Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, August 1, 2013

Proses buat sepasang baju melayu untuk lelaki dewasa..

Assalamualaikum...

Proses buat sepasang baju melayu untuk lelaki dewasa..


Setahun sekali je buat baju melayu ni.. Macam ni la dia proses pembuatannya.. Setahun sekali bukak file yang ada kat otak.. Syukurlah otak masih mampu ingat kat mana dia simpan file berkaitan... Alhamdulillah..




Ingat lagi apa yang cikgu aku kata masa belajar dulu.. Untuk buat pola seluar, pastikan buat dulu garisan tengah.. Kalau takde garisan tengah tu, nanti seluar jadi senget benget.. Dan garisan tengah tu pun wajib buat kat kain.. Even buat seluar untuk budak-budakpun aku buat jugak garisan tengah tu pada pola dan pada kain..


Siap... Alhamdulillah...



Poket ni ikut kreativiti sendiri la nak buat bentuk macam mana.. Selalunya aku buat jenis macam ni je la which means that aku bukanlah seorang yang kreatif manapun.. Asal boleh seluk, sudah.. hehh..




Cara pasang zip seluar dan buat pinggang seluarpun ikut cara aku sendiri.. Mana yang aku rasa selesa nak buat, itu yang aku buat.. Masa belajar memang la ikut apa yang diajar step by step.. Tapi bila dah buat sendiri, pokok dek ekau la nak buek macam manopun, kan... hehh...






Banyak kerja yang perlu dibuat untuk jadikan kain yang panjang bermeter tu kepada sepasang baju melayu.. Nak buat poket baju je dah banyak masa habis kat situ je.. Tegang urat tengkuk aku dibuatnya.. Habis semua jarum peniti yang ada dikeluarkan.. Tak cukup cucuk kat kain, sampai tercucuk kat jari sendiri.. adehh...







p/s: Baju melayu yang aku buat ni takde la cantik manapun hasilnya.. Masih ada rupa baju melayu la.. Takde la dia jadi baju punjabi ke, apa ke.. hehehe...


UPDATE...
____________

Pukul 3.51 pagi..
Alhamdulillah.. Siap dah...
Pheewww...!!!
Ada dua pasang lagi.. Chaiyok.. Chaiyok.. Yakin boleh...!!!



3 Tukang Tembak:

Angah said...

pheewittt

Eena's Collections said...

macam senang jer....ni yang berkobar2 nak wat baju utk suami ni....heheheh

Eena's Collections said...

macam senang jer...mcm leh cuba jer....

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »