitu tart gulung, almond london dan juga chocolate rice.. Selain daripada itu, dia juga ambil tempahan untuk buat tapai pulut.. Masuk dua minggu puasa baru dia mulakan proses buat biskut raya.. 




Akupun kadang-kadang menempel jugak bila kakak ipar aku beli butter ni.. Dah alang-alang dia beli banyak, akupun kirim la sekali.. Aku takde la beria nak buat biskut raya ni.. Aku simpan stok butter sebab kadang-kadang aku nak buat kek, roti, kuih gunting dan sebagainya.. Jadi, bila dah ada stok ni, senang la sikit kerja aku.. Takde la nak tercari-cari kat sini.. Dah la kat sini harga dia mahal..


p/s: Siapa yang belum ganti puasa tu, sempat lagi kot nak ganti.. Punya la panjang masa, last minute juga nak ganti puasa tu ya.. Sabar je la... hmmmm... Mujurlah aku dah selesai ganti dah... Alhamdulillah..

3 Tukang Tembak:

hyde dea said...

cik azz,
baru semalam beli, 2 rm6 kat tesco shah alam.
hehe..

Tinta Lana said...

Salam.

Mahalnya kat tempat akak..sebuku hampir rm5.

Makcik saya pun dah start membeli stock dah ni..

jaakechik said...

mahalnya butter tu. kat tempat jaa kalo di kefao runcit biasa 4.50 jer... kalo belu kat supermarket lg murah...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »