Assalamualaikum...
Cara nak siang ayam..
Meh belajar cara nak siang seekor ayam.. Jangan pandai cedok gulai ayam dalam periuk je.. Harga ayam sebelum dan selepas disiang berbeza.. Jika siang sendiri, dapat la jimat sikit.. Itu untuk sekor ayam... Kalau hari-hari makan ayam, hari-hari beli sekor ayam, dah berapa boleh jimat..? Kita memang tak nampak penjimatan kat situ sebab kita tak praktikkan diri untuk berjimat.. Yang kita tau, nak senang je. Nak jimat masa. Konon...
Alasan kita, takde masa nak siang ayam tu semua.. Balik kerja dah penat.. Yang tak bekerjapun penat jugak.. Penat layan game, penat layan novel, penat layan anak, penat layan suami, penat layan fb, penat membebel kat twitter dan penat macam-macam la.. hehh..
Lebih kurang sama je dengan cara aku.. Cuma ada beza masa last sekali tu.. Selebihnya boleh la rujuk kat sini... hehh... Banyak sangat gambar.. heee...
Bukannya susah manapun nak siang ayam daging ni sebab tulang dia lembut.. Lagipun ayam tu dah takde bulu.. Lain la macam zaman dulu kala.. Nak makan ayam, kena kejar dulu ayam tu.. Pastu tangkap dan sembelih.. Pastu kena tebuk leher dan bawah perut nak keluarkan isi kat dalam tu.. Pastu kena rendam dengan air panas supaya nanti senang nak cabut bulu.. Rendam tu kira macam celur la... Ishhh...
Lepas dah siap semua kerja tu, tengok la jari jemari.. Konpem kecut habis sebab lama berendam dengan air.. Pinggang jangan cakap la.. Meletop habis.. *pengalaman aku... hehh...
p/s: Ada cara berjimat tapi tak nak guna.. Lepas tu dok bising-bising kata harga mahal.. hehh...
2 Tukang Tembak:
masa anak dara dulu paling tak suka siang ayam,mmg kecut abis jari jemari ku.huhu..skrg lagi senang,beli ayam siap rekues potong 4.potong 18 ke.
hehe
huhu....angah siang ayam, sebab selalu beli part peha aje...
Post a Comment