Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, October 10, 2013

Cara nak menjahit manik bungkus...

Assalamualaikum...

Cara nak menjahit manik bungkus... 


Suka-suki je letak nama, kan.. Manik bungkus la pulak.. hehe.. Sebenarnya aku tak tau apa nama jahitan manik ni.. Aku tengok ada geng kat grup yang aku join tu dok post gambar jahitan manik dia, then aku tanya la macam mana nak buat.. So, diapun terangkan la sikit-sikit.. Tu yang aku buat tutorial tu.. Terima kasih pada Little Mummy atas info tu.. Tapi tak tau la samada cara aku ni sama dengan cara yang Little Mummy tu buat.. 


Cara jahitan manik kali ni macam nak buat jahitan manik buah beri.. Bezanya, jahitan manik buah beri tu gunakan manik pearl tapi jahitan manik bungkus aku ni gunakan manik eye drop.. Kalau nak gantikan manik eye drop ni dengan manik pearl yang besar tu pun boleh.. Takde masalah..


-1-
Antara manik yang diperlukan.. Manik eye drop tu yang jernih lonjong tu.. Pemilihan manik ikut suka la ya.. Seperti biasa, ikut kreativiti masing-masing...


 -2-
Mula-mula, masukkan sebiji manik pearl ke dalam benang.. Titik point tu kalau tak nak buatpun tak mengapa..


 -3-
Kemudian, cucukkan jarum betul-betul dihadapan manik tadi..


 -4-
Keluarkan jarum di belakang manik.. 


 -5-
Masukkan jarum ke dalam lubang manik dan cucukkan sekali lagi jarum tu di hadapan manik pearl.. Lakukan proses patah balik dua kali untuk menguatkan kedudukan manik pearl...


 -6-
Kemudian, keluarkan jarum betul-betul di sebelah manik pearl dan masukkan sebiji manik eye drop..


 -7-
 Cucuk jarum di hadapan manik eye drop..


-8-
 Keluarkan jarum di belakang manik eye drop..


-9-
Masukkan jarum ke dalam manik eye drop..


 -10-
Cucuk jarum ke bawah untuk proses patah balik... Buat lima kuntum manik eye drop..


 -11-
 Macam ni la rupa manik eye drop tadi...


-12-
 Kemudian, keluarkan jarum pada bahagian belakang manik eye drop..


-13-
 Masukkan lima biji manik bulat yang kecik.. Rapatkan manik dan cucuk jarum kat hujung tu.. Kat sini, jumlah manik kecil tu bergantung pada jenis manik yang kita gunakan.. Yang penting, manik tu sampai ke hujung untuk menutupi manik eye drop tadi..


-14-
 Buat sebelah menyebelah.. Ataupun boleh je ikut mana yang selesa.. Pastikan manik tu ketat..


-15-
 Ni dah siap satu kuntum...


-16-
 Matikan jahitan pada setiap kuntum bunga untuk mengukuhkan jahitan.. Jika masih ada benang yang panjang, boleh teruskan dengan membungkus manik eye drop yang kedua..


-17-
Ini contoh yang dah siap.. Buat sehingga habis semua manik eye drop tu dibungkus..


Seperti biasa, klik pada gambar untuk gambaran lebih jelas... Terima kasih.. :)


p/s: Selamat mencuba... Jangan tension2 tau.. hehe..

1 Tukang Tembak:

veesandy said...

saya klu jahit manik , ikut suka jer . mmg manik tu x berapa kuat lah ...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »